Διαβάζουμε αυτές τις ημέρες πως η ιστορική Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων υπέγραψε συμφωνία για να καλλιεργούνται στις εγκαταστάσεις της …λάχανα! Κι όμως ΓΕΕΘΑ και ΓΕΣ έκαναν τέτοια συμφωνία!
Δυστυχώς όλα αυτά δεν είναι ανέκδοτο! Είναι η πραγματικότητα των τελευταίων ετών στις Ένοπλες Δυνάμεις. Πραγματικότητα που δεν συγκρίνεται ούτε καν με τις πιο σκληρές ημέρες των μνημονίων, από τα οποία προφανώς και δεν έχουμε βγει…Για να μην πούμε ότι θα βρούμε κι άλλα μπροστά μας.
Το 2012, ο τότε Α/ΓΕΣ Κωνσταντίνος Ζιαζιάς είχε κάνει μία «κλειστή» ομιλία στη Σχολή Πεζικού. Μέρες σκληρών μνημονίων, αο Στρατηγός Ζιαζιάς είχε περιγράψει πως θα έπρεπε να είναι το Πεζικό -το οποίο όλοι το ξεχνούν- και ο Στρατιώτης του το 2020. Προφανώς δεν φανταζόταν ότι ο Στρατός του 2024 θα ασχολούνταν με τα τάμπλετ και τα λαχανάκια.
Δώδεκα χρόνια μετά δημοσιοποιούμε κάποια αποσπάσματα από την ομιλία Ζιαζιά. Εξακολουθούμε να σεβόμαστε το απόρρητο σε αντίθεση με τις πρόσφατες ηγεσίες στο ΥΠΕΘΑ που συνηθίζουν να φωτογραφίζονται μπροστά σε απόρρητους χάρτες ή να ανακοινώνουν τραγικά ποσοστά στελέχωσης μονάδων σε ιδιωτικά κλαμπ.
Η ομιλία Ζιαζιά έγινε στη Σχολή Πεζικού το Φεβρουάριο του 2012.
Μεταξύ άλλων αναφέρει:
•«Σήμερα όλοι οι πόλεμοι υψηλής ή χαμηλής έντασης διεξάγονται υπό το βλέμμα της κοινής γνώμης. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης είναι ενσωματωμένα στα μάχιμα στρατεύματα και οι αναφορές περί των αποστολών και των θυμάτων μεταδίδονται σχεδόν άμεσα, σε ένα κοινό που ενδιαφέρεται να δει ελάχιστες απώλειες ζωής. Τέτοιες καταστάσεις είναι όλο και περισσότερο ετερόκλητες και πολύπλοκες. Ο σύγχρονος πόλεμος με το περίπλοκο φάσμα των προκλήσεων, οι διαφορετικές απαιτήσεις των προ και μετά τη σύρραξη σταδίων, η δυσδιάκριτη και μεταβαλλόμενη φύση της απειλής και οι περιοριστικοί κανόνες εμπλοκής, είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο στρατιώτης του Πεζικού στο σύγχρονο πεδίο της μάχης. Για να αντεπεξέλθει, πρέπει να είναι άρτια εκπαιδευμένος και εξειδικευμένος, ενώ η προσαρμοστικότητα και η ευελιξία του θα δοκιμαστούν πλήρως. Θα χρειάζεται, επίσης, ό,τι το καλύτερο μπορεί να του προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία ώστε να δύναται να επιβιώσει, να πολεμήσει και να κερδίσει».
•«Ο Ελληνικός Στρατός πρέπει να είναι σε θέση να διεξάγει πολεμικές επιχειρήσεις υψηλής ή χαμηλής έντασης, ειρηνευτικές – ανθρωπιστικές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις σταθεροποίησης. Ιδιαίτερα για το Πεζικό, σχεδιάζεται μια ισόρροπη δύναμη με επίκεντρο ένα σύγχρονο στόλο από Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης και Τεθωρακισμένα Οχήματα Υποστήριξης Μάχης, η οποία είναι όχι μόνο ζωτικής σημασίας για τη συνολική του στρατιωτική ισχύ και αποτρεπτική του ικανότητα, αλλά προαπαιτούμενο, ώστε να δύναται να πραγματοποιήσει όλο αυτό το φάσμα των επιχειρήσεων. Φυσικά σε αυτή τη δύναμη θα ενσωματώσει τα διδάγματα που αντλήθηκαν από τις πολεμικές επιχειρήσεις σε Ιράκ και Αφγανιστάν».
Ενισχύστε το militaire.gr ,δείτε γιατί ΕΔΩ
•Τίθεται λοιπόν και μας οδηγεί ένα βασικό ερώτημα για το στρατιώτη του Πεζικού.
Συμβαδίζει η τεχνολογία μ΄αυτή την αλλαγή και ποια τεχνολογία και εξοπλισμό πρέπει να έχει ο στρατιώτης του Πεζικού την τρέχουσα και επόμενη δεκαετία ώστε να προστατεύεται και να υποβοηθείται στην εκτέλεση της αποστολής του;
Σήμερα, όπως ακριβώς και στο παρελθόν, οι φουτουριστικοί σχεδιαστές οραματίζονται τον στρατιώτη του 21ου αιώνα ως μια ευκίνητη και υψηλής τεχνολογίας πλατφόρμα μάχης. Ο στρατιώτης του Πεζικού θα ενισχυθεί με μια εξω-σκελετική στολή μάχης που με θωράκιση νανοτεχνολογίας, θα του παρέχει προστασία από το «κεφάλι ως τα δάκτυλα του ποδιού». Η στολή μάχης θα ενσωματώσει την τεχνολογία για να παρακολουθεί σε συνεχή βάση τη σωματική και φυσική κατάσταση του μαχητή, να αντιλαμβάνεται και να αντιμετωπίζει τις πληγές (αιμοστατική δράση, έγχυση τοπικού αναισθητικού, κ.λ.π.) και να ανιχνεύει τις απειλές, ενώ ως μέρος μιας τακτικής δικτυοκεντρικής εφαρμογής, θα επιτρέπει την άμεση ανταλλαγή πληροφοριακών δεδομένων και θα αυξάνει την ενημέρωσή του για μεγαλύτερη επίγνωση της τακτικής κατάστασης.
Αναγνωρίζουμε την ανάγκη εκσυγχρονισμού του Πεζικού μας ώστε να μάχεται αποτελεσματικά στο σύγχρονο πεδίο μάχης, σε συρράξεις υψηλής και χαμηλής έντασης, αλλά και να αντιμετωπίζει τις μη συμβατικές απειλές. Ο εξοπλισμός του Πεζικού έχει, μέχρι σήμερα, αναπτυχθεί τμηματικά και έχουν υπάρξει ασυμβατότητες μεταξύ νέου και παλαιού εξοπλισμού του, με αποτέλεσμα τη μη πλήρη αξιοποίηση του δυναμικού της στρατιωτικής αποτελεσματικότητας. Τα προγράμματα εκσυγχρονισμού του στρατιώτη του Πεζικού θα έχουν ως στόχο την ενσωμάτωση όλου του εξοπλισμού που μεταφέρει και χρησιμοποιεί αυτός σε ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό σύστημα, αξιοποιώντας τις σύγχρονες τεχνολογικές και στρατιωτικές εξελίξεις για να συγχωνεύσει τον μαχητή και τον εξοπλισμό του σε ένα «Σύστημα Στρατιώτης».
•Ήδη μπορούμε να διακρίνουμε τις σημαντικές τάσεις που ενδέχεται να επηρεάσουν τα μελλοντικά συστήματα του στρατιώτη. Είναι πιθανό ότι οι υπολογιστές σχεδόν θα εξαφανιστούν ως αυτόνομα συστήματα και θα ενσωματωθούν παντού. Πολύπλοκα ρομποτικά συστήματα θα αναπτυχθούν ώστε να σκέφτονται, να μαθαίνουν και να εκτελούν τις ανθρώπινες και μη ανθρώπινες εργασίες γρηγορότερα και αποδοτικότερα. Η νανοτεχνολογία, η βιοτεχνολογία και η ελαχιστοποίηση των διαστάσεων θα οδηγήσει σε σημαντικές προόδους τις στρατιωτικές υποθέσεις αλλά και στην ιατρική, την κατασκευή και το περιβάλλον.
•Μέχρι το 2020, το Πρόγραμμά μας «Μελλοντική Τεχνολογία και Εξοπλισμός του Στρατιώτη Πεζικού» θα έχει αναβαθμιστεί με τα πιο προηγμένα υπο-συστήματα και ικανότητες. Επίσης, μέχρι το 2020, το πεδίο μάχης και το περιβάλλον, στο οποίο ο στρατιώτης Πεζικού θα επιχειρεί, θα έχουν αλλάξει δραματικά. Η αποστολή του Πεζικού θα εξακολουθεί να περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο την επιθετική-αμυντική κλειστή μάχη σε ένα ευρύ και ποικίλων τύπων εδαφών. Συνεπώς, ο εξοπλισμός που θα διαθέτει ο στρατιώτης του Πεζικού και ο τρόπος με τον οποίο θα διεξάγει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, θα είναι οι πιο δραματικές αλλαγές που θα λάβουν χώρα.
Ενισχύστε το militaire.gr ,δείτε γιατί ΕΔΩ
•Οι μελλοντικοί πόλεμοι θα διεξάγονται όλο και περισσότερο σε δύσκολα και περίπλοκα εδάφη, συχνά σε αστικό περιβάλλον. Συνεπώς θα είναι ζωτικής σημασίας για τον Στρατιώτη του Πεζικού να παρέχεται καλή πληροφόρηση, σαφής επικοινωνία και ταχεία ροή πληροφοριών μεταξύ των ανδρών και οργανικών συνόλων (ομάδες, διμοιρίες, λόχοι). Όλο και περισσότερο, οι εχθρικές δυνάμεις θα τείνουν να χρησιμοποιούν το τακτικό πλεονέκτημα της τοπικής γνώσης και υποστήριξης, σε συνδυασμό με μη συμβατικά όπλα και τακτικές, για να μετατρέψουν το αστικό τους περιβάλλον σε πολλαπλασιαστή ισχύος. Επομένως, ο σαφής προσδιορισμός της απειλής αποτελεί σημαντικό θέμα κατά την επαφή που σχετίζεται με τη σκληρή και ταυτόχρονα ευέλικτη εχθρική αντίσταση. Για να επιτευχθεί η επιτυχία της αποστολής, οι στρατιώτες χρειάζονται τρέχουσες πληροφορίες για αντικειμενικούς τους σκοπούς και πώς μπορούν να συμβάλουν σε αυτή. Μελλοντικά συστήματα επικοινωνιών θα είναι ικανά να παρέχουν συγκεκριμένες πληροφορίες για τις απειλές, τις προθέσεις ή τις δραστηριότητές τους.
•«Τέλος, η προστασία των στρατιωτών μας αποτελεί θεμελιώδη υποχρέωση παροχής φροντίδας. Η ενεργή και αντενεργή προστατευτική τεχνολογία μπορεί να παράσχει την απαραίτητη προστασία στη στρατιωτική δύναμη, ενώ η σύγχρονη τεχνολογία πρέπει να συνεχίσει την έρευνα, το σχεδιασμό και παραγωγή αντίστοιχων συστημάτων. Συνεπώς, στο άμεσο μέλλον φαίνεται να υπάρχει σημαντικός ρόλος για παθητικά και ενεργητικά συστήματα θωράκισης, αλλά και η ανάγκη εξεύρεσης λύσεων με το υψηλότερο δυνατό επίπεδο προστασίας αλλά με το χαμηλότερο βάρος για τους στρατιώτες. Ωστόσο, ακόμη και με τις εξελιγμένες τεχνολογίες, θα υφίσταται πάντα η απαίτηση για λύσεις κοινής λογικής, όπως η αποτελεσματική παθητική θωράκιση, η οποία είναι αξιόπιστη, οικονομικά προσιτή και σχετικά εύκολα να βελτιωθεί με απλή τεχνολογία, για τις οποίες πρέπει να κατανέμονται επαρκείς πόροι με βάση την απειλή και τις επιχειρησιακές απαιτήσεις».
Ο Στρατηγός Ζιαζιάς είπε κι άλλα πολλά στην ομιλία του που καλό είναι να μην δημοσιοποιηθούν. Δεν έλεγε θεωρίες. Σ΄ αυτή την ομιλία είχε ανακοινώσει το πρόγραμμα «Μελλοντική Τεχνολογία και Εξοπλισμός του Στρατιώτη Πεζικού», με προοπτική το 2020. Λίγους μήνες μετά ο Αρχηγός Ζιαζιάς υπέβαλε την παραίτηση του, αρνούμενος να δεχτεί παρεμβάσεις στις κρίσεις των Αξιωματικών. Ο άξιος διάδοχος του Κωνσταντίνος Γκίνης αποστρατεύθηκε λίγους μήνες μετά, γιατί δεν ικανοποιούσε τα «κοινωνικά αιτήματα». Όπως όλοι έχουμε καταλάβει το πρόγραμμα για τον Στρατιώτη του 2020 δεν προχώρησε ποτέ και σήμερα έχουμε φθάσει στα…λαχανάκια της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων! Να μην ξεχάσουμε και τον…θόλο του κ.Δένδια…
militaire.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις