Με απευθείας αναθέσεις στην ισραηλινή εταιρεία, NSO, η οποία καταγγέλθηκε για το διεθνές σκάνδαλο υποκλοπών με το λογισμικό, Pegasus, συζητούσε, ήδη από τον Ιούλιο του 2021, η κυβέρνηση να αποκτήσει τόσο το Pegasus όσο και νέο «παιχνιδάκι» της NSO, το αντι-drone σύστημα «Έκλειψη» (Eclipse). Οι προμήθειες για μαζικές υποκλοπές επαναφέρουν το μείζον ζήτημα του -ανύπαρκτου- ελέγχου της ΕΥΠ από το Κοινοβούλιο
Έχει προμηθευτεί η Ελλάδα το λογισμικό υποκλοπών που «φυτεύεται» από απόσταση, Pegasus; Το σύστημα έφτιαξε η ισραηλινή εταιρεία, NSO, η οποία έχει καταγγελθεί ότι το πούλησε σε πάμπολλες χώρες, όπου «κοριάστηκαν» πάνω από 50.000 τηλέφωνα πολιτικών, δημοσιογράφων, επιχειρηματιών, κ.ο.κ.
Έχει, επίσης, συμφωνήσει η κυβέρνηση να αγοράσει η χώρα μας το αντι-drone σύστημα, Eclipse, της ίδιας ισραηλινής εταιρείας, για την «προστασία» περίπου 140 κτιρίων και εγκαταστάσεων στην Ελλάδα;
Πρόκειται για δύο προμήθειες συνολικού ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ. Τα πενήντα από αυτά αφορούν το λογισμικό και τις εγκαταστάσεις του συστήματος υποκλοπών, Pegasus, και τα υπόλοιπα 250 εκ. το σύστημα Eclipse. Οι συζητήσεις για αυτές τις αγορές, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έγιναν το καλοκαίρι του 2021.
Απευθείας αναθέσεις
Μάλιστα, τον Ιούλιο του 2021, εταιρεία – «ενδιάμεσος», με γραφεία στην Ελλάδα (Βόρεια Προάστια και Χαλάνδρι) και την Ελβετία, έστειλε επιστολή στην ΕΥΠ, με την οποία υποδεικνύεται (!) στην ελληνική πλευρά η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί, δηλαδή με απευθείας αναθέσεις στην ισραηλινή εταιρεία, καθώς και ποιοι Έλληνες υπουργοί θα «πρέπει» (!) να υπογράψουν.
Συνέστεινε, δε, να υπογράψουν τις συμβάσεις, εκτός από τον επικεφαλής της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέων, οι υπουργοί Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη. Να σημειωθεί ότι τον Αύγουστο του 2021 έγινε μίνι κυβερνητικός ανασχηματισμός. Υπουργός Άμυνας παρέμεινε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, ενώ στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αντικαταστάθηκε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης με τον Τάκη Θεοδωρικάκο.
Εύλογα, βέβαια, γεννάται το ερώτημα: Πως είναι δυνατόν να επιτρέπεται σε μια ιδιωτική εταιρεία – «μεσάζοντα» με το Ισραήλ να «υπαγορεύει» στην Ελλάδα τους τρόπους και τις διαδικασίες αγορών.
Εν κρυπτώ
Να σημειωθεί ότι τα μηνύματα που στέλνονταν από το Τελ Αβίβ προς την Αθήνα το καλοκαίρι του 2021 ήταν να συνεργαστεί με «Οργανισμούς» (γνωστές ισραηλινές εταιρείες στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας), επειδή αυτές έχουν μεγάλη εμπειρία «σε διακυβερνητικές συμφωνίας (G2G) χωρίς (σ.σ. διεθνείς) διαγωνισμούς».
Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι, ουσιαστικά, η συμφωνία για το Pegasus θα κλεινόταν μεταξύ της ΕΥΠ και της ισραηλινής μυστικής υπηρεσίας, Μοσάντ. Δηλαδή, υπό καθεστώς άκρας μυστικότητας και εν κρυπτώ, οι επικεφαλής των δύο μυστικών Υπηρεσιών είχαν το πράσινο φως να συμφωνήσουν ό,τι θέλουν, και οι υπογραφές των υπουργών θα ήταν μάλλον… διακοσμητικές.
Άκρως ενδιαφέρον είναι, μάλιστα, ότι στην περίπτωση της προμήθειας του Pegasus θα ακολουθείτο μια «περίεργη», αν και συνηθισμένη στις εν κρυπτώ συνδιαλλαγές, μέθοδος της χρηματοδότησης του συστήματος από την ισραηλινή πλευρά, και κατόπιν η Ελλάδα θα αποπλήρωνε το ποσόν των 50 εκατομμυρίων ευρώ σε βάθος πέντε ετών.
Ερωτηματικά, επίσης, γεννά και το γεγονός ότι το σύστημα Pegasus, το οποίο θα προμηθευόταν η ΕΥΠ, εκτός από την «Υπηρεσία Πληροφοριών», θα το προμηθευτεί και το ελληνικό υπουργείο Άμυνας, όπως αναφέρεται στη σχετική αλληλογραφία Αθήνας – Τελ Αβίβ. Αντίστοιχη διαδικασία απευθείας ανάθεσης θα ακολουθείτο και για το σύστημα Eclipse.
Από τα παραπάνω γεννώνται μείζονα ερωτηματικά:
-Γιατί αυτή εν κρυπτώ διαδικασία προμήθειας συστημάτων παρακολούθησης;
-Γιατί εξουσιοδοτείται εν λευκώ ο επικεφαλής της ΕΥΠ, Π.Κοντολέων, να προβαίνει σε μεγάλες αγορές, χωρίς μάλιστα να δίδει η ΕΥΠ κανέναν λογαριασμό για τα έξοδα από τον κρατικό κορβανά στη Βουλή; Οι υπουργοί Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη, οι οποίοι έπρεπε να υπογράψουν τις συμφωνίες, θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις στη Βουλή;
-Γιατί ακολουθείται η μέθοδος των απευθείας αναθέσεων, με συνοπτικές μάλιστα διαδικασίες, και όχι των διεθνών διαγωνισμών;
-Γιατί η ΕΥΠ προμηθεύεται για λογαριασμό του υπουργείου Άμυνας το λογισμικό υποκλοπών; Εφόσον είναι η ΕΥΠ αρμόδια για θέματα ασφάλειας της χώρας, για ποιο λόγο χρειάζεται το Pegasus το υπουργείο Άμυνας; Διαθέτει, άραγε, το υπουργείο Άμυνας μια «παράλληλη ΕΥΠ»;
Το σκάνδαλο των υποκλοπών
Συνήθως, κυβερνήσεις και μυστικές υπηρεσίες, όταν προβαίνουν σε τέτοιου είδους αγορές συστημάτων υποκλοπών και παρακολουθήσεων, κρύπτονται κάτω από τον μανδύα του απορρήτου.
Ωστόσο, το «σκάνδαλο Pegasus» που αποκαλύφθηκε πέρυσι έδειξε ότι το λογισμικό αυτό που «φυτεύεται» στα τηλέφωνα εξ αποστάσεως, προκάλεσε ιδιαίτερα μεγάλο θόρυβο, αλλά και σοβαρούς προβληματισμούς ως προς τη δυνατότητα της μαζικής παρακολούθησης πολιτών.
Ειδικότερα, αποκαλύφθηκε ότι το λογισμικό της ισραηλινής NSO είχε «φυτευτεί» στα τηλέφωνα τουλάχιστον 180 δημοσιογράφων, σε 20 χώρες, και συνολικά 50.000 τηλέφωνα είχαν μολυνθεί από τον Pegasus.
Με δεδομένο ότι και στην Ελλάδα εσχάτως έχουν γίνει καταγγελίες για υποκλοπές, η κυβέρνηση, αλλά και η ηγεσία της ΕΥΠ, υποχρεούται να ξεκαθαρίσει ενώπιον της Βουλής τι συμβαίνει με τις παρακολουθήσεις των τηλεφώνων στη χώρα μας, καθώς και τι είδους συστήματα έχει προμηθευτεί η ελληνική Υπηρεσία πληροφοριών.
Πολύ περισσότερο, οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η ΕΥΠ (και το υπουργείο Άμυνας;) έχουν προμηθευτεί με συστήματα υποκλοπών, επαναφέρει με ιδιαίτερη ένταση το θέμα του ελέγχου της ΕΥΠ από το Κοινοβούλιο.
«Έκλειψη» πάνω από την Ελλάδα
Τον Ιούλιο του 2021, επίσης, κατά τις επαφές Αθήνας – Τελ Αβίβ, είχε προταθεί η προμήθεια του συστήματος αντι-drone προστασίας, «Έκλειψη» (Eclipse).
Ειδικότερα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, είχε «υπαγορευθεί» από το Ισραήλ να υπογραφεί διακρατική συμφωνία, επίσης με απευθείας ανάθεση (!) στην NSO, αφού προηγουμένως γίνει συνάντηση του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού. Κατόπιν, θα ακολουθούσε η υπογραφή της από τον διοικητή της ΕΥΠ και τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Άμυνας, και από τον πρόεδρο της NSO, Shalev Hulio.
Η NSO διαφημίζει αυτό το σύστημα ως άκρως αποτελεσματικό στην «προστασία» κτιρίων και εγκαταστάσεων από τα drones. Χαρακτηριστικά, ως την «κορυφαία πλατφόρμα κυβερνοπροστασίας από τα drones».
Ωστόσο, με δεδομένο και το βεβαρημένο μητρώο της ισραηλινής εταιρείας, εξαιτίας του «σκανδάλου Pegasus», δεν είναι λίγοι εκείνοι οι ειδικοί, οι οποίοι είναι άκρως επιφυλακτικοί ως προς τις πληροφορίες και τα δεδομένα που μπορεί να συγκεντρώσει και να αποθηκεύσει ένα τέτοιο «εργαλείο», όπως το Eclipse, όταν αναπτυχθεί σε κτίρια και άλλες εγκαταστάσεις.
Όπως φαίνεται από τα εμπορικά – διαφημιστικά σποτάκια της NSO, το «βαλιτσάκι» με το Eclipse ανοίγει «ομπρέλα προστασίας» (από πιθανή «εισβολή» drone) μήκους τεσσάρων χιλιομέτρων. Μιας ιδιαίτερα μεγάλης έκτασης, δηλαδή.
Πάντως, το εντυπωσιακό, που παράλληλα προκαλεί εύλογους προβληματισμούς, είναι ότι το Eclipse σχεδιάζεται να αναπτυχθεί σε 140 σημεία σε όλη την Ελλάδα. Πρόκειται για τους ονομαζόμενους «κρίσιμους στόχους» (critical infrastructures).
Στο κέντρο της Αθήνας
Μάλιστα, τα πρώτα σημεία που προγραμματίζεται να λειτουργήσει, είναι μέσα στο κέντρο της Αθήνας. Ειδικότερα, στο Κοινοβούλιο, το κτίριο της Προεδρίας της Δημοκρατίας και το μέγαρο Μαξίμου. Άραγε, έχει παρουσιαστεί και αναλυθεί στους βουλευτές ένας τέτοιος σχεδιασμός;
Επίσης, θα αναπτυχθεί σε κτίρια των Περιφερειών, του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και στην ΕΥΠ, του υπουργείου Άμυνας και άλλων υπουργείων, φυλακές, στρατιωτικές εγκαταστάσεις (ακόμα και σε στρατιωτικά νοσοκομεία!), πολιτικά και στρατιωτικά αεροδρόμια, νοσοκομεία, Μετρό, αποταμιευτήρες υδάτων, φράγματα, εγκαταστάσεις της Αστυνομίας και Πολιτικής Προστασίας, κ.ο.κ..
antinews.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις