Το αίτημα του εμπόρου ναρκωτικών – να μην απελαθεί από τη Βρετανία – υποστηρίζεται από την Υπηρεσία Προσφύγων του ΟΗΕ, παρά το γεγονός ότι το Υπουργείο Εσωτερικών λέει ότι αποτελεί «κίνδυνο για την κοινότητα».

Ένας Τούρκος «βαρόνος» του εγκλήματος -που λέγεται ότι είναι ένας από τους μεγαλύτερους εμπόρους ναρκωτικών στη Βρετανία – κέρδισε τη δικαστική μάχη για τα ανθρώπινα δικαιώματα κατά της απέλασής του.

Ο άνδρας, ο οποίος φυλακίστηκε για 16 χρόνια για συνωμοσία για την προμήθεια ηρωίνης σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, κέρδισε το δικαίωμα να παραμείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο με το σκεπτικό ότι η απέλαση θα παραβίαζε το ανθρώπινο δικαίωμά του στην οικογενειακή ζωή, παρόλο που είχε εξωσυζυγική σχέση με μια γυναίκα στην Τουρκία την οποία παντρεύτηκε για να «διαφυλάξει την τιμή της».

Σύμφωνα με την Telegraph ο 70χρονος έμπορος ναρκωτικών, στον οποίο παραχωρήθηκε ανωνυμία, ισχυρίστηκε επίσης ότι ως Κούρδος Αλεβίτης θα διωκόταν αν απελαθεί στην Τουρκία. Ωστόσο, το δικαστήριο μετανάστευσης ενημερώθηκε ότι είχε επιστρέψει στην πατρίδα του οκτώ φορές από τότε που ήρθε στη Βρετανία χωρίς να αντιμετωπίσει καμία δίωξη.
Υπηρεσία Προσφύγων του ΟΗΕ υποστήριξε το αίτημά του

Το αίτημα του άνδρα να παραμείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο υποστηρίχθηκε από την Υπηρεσία Προσφύγων του ΟΗΕ, παρά το γεγονός ότι το Υπουργείο Εσωτερικών δήλωσε ότι αποτελούσε «κίνδυνο για την κοινότητα» και ότι η συνεχιζόμενη παρουσία του στο Ηνωμένο Βασίλειο «δεν συνέβαλε στο δημόσιο καλό» λόγω του ποινικού του ιστορικού.

Το δικαστήριο πληροφορήθηκε ότι πιστεύεται ότι ήταν επικεφαλής συμμορίας οργανωμένου εγκλήματος που ήταν υπεύθυνη εκείνη την εποχή για το 90% του εμπορίου ηρωίνης στο Ηνωμένο Βασίλειο. Είχε επίσης κατηγορηθεί δύο φορές για επίθεση που προκάλεσε πραγματική και βαριά σωματική βλάβη μετά την αποφυλάκισή του από την ποινή του για ναρκωτικά, αλλά αθωώθηκε και τις δύο φορές.

Οι δικαστές υποστήριξαν τον ισχυρισμό του και απέρριψαν την έφεση του Υπουργείου Εσωτερικών κατά της παραμονής του στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αποφάνθηκαν ότι θα παραβίαζε το δικαίωμά του στην οικογενειακή ζωή βάσει του άρθρου 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΣΑΔ) και ότι υπήρχε κίνδυνος δίωξης λόγω της κουρδικής καταγωγής του.
Το δικαστήριο ενημερώθηκε ότι ήταν ένας «αναμορφωμένος» χαρακτήρας, ότι η σύζυγός του είχε σταθεί στο πλευρό του κατά τη διάρκεια της υπόθεσης και ότι η απέλασή του θα χώριζε την οικογένεια, καθώς δεν θα μπορούσε να πάει μαζί του στην Τουρκία λόγω της ευθύνης της να στηρίξει τις δύο κόρες και τα δύο εγγόνια της στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Αψηφά την κοινή λογική»

Ο Chris Philp, ο σκιώδης υπουργός Εσωτερικών, δήλωσε: «Αυτή η απόφαση αψηφά την κοινή λογική. Ο άνδρας έχει επανειλημμένα επιστρέψει στην Τουρκία -ακόμη και με τουρκικό διαβατήριο- οπότε είναι σαφές ότι δεν ανησυχεί για την ασφάλειά του εκεί. Αποφάσεις όπως αυτή εγείρουν θεμελιώδη ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο που εφαρμόζεται η ΕΣΔΑ.

«Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν θα έπρεπε να αφορούν την προστασία επικίνδυνων εγκληματιών. Χρειάζεται μια ριζικά διαφορετική προσέγγιση για να διασφαλιστεί ότι η νομοθεσία για τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν χρησιμοποιείται καταχρηστικά από εγκληματίες και παράνομους μετανάστες. Αυτό δεν ήταν η αρχική πρόθεση των συντακτών της ΕΣΔΑ, αλλά οι δικαστές την έχουν πλέον επεκτείνει πολύ πέρα από τον αρχικό της σκοπό».

Ο άνδρας εισήλθε στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Μάιο του 1988 και ζήτησε άσυλο. Απελάθηκε μετά από τέσσερις ημέρες, αλλά επέστρεψε τον Ιούλιο του 1991 για να εξεταστεί το αίτημά του. Το αίτημα απορρίφθηκε τον Μάρτιο του 1993, αλλά του δόθηκε κατ’ εξαίρεση άδεια παραμονής και μετά από έφεση του δόθηκε το καθεστώς του πρόσφυγα. Του χορηγήθηκε επ’ αόριστον άδεια παραμονής το 1997.

Ωστόσο, το 2004, φυλακίστηκε για 16 χρόνια για μια μεγάλη συνωμοσία για την προμήθεια ηρωίνης. Μετά την αποφυλάκισή του με αναστολή το 2014, κατηγορήθηκε δύο φορές για βίαιες επιθέσεις, αλλά αθωώθηκε. Δημοσιεύματα του Τύπου, τα οποία ο ίδιος διέψευσε, τον κατονόμασαν ως αρχηγό μιας εγκληματικής συμμορίας με την ονομασία Agu και υποστήριξαν ότι ήλεγχε το 90% της ηρωίνης στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Κατά τη διάρκεια επισκέψεων στην Τουρκία το 2001 και το 2002 «είχε σχέση» με μια Τουρκάλα. Συμμετείχε σε μια παραδοσιακή γαμήλια τελετή για να διαφυλάξει την οικογενειακή της τιμή, αλλά είπε ότι δεν ήταν «σοβαρή σχέση».

Το δικαστήριο ενημερώθηκε: «Η σύζυγός του στο Ηνωμένο Βασίλειο ανακάλυψε τον γάμο στην Τουρκία κατά την ποινική του δίκη, αλλά ισχυρίστηκε ότι τον συγχώρεσε και σαφώς συνέχισαν τη συμβίωσή τους μετά την αποφυλάκισή του από τη φυλακή».

Το υπουργείο Εσωτερικών δήλωσε: «Ανεξάρτητα από τους λόγους και τη φύση του γάμου του, δεν ήταν ένα μυστικό γεγονός και είχε ζητήσει διαβατήριο από το κράτος της Τουρκίας. Αυτή η συμπεριφορά δεν έδειχνε ότι ο αιτών είχε πραγματικό φόβο να ζήσει στην Τουρκία».

Το ανώτερο δικαστήριο, ωστόσο, απέρριψε την έφεση του Υπουργείου Εσωτερικών.

ieidiseis.gr

AP Photo

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις