Η κυβέρνηση τους αιφνιδίασε και εκείνοι ζητούν διάλογο για να καταλάβουν πώς θα προστεθεί άλλη μια υποχρέωση στα φαρμακεία -εκτός από το κλείσιμο των ραντεβού για τον εμβολιασμό- χωρίς να δημιουργηθούν ουρές έξω από τις επιχειρήσεις τους…

Τους προβληματισμούς του σχετικά με την υλοποίηση του μέτρου της εβδομαδιαίας αγοράς τεστ για τον κορονοϊό από τα φαρμακεία, εξέφρασε μιλώντας στο iEidiseis ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολος Βαλτάς.

«Για να το υιοθετήσει η κυβέρνηση το συγκεκριμένο μέτρο είναι σίγουρο ότι έχει ζυγίσει τα οφέλη και πιστεύει ότι θα βοηθήσει στο άνοιγμα της αγοράς. Εμείς ως φαρμακοποιοί είμαστε θετικοί αλλά αφού λυθούν λειτουργικά, οργανωτικά και επιδημιολογικά ζητήματα», μάς λέει.

Πρώτο θέμα που απασχολεί τον κ. Βαλτά είναι πώς θα μεταφέρονται τα εκατομμύρια τεστ στα φαρμακεία της χώρας και πώς θα γίνεται η κατανομή τους ανά φαρμακείο ανάλογα τη δυναμική του. «Εμείς μπορούμε να βοηθήσουμε σε ένα βαθμό ως ΠΦΣ για την κατανομή αυτή διότι δεν είναι δυνατόν να φτάσουμε στο σημείο να έχει διαθέσιμα τεστ το ένα φαρμακείο και να μην έχει το άλλο…», εξηγεί.

Και περνά σε ένα άλλο, λειτουργικό θέμα: «Η πλατφόρμα πρέπει να είναι απλή. Με το πάτημα ενός κουμπιού, χωρίς καθυστέρηση να βλέπει ο φαρμακοποιός αν το συγκεκριμένο ΑΜΚΑ έχει πάρει τα τεστ που δικαιούται ή όχι», τονίζει και προσθέτει: «Για να μην σας πω ότι με τη διαδικασία αυτή θα 5πλασιαστεί η επισκεψιμότητα στα φαρμακεία… Ο κόσμος δεν παίρνει απλώς το κουτί και φεύγει. Ρωτάει, θέλει να του λύσει ο φαρμακοποιός τις απορίες του, μετά από το σπίτι τηλεφωνεί και ζητάει βοήθεια και στο τέλος κάποιοι θα έρθουν και στο φαρμακείο να ζητήσουν να τους το κάνουμε εμείς..».

Υγειονομικό πρωτόκολλο

Αλλά όπως μάς λέει ο πρόεδρος του ΠΦΣ, το τεστ δεν μπορεί να διεξάγεται μέσα στο φαρμακείο παρουσία άλλων πελατών. Θα πρέπει ο φαρμακοποιός να βγαίνει έξω για να το κάνει… «Πώς θα γίνει πρακτικά αυτό; Ένας φαρμακοποιός θα εξυπηρετεί μέσα για τα τεστ, θα εξυπηρετεί την κανονική πελατεία του που θέλει τα φάρμακα, θα παίρνει πιέσεις, θα σηκώνει τηλέφωνα για εξηγήσεις και θα βγαίνει κι έξω να κάνει τα τεστ και ενδιάμεσα σε κάθε εργασία θα απολυμαίνει και τα χέρια του; Αυτό δεν γίνεται», ξεκαθαρίζει! Και προσθέτει ότι αν κάποιος έχει μεγάλο φαρμακείο με βοηθούς, τότε πριν ξεκινήσει αυτή η διαδικασία, θα πρέπει να δοθεί δυνατότητα και στους βοηθούς να εμβολιαστούν.

Ο κ. Βαλτάς θυμίζει εξάλλου μιλώντας στο iEidiseis, ότι ένα φαρμακείο 50 τετραγωνικών μέτρων, μπορεί να βάζει μέσα μόλις 2 πελάτες. Και αναρωτιέται: «Ξέρετε πόσα μέτρα θα έχουν οι ουρές έξω από τα φαρμακεία; Και τι σημαίνει αυτό για την επιδημία;».

Καταλήγει λοιπόν στο συμπέρασμα ότι ναι μεν τα φαρμακεία μπορούν να βοηθήσουν στο εγχείρημα αυτό αλλά θα πρέπει να έρθουν οι φαρμακοποιοί πρώτα σε συνεννόηση με την
Πολιτεία ώστε να επιλυθούν εγκαίρως αυτά τα διαδικαστικά θέματα και να εξασφαλιστεί ότι δεν θα μπουν σε κίνδυνο ούτε θα ταλαιπωρηθούν οι πολίτες ρίχνοντας τελικά το φταίξιμο στους φαρμακοποιούς.

ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις