Εμπάθεια, πυγμή και… ανοησία από το Μαξίμου! Γιατί ο αποκλεισμός δημοσιογράφων και μέσων ενημέρωσης από τις ερωτήσεις μετατρέπονται σε μπούμερανγκ για τον πρωθυπουργό.

Το θέμα δεν είναι προσωπικό -είναι και προσωπικό- αλλά αφορά την ποιότητα της ενημέρωσης στη χώρα και τον τρόπο που συμπεριφέρεται η εξουσία απέναντι σε μη αρεστά μέσα και δημοσιογράφους.

Το iEidiseis για δεύτερη συνεχόμενη φορά δεν πήρε ερώτηση από τον πρωθυπουργό στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ, παρότι η επισκεψιμότητα που διαθέτει είναι αρκετά υψηλότερη από άλλα μέσα που τους δόθηκε το δικαίωμα να υποβάλλουν ερώτηση! Επίσης, ο υπογράφων, που ήταν διαπιστευμένος για την ερώτηση, δεν έχει κατηγορηθεί ποτέ στη δημοσιογραφική του διαδρομή για κατασκευασμένα δημοσιεύματα, χτυπήματα κάτω από τη ζώνη, σχέσεις με οικονομικά συμφέροντα ή δουλειές με το δημόσιο- αν και ΠΟΤΕ αυτά δεν είναι λόγος αποκλεισμού από συνεντεύξεις.

Η άρνηση να δοθεί ερώτηση σε μη αρεστά μέσα (είναι αυτά που στην πλειοψηφία τους δεν ήταν στη «Λίστα Πέτσα») και σε δημοσιογράφους που τα εκπροσωπούν, δείχνει κατ΄ αρχήν την …πυγμή της εξουσίας: Δεν μου αρέσεις, δεν σου δίνω ερώτηση!

Δείχνει ταυτόχρονα και εμπάθεια: «Να δεις ποιος είμαι εγώ»!

Επιπλέον, όμως, δείχνει και …ανοησία: Ο πρωθυπουργός, από τη στιγμή που δεν υπάρχει αντίλογος, μπορεί να απαντήσει όπως θέλει στην ερώτηση. Παίζει εν ου παικτοίς! Στην ουσία δεν στριμώχνεται από καμία ερώτηση, αφού ο δημοσιογράφος δεν μπορεί να λάβει ξανά το λόγο. Το μόνο που μπορεί να συμβεί είναι να μπουν κάποια θέματα στην ατζέντα της συνέντευξης- θα ήταν φρικιαστικό να μην μπορεί να ανέχεται ούτε αυτό μια κυβέρνηση δημοκρατικής χώρας!

Ανοησία, λοιπόν, πολύ περισσότερο που έχει το ανάποδο του επιδιωκόμενου αποτέλεσμα: Επιστρέφει μπούμερανγκ στον πρωθυπουργό που το πράττει!

Πιστεύουν, αλήθεια, στο Μαξίμου ότι το iEidiseis υπέστη ζημιά που δεν έλαβε ερώτηση στη ΔΕΘ; Μάλλον το αντίθετο συμβαίνει. (Να θυμίσουμε πως οι παλιοί εκδότες ήθελαν το κόμμα που υποστήριζαν να είναι στην …αντιπολίτευση, ώστε –όπως έλεγαν- «να πουλήσουμε και κανένα φύλλο τώρα που κάνουμε κριτική»)!

Πώς το έλεγε όμως ο Αϊνστάιν; «Δύο πράγματα είναι ατελείωτα: το σύμπαν και η βλακεία του ανθρώπου, όμως για το σύμπαν δεν είμαι ακόμα σίγουρος»!

ΥΓ1: Είναι δυνατόν να πιστεύει κανείς πως ένα μέσο -και ο υπογράφων- θα ανταλλάξουν το όνομά τους με μια ερώτηση στη ΔΕΘ; Ή θα φοβηθούν από την «πυγμή» που θέλουν κάποιοι να δείξουν; Από τα διάφορα «γίνεσαι Τούρκος, Διάκο μου, την πίστη σου ν΄αλλάξης, να προσκυνήσης στο τζαμί, την εκκλησιά ν’ αφήσης;»

ΥΓ2: Ο υπογράφων συμμετέχει στις συνεντεύξεις της ΔΕΘ από το 1991, αν δεν μας απατά η μνήμη μας, με εξαίρεση μια χρονιά, πότε με τον πρωθυπουργό, πότε με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πότε και στις δυο Κυριακές. Η πρώτη φορά που δεν του δόθηκε ο λόγος να υποβάλλει ερώτηση ήταν επί Μητσοτάκη! Ένιωσε να μην τον σέβονται, ένιωσε βιασμό της προσωπικότητάς του.

ΥΓ3: Ο υπογράφων είναι σίγουρος πως η σχετική απόφαση δεν ήταν του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, αλλά του Μαξίμου- ο εκπρόσωπος, ωστόσο, έχει αντικειμενικές ευθύνες.

ΥΓ4: Οι συνάδελφοι δημοσιογράφοι που είναι στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη συμφώνησαν με τις εξαιρέσεις που έγιναν στη ΔΕΘ; Με τους περισσότερους εξ αυτών άλλα υποστηρίζαμε όταν ήταν στη μάχιμη δημοσιογραφία και δεν είχαν περάσει στην άλλη όχθη του Ρουβίκωνα…

ΥΓ5: Ελπίζουμε ο Αλέξης Τσίπρας να μην μιμηθεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη και να μην αδικήσει κανένα. Κριτήριο, κατά τη γνώμη μας, πρέπει να είναι ο συνδυασμός της ισχύος του μέσου (τηλεθέαση, κυκλοφορία, ακροαματικότητα, επισκεψιμότητα), με τον πλουραλισμό των μέσων. Πέρυσι, πάντως, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τα είχε καταφέρει καλά, με μοναδική ίσως εξαίρεση τη χαμηλή θέση που δόθηκε ερώτηση στον συνάδελφο Δημήτρη Μανιάτη από «Τα Νέα».

ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις