Η κυβέρνηση αρχίζει και προετοιμάζει τους πολίτες για προβλήματα στην ενεργειακή επάρκεια της χώρας (ρεύμα – φυσικό αέριο) τον χειμώνα και ταυτοχρόνως αναζητεί εναγωνίως δημοσιονομικό χώρο για να στηρίξει το νέο πακέτο μέτρων που είναι ειλημμένη απόφαση να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης το φθινόπωρο.
Παρ ότι μέχρι πρόσφατα, το κυβερνητικό επιτελείο εξέπεμπε καθησυχαστικό μήνυμα ότι δεν τίθεται θέμα ενεργειακής επάρκειας, χθες, αρμόδιος υπουργός Ενέργειας Κ. Σκρέκας προανήγγειλε (Καθημερινή ) τη λήψη μέτρων υποχρεωτικού χαρακτήρα για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και μάλιστα άμεσα, από τον Αύγουστο. Και θα είναι μόνο το πρώτο βήμα, όπως παραδέχονται καλά ενημερωμένες πηγές, που εκτιμούν ότι με την κατάσταση που διαμορφώνονται συνολικά στην Ευρώπη, είναι μονόδρομος για τη χώρα μας, να ακολουθήσει τα μέτρα που θα λάβουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται.
Ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος, ωστόσο, είναι η «μαύρη τρύπα» που δημιουργεί η εκτόξευση των τιμών στην ενέργεια και η εξ αυτής ανάγκη για διαρκή επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας. Όπως χαρακτηριστικά λένε κυβερνητικά στελέχη, θέλοντας να περιγράψουν τη ζοφερή κατάσταση με την οποία βρίσκονται αντιμέτωπα, τα πάντα πλέον περιστρέφονται – και θα περιστρέφονται για πολύ καιρό – γύρω από την τιμή του φυσικού αερίου και της χοντρικής τιμής πώλησης του ηλεκτρικού ρεύματος.
Η φετινή παρουσία του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη είναι κρίσιμη, καθώς άτυπα μεν, ουσιαστικά δε, η χώρα έχει εισέλθει σε προεκλογική χρονιά και οι πάντες θα αναμένουν τί θα περιλαμβάνει το λεγόμενο «καλάθι» της ΔΕΘ. Με δεδομένο ότι οι εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου ότι το β΄εξάμηνο του 2022 θα καλυφθεί από τις επιδοτήσεις, ύψους 3 δις ευρώ ( από τις οποίες τα 850 εκατ. ευρώ θα καλύπτονταν από τον κρατικό προϋπολογισμό και τα υπόλοιπα από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης ) έπεσαν «στα βράχια» με το καλημέρα του πρώτου μήνα εφαρμογής του νέου μηχανισμού επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος.
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση και με εκτιμήσεις να ανεβάζουν το δημοσιονομικό κόστος για την επιδότηση των λογαριασμών ακόμα και στα 300 εκατ ευρώ τον μήνα, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να καταθέσει δεύτερο συμπληρωματικό προϋπολογισμό. Προκειμένου να εξασφαλίσει το απαιτούμενο κονδύλι για τη συνέχιση των μέτρων στήριξης.
Το μόνο θετικό σημάδι στον ορίζοντα, όπως λένε στελέχη του οικονομικού επιτελείου, είναι τα φορολογικά έσοδα, τα οποία παρουσιάζουν υπέρβαση της τάξης του 3,6 δις ευρώ. Κάτι που πάντως δεν προκαλεί ανακούφιση ή εφησυχασμό, διότι άπαντες στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι δεν είναι μόνο η επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος που θα πρέπει να συνεχιστεί αμείωτη τους χειμερινούς μήνες, αλλά και άλλα, δαπανηρά αλλά απολύτως αναγκαία μέτρα στήριξης, όπως το επίδομα της θέρμανσης. Τον φετινό χειμώνα, μάλιστα, το πρόβλημα θα είναι εκρηκτικό για το μισό εκατομμύριο των νοικοκυριών που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, η τιμή του οποίου έχει εκτιναχθεί στα ύψη. Που σημαίνει, ότι θα πρέπει να υπάρξει επίδομα στήριξης και γι αυτά τα νοικοκυριά.
«Ο χειμώνας θα δοκιμάσει σκληρά τις αντοχές μας. Θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε για εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις» προβλέπουν κυβερνητικά στελέχη με γνώση του παρασκηνίου.
ieidiseis.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις