Το κόμμα Τράγκα- Νικολόπουλου είναι το τελευταίο “κρούσμα” από το πλήθος κομματιδίων στο δεξιό χώρο, που προσβλέπει στην ψήφο διαμαρτυρίας κατά της ΝΔ και την απλή αναλογική στις επόμενες εκλογές.

Η είδηση ότι ο γνωστός δημοσιογράφος Γιώργος Τράγκας ιδρύει κόμμα, σε συνεργασία με τον πρώην βουλευτή Αχαΐας και πρόεδρο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος, Νίκο Νικολόπουλο, προκάλεσε… σκωπτικά σχόλια στα μέσα κοινωνικής δίκτυωσης. Αποτελεί πάντως μία ακόμη επιβεβαίωση κινητικότητας στο χώρο εκ δεξιών της Νέας Δημοκρατίας, με στόχο την ψήφο διαμαρτυρίας, αλλά και την “ορφανή” ψήφο της ΧΑ στις επόμενες εκλογές, που υπενθυμίζεται ότι θα διεξαχθούν με απλή αναλογική και με ό,τι αυτή συνεπάγεται.

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση πολιτικής συνεργασίας στις επόμενες εκλογές του Φαήλου Κρανιδιώτη (που αποχωρώντας από τη ΝΔ είχε ιδρύσει το κόμμα Νέα Δεξιά και με πρωτοβουλία του οποίου κινήθηκε από την εισαγγελία διαδικασία δίωξης κατά του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και του Μέρα 25, για το πολυτεχνείο) και του περιφερειακού συμβούλου Αττικής Θάνου Τζήμερου. Κρανιδιώτης- Τζήμερος φέρονται επίσης να συνομιλούν με τον απόστρατο στρατηγό και επίτιμο αρχηγό ΓΕΣ Φράγκο Φραγκούλη, τον οποίο ορισμένοι λάνσαραν ως πιθανό αρχηγό ενός σχηματισμού εκ δεξιών της ΝΔ και στο παρελθόν, με αφορμή και τη συμφωνία των Πρεσπών.

Το “όραμα” για την ελληνική alt- right ακροδεξιά α λα Τραμπ

Όλες αυτές οι κινήσεις έχουν την ίδια φιλοδοξία: Να φτιάξουν την ελληνική τραμπική alt- right δεξιά, αν και φυσικά έχουν… ανταγωνισμό εντός της ΝΔ από το δίδυμο Γεωργιάδη- Βορίδη και όχι μόνον. Είναι άλλωστε η μετατόπιση της ΝΔ προς τα δεξιά του πολιτικού φάσματος επί Σαμαρά, που δημιούργησε τον κατάλληλο πολιτικό χώρο, παρότι θεωρητικά η δεξιά στροφή της σαμαρικής ΝΔ θα επιτύγχανε ακριβώς το αντίθετο.

Στην πραγματικότητα ήταν το μνημόνιο και όχι ο μεσαίος χώρος, που προκάλεσε στις εκλογές του 2012 το πρώτο πραγματικά σοβαρό ρήγμα στη διαχρονικά σχετικά συμπαγή κομματική βάση της ΝΔ. Και έκτοτε το δίλημμα δεξιά στροφή ή άνοιγμα στο κέντρο ταλανίζει το κόμμα, που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, οραματιζόμενος μία ελληνική κεντροδεξιά στα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Στο παρελθόν, επιχειρήθηκε πολλές φορές η “εξωκοινοβουλευτική (ακρό)δεξιά” να ενωθεί. Καρατζαφέρης- Μπαλτάκος είχαν ανακοινώσει για παράδειγμα την ίδρυση “ΣΥΡΙΖΑ της δεξιάς”. Και πριν τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος είχε επιχειρήσει προκειμένου να διασωθεί να συγκροτήσει ένα συνασπισμό κομμάτων της δεξιάς μαζί τον Τάκη Μπαλτάκο, αλλά και με τον Γιώργο Καρατζαφέρη. Το πρόβλημα όμως σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ότι συνήθως είναι πολλοί οι επίδοξοι αρχηγοί και τα κόμματα αυτού του τύπου τείνουν να είναι αρχηγικά.

Κινητικότητα στο χώρο εκ δεξιών της ΝΔ λόγω απλής αναλογικής

Το γεγονός ότι η ΧΑ έμεινε εκτός Βουλής και η ηγεσία της οδηγείται εντός φυλακής, αφήνει όμως ένα κενό στο χώρο αυτό. Εξάλλου αν κρίνει κανείς από τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών και των ευρωεκλογών του 2019, παρότι η ΝΔ κατάφερε να συσπειρώσει δυνάμεις από το κέντρο μέχρι τη δεξιά με σαφή αντι-ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηριστικά, ο χώρος αυτός έστω και εάν κοινοβουλευτικά εκφράζεται πλέον μόνο από την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, αθροίζει περίπου μισό εκατομμύριο ψηφοφόρους. Ο Βελόπουλος φυσικά επίσης προσβλέπει στις ψήφους αυτές, όμως η απλή αναλογική ευνοεί πάσης φύσεως κομματίδια, τα οποία στοχεύουν στην ψήφο διαμαρτυρίας των σκληρών δεξιών ψηφοφόρων που αντιμετωπίζουν σε μεγάλο βαθμό με καχυποψία την ηγεσία Μητσοτάκη στα εθνικά θέματα, εν πολλοίς έχουν τάσης άρνησης του κορονοϊού και είναι δυσαρεστημένοι με τις οικονομικές συνέπειες του lockdown. Κάθε τέτοιο κομματίδιο, ακόμη και εάν πάρει ένα μικρό ποσοστό, αποτελεί απειλή λόγω της απλής αναλογικής, η οποία θα καταστήσει τις επόμενες εκλογές την απόλυτη μάχη συσπείρωσης.

Η δεξιά άμυνα της ΝΔ

Υπό αυτό το πρίσμα λοιπόν δεν προκαλεί εντύπωση ούτε το γεγονός ότι στον πρόσφατο ανασχηματισμό ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να μη συγκρουστεί ευθέως με τη σαμαρική πτέρυγα, αλλά έκανε αλλαγές που ερμηνεύθηκαν εν πολλοίς ως δεξιά στροφή.

Ούτε ότι το Μαξίμου επιχείρησε να υποβαθμίσει την πρόσφατη παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά για τις διερευνητικές με Τουρκία.

Ούτε βέβαια ότι ποντάρει σε πολιτική νόμου και τάξης, με πλέον πρόσφατο παράδειγμα βέβαια το νομοσχέδιο για την αστυνομία στα πανεπιστήμια, που ψηφίστηκε χθες με τις ψήφους της ΝΔ και της Ελληνικής Λύσης, με τον πρωθυπουργό να δηλώνει ούτε λίγο ούτε πολύ ότι θα ανακόψει τη ριζοσπαστικοποίηση των φοιτητών και τη δράση ιδίως αριστερών φοιτητικών οργανώσεων στα ΑΕΙ, απευθυνόμενος έτσι σε ένα κοινό με “αντικομμουνιστικά” αντανακλαστικά.

Αλλά και ότι διαβεβαιώνει σε κάθε ευκαιρία πως δεν θα δεχθεί η Τουρκία να βάλει στο τραπέζι των διερευνητικών “γκρίζες ζώνες”.

Στις ευρωεκλογές και τις εθνικές εκλογές του 2019, ο κ. Μητσοτάκης είχε θέσει ως στόχο να αφήσει εκτός Βουλής τη ΧΑ, αλλά ταυτόχρονα είχε απευθυνθεί ιδιαίτερα στους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ και του Ποταμιού. Τώρα φαίνεται ότι διαπιστώνει πως θα έχει να αντιμετωπίσει πολλές μικρές απειλές εκ δεξιών και επιχειρεί να θωρακίσει τα δεξιά πλευρά του.

Fake news για Καραμανλή

Με την ανακοίνωση του κόμματος Τράγκα, αποδείχθηκε και η σκοπιμότητα πίσω από φήμες που ήθελαν τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή να μην είναι ξανά υποψήφιος στις επόμενες εθνικές εκλογές. Φήμες ανάξιες και διάψευσης, όπως διαβεβαιώνουν στελέχη που γνωρίζουν καλά τον πρώην πρωθυπουργό, που φυσικά και θα είναι ξανά υποψήφιος, όποτε γίνουν εκλογές.

Ενδεχομένως βέβαια μία αποχώρηση των πρώην από τα ψηφοδέλτια να εξυπηρετούσε τον κ. Μητσοτάκη, όχι μόνο για να μην υπάρχει ο κ.Καραμανλής ως εσωκομματικός πόλος, αλλά και για να “ξεφορτωθεί” την “απειλή” του Αντώνη Σαμαρά να μην ψηφίσει εφόσον έρθουν τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία. Από την άλλη, σε μία εκλογική μάχη με απλή αναλογική, θα απαιτηθεί όπως αναφέρθηκε η συσπείρωση όλων των δυνάμεων της κεντροδεξιάς.

Βίκυ Σαμαρά

news247.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις