Χιλιάδες στην πανεργατική απεργία βροντοφώναξαν για αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο και μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, αλλά η κυβέρνηση αρνείται. Ο «τσάρος» της οικονομίας απέκλεισε εκ νέου την επαναφορά των δώρων ενώ οι χαμηλοσυνταξιούχοι θα δοκιμάσουν το όρια τους κάνοντας Πάσχα με άδειο πορτοφόλι.
Μάχη επιβίωσης δίνουν καθημερινά τα ελληνικά νοικοκυριά αλλά δε φαίνεται να εισακούονται από την κυβέρνηση. Το αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής φαίνεται στον αναβρασμό που υπάρχει με τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους να βγαίνουν και πάλι στους δρόμους (γενική απεργία) διεκδικώντας πραγματικές μισθολογικές αυξήσεις, την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας, την επιστροφή του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο καθώς και την επίλυση των προβλημάτων που σχετίζονται με τη στεγαστική κρίση και την ακρίβεια.
Αγώνας για πραγματικές αυξήσεις, συλλογικές συμβάσεις, επιστροφή του 13ου και του 14ου μισθού αλλά και ενάντια σε ακρίβεια και στεγαστική ασφυξία
Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ κήρυξαν 24ωρη γενική απεργία στην οποία συμμετείχαν ομοσπονδίες, συνδικάτα και σωματεία του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα διατρανώνοντας τα αιτήματά τους. «Συνεχίζουμε τον αγώνα. Συλλογικές Συμβάσεις και αυξήσεις στους μισθούς. Δουλειά με δικαιώματα και ζωή με αξιοπρέπεια. Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας» ήταν το κεντρικό σύνθημα των συγκεντρώσεων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας.

Στους δρόμους για συλλογικές συμβάσεις και αυξήσεις στους μισθούς
Στις επάλξεις οι συνταξιούχοι – Αμετακίνητος ο ΕΦΚΑ
Στον απεργιακό ξεσηκωμό βροντερό «παρών» έδωσαν και οι συνταξιούχοι που εκτός από την διεκδίκηση επαναφοράς των δώρων παλεύουν να μην περάσουν το Πάσχα χωρίς σύνταξη. Με τη μέση σύνταξη λόγω γήρατος να ανέρχεται σε 840,70 ευρώ και περίπου 285.917 να λαμβάνουν σύνταξη μικρότερη των 500 ευρώ μια «τεχνική δυσκολία», σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, στάθηκε εμπόδιο ώστε να μη μεταφερθεί η ημερομηνία καταβολής των κύριων και επικουρικών συντάξεων του Μαΐου πριν από το Πάσχα.
Ο διοικητής του ΕΦΚΑ, Αλέξανδρος Βαρβέρης, απόλυτα συντονισμένος με την πολιτική ηγεσία εξήγησε ότι η πληρωμή δεν θα γίνει νωρίτερα από τις 25 Απριλίου για δύο κυρίως λόγους. Ο πρώτος είναι τεχνικός, καθώς το σύστημα πληρωμών χρειάζεται τουλάχιστον ένα 20ήμερο ώστε να είναι σε θέση να καταβάλει συντάξεις στις 17 Απριλίου. Και ο δεύτερος είναι πρακτικός. Αν οι συνταξιούχοι – που φέτος δεν θα πάρουν κάποια επιπλέον οικονομική ενίσχυση – λάβουν τις συντάξεις τους στις 17 Απριλίου, θα περιμένουν 45 ημέρες μέχρι την επόμενη πληρωμή τους.
Μια ισορροπημένη λύση αυτού του προβλήματος θα ήταν η χορήγηση προκαταβολής ή επιταγή ακρίβειας για συνταξιούχους κάτω των 700 ή 800 ευρώ, στα όρια του ΕΚΑΣ, σύμφωνα με την Ανώτατη Γενική Συνομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδος αλλά αυτό δεν φαίνεται να αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Κυβερνητικά στελέχη αλλά και η διοίκηση του ΕΦΚΑ αποκλείουν να καταβληθούν νωρίτερα οι συντάξεις επιμένοντας στον σχεδιασμό που έχει γίνει.

H μέση σύνταξη λόγω γήρατος στην Ελλάδα ανέρχεται σε 840,70 ευρώ
Έτσι, σύμφωνα με τα στοιχεία, οι πληρωμές θα γίνουν:
Κύριες συντάξεις
- ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ: Κατάθεση το απόγευμα της Πέμπτης 24/04
- ΙΚΑ, ΔΗΜΟΣΙΟ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΟΤΕ, ΝΑΤ, ΔΕΗ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ: Κατάθεση το απόγευμα της Δευτέρας 28/04
Επικουρικές Συντάξεις - Ιδιωτικού τομέα & μη μισθωτών: Κατάθεση το απόγευμα της Πέμπτης 24/04
- Δημοσίου: Κατάθεση το απόγευμα της Δευτέρας 28/04
Εισπράττοντας συνεχώς αρνήσεις, συνεργαζόμενες συνταξιουχικές οργανώσεις προετοιμάζουν κινητοποίηση και στις 11 Απριλίου. «Οι Συνταξιούχοι όλης της Αττικής είμαστε για μια ακόμη φορά στον δρόμο του αγώνα (…)» καλώντας «σε μια νυκτερινή συμβολική αγωνιστική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Συντάγματος μπροστά στη Βουλή, την Παρασκευή 11/4/2025 ώρα 8μ.μ., λίγο πριν το Πάσχα».

Στιγμιότυπο από την πρώτη ημέρα εργασιών του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών
«Δε συζητάμε την επιστροφή του 13ου και 14ου μισθού»
Με το κλίμα να είναι βαρύ ο «τσάρος» της ελληνικής οικονομίας, Κυριάκος Πιερρακάκης, από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ερωτηθείς σχετικά αν το οικονομικό πλεόνασμα θα επιστρέψει στο λαό, απάντησε με αοριστολογίες περί δημοσιονομικής πειθαρχίας και κατέβασε ρολά στο αίτημα για επαναφορά των δώρων στους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους. Ο Υπουργός ξεκαθάρισε ότι η συζήτηση αυτή δε βρίσκεται καν στο τραπέζι, καθώς όπως τόνισε, «το κόστος αθροιστικά είναι 7,8 δισ. ευρώ, χρήματα που δεν υπάρχουν». Ακόμα και αν υπήρχαν, δε θα έπρεπε να δαπανηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση.
«Δεν είμαστε η κυβέρνηση του «δώσε τα όλα», αυτό δεν πρέπει και δεν πρόκειται να επαναληφθεί», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πιερρακάκης. Επισήμανε ότι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι αυταπόδεικτα καλή, πράγμα που αποδεικνύεται τόσο από το credit rating της χώρας, όσο και από τα δημοσιονομικά μεγέθη. Ερωτηθείς για το πώς σχεδιάζει η κυβέρνηση να αξιοποιήσει το δημοσιονομικό πλεόνασμα μίλησε για εθνική, αναπτυξιακή και κοινωνική προτεραιοποίηση, παραπέμποντας για περισσότερες λεπτομέρειες στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στις εξαγγελίες στις οποίες θα προβεί τον Σεπτέμβριο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
in.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις