Το Antinews στην Αλεξανδρούπολη
Στον ρόλο του λιμένα της Αλεξανδρούπολης ως βασικού σημείου προώθησης των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμενων προς την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, στη «γραμμή αντιπαράθεσης» ΝΑΤΟ-Ρωσίας, αναφέρθηκαν ο Έλληνας υπουργός Άμυνας και ο Αμερικανός πρέσβης
Στο φόντο των προ εβδομάδων δηλώσεών του Έλληνα υπουργού Άμυνας στην Εσθονία περί Ρωσίας-εχθρικής δύναμης, πραγματοποιήθηκε χθες στον κύριο προβλήτα του λιμένα της Αλεξανδρούπολης, ο οποίος έχει παραχωρηθεί ως στρατιωτική «διευκόλυνση» προς τις ΗΠΑ, η επίσημη εκδήλωση για την αμερικανική άσκηση, «Atlantic Resolve».
Αυτή τη φορά, βεβαίως, και ενόψει της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στη Ρωσία, στις 8 Δεκεμβρίου, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος απέφυγε να επαναλάβει τις ίδιες αναφορές σχετικά με τη Ρωσία. Ωστόσο, τόσο αυτός όσο και ο Αμερικανός πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ, υπογράμμισαν ότι το ελληνικό λιμάνι στη Θράκη αποτελεί βασικό διαμετακομιστικό σημείο των αμερικανικών δυνάμεων προς την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη.
Ουσιαστικά, ένας κρίκος στην «γραμμή αντιπαράθεσης» του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία που ξεκινά από τη Μεσόγειο, διασχίζει το Αιγαίο, προχωρεί στα Βαλκάνια, τη Μαύρη Θάλασσα και την Ουκρανία, και συνεχίζει μέχρι την Βόρειο Ευρώπη, στη Βαλτική. Από τη μεριά του, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος, χαρακτήρισε και πάλι τον λιμένα της Αλεξανδρούπολης ως τη «Σούδα του Βορρά».
«Πολεμάμε δίπλα – δίπλα»
Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας, πάντως, προσπαθώντας αυτή τη φορά να κρατήσει τις ισορροπίες, ενόψει της συνάντησης Μητσοτάκη -Πούτιν, περιορίστηκε να παρατηρήσει ότι Ελλάδα και ΗΠΑ «πολεμήσαμε δίπλα-δίπλα, πάντα στο ίδιο στρατόπεδο, καθώς πάντα προσπαθούσαμε, και πάντα θα προσπαθούμε, να αμυνόμαστε των κοινών μας αξιών».
Καθίσταται εμφανές, πλέον, ότι η Ελλάδα έχει ενταχθεί πολύ πιο ανοικτά σε σχέση τις τελευταίες δεκαετίες, τουλάχιστον σε επίπεδο αμερικανικών και ΝΑΤΟϊκών στρατιωτικών σχεδιασμών, στη «γραμμή» της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία. Κάτι, άλλωστε, που με κάθε ευκαιρία σπεύδουν να το υπογραμμίζουν ορισμένοι ελληνικοί κυβερνητικοί κύκλοι, όπως, μεταξύ άλλων, και ο υπουργός Άμυνας.
Ο Τ. Πάιατ, πάντως, αναφερόμενος στην Αλεξανδρούπολη και γενικότερα στη σύσφιξη των ελληνο-αμερικανικών στρατιωτικών σχέσεων, εξήρε τον ρόλο των κυβερνήσεων τόσο της Νέας Δημοκρατίας, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ.
Από τη μεριά του, ο Έλληνας υπουργός Άμυνας χαρακτήρισε το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης «στρατηγικό κόμβο σε έναν κάθετο άξονα προς Βορρά».
Ανέφερε ακόμη ότι η πόλη, «λόγω της γεωστρατηγικής θέσεως του λιμανιού της, μπορεί να προσελκύσει, μεγάλες επενδύσεις που περιλαμβάνουν νέα έργα υποδομών στους προβλήτες, εγκατάσταση του πλωτού τερματικού σταθμού επαναεριοποίησης (FSRU), τη διασύνδεση με το σιδηροδρομικό δίκτυο όσο και με την Εγνατία Οδό και την σχεδιαζόμενη επέκταση, στην περιοχή, του ΝΑΤΟϊκού αγωγού καυσίμου».
Να σημειωθεί, ωστόσο, πως μερίδα της τοπικής κοινωνίας διαμαρτύρεται για την παραχώρηση του κύριου προβλήτα του λιμένος στις ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι έτσι υποβαθμίζεται το εμπορικό κομμάτι του λιμανιού.
Μεγάλη κινητικότητα
Εάν ληφθούν υπόψιν τα όσα δήλωσαν Έλληνες και Αμερικανοί παράγοντες κατά την εκδήλωση, γίνεται εμφανές ότι αυτή την περίοδο υπάρχει έντονη αμερικανική στρατιωτική κινητικότητα προς τις χώρες τις οποίες Ουάσιγκτον και ΝΑΤΟ θεωρούν ως «πρώτης γραμμής» έναντι της Ρωσίας.
Το τελευταίο διάστημα, εξάλλου, συχνά γίνεται λόγος για αύξηση της έντασης τόσο στην Ουκρανία και τη Μαύρη Θάλασσα, όσο και στις Πολωνία-Λευκορωσία, καθώς και στις χώρες της Βαλτικής.
Συχνά, δε, συνοδεύεται από λεκτικές βολές ένθεν κακείθεν, από Δύση και Μόσχα, αν και την ίδια στιγμή και οι δύο πλευρές φροντίζουν να κρατούν ανοικτό τον διάλογο επικοινωνίας και συνεννόησής τους, ενώ ταυτόχρονα δεν αφήνουν ακραίους κύκλους, ιδιαίτερα εντός χωρών όπως η Ουκρανία, να προκαλέσουν εντάσεις που… ξεπερνούν τα όρια.
Ο Ν. Παναγιωτόπουλος, χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στη νέα «απόβαση» των Αμερικανών στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έκανε λόγο για «τη μεγαλύτερη επιχείρηση μεταφοράς στρατιωτικού εξοπλισμού, καθώς και προσωπικού, μέσω του λιμένα, τουλάχιστον έως τώρα».
Ο ίδιος, επίσης, εξέφρασε την «ελπίδα» ότι «θα πραγματοποιηθούν και μεγαλύτερες επιχειρήσεις στο μέλλον». Ως γνωστόν, προ μηνών, από τον λιμένα της πόλης είχε ξεκινήσει και η αμερικανική άσκηση, «Defender Europe».
Αν και η εικόνα που επιδείχθηκε στους εκπροσώπους των ΜΜΕ ήταν αυτή μερικών δεκάδων στρατιωτικών φορτηγών, αρκετών ελικοπτέρων, μεταξύ των οποίων και επιθετικών, καθώς και άλλος μεταφορικός εξοπλισμός, σύμφωνα με πληροφορίες τις τελευταίες ημέρες στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης μεταφέρθηκαν ιδιαίτερα μεγάλες ποσότητες εξοπλισμού και στρατιωτικού προσωπικού (γίνεται λόγος για πολλές εκατοντάδες), που πήραν τον δρόμο για Ρουμανία και άλλες βόρειες χώρες.
Η «Σούδα του Βορρά»
Στον περιφραγμένο με κοντέινερ κύριο προβλήτα του λιμένος, ο αμερικανικός εξοπλισμός φυλάσσεται, ως φαίνεται, από Έλληνες στρατιωτικούς, καθώς και ελληνικά αντιαεροπορικά συστήματα μικρού βεληνεκούς.
Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, πάντως, χαρακτήρισε για μια ακόμη φορά το λιμάνι «Σούδα του Βορρά», καθόσον όπως είπε, «εξελίσσεται σε σημαντικό διαμετακομιστικό κόμβο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ειδικά σε ό,τι αφορά στην διεξαγωγή της Επιχείρησης «Atlantic Resolve».
Το σημείο, ωστόσο, αν και πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική στρατιωτική διευκόλυνση που παραχώρησε η Ελλάδα, και με την νέα τροποποίηση της ελληνο-αμερικανικής συμφωνίας για τις βάσεις, προ μηνών, δεν αποτελεί μια βάση με την κλασσική έννοια, όπως η Σούδα.
Πρόκειται περισσότερο για κομβικής σημασίας διαμετακομιστικό σταθμό. Πόσο μάλλον, αφού παρακάμπτει τη Συνθήκη του Μοντρέ, και προωθεί δυνάμεις προς Ανατολάς, δίχως οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ να χρειάζονται να μεταφέρουν τον εξοπλισμό τους με πλοία.
Να σημειωθεί πως στην Αλεξανδρούπολη, στο ελληνικό στρατόπεδο «Γιαννούλη» έχει εγκατασταθεί μόνιμη δύναμη των ΗΠΑ, που αποτελεί το διοικητήριο της «διευκόλυνσης» του λιμένος.
Ο Κ. Φλώρος παρουσιάζοντας τις αμερικανικές μονάδες που αυτή τη στιγμή περνούν από τον λιμένα, ανέφερε ότι πρόκειται για τις μονάδες ελικοπτέρων, 1st Combat Aviation Brigade, τα μέλη της οποίας «επιστρέφουν στην έδρα τους, στο Fort Riley του Κάνσας, στις ΗΠΑ, καθώς και τα στελέχη της 1st Air Cavalry Brigade τα οποία προ της ανάπτυξής τους στην Ευρώπη θα φιλοξενηθούν στην Ελλάδα για ένα εξάμηνο (Στεφανοβίκειο, Βόλος)».
Έπαινοι στον Αμερικανό πρέσβη
Στην εκδήλωση… για τα μάτια των ΜΜΕ συμμετείχε πολυμελής διπλωματική και στρατιωτική αμερικανική αντιπροσωπεία. Εκτός του Τ. Πάιατ, παρούσα ήταν και η πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Elizabeth K. Lee, η οποία, εκτός των άλλων, σύμφωνα με το βιογραφικό της, «από το 2018 έως το 2019 ήταν Πρόεδρος της glifaa (LGBT+ Pride in Foreign Affairs Agencies)».
Ενδιαφέρον είναι ότι ο Ν. Παναγιωτόπουλος, αναφερόμενος στη νέα, τροποποιημένη ελληνο-αμερικανική συμφωνία για τις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα (MDCA – αμυντική συμφωνία) έδειξε να υποβαθμίζει τον ρόλο του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, αν και ήταν οι υπουργοί Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας και Άντονι Μπλίνκεν, που υπέγραψαν τη συμφωνία.
Είπε χαρακτηριστικά, μάλιστα, πως «κατά κύριο λόγο είναι συμφωνία αμυντικού χαρακτήρα, εξού και η συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων και του υπουργείου Άμυνας».
Ο ίδιος, τέλος, αφού εξήρε «τη συμβολή του κ. πρέσβη (σ.σ. των ΗΠΑ) σε όλο αυτό το μεγάλο έργο, τόσο στην αναβάθμιση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδος- ΗΠΑ στον αμυντικό τομέα, όσο και σε αυτό που γίνεται εδώ στην Αλεξανδρούπολη», ανέφερε πως «αυτά που γίνονται τώρα στην Αλεξανδρούπολη δεν έχουν επιθετικό προσανατολισμό έναντι κανενός. Αυτά που ακούγονται είναι αστειότητες».
antinews.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις