Με χρήματα του Ιδρύματος, Maarif, το οποίο υπάγεται στο τουρκικό κράτος, και επανειλημμένως έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα «μακριά χέρια» της πολιτικής της Αγκυρας στο εξωτερικό, ειδικά στον τομέα της εκπαίδευσης και του Πολιτισμού, αποκαθίσταται το ιστορικό ελληνικό σχολείο της Κωνστάντζας, στη Ρουμανία.
Σύμφωνα με μερίδα του ρουμανικού Τύπου, το κόστος της αποκατάστασης του κτιρίου, το οποίο βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση, υπολογίζεται γύρω στο 1,5 εκ. ευρώ. Ηδη, γι’ αυτό υπέγραψαν συμφωνητικό η ελληνική κοινότητα Κωνστάντζας, «Ελπίς», με τον τουρκικό φορέα. Το Maarif αναλαμβάνει την αποκατάσταση του σχολείου.
Εύλογα, βέβαια, γεννάται το ερώτημα: Αραγε, δεν είχε το ελληνικό Δημόσιο τα χρήματα να διαθέσει γι’ αυτό τον σκοπό, και έπρεπε να απευθυνθούν οι Ελληνες της ιστορικής πόλης – λιμάνι της Ρουμανίας στο τουρκικό κράτος για να πάρουν χρηματοδότηση; Απίστευτο, κι’ όμως αληθινό.
Σύμφωνα με τον ρουμανικό Τύπο, στο σχολείο θα διδάσκονται ελληνικά, τουρκικά και άλλες γλώσσες. Επίσης, θα λειτουργήσει νηπιαγωγείο και Δημοτικό. Τα μαθήματα θα ξαναρχίσουν την επόμενη χρονιά, σύμφωνα με τον Σίλβιου Φεντόρσα, συντονιστή του Ιδρύματος Maarif Romania.
«Μετά από σχεδόν 160 χρόνια, οι Τούρκοι επενδύουν ξανά, μαζί με την ελληνική κοινότητα», δήλωσε ο ίδιος. «Αφορά την εκπαίδευση. Στην Κωνστάντζα υπάρχει άλλη νοοτροπία. Τα πράγματα πάνε καλύτερα και έχουμε συνεργαστεί πολύ καλά. Υπάρχει κατανόηση ανάμεσα σε μας και στην ελληνική κοινότητα. Υπάρχει πολύ πολιτισμένη σχέση. Στο τέλος θα βγει ένα πολύ όμορφο έργο».
Το πρώην ελληνικό σχολείο χτίστηκε το 1867 την περίοδο του Σουλτάνου, Αμπντούλ Αζίζ, ο οποίος δώρισε τη γη και παρείχε διευκολύνσεις στην ελληνική κοινότητα. Το «Σχολείο Νο2» έκλεισε το 2018, μετά από χρόνια λειτουργίας ως δομή του Εθνικού Κολλεγίου, «Μihai Eminescu». Επεστράφη στην ελληνική κοινότητα τον περασμένο Φεβρουάριο, μετά από 15 χρόνια δικαστικής διαμάχης. Σε αυτό το διάστημα, η κατάσταση του κτιρίου χειροτέρευσε εξαιτίας της εγκατάλειψής του.
Στον τοπικό Τύπο της Κωστάτζας υπάρχουν αναφορές, σύμφωνα με τις οποίες «το ελληνικό Σχολείο της Κωστάντζας, αποκαθίσταται από ίδρυμα του Τουρκικού υπουργείου Παιδείας».
Αναφέρεται, ακόμα, ότι το Ιδρυμα, Maarif Romania, λειτουργεί ως παράρτημα του Ιδρύματος, Maarif της Τουρκίας, το οποίο δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του τουρκικού υπουργείου Παιδείας, το 2016.
Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης, Μιχάϊ Λούπου, κατα την πανηγυρική εκδήλωση για την έναρξη της αποκατάστασης του σχολείου συνεχάρη «τους εκπροσώπους των δύο φορέων για την αποκατάσταση ενός εκπαιδευτικού ιδρύματος- συμβόλου της Ελληνικής Κοινότητας και της επαρχίας μας, στο οποίο αμέτρητες γενιές ανθρώπων από την Κωστάντζα μορφώθηκαν». Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «το σχολείο θα γίνει σύντομα ορόσημο της εκπαίδευσης στην Κωστάντζα».
Τέλος, ο επικεφαλής της Ελληνικής Κοινότητας, Τραϊάν Αντωνιάδης, σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο, ανέφερε:
«Το κτήριο είναι σε οικτρή κατάσταση. Το πήραμε πέρυσι τον Φεβρουάριο. (…) Ελπίζουμε να φέρουμε πίσω το πνεύμα μας, όχι των Ελλήνων, όχι των Τούρκων, όχι των Κινέζων, αλλά αυτό το πνεύμα της Κωνστάντσας. Αυτό το πνεύμα της ειρήνης, της κατανόησης.
Σεβόμενοι την ομορφιά που τόσο αγαπούν οι πολίτες της Κωστάντζας που έχουν πολυεθνική καταγωγή, σεβόμενοι την επιθυμία των Ελλήνων προγόνων που έχτισαν αυτό το σχολείο το 1867, οι δύο φορείς βάλαμε τα θεμέλια για την ανακατασκευή αυτού του ιδιωτικού σχολείου, με την ξεκάθαρη πρόθεση να γίνει σύντομα ένα ορόσημο της εκπαίδευσης της Κωστάντζας. Έτσι, έχοντας την απαραίτητη εμπειρία του Ιδρύματος, Maarif, και τη θέληση να κάνουμε τα πάντα, κάνουμε την αρχή».
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις