Νέα στοιχεία από την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. και της ΕΥΠ για την πρώτη υπόθεση στην Ελλάδα με όπλα που κατασκευάστηκαν με 3D εκτυπωτή αποκαλύπτονται και φωτίζουν άγνωστες πτυχές της μυστικής επιχείρησης για τη σύλληψη τεσσάρων φοιτητών στη Σάμο.
Κατόπιν εισαγγελικής διάταξης οι αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. παρακολουθούσαν -μέσω του «κοριού»- τις συνομιλίες των νεαρών, προσπαθώντας να «αποκρυπτογραφήσουν» τις κινήσεις τους, να αντιληφθούν το εύρος της δράσης τους και να καταλάβουν εάν τα όπλα που τύπωναν κατέληξαν σε αγοραστές.
Σύμφωνα με πληροφορίες του iΕidiseis, σε μία συνομιλία γίνεται λόγος για έναν «Περικλή». Οι αστυνομικοί υπέθεσαν ότι μπορεί να πρόκειται για κάποιον ενδιαφερόμενο, χωρίς όμως να προκύψουν περαιτέρω στοιχεία για την ταυτότητά του. Σε άλλη φράση ένας από τους κατηγορουμένους πρότεινε στους υπόλοιπους να πουλήσουν την «πραμάτεια» τους στην Αθήνα.
Ο «κοριός» της ΕΛ.ΑΣ. αποκάλυψε την πρόθεση των εμπλεκομένων να στήσουν «μπίζνα» -όπως ήταν η χαρακτηριστική λέξη που ανέφεραν- πουλώντας πιστόλια και πολυβόλα. Αποκαλύφθηκε επίσης ο φόβος τους μήπως και γίνουν αντιληπτά τα εκτυπωμένα όπλα από τους γονείς τους.
«… Που να το κρύψω το όπλο; Θα έρθει η μάνα μου», φέρεται να λέει ένας από τους κατηγορουμένους. Σε άλλη περίπτωση ένας από τους συλληφθέντες φέρεται να έκρυψε τα εκτυπωμένα ανταλλακτικά όπλου στο φούρνο του σπιτιού του.
Το ερευνητικό ενδιαφέρον εφεξής εστιάζεται στα αποτελέσματα από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών που έχει βάλει στο μικροσκόπιο τον εκτυπωτή αλλά κυρίως το λάπτοπ στο οποίο είχε εγκατασταθεί το πρόγραμμα για την παραγωγή των όπλων. Καλά πληροφορημένες πηγές σημειώνουν στο ieidiseis ότι η ΕΛ.ΑΣ. αναμένεται να ζητήσει τη συνεργασία αστυνομικής υπηρεσίας άλλης χώρας με εμπειρία σε τέτοιου είδους υποθέσεις, προκειμένου να γίνει μία όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένη έρευνα. Η συγκεκριμένη υπόθεση αντιμετωπίζεται από τις ελληνικές Αρχές ως «case stuty» (μελέτη περίπτωσης), δεδομένου ότι είναι η πρώτη φορά που παράγονται εκτυπωμένα όπλα στη χώρα μας (έστω και εάν αυτά δεν πρόλαβαν να γίνουν λειτουργικά λόγω της αστυνομικής επιχείρησης).
Πρωταγωνιστικό ρόλο στη «μπίζνα» που στηνόταν από τους φοιτητές φέρεται να είχε ο ένας από τους τέσσερις, ο 19χρονος με καταγωγή από πόλη της δυτικής Μακεδονίας που είχε μετακομίσει στη Σάμο για σπουδές. Οι αστυνομικοί σχημάτισαν το προφίλ ενός έξυπνου νεαρού, ο οποίος είχε «ροπή» προς τα όπλα και προς το εύκολο κέρδος.
Σημειώνεται ότι οι τέσσερις συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους από Εισαγγελέα και Ανακριτή μετά την απολογία τους. Κατηγορούνται ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης που δραστηριοποιούνταν στην παραγωγή όπλων με τη χρήση εκτυπωτή.
«Homemade» όπλα
Τα λεγόμενα «χειροποίητα» όπλα πρωτοεμφανίστηκαν στην Αμερική και άρχισαν να απασχολούν έντονα τις διωκτικές Αρχές διεθνώς εδώ και περίπου εφτά χρόνια, όταν άρχισαν να κυκλοφορούν ευρέως στο διαδίκτυο εγχειρίδια κατασκευής «homemade» πιστολιών.
Χιλιάδες χρήστες του διαδικτύου ανά τον κόσμο άρχισαν να κατεβάζουν στον υπολογιστή τους τις ηλεκτρονικές οδηγίες για το πως μπορεί κάποιος να φτιάξει στο σπίτι του ένα όπλο, εκτυπώνοντάς το σε έναν 3D εκτυπωτή. Τα χρόνια που ακολούθησαν δεκάδες «ειδικοί» εμφανίστηκαν στο Youtube, στο σκοτεινό διαδίκτυο και σε διάφορες ιστοσελίδες και άρχισαν να δίνουν «συμβουλές» και οδηγίες για τα όπλα «νέας γενιάς», τα οποία πλέον είναι γνωστά στις διωκτικές Αρχές ανά τον κόσμο με την ονομασία «FGC-9» (Fuck Gun Control, με το ‘9’ να αναφέρεται στο διαμέτρημα των 9mm).
Σύμφωνα με το Wikipedia, το «FGC-9» είναι μία εκτυπωμένη καραμπίνα διαμετρήματος πιστολιού που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2020 από έναν σχεδιαστή όπλων με γερμανική και κουρδική καταγωγή: «Σχεδιάστηκε προκειμένου να μπορούν άνθρωποι, που ζουν σε χώρες με νόμους που περιορίζουν την οπλοκατοχή και το εμπόριο όπλων, να είναι σε θέση να το κατασκευάσουν με ελάχιστα ή καθόλου νομικά προβλήματα (…) Το συνολικό κόστος παραγωγής για κάποιον που διαθέτει ήδη 3D εκτυπωτή ανέρχεται στα 500 δολάρια ΗΠΑ (περίπου 460 ευρώ)». Σημειώνεται μάλιστα ότι όσο περνούν τα χρόνια κυκλοφορούν «αναθεωρημένα» εγχειρίδια που μετά από «αναβάθμιση» κάνουν τη διαδικασία κατασκευής πιο απλή.
Τα «χειροποίητα» πυροβόλα είναι ένα από τα μείζονα προβλήματα που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι Αρχές σε παγκόσμιο επίπεδο τα επόμενα χρόνια, καθώς εκτιμάται ότι συν τω χρόνω θα τα «προτιμούν» ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος, τρομοκράτες ή ακόμα και ποινικοί που θέλουν «καθαρά» όπλα με χαμηλό κόστος.
Στην Ισπανία οι Αρχές είχαν κάνει το 2020 έφοδο σε κρησφύγετο εξτρεμιστών εντοπίζοντας ολόκληρο οπλοστάσιο από εκτυπωμένα όπλα. Στο χώρο είχαν βρεθεί εγχειρίδια για την κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών με τη βοήθεια εκτυπωτών, όπως και τρομοκρατικά εγχειρίδια. Η τότε ανακοίνωση της ισπανικής Αστυνομίας ήταν προφητική:
«Ο κίνδυνος της χρήσης τρισδιάστατων εκτυπωτών από εγκληματικές οργανώσεις σηματοδοτεί μία νέα υπαρκτή απειλή στην Ευρώπη». Ως παράδειγμα αναφερόταν η τρομοκρατική επίθεση στη Γερμανία τον Οκτώβριο του 2019, όταν ένοπλος άνδρας άνοιξε πυρ εναντίον εβραϊκής συναγωγής με όπλο το οποίο είχε κατασκευάσει σε 3D εκτυπωτή.
Οι πρώτες συλλήψεις στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα η πρώτη υπόθεση με εκτυπωμένα όπλα είναι γεγονός. Όλα ξεκίνησαν όταν προ μηνών η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών είχε την πληροφορία ότι μία παρέα νεαρών Ελλήνων εκτυπώνει πυροβόλα όπλα στη Σάμο.
Ο «πληροφοριοδότης» ανέφερε ότι ένας φοιτητής με καταγωγή από πόλη της δυτικής Μακεδονίας, ο οποίος σπουδάζει στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και ζει στη Σάμο, έχει εξοπλισμό για την εκτύπωση όπλων.
Οι πράκτορες της ΕΥΠ διαπίστωσαν ότι έγιναν συγκεκριμένες παραγγελίες υλικών και εξαρτημάτων. Οι διαδικτυακές επικοινωνίες για όλα αυτά ήταν στα «ραντάρ» των ειδικών υπηρεσιών.
Η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής δεν συνέλαβε μόνο τον προαναφερόμενο φοιτητή αλλά και τρεις ακόμα νεαρούς (επίσης φοιτητές οι οποίοι γνωρίστηκαν στη Σάμο -δύο με καταγωγή από το νησί, ένας από την Αθήνα και ένας από τη δυτική Μακεδονία). Ο 3D εκτυπωτής είχε εγκατασταθεί στο σπίτι ενός εκ των τεσσάρων της «παρέας». Με ειδικές γνώσεις και τεχνολογία φέρονται να εκτύπωναν είτε αυτοτελή όπλα είτε ανταλλακτικά. Το εντυπωσιακό είναι ότι επιβεβαιωμένα κατασκεύασαν όπλο με την κωδική ονομασία FGC-9.
Οι αστυνομικοί θεωρούν ότι «ξήλωσαν» μία οργάνωση «εν τη γενέσει» της, καθώς εκτιμάται ότι πρόθεση των δραστών ήταν να αρχίσουν να δέχονται παραγγελίες για την παραγωγή όπλων «νέας γενιάς». Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι η «παρέα» των νεαρών θα έστηνε μία «επιχείρηση» που θα λειτουργούσε μέσω διαδικτύου. Το όπλο «νέας γενιάς» που φέρονται να κατασκεύασαν και βρέθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. θα μεταφερθεί στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ήταν λειτουργικό ή όχι.
Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους- το όπλο δεν ήταν ακόμα λειτουργικό, διότι του έλειπαν κάποια (λίγα) εξαρτήματα. Όπως προσθέτουν οι ίδιες πηγές ενημέρωσης, «για να φτάσει κάποιος στο σημείο να εκτυπώσει λειτουργικά όπλα χρειάζεται μία περίοδος… πειραματισμών».
Το σημαντικότερο ψηφιακό πειστήριο που βρίσκεται στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. είναι το λάπτοπ που κατασχέθηκε, στο οποίο είναι εγκατεστημένο το πρόγραμμα με το οποίο δινόταν η εντολή της εκτύπωσης των όπλων.
Σημειώνεται ότι κατά την παρακολούθηση των εμπλεκομένων προέκυψε προσπάθεια για την ανεύρεση υποψήφιων αγοραστών. Από τις συνομιλίες προέκυψαν συζητήσεις για το ύψος της τιμής των όπλων (από 800, 1000, έως και 1500 ευρώ).
ieidiseis.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις