Η επίκληση του “απορρήτου” σώζει, επί του παρόντος, τους κ.κ. Κοντολέοντα και Δημητριάδη και “προστατεύει” τον πρωθυπουργό. Όμως τίποτα δεν κλείνει οριστικά.

Όσοι πίστευαν εξαρχής ότι οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες θα έφερναν κάποιο αποτέλεσμα για τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ πρέπει να απογοητεύθηκαν «με το καλημέρα». Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας άρχισε να συνεδριάζει χτες το πρωί και είναι σαν να ολοκλήρωσε τα το έργο της το απόγευμα.

Δεν είναι τόσο η «διαβεβαίωση» του πρώην διοικητή της Π. Κοντολέοντα ότι «δεν ενημερωνόταν» ο πρωθυπουργός για τις παρακολουθήσεις, ούτε καν για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη. Θα ήταν έξω από κάθε λογική ο άνθρωπος που τοποθετήθηκε στη θέση αυτή από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τον καταστρέψει πολιτικά, παραδεχόμενος ότι ήξερε για την παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Αυτή, λοιπόν, η απάντηση ήταν αναμενόμενη.

Όλα τα άλλα, όμως, ήταν μια κωμωδία. Τα δύο πιο επίμαχα πρόσωπα, τα οποία γνωρίζουν τα πάντα για το σκάνδαλο, οχυρώθηκαν πίσω από το «απόρρητο» και δεν είπαν τίποτα. Τι περίμεναν να ακούσουν οι βουλευτές και κατ΄επέκταση οι πολίτες από τον Γρηγόρη Δημητριάδη, παραιτηθέντα γενικό γραμματέα του πρωθυπουργού και τον Π. Κοντολέοντα; Δύο απλά πράγματα:

Πρώτον, γιατί παρακολουθούσαν τον κ. Ανδρουλάκη; Και

Δεύτερον, αν παρακολουθούνται άλλα πολιτικά πρόσωπα.

Η επίκληση του «απορρήτου» σώζει, επί του παρόντος, τους ίδιους και «προστατεύει» τον πρωθυπουργό. Όμως τίποτα δεν κλείνει οριστικά. Επί του παρόντος, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της ΝΔ παρέχει ασυλία στους εξετασθέντες. Αλλά υπάρχουν ισχυρά νομικά επιχειρήματα, που έχουν αναλυθεί από έγκυρους νομικούς (μεταξύ τους οι Ευ.Βενιζέλος και Ν. Αλιβιζάτος), σύμφωνα με τα οποία η παρακολούθηση πολιτικών χωρίς τις απαραίτητες- ενισχυμένες- εγγυήσεις, είναι παράνομη πράξη.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει δηλώσει κατηγορηματικά ότι δεν γνώριζε την παρακολούθηση Ανδρουλάκη. Κι ότι αν γνώριζε, δεν θα την επέτρεπε.

Οι παραιτηθέντες υφιστάμενοί του Δημητριάδης και Κοντολέων αρνούνται να απαντήσουν αν παρακολουθούνται και άλλοι πολιτικοί. Επικαλούνται το απόρρητο που διέπει την ΕΥΠ. «Δεν λέω ούτε ναι ούτε όχι», είπε ο Δημητριάδης.

Και το κρίσιμο ερώτημα είναι: Αλήθεια, αν η ΕΥΠ παρακολουθεί και άλλα πολιτικά πρόσωπα και δεν ενημερώνει τον έχοντα την υπέρτατη πολιτική ευθύνη πρωθυπουργό, πως ο κ. Μητσοτάκης θα παρέμβει για να αποτρέψει την παρακολούθηση, αν κρίνει ότι είναι «λάθος»;

Για να το πούμε πολύ ωμά. Αν ο νέος διοικητής της ΕΥΠ Θεμιστοκλής Δεμίρης κρίνει ότι πρέπει να παρακολουθήσει τον Αλέξη Τσίπρα για «λόγους εθνικής ασφάλειας», δεν θα ενημερώσει τον πρωθυπουργό, όπως δεν τον ενημέρωσε και ο προηγούμενος για την παρακολούθηση του Ανδρουλάκη;

Είναι δυνατό να συμβαίνουν τέτοια πράγματα και να τα καταπίνουμε αμάσητα; Είναι δυνατόν η ομαλότητα της πολιτικής ζωής να εξαρτάται από τις διαθέσεις των αρχιΚΥΠατζήδων; Είναι δυνατόν ο πρωθυπουργός να αποδέχεται ελαφρά τη καρδία ότι τέτοια πρόσωπα μπορεί να δρουν ανενόχλητα, επειδή ισχύει κάποιο κατάπτυστο απόρρητο;

Η κωμωδία αυτή πρέπει να τελειώσει. Είναι αδιανόητο να μην έχει δοθεί μια καθαρή απάντηση στο ερώτημα γιατί παρακολούθησαν τον Ανδρουλάκη. Είναι δυνατόν ο πολιτικός κόσμος να εξαρτάται από τις διαθέσεις προσώπων που δεν λογοδοτούν σε κανέναν; Δεν είναι αδιανόητο ο πρωθυπουργός, οι υπουργοί και οι βουλευτές της ΝΔ να αποδέχονται ότι οι αρχηγοί της ΕΥΠ κάνουν ό,τι θέλουν, με την επίκληση της «εθνικής ασφάλειας» και δεν δίνουν λογαριασμό, περιβεβλημένοι με την ασφάλεια της «μυστικότητας»;

Ο κ. Μητσοτάκης και οι συν αυτώ φορτώνονται με πολύ βαριά ευθύνη. Σήμερα, που έχουν την εξουσία, μπορούν να παγιδεύσουν τους αντιπάλους τους. Αύριο, που δεν θα την έχουν, θα υποστούν την παγίδευση οι ίδιοι; Ετσι, όμως, η πολιτική ζωή θα εισέλθει σε περιόδους ανωμαλίας, από τις οποίες πιστεύαμε ότι έχουμε βγει οριστικά.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει την ευθύνη να ξεκαθαρίσει τα πράγματα. Με την κατηγορηματική διαβεβαίωση ότι κανένα πολιτικό πρόσωπο δεν παρακολουθείται χωρίς ενισχυμένες εγγυήσεις και χωρίς τη δική του έγκριση, αφού αυτός έχει υπό τον άμεσο έλεγχό του την ΕΥΠ.

Οτιδήποτε άλλο-και, κυρίως, το να επιτρέπει σε ανεύθυνα ως προς την πολιτική ευθύνη πρόσωπα να κρύβονται πίσω από το «απόρρητο»- είναι απαράδεκτο, ανεύθυνο και επικίνδυνο. ..

news247.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις