Καταργούνται τα μηχανήματα που χρησιμοποιούν χλωροφθοράνθρακα (HFC)
Σε μια εξωφρενική απόφαση που θα οδηγήσει στην αντικατάσταση του 70% των ηλεκτρικών συσκευών που χρησιμοποιούν χλωροφθορανθράκες (HFC), δηλαδή τα οικιακά ψυγεία και τα κλίματιστικά προχώρησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να σωθεί το… όζον το οποίο βέβαια δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια να σωθεί από την ΕΕ, αφού έχει αποκατασταθεί σχεδόν ολοκληρωτικά!
Σύμφωνα με το κείμενο που υπεγράφη, η κατανάλωση χλωροφθορανθράκων (HFC) θα καταργηθεί πλήρως, αλλά μέχρι το 2030 τα οικιακά ψυγεία, τα ψυκτικά μηχανήματα κλπ..
Πρόκειται για απόφαση η οποία δεν χωρά στην λογική παρά μόνο των εταιρειών που κατασκευάζουν ψυγεία και συσκευές ψύξης-θέρμανσης (air condition) για οικιακή χρήση και χρήση από ΙΧ, οι οποίες θα ωφεληθούν πάνω από 30 δισεκατομμύρια ευρώ από την αντικατάσταση όλων αυτών των συσκευών!
Οσο για «την τρύπα του όζοντος», το μεγαλύτερο «παραμύθι» που έθρεψε και πλούτισε ολόκληρες γενιές «περιβαλλοντιστών» τα τελευταία 30 χρόνια, τα πράγματα είναι πολύ απλά και καθαρά: Αποκαθίσταται, έστω και χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση!
Το 2019, όμως, τα παραμύθια (ή εν μέρει παραμύρθια) άρχισαν να τελειώνουν: Το 2018 η τρύπα είχε το μέγεθος των… ΗΠΑ, καλύπτοντας μία τεράστια έκταση 7,7 εκατ. τετραγωνικών μιλίων.
Το 2019, μειώθηκε στο είναι στο 1,9 τετραγωνικά μίλια αφήνοντας «με το στόμα ανοιχτό» τους επιστήμονες, οι οποίοι προσπαθούν να καταλάβουν πώς συνέβη αυτό.
Παρατηρήσεις, λοιπόν, του στρώματος του όζοντος πάνω από την Ανταρκτική, δείχνουν πως η λεγόμενη «τρύπα» δεν έχει μεγαλώσει το 2019 με τους ρυθμούς που συνέβαινε άλλες χρονιές. Η υπηρεσία παρακολούθησης της ατμόσφαιρας του Copernicus (CAMS) αναφέρει, μάλιστα, ότι αυτήν τη στιγμή είναι αρκετά κάτω από το μισό της έκτασης που έχει συνήθως, ενώ βρίσκεται μακριά από τον Νότιο Πόλο.
Πρέπει να υπάρξουν μέτρα για την μείωση των χλωροφθορανθράκων (HFC); Ναι, αλλά σταδιακά σε μια εικοσαετία και όχι να την πληρώσουν οι οικονομικά αδύναμοι
Το γεγονός ότι η τρύπα του όζοντος πρωτοεμφανίστηκε στην Ανταρκτική, όπου το πρόβλημα είναι εντονότερο μέχρι και σήμερα, προβλημάτιζε τους επιστήμονες για χρόνια.
Αρχικά, μάλιστα, το κατά πόσο οι χλωροφθοράνθρακες προκαλούσαν το φαινόμενο ήταν προς αμφισβήτηση, καθώς στην Ανταρκτική δεν υπάρχουν εκπομπές χλωροφθορανθράκων.
Ωστόσο, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και άλλα γεωμορφολογικά στοιχεία αποτελούν τα αίτια της όξυνσης του φαινομένου στην Ανταρκτική!
Γιατί; Κανείς δεν μπόρεσε να απαντήσει.
Οι επιστήμονες λένε ότι ενώ η αραίωση του όζοντος φέτος ξεκίνησε νωρίτερα από το φυσιολογικό, ανεκόπη από ένα άγνωστο γεγονός που αύξησε τις θερμοκρασίες στη στρατόσφαιρα κατά 20-30 βαθμούς. Αυτό αποσταθεροποίησε τη διαδικασία καταστροφής του όζοντος. Προς το παρόν, δεν γνωρίζουν ποιο είναι αυτό το ξαφνικό γεγονός…
Η φύση αυτορυθμίζεται, αλλά κάποιοι πλουτίζουν…
pronews.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις