Τις τελευταίες ημέρες η Τουρκία να επιδεινώθηκε σε ένα νέο κρεσέντο προκλητικών ενεργειών, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να απειλεί μέχρι και με επέμβαση στην Κύπρο, αλλά και ένα βίντεο με σφραγίδα της τουρκικής προεδρίας να εμφανίζει την Ελλάδα σαν καταφύγιο τρομοκρατών. 

Παρόλα αυτά αυτές οι προκλήσεις δεν φαίνεται να ενόχλησαν ιδιαίτερα την Αθήνα, με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια να μεταβαίνει κανονικά σήμερα στην Τουρκία ώστε να συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο, αλλά και τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για να συζητήσουν για τα ανοικτά θέματα που έχουν οι δύο χώρες.

Το υπουργείο Εξωτερικών ενημέρωσε χθες αργά το βράδυ για τη συνάντηση, μία ενημέρωση που ήρθε λίγες ώρες αργότερα από τις προκλητικότατες δηλώσεις του Ρ.Τ.Ερντογάν περί «επέμβασης στην Κύπρο» και γεωτρήσεων εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Ο Ν.Δένδιας λοιπόν θα πάει στο «παλάτι» για να κάνει δηλώσεις αργότερα  για «διάλογο» και «διαύλους» που προς Θεού, πρέπει να μείνουν ανοικτοί.

Φυσικά δεν περιμένουν από τον Έλληνα ΥΠΕΞ να κάνει ούτε μία δήλωση αποδοκιμασίας για τις προκλητικότητες της Τουρκίας.

Το αξιοπερίεργο είναι πως από την στιγμή που έφτασε η πρόσκληση για τη σημερινή συνάντηση στο γραφείο του Νίκου Δένδια η ελληνική πλευρά είχε ξεκαθαρίσει ότι αυτή θα πραγματοποιηθεί μόνο αν «το επιτρέψουν οι συνθήκες», δηλαδή αν η Τουρκία δεν προβεί σε νέες προκλητικές ενέργειες.

Προφανώς, στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εκτίμησαν ότι οι συχνές δηλώσεις του Χουλουσί Ακάρ,η προσβλητική ανάρτηση του Φαχρετίν Αλτούν το Σάββατο, αλλά και όσα αναφέραμε άνωθεν, δεν συνιστούσαν λόγο ακύρωσης της συνάντησης.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψης, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών αναμένεται να δειπνήσουν μαζί μετά τη συνάντηση.

 

Τα δύσκολα θέματα που έχουν ενώπιόν τους οι δύο ΥΠΕΞ

Μέχρι να φτάσουν εκεί, όμως, Τσαβούσογλου και Δένδιας αναμένεται να πραγματοποιήσουν μια δύσκολη συζήτηση, καθώς οι δύο χώρες έχουν σειρά ανοικτών ζητημάτων. Συνέχιση των διερευνητικών επαφών και του πολιτικού διαλόγου, Κυπριακό, μεταναστευτικό είναι τα βασικά ζητήματα. Απομένει να φανεί αν ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών θα ανοίξει τη βεντάλια, θέτοντας για παράδειγμα ζητήματα για τη μειονότητα, αποστρατικοποίηση νησιών κτλ ή αν θα κάνει αναφορά στο θέμα των Γκιουλενιστών.

Σε ό,τι αφορά τις διερευνητικές, η Αθήνα αναμένει την πρόσκληση της Αγκυρας για τον 63ο γύρο. Στους τελευταίους δύο γύρους, οι δύο αντιπροσωπείες ανέπτυξαν τις θέσεις τους, χωρίς να έχει διαφανεί κοινό πεδίο μέχρι στιγμής.

Το Κυπριακό αναμένεται επίσης να απασχολήσει ιδιαίτερα τους δύο επικεφαλής της διπλωματίας, καθώς στις 27 με 29 Απριλίου είναι προγραμματισμένη η Ατυπη Πενταμερής Διάσκεψη στη Γενεύη. Η ελληνική και η ελληνοκυπριακή πλευρά υποστηρίζουν ότι η συνέχιση των διαπραγματεύσεων μπορεί να γίνει μόνο από το σημείο από όπου σταμάτησε στον Κραν Μοντανά.

Από την άλλη, Τουρκία και Τουρκοκύπριοι επιμένουν ότι τα δεδομένα από το 2017 έχουν αλλάξει και βάζουν στο τραπέζι την πρόταση για «λύση δύο κρατών». Η απόσταση ανάμεσα στις δύο πλευρές μοιάζει χαώδης, ωστόσο ορισμένοι πιστεύουν ότι αυτή μπορεί να μειωθεί, ούτως ώστε ο Αντόνιο Γκουτέρες να μπορέσει να κηρύξει την έναρξη της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων.

Το πρωί της Πέμπτης, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα ταξιδέψει στην Κύπρο όπου θα έχει συναντήσεις με την τουρκοκυπριακή ηγεσία ενώ ο Νίκος Δένδιας θα έχει την ευκαιρία να τα πει με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη στην Αθήνα κατά τη διάρκεια της τριμερούς συνάντησης Ελλάδας, Κύπρου, Λιβάνου.

pronews.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις