Κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα στο Λονδίνο το νέο βιβλίο – πολιτικά απομνημονεύματα 578 σελίδων- του Sir Alan Duncan, με τίτλο « In the thick of it» (σε ελεύθερη μετάφραση «Μέσα στη πυρά των πραγμάτων»). Ο συγγραφέας καταγράφει με ημερομηνιακή σειρά γεγονότα από το 2016 μέχρι το 2019, συγκεκριμένα μεταξύ Ιουλίου 2016 και Ιουλίου 2019 περίοδο που υπηρέτησε στο Υπουργείο Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας. (Foreign and Commonwealth Office) ως Υφυπουργός Ευρώπης. Σ΄αυτά περιλαμβάνει και κάποιες εκπληκτικές αναφορές για το Κυπριακό. Για τις δύο συναντήσεις στη Γενεύη το 2017, ονομαστικώς σε πολιτικούς Κυπριακής Δημοκρατίας και Ελληνικής Δημοκρατίας και όχι μόνο.
Τα σημαντικότερα σημεία στο βιβλίο του σε σχέση με την Κύπρο , α) είναι η αναφορά ότι « η επαγγελματική του ομάδα στο Κράν Μοντανά ήταν απαρηγόρητη για τη σκληρή δουλειά που έκαναν αλλά οι συνομιλίες κατέρρευσαν, και ότι ο βρετανός ΄Υπ. Αρμοστής στην Λευκωσία Matthew Kidd, ένοιωθε πλήρως απογοητευμένος και προδομένος «betrayed» από τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη».
β) Η επαίσχυντη συμπεριφορά του ιδίου (Alan Duncan) προς την Κυπριακή Δημοκρατία και τους αξιωματούχους της, και τον ΄Υπ. Αρμοστή της στο Λονδίνο Ευρυπίδη Ευρυβιάδη, τον οποίο κάλεσε στο Φόρειν ΄Οφις και τον κατσάδιασε και ξεδιάντροπα γράφει ότι τον πέταξε έξω απαγορεύοντάς του να μιλήσει!
Αναλυτικότερα.
2016 -«Λαϊκές αναταραχές» η τουρκική εισβολής
Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2016 – Με πτήση των Βρετανικών Αερογραμμών o Sir Alan Duncan και η ομάδα του (αποτελούμενη από τους Richard Yates, Lizzie Mckinnell (Chief Press Officer Europe) Amy Clemitshaw (Head Eastern Mediterranean Department) έφθασαν στην Κύπρο. «Η επανέναρξη (έγραψε) των συνομιλιών για επανένωση βρίσκεται σε κρίσιμο και ενθαρρυντικό σημείο, εδώ και 40 χρόνια από τότε που λαϊκές αναταραχές επέφεραν τον διαχωρισμό του νησιού». («The restarting of reunification talks is at a critical and encouraging stage, over forty years since civil unrest caused the island’s division»). Είχαν δείπνο στο σπίτι του βρετ. Υπάτου Αρμοστού Matthew Kidd.
Σημείωση: Παραπλανητική η αναφορά, γιατί πριν 40 χρόνια είχαμε δύο βάρβαρες τουρκικές εισβολές (και όχι λαϊκές αναταραχές) που επέφεραν επί σχεδίου, με την ηθική αυτουργία της βρετανικής κυβέρνησης και του υπουργείου του με τους Πρωθυπουργό και ΥΠΕΞ Harold Wilson /James Callaghan αντίστοιχα, τον διαχωρισμό του νησιού. Εκτός και αν ο Alan Duncan είναι ακόμα τόσο άσχετος με την πραγματική ιστορία της Κύπρου (Κυπριακής Δημοκρατίας).
Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2016 – «Η Κύπρος είναι μία από τις ευθύνες μου- το βόρειο μέρος τουρκοκρατείται , αλλά το υπόλοιπο Έλληνες Κύπριοι. Η ΕΕ δεν έπρεπε ποτέ να επιτρέψει στην Κύπρο να γίνει μέλος προτού λυθεί αυτή η διαχρονική διαμάχη. Τα ΗΕ τώρα κάνουν ακόμα μια προσπάθεια ίσως και υπογραφτεί συμφωνία. To HB είναι κεντρικό στο αποτέλεσμα, καθώς παραμένουμε εγγυήτρια δύναμη, επομένως πρέπει πρώτα να γνωρίσω τις προσωπικότητες».
«Cyprus is one of my responsibilities – its northern part is Turkish occupied, whereas the rest are Greek Cypriots. The EU should never have let Cyprus join before resolving this long-standing dispute. The UN is now having another go at convening talks to see if some agreement can be signed. The UK is pivotal to the outcome, as we remain guarantor power, so I have to know the personalities first».
«Έχουμε (ιδιοκτησία) και χρησιμοποιούμε τις κυρίαρχες αμυντικές μας βάσεις στο νησί. Αφού ενημερώθηκα γι΄αυτές, από την οροφή της πρεσβείας μας είδα τη νεκρή ζώνη βόρεια – νότια και την υπόλοιπη ημέρα την πέρασα συναντώντας σχεδόν όλους όσοι είναι σημαίνοντες στην πολιτική στη Κύπρο. ΄Όταν είδα τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη στο Προεδρικό Μέγαρο, το βρετανικό παρελθόν του (του Μεγάρου) είναι εμφανές με τη τεράστια πέτρινη μορφή λιονταριού και τον Θυρεό του Ηνωμένου Βασιλείου στην κύρια είσοδο. Ότι ήταν δικό μας τώρα είναι δικό τους.
Στην τουρκική πλευρά, το δορυφορικό μας πρεσβευτικό κτίριο, ονόματι «Shakespeare House» είναι μια υπέροχη αλλά σπάνια χρησιμοποιούμενη κατοικία. ΄Όμως είναι αναγκαία για την διατήρηση τόσο του ισοζυγίου όσο και για εντυπωσιασμό».
«We own and use the sovereign defence bases on the island. After a brief on them, I view the north-south buffer zone from our embassy roof and spend the day seeing pretty much everyone who matters in Cypriot politics. When I visit President Nicos Anastasiades at the Presidential Palace , its British past stares out in the form of a massive stone lion and unicorn Royal Crest over the main entrance. What was ours in now theirs.
On the Turkish side, our satellite embassy building, called “Shakespeare House”, is a magnificent but hardly used residence. But it is essential we keep it, both for balance and for impact».
Σημείωση: Σύμφωνα με δημοσιεύματα βρίσκουμε ότι είχε δει Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη ΥΠΕΞ Ιωάννη Κασουλίδη, Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακκιντζί, προφανώς και άλλους.
2) Λανθασμένη η διατύπωσή του για το «Προεδρικό Μέγαρο». Δεν ήταν ποτέ καθεαυτό «δικό τους» όπως το εννοεί. Το έκτισαν ως αποικιοκρατική δύναμη.
3) Λανθασμένη διατύπωση για τις βρετανικές στρατιωτικές βάσεις. Αυτές με απόφαση δικαστηρίου στο Λονδίνο είναι «αποικιακά κατάλοιπα» και όχι «κυρίαρχες».
4) Η σημασία της δορυφορικής τους πρεσβείας στα κατεχόμενα ονόματι «Shakespeare House» «για ισοζύγιο και εντυπωσιασμό» στην πραγματικότητα καλύπτει την διπροσωπία τους. Εφόσον δεν μπορούν επίσημα να αναγνωρίσουν το κατοχικό μόρφωμα που βοήθησαν να υπάρχει, το αναγνωρίζουν ντε φάκτο εξού και το… ισοζύγιο και ο εντυπωσιασμός! Το λεγόμενο αγγλιστί «cripping recognition» που είχε συζητηθεί κιόλας πριν χρόνια στο Φόρειν ΄Οφις, μετά τις δύο εισβολές. (Βλέπε βρετ. Έγγραφα «Η υφέρπουσα αναγνώριση των Τ/κ» «Σημερινή» 22.7.2017, το είχε εισηγηθεί ο γαμπρός του Χάρολτ Μακμίλλαν, Τζούλιαν Έμερυ.)
4 Οκτωβρίου 2016 – Επισκέπτεται την Αθήνα και έχει συναντήσεις με τον «Κυριάκο Μητσοτάκη ο πατέρας του οποίου υπήρξε Πρωθυπουργός και ο ίδιος (ΚΜ) αρκετά εκπληκτικά έγινε ηγέτης» όπως έγραψε χαρακτηριστικά. Είδε τον Υπ. Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά της κυβέρνησης Σύριζα. «Ένας ωραίος 70χρονος παχουλός, ο οποίος έχει οικογένεια στο Ηνωμένο Βασίλειο και είναι πολύ φιλο-βρετανός και έχει τάση να μακρολογεί αλλά γνήσιος.» (Όμως αργότερα στο βιβλίο γράφει ότι άλλαξε ιδέα γι΄αυτόν).
«A nice roly-poly seventy-year-old, who has family in the UK and is very pro-British. Prone to speak at length, he is nonetheless forthcoming and sweetly genuine».
Είδε και άλλους και τα δύο θέματα που τους απασχόλησαν ήσαν το Brexit και το Κυπριακό. «Στο θέμα της Κύπρου, ήταν ξεκάθαρο ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν πρόκειται να υποστηρίξουν μια συμφωνία επανένωσης σε ένα δημοψήφισμα εκτός και αν όλα τα τουρκικά στρατεύματα (προς το παρόν πέραν των 30,000) δεσμευθούν να αποχωρήσουν από το νησί», έγραψε.
Το μαξιλάρι της «δημοκρατίας»
19 Οκτωβρίου 2016 – Στην Άγκυρα, είδε πολλούς και τον Πρόεδρο Τ. Ρ. Ερτογάν για μία ώρα. Έγραψε σχετικά: «Θέλει να βοηθήσει στο Κυπριακό, αλλά η θέση του είναι κλειδωμένη μάλλον στο 2004. Έχει το καλοήθη πρόσωπο ενός πολύ κακού παίχτη, αλλά δεν μπορείς να αγνοήσεις τη δυνατή ηγεσία που θέλει η Τουρκία για να ξεπεράσει τις εσωτερικές και εξωτερικές απειλές. Του έδωσα ένα βελούδινο μαξιλαράκι της Βουλής των Κοινοτήτων και του ψιθύρισα στο τέλος στο αυτί «Είναι σαν την δημοκρατία, μπορείς να καθίσεις πάνω του, αλλά όχι για πολύ».
«He is the benign face of a pretty vicious power play, but you cannot ignore the strong leadership Turkey needs… I gave him a velvet Commons cushion, whispered quietly to him at the end, ‘It’s like democracy: you can sit on it, but not for too long’».
6 Δεκεμβρίου 2016 – Είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον γνωστό Νορβηγό Espen Eide, τον Ειδικό Σύμβουλο του ΟΗΕ για το Κυπριακό, για τα νεότερα (update) των διαπραγματεύσεων.
Γεγονότα 2017 – Επισκέψεις σε Τουρκία
4 Ιανουαρίου 2017 – Στην ΄Αγκυρα είδε τον Τούρκο Υπ. Εξωτερικών Μελβούτ Τσιαβούσογλου, Υπ. Ευρώπης Ομέρ Τσελίκ και Πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλτιρίμ και οι συνομιλίες τους κυρίως για το Κυπριακό. Έγραψε: «Μετά τη λαϊκή αναταραχή μεταξύ της ελληνικής και τουρκικής κοινότητας, που προέτρεψαν τη τουρκική στρατιωτική επέμβαση η νήσος μοιράστηκε από το 1974 μεταξύ τουρκικού βορρά και ελληνικού νότου. Συνομιλίες για επανένωση κορυφώνονται, και υψηλού επιπέδου διάσκεψη σχεδιάζεται για την ερχόμενη εβδομάδα στη Γενεύη. Μεταξύ των θεμάτων για συζήτηση είναι η εκ περιτροπής προεδρία, αποζημιώσεις για περιουσίες, ενισχυμένη παρουσία των Ηνωμένων Εθνών κτλ. Αλλά το κύριο σημείο θα είναι κατά πόσο η Τουρκία θα αποσύρει τα στρατεύματά της από το βορρά και το δικαίωμα επέμβασης σε περίπτωση που η κοινότητά βρεθεί υπό απειλή. Μια συνολική διευθέτηση είναι ακόμα μακριά αλλά το σχέδιο είναι να γίνεται προσπάθεια. Ο Boris (Boris Johnson Βρετανός ΥΠΕΞ και από το 2019 πρωθυπουργός) και εγώ θα πάμε την ερχόμενη εβδομάδα, αλλά ο Boris δεν πρέπει να πάει αν δεν υπάρχει πιθανότητα συμφωνίας, και δεν πιστεύω θα υπάρξει».
Σημείωση: Παραπλανητική θέση. Δεν υπήρξε «λαϊκή αναταραχή» όταν εισέβαλε (και όχι «επέμβαση» η Τουρκία δύο φορές στην Κυπριακή Δημοκρατία το 1974.
5 Ιανουαρίου 2017 – Την επομένη βρέθηκε και πάλιν στην Αθήνα. Είδε τον Νίκο Κοτζιά , παλαιό αριστερό (γράφει), ο οποίος του είπε ότι προσπαθεί σκληρά να βρει κοινό έδαφος με τους Τούρκους στο Κυπριακό. Ο Ν. Κοτζιάς μετά την συνάντησή τους έφυγε για Νέα Υόρκη για συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.
12 Ιανουαρίου 2017 – Φθάνει στη Γενεύη στο κτίριο του ΟΗΕ για τη διάσκεψη για το Κυπριακό. Ο Alan Duncan είναι ειρωνικός προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη όταν στην εναρκτήρια συνάντηση, ο τελευταίος κατά λάθος αναφέρθηκε σε λανθασμένη λέξη όταν αντί να αναφερθεί στο Κυπριακό ως το «πλέον αγκαθώδες πρόβλημα στο κόσμο» είπε «horniest problem» αντί «thorniest problem». Και αφού σταμάτησαν τα γέλια, έγραψε, το διόρθωσε και ζήτησε συγνώμη. Μετά το γεύμα, ξεκίνησαν οι διμερείς συναντήσεις με τους διάφορους τους οποίους οι ίδιοι (Βρετανοί) και εκείνοι του ΟΗΕ προσπαθούσαν να συμφιλιώσουν. «Όχι τόσο διπλωματικό πήγαινε-έλα αλλά αλαλούμ διπλωματίας». Εδώ αντίθετα με την προηγούμενη άποψη του για τον Νίκο Κοτζιά αλλάζει άποψη « Μόλις ξεκινήσαμε και αντίθετα με την προηγούμενη μου άποψη για τον ΄Ελληνα ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά αυτός συμπεριφέρεται αμήχανα. Ο Boris σπάει τον πάγο με τον τρόπο του και μιλά καλά σε όλους τους διαπραγματευτές».
Στις 13 Ιανουαρίου 2017 ο Boris Johnson και ο ίδιος ξεφεύγουν από τον «γόρδιο δεσμό» του Κυπριακού και επιστρέφουν για άλλα θέματα…
Κράν Μοντανά
27 Ιουνίου 2017 – Πίσω στη Γενεύη μαζί με τον βρετανό ΥΠΕΞ Boris Johnson όπου θα «τρυπώσουν στα βουνά του Κραν Μοντανά όσο καιρό χρειαστεί για να λυθεί το Κυπριακό που μοίρασε το νησί της Κύπρου μεταξύ της πλειοψηφίας των Ελλήνων Κυπρίων και των Τούρκων στο βορρά. Όλοι οι συμμετέχοντες, θα φθάσουν από την Κύπρο, Ελλάδα, Τουρκία τον ΟΗΕ και το ΗΒ», έγραψε.
Στις 28 Ιουνίου 2017 – Και αφού για δύο μέρες η κάθε πλευρά είπε τα δικά της, αμφότεροι Boris Johnson και Alan Duncan επέστρεψαν στο Λονδίνο, για να ξαναπάει ο Alan Duncan στη Γενεύη στις 30 Ιουνίου 2017 όπου υπήρξαν «εκατομμύρια συναντήσεις αλλά καμία πρόοδος». Έφθασε και ο ΓΓ Αντόνιο Γκουτέρες ο οποίος έκανε μια μακροσκελή αναδρομή στο Κυπριακό. Ξανά πίσω στο Λονδίνο ο Alan Duncan, για ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων και επέστρεψε στη Γενεύη στις 4 Ιουλίου 2017 με απογευματινή πτήση. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται εντατικά, έγραψε, αλλά δίχως αποτέλεσμα. «Συζητείται στο Λονδίνο κατά πόσο να πεταχτεί ο Boris Johnson στη Γενεύη ίσως και φέρει αποτέλεσμα αλλά δεν θέλουν να πάει και να πέσει σε αποτυχία».
Τηλεφωνήματα Κοτζιά προς Τζόνσον
Όμως, γράφει και τούτο. «Αποδείχθηκε ότι ο Boris δεχόταν τηλεφωνήματα από τον Κοτζιά, και με τέτοιο τρόπο που ο Κοτζιάς νόμιζε ότι είχε κρυφό κανάλι. Αυτό δεν βοηθούσε καθόλου τη θέση μας καθώς εμείς δεν γνωρίζαμε τίποτα από όσα λέγονταν μεταξύ τους, ήταν ένα ενοχλητικό πρόβλημα».
6 Ιουλίου 2017 – «Προδομένος» ο Matthew Kidd
Έφθασε, έγραψε, από το Νέα Υόρκη ο ΓΓ Αντόνιο Γκουτέρες (Antonio Guterres) και προήδρευσε της συνεδρίας της ολομέλειας στις 11 π.μ. όπου έλαβαν μέρος ένας συν ένα αξιωματούχοι. Δηλαδή τα ΗΕ, η ΕΕ ως παρατηρητές, Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Έλληνες, Τούρκοι και το ΗΒ. Ο Γκουτέρες τους κάλεσε να τον θεωρήσουν ως τον έμπιστο για όλες τις προτάσεις και ευελιξία, και ότι θα έβλεπε όλους τους τέσσερεις με τη σειρά το πρωινό.
«Εμείς (Βρετανοί) τον είδαμε λίγο μετά το γεύμα και μας είπε εμπιστευτικά ότι οι Τούρκοι δέχθηκαν να ακυρώσουν το εγγυητικό τους δικαίωμα να επεμβαίνουν στρατιωτικά για να προστατεύσουν τους Τουρκοκυπρίους στο βορρά. Αυτή είναι μια τεράστια παραχώρηση, και θα ανταποκρινόταν στην κύρια απαίτηση των Ελληνοκυπρίων. Οι ‘Ελληνες επίσης θέλουν την αποχώρηση όλων των τουρκικών στρατευμάτων, εκτός των 650 που επιτρέπεται να είναι εκεί βάση της Συνθήκης Συμμαχίας που διαφέρει από την Συνθήκη Εγγυήσεως.
Μετά από τέσσερεις ώρες, το φαγητό και ανταλλαγές, περιλαμβανομένου και του τηλεφωνήματος του Αντιπροέδρου Pence (Αμερικής), προς τους Κύπριους ηγέτες, η όλη κατάσταση κατέληξε σε ένα μάτς παιδικής φωνασκίας και οι συνομιλίες κατέρρευσαν – μια τραγική χαμένη ευκαιρία να λυθεί αυτή η διαχρονική διαμάχη. Η επαγγελματική μας ομάδα είναι απαρηγόρητη για την σκληρή δουλειά που έκανε, αλλά πολύ περισσότερο από όλους ο ΄Υπατος μας Αρμοστής στην Κύπρο Matthew Kidd, ο οποίος νοιώθει πλήρως απογοητευμένος και προδομένος από τον Νίκο Αναστασιάδη».
«…We see him just before lunch, and he lets us know in confidence that the Turks have offered to annul their Treaty right to intervene militarily to protect the Turkish Cypriots in the north. This is a massive concession, and would deliver the Greek Cypriot’s main demand. The Greeks also want the removal of all Turkish troops, albeit 650 are legally permitted to be there under the Treaty of Alliance, as distinct from the Treaty of Guarantee.
After four hours, over dinner and subsequent exchanges, including Vice-President Pence calling the two Cypriot leaders, it all disintegrates into a childish shouting match and the talks collapse – a tragic missed opportunity to resolve the long-running dispute. Our hard working, professional team are disconsolate, most of all our High Commissioner to Cyprus, Matthew Kidd , who feels totally let down and betrayed by Anastasiades».
Σημειώσεις:
1) Δεν υπάρχει κανένα «τουρκικό εγγυητικό δικαίωμα να επεμβαίνουν στρατιωτικά για να προστατεύσουν τους Τουρκοκυπρίους στο βορρά». Η Συνθήκη Εγγυήσεως δεν αναφέρει πουθενά κάτι τέτοιο. Επομένως γιατί ο Alan Duncan το παρουσιάζει στο βιβλίο ως «massive concession»;
2) Η λέξη «betrayed» εναντίον του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη είναι πολύ σοβαρή. Τι υπονοούν εδώ Alan Duncan και Matthew Kidd, ότι ο Αναστασιάδης είχε προσφέρει διαβεβαιώσεις στον Matthew Kidd και κατ΄επέκταση στη βρετανική κυβέρνηση ότι θα δεχόταν πράγματα που δεν δέχθηκε και έτσι θεωρούν ότι τους πρόδωσε;
3) Και το ερώτημα που τίθεται τώρα, είναι τι θα κάνει ο Αναστασιάδης στην νέα βρετανική διευθέτηση για νέα πενταμερή στη Γενεύη. Είναι σίγουροι ότι αυτή τη φορά θα τους εξυπηρετήσει ικανοποιητικά, να μην μείνει απογοητευμένος και «προδομένος» ο νέος ΄Υπ. Αρμοστής Steven Lillie;
25 Οκτωβρίου 2018
Είχε συνάντηση στο Λονδίνο με τον «Αντι-Πρόεδρο Δημήτρη Συλλούρη οποίος είναι και Πρόεδρος της Βουλής. Ήταν ανένδοτος και ανίκανος να συζητήσει λογικά και φαινόταν αποφασισμένος να τονίζει μόνο παράπονα Ελληνοκυπρίων εναντίον των Τούρκων. Απλά δεν μπορείς να συζητήσεις σοβαρά θέματα με σοβαρό τρόπο μαζί του, εφόσον δεν ενδιαφέρεται το ελάχιστον για λύση επανένωσης απλά θέλει να υβρίζει τους Τούρκους».
O Alan Duncan επανειλημμένα χρησιμοποιεί τη παραπλανητική λέξη «επανένωση» («reunification») που δεν ανταποκρίνεται σε τίποτα τέτοιο με όσα διαπραγματεύονται με την ραχοκοκκαλιά της δι-κοινοτικής, δι-ζωνικής ομοσπονδίας και των δύο «συνιστώντων κρατών».
30 Οκτωβρίου 2018 – Για Νίκο Χριστοδουλίδη
Καθώς βρισκόταν στην Κωνσταντινούπολη από την προηγούμενη (29.10.2018) για τα εγκαίνια του νέου αεροδρομίου, και σε συνέχεια, έγραψε, της συνάντησής του με τον Δημήτρη Συλλούρη την προηγούμενη βδομάδα, ενημερώθηκε ότι ο Υπ. Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης τηλεφώνησε στον βρετ. ΄Υπ. Αρμοστή στη Λευκωσία Stephen Lillie με έντονο θυμό εναντίον του (Alan Duncan) γιατί είχε πει ότι οι Τούρκοι προσπάθησαν να κάνουν μια σοβαρή προσφορά στο Κράν Μοντανά. «Ξέρω τι θα ήθελα να του πώ, αλλά δεν θα το κάνω”, έγραψε.
«Following my meeting with Demetris Syllouris last week, the Cyprus FM Christodoulides has phoned our High Commissioner Stephen Lillie in a massive rage about me, all because I said that I thought the Turks had tried to make a serious offer at Crans Montana talks. I know what I’d like to say to him, but won’t».
Σημειώσεις: Στο ημερολόγιό του δεν εξηγεί ποία ήταν η «σοβαρή προσφορά» που επικαλείται ότι προσπάθησαν να κάνουν οι Τούρκοι. Και αν ήταν η ακύρωση του ανύπαρκτου δικαιώματός των να επεμβαίνουν στρατιωτικά για προστασία των Τουρκοκυπρίων στο οποίο αναφέρεται και το θεωρεί «τεράστια παραχώρηση». Γιατί και το περιβόητο μονομερές δικαίωμα των εγγυητριών δυνάμεων (Συνθήκη Εγγυήσεως) είναι για επαναφορά της νόμιμης τάξης και της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το οποίο παραβίασε η Τουρκία το 1974 με την συγκατάθεση της Βρετανίας.
17 Οκτωβρίου 2018
«Καλά νέα – παραιτήθηκε ο Νίκος Κοτζιάς»
«Τώρα κάποια καλά νέα. Ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς παραιτήθηκε. Το εμπόδιο για τη διευθέτηση του Κυπριακού αμφιταλαντεύτηκε, αν και η σωτηρία του είναι ότι τουλάχιστον ήταν στη ορθή πλευρά της συζήτησης σε σχέση με την αλλαγή της ονομασίας της Μακεδονία» έγραψε. (Σε άλλες σελίδες επιβεβαιώνει ότι η βρετανική θέση ήταν υπέρ των Σκοπίων και της αλλαγής του ονόματος.)
«Then some good news. Greek Foreign Minister Nikos Kotzias has resigned. The blocker of the Cyprus settlement has wobbled off, although his redemption is that at least he was on the right side of the argument over the Macedonian name change».
14 Μαΐου 2019 Η δήλωσή του από τη Βουλή
Ο Sir Alan Duncan αναφέρεται και στις έντονες αντιδράσεις μας στην δήλωσή του στη Βουλή των Κοινοτήτων στις 14 Μαΐου 2019. Υπενθυμίζω τα γεγονότα.
Σε ερώτηση του κυπριακής καταγωγής βουλευτή των Εργατικών κ. Πάμπου Χαραλάμπους, ο οποίος τον κάλεσε να καταδικάσει την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης για έρευνες στα χωρικά ύδατα της Κύπρου ο Sir Alan Duncan ως Υφυπουργός Ευρώπης, απάντησε:
«Συναντήθηκα χθες με τον Τούρκο πρέσβη και είχα πολύ εποικοδομητικές συζητήσεις μαζί του. Η θέση του ΗΒ είναι ότι, σύμφωνα με την Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας, διερευνητικές γεωτρήσεις δεν πρέπει να προχωρήσουν σε περιοχές όπου η κυριαρχία αμφισβητείται».
«Sir Alan Duncan [Minister for Europe:] Yesterday, I met the Turkish ambassador and had very constructive discussions with him. The position of the UK is that, in line with the UN convention on the law of the sea, exploratory drilling should not proceed in any area where sovereignty is under dispute.»
Με ενημέρωσαν έγραψε, (14.5.2017) ότι «οι Κύπριοι είναι έξω φρενών με την απάντησή μου… και παρόλο ότι διάβασα πιστά το κείμενο του Φόρειν ΄Οφις, οι Κύπριοι ξεσπάθωσαν έντονα με αγανάκτηση και ο Πρόεδρος και Υπ. Εξωτερικών (δίχως δικαιολογία) με καταδίκασαν δημοσίως. ΄Εχουν εκλογές, όμως δεν είναι δικαιολογία για τέτοια επίθεση». (Εννοεί τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και ΥΠΕΞ Νίκο Χριστοδουλίδη).
15 Μαΐου 2017
Είχε τηλεφωνική επικοινωνία (με βίντεο) με τον Ύπατο τους Αρμοστή στη Λευκωσία Steven Lillie και την ανώτερη αξιωματούχο Jill Gallard. Αμφότεροι του είπαν, έγραψε, ότι οι επιλεγμένες λέξεις του ήσαν πλήρως σωστές, και η εκρηκτική κυπριακή αντίδραση αδικαιολόγητη. «Επιμένω ότι δεν πρέπει να την ανεχόμαστε».
Κάλεσε, λοιπόν, την επομένη 15.4.2017 τον ΄Υπατο Αρμοστή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Λονδίνο κ. Ευρυπίδη Ευρυβιάδη στο Φόρειν ΄Οφις. ‘Εγραψε σχετικά: «Κάλεσα τον ΄Υπ. Αρμοστή τους στο Φόρειν ΄Οφις. Τον κατσάδιασα, κάνοντας ξεκάθαρο ότι μπορούμε να χειριστούμε οποιαδήποτε διαφωνία μεταξύ μας αλλά δεν θα ανεχτούμε προσβλητικές δημόσιες επιθέσεις που είναι ενάντια στους βασικούς καλούς διπλωματικούς τρόπους. Ζήτησε αν μπορεί να εξηγήσει, αλλά του είπα δεν μπορεί – και τον πέταξα έξω μετά από δύο λεπτά».
«Their High Commissioner Evripides Evriviades, at my request, has been summoned to the FCO. I bawl him out, making it quite clear that we can handle any disagreement between us but will not tolerate rude public attacks which go against basic diplomatic good manners. He asks if he can explain, but I say he cannot – and chuck him out after two minutes».
Αργότερα τηλεφώνησε έγραψε, του Ευρυβιάδη και του είπε : «Τίποτα το προσωπικό, σε αγαπώ στην πραγματικότητα, αλλά έπρεπε να μάθουν πως δεν μπορούν να μας συμπεριφέρονται τόσο προσβλητικά – ή στην ουσία καθόλου»! (“Nothing personal, love you really, but they needed to know they cannot push us around so rudely – or indeed at all”.)
Σημείωση: Τα γεγονότα της 13ης Μαΐου 2017 δεν υπάρχουν στο βιβλίο. Δηλαδή δεν υπάρχει αναφορά στην συνάντησή του με τον Τούρκο Πρέσβη στην οποία αναφέρθηκε στην δήλωσή του της 14ης Μαΐου 2017 στη Βουλή. Για τις 13.5.2017 έγραψε ότι ήταν άρρωστος και έμεινε στο σπίτι.
Φανούλα Αργυρού
Ερευνήτρια/δημοσιογράφος Λονδίνο 18.4.2021
(Σημειώσεις στο κείμενο από την ίδια)
sigmalive.com
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις