Τι αναφέρει έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου – Γιατί κρύβουν τα στοιχεία για τα συμβόλαια των εμβολίων;
Έκθεση -«βόμβα» από τους «Ράμπο» των Βρυξελλών έρχεται στο φως της δημοσιότητας για να αναδείξει ένα τερατώδες σκάνδαλο, με πρωταγωνιστές την πρόεδρο της Κομισιόν και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer.
Η τεράστια μπίζνα των 35 δισ. ευρώ των εμβολίων με τη Pfizer προκαλεί ερωτήματα και απορίες, καθώς όπως όλα δείχνουν αποκρύπτονται επιμελώς στοιχεία και δεδομένα που αφορούν στην αγορά των εμβολίων. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει βρεθεί στο επίκεντρο έρευνας για τα SMS που αντάλλαξε με τον Άλμπερτ Μπουρλά. Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις, το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο δημοσίευσε έκθεση μέσα από την οποία κατηγορεί την Επιτροπή ότι αρνείται να αναφερθεί σε λεπτομέρειες σχετικά με τον προσωπικό ρόλο της προέδρου της Επιτροπής στις συνομιλίες που είχε με την «κεφαλή» της Pfizer.
Όλα συνηγορούν στο ότι, η επικεφαλής της ΕΕ δεν ακολούθησε το υφιστάμενο εγχειρίδιο κανόνων για να καταλήξει σε μια προκαταρκτική συμφωνία με την πολυεθνική των ΗΠΑ, ανοίγοντας τον δρόμο για την υπογραφή σύμβασης για έως και 1,8 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίου κατά του κορωνοϊού τον Μάιο του 2021. Μάλιστα, για όλα τα άλλα εμβόλια και τις συμφωνίες που συνήφθησαν από την ΕΕ μεταξύ 2020 και 2021, μια κοινή ομάδα αποτελούμενη από αξιωματούχους από την Επιτροπή και επτά χώρες μέλη διεξήγαγε διερευνητικές συνομιλίες. Το αποτέλεσμα μεταφέρθηκε στη συνέχεια σε ένα συμβούλιο αποτελούμενο από εκπροσώπους και των 27 κρατών μελών της ΕΕ που το ενέκριναν. Οι διαδικασίες αυτές δεν τηρήθηκαν για την Pfizer.
Και αυτό, όταν πρόκειται για τη μεγαλύτερη σύμβασης της ΕΕ, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει στην έκθεσή του το Ελεγκτικό Συνέδριο. Τι συνέβη; Η ίδια η φον ντερ Λάιεν -προσωπικά- διεξήγαγε προκαταρκτικές διαπραγματεύσεις για τη σύμβαση τον Μάρτιο και παρουσίασε τα αποτελέσματα στο Συμβούλιο τον Απρίλιο. Διαπιστώνεται δε, ότι ούτε η προγραμματισμένη συνάντηση επιστημονικών συμβούλων, που οργανώθηκε για να συζητηθεί η στρατηγική εμβολίων της ΕΕ για το 2022, πραγματοποιήθηκε ποτέ.
Σε αντίθεση με τις άλλες διαπραγματεύσεις για τις συμβάσεις, η Κομισιόν αρνήθηκε να παράσχει αρχεία των συζητήσεων με την Pfizer, υπό μορφή πρακτικών, ονομάτων εμπειρογνωμόνων που παρείχαν συμβουλές, συμφωνηθέντων όρων ή άλλων αποδεικτικών στοιχείων. «Ζητήσαμε από την Επιτροπή να μας παράσχει πληροφορίες σχετικά με τις προκαταρκτικές διαπραγματεύσεις για αυτή τη συμφωνία», γράφουν οι συντάκτες της έκθεσης. «Ωστόσο, δεν υπήρξε καμία», σημειώνουν. Ένας ανώτερος ελεγκτής που βοήθησε να ηγηθεί της έρευνας είπε ότι η άρνηση της Επιτροπής να αποκαλύψει πληροφορίες είναι εξαιρετικά ασυνήθιστη. «Αυτό δεν συμβαίνει σχεδόν ποτέ. Δεν είναι μια κατάσταση που αντιμετωπίζουμε συνήθως», όπως σημείωσε, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Τα sms με τον Μπουρλά
Τον Απρίλιο του 2021, οι New York Times ανέφεραν ότι η επικεφαλής της Κομισιόν είχε ανταλλάξει γραπτά μηνύματα με τον Άλμπερντ Μπουρλά, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer, ενόψει της συμφωνίας. Η φαινομενικά άνετη σχέση μεταξύ κορυφαίων πολιτικών και επιχειρηματικών ηγετών δημιούργησε αίσθηση εκείνη την εποχή και προκάλεσε σάλο στη συνέχεια. Όπως σημειώνεται στην έκθεση, η έρευνα του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή για το θέμα έπεσε πάνω σε ένα τοίχο σιωπής. Εκείνη την εποχή, η Επιτροπή ισχυρίστηκε ότι δεν είχε πλέον τα γραπτά μηνύματα. Σε απάντηση, η διαμεσολαβήτρια Emily O’Reilly διαπίστωσε ότι είχε σημειωθεί κακοδιοίκηση.
Η έρευνα περιστρέφεται γύρω από την τρίτη σύμβαση της Επιτροπής για το εμβόλιο mRNA των BioNTech/Pfizer. Τα δύο προηγούμενα συμβόλαια είχαν εξασφαλίσει συνολικά έως και 600 εκατομμύρια δόσεις. Αλλά αυτό το επόμενο, για έως και 1,8 δισεκατομμύρια δόσεις, αποδείχτηκε το μεγαλύτερο μακράν όλων όσων υπέγραψαν οι Βρυξέλλες. Προέβλεπε δε, την εκ των προτέρων αγορά 900 εκατομμυρίων δόσεων, με δυνατότητα παραγγελίας 900 εκατομμυρίων επιπλέον, για παράδοση το 2022 και το 2023. Το συμβόλαιο ήταν σημαντικό τόσο σε όγκο όσο και σε χρηματικό τίμημα. Σύμφωνα με στοιχεία που διέρρευσαν, οι δόσεις κόστισαν αρχικά 15,50 ευρώ κάθε μια, με την τιμή στη συνέχεια να ανεβαίνει στα 19,50 ευρώ σύμφωνα με τους Financial Times, κάτι που σημαίνει ότι η αξία θα φτάσει τα 35 δισεκατομμύρια ευρώ εάν η συμφωνία υλοποιηθεί πλήρως.
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις