Η επίθεση για την οποία προετοιμάζεται η Ουκρανία έχει ήδη ξεκινήσει σύμφωνα με το ΝΑΤΟ.

Αναζωπυρώθηκε για τα καλά η συζήτηση για τη νέα μεγάλη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία. Για μήνες οι Ρώσοι οχυρώνονταν μπροστά στις επιτυχημένες ουκρανικές αντεπιθέσεις χτυπώντας παράλληλα κρίσιμες πολιτικές υποδομές ενώ οι Ουκρανοί «χτίζοντας» πάνω στις επιτυχίες τους εξασφάλιζαν επιπλέον στρατιωτική βοήθεια.

Η νέα ρωσική επίθεση αρχικά τοποθετούνταν χρονικά γύρω στην Άνοιξη του 2023 όμως στην πραγματικότητα η μάχη γύρω από την πόλη Μπαχμούτ ίσως να σηματοδοτεί την έναρξη της νέας επίθεσης ή έστω να είναι το προοίμιό της.

Σε αυτή την κατεύθυνση συνηγορούν οι δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στολτενμπεργκ που υποστηρίζει πως η ρωσική επίθεση εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας ζητώντας να επιταχυνθεί η αποστολή βοήθειας στους Ουκρανούς

Όμως οι κινήσεις ΗΠΑ και Γαλλίας δείχνουν πως επίσης υπάρχει η πεποίθηση ότι τα χειρότερα σε ό,τι αφορά στον πόλεμο της Ουκρανίας είναι μπροστά μας.

Οι Γάλλοι ζήτησαν από τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν τη Λευκορωσία που πιθανόν να χρησιμοποιηθεί ως ορμητήριο του ρωσικού στρατού ή ακόμα και να αποκτήσει ενεργέστερη εμπλοκή στις συγκρούσεις.

Από την άλλη οι ΗΠΑ καλούν τους πολίτες με διπλή υπηκοότητα να φύγουν από τη Ρωσία καταγγέλλοντας την Μόσχα για διώξεις χωρίς στοιχεία.

Το πρώτο κεφάλαιο της μητέρας των μαχών

Η Ουκρανία περίμενε νέα μεγάλη επίθεση στο έδαφος της από τη Ρωσία στις 24 Φεβρουαρίου. Το είχε δηλώσει από τις αρχές Φεβρουαρίου ο Ολέξι Ρεζνίκοφ. Όμως φαίνεται πως το δεύτερο κύμα επιθέσεων που αναμενόταν την άνοιξη έχει ήδη ξεκινήσει ή τουλάχιστον αυτό βλέπει ο ΓΓ του ΝΑΤΟ.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε ότι «η πραγματικότητα είναι ότι βλέπουμε ήδη την έναρξη» μιας νέας ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, συμπληρώνοντας ότι ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στέλνει «χιλιάδες και χιλιάδες περισσότερα στρατεύματα», αλλά δέχεται «πολύ υψηλό ποσοστό απωλειών».

«Ό,τι στερείται η Ρωσία σε ποιότητα, προσπαθεί να το αντισταθμίσει σε ποσότητα», πρόσθεσε, κάτι που, όπως λέει, αναδεικνύει πόσο επείγον είναι να προμηθεύσει η Δύση την Ουκρανία με περισσότερα όπλα.

Όσο γρηγορότερα το Κίεβο μπορεί να εφοδιαστεί με όπλα, πυρομαχικά και ανταλλακτικά, καύσιμα, τόσο περισσότερες ζωές μπορούν να σωθούν, κατέληξε ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ.

Προοίμιο σκληρότερων μαχών – Οι Ουκρανοί ετοιμάζονται για μεγάλη επίθεση

Ρωσια, Ουκρανια, Πολεμος

Η πόλη Μπαχμούτ της ανατολικής Ουκρανίας δέχθηκε σφοδρά πυρά πυροβολικού από τις ρωσικές δυνάμεις τη Δευτέρα σε κάτι που φαίνεται να αποτελεί προοίμιο μιας νέας μεγάλης επίθεσης από τη Μόσχα, καθώς πλησιάζει η επέτειος της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Ουκρανοί στρατιώτες, που αντιστέκονται εδώ και μήνες, προετοιμάζονται για περαιτέρω χερσαίες επιθέσεις, δήλωσαν ουκρανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι.

Οι θέσεις στο Μπαχμούτ ενισχύθηκαν και μόνο άτομα με στρατιωτικό ρόλο επετράπη να εισέλθουν στην πόλη, είπε ένας αναπληρωτής διοικητής του τάγματος. Οι άμαχοι που εξακολουθούσαν να θέλουν να φύγουν από το Μπαχμούτ αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Η κατάληψη του Μπαχμούτ έχει γίνει βασικός στόχος για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Η πόλη, η οποία ουσιαστικά άδειασε από περίπου 70.000 κατοίκους που είχε πριν από τον πόλεμο από μήνες βομβαρδισμών, καταστράφηκε σε μεγάλο βαθμό. Η κατάληψή της θα έδινε στη Ρωσία μια νέα βάση στην περιοχή του Ντόνετσκ, την οποία επιδιώκει να πάρει τον έλεγχο, και θα της πρόσφερε μια σπάνια σημαντική νίκη μετά από πολλές στρατιωτικές αποτυχίες τους τελευταίους μήνες.

Μπαχμούτ: Μία νίκη χωρίς αντίκρισμα;

Ρωσια, Ουκρανια, Πολεμος

Ο αρχηγός της ρωσικής παραστρατιωτικής ομάδας Βάγκνερ δήλωσε επίσης την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου ότι τα στρατεύματά του κατέλαβαν την ουκρανική πόλη Κράσνα Χόρα, λίγα χιλιόμετρα βόρεια του Μπαχμούτ, όπου οι μάχες είναι εξαιρετικά βίαιες και θανατηφόρες . Η έκβασή του έχει γίνει ένα συμβολικό ζήτημα για τη Μόσχα, η οποία επιδιώκει την πρώτη της σημαντική νίκη μετά από μήνες αποτυχιών καθώς πλησιάζει η πρώτη επέτειος από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου.

«Είναι ένα κλασικό πρόβλημα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου », δήλωσε ο Mark Cancian, αναλυτής στην αμερικανική δεξαμενή σκέψης CSIS (Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών), σε συνέντευξη στο Γαλλικό Πρακτορείο. Μετά την αποτυχία των πρώτων ρωσικών προσπαθειών να περικυκλώσουν τις ουκρανικές δυνάμεις στο Μπαχμούτ, η Μόσχα «συνέχισε να επιτίθεται» ακόμα κι αν μια νίκη «δεν θα σήμαινε τίποτα από στρατιωτική και στρατηγική άποψη» .

«Υπάρχει πολύς συμβολισμός, οπότε αν καταλάβουν το Μπαχμούτ, θα προσποιηθούν ότι είναι σημαντικό, αλλά δεν είναι », είπε ο πρώην αξιωματικός των πεζοναυτών, ο οποίος παραδέχεται ότι οι επιλογές της Ουκρανίας είναι περιορισμένες. «Αν εκεί επιτεθούν οι Ρώσοι, οι Ουκρανοί δεν έχουν άλλη επιλογή από το να υπερασπιστούν» την πόλη, είπε.

ΗΠΑ: Εγκαταλείψτε τη Ρωσία – Οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν

Ρωσια, Ουκρανια, Πολεμος

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν αμέσως τη Ρωσία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και του κινδύνου αυθαίρετης σύλληψης ή παρενόχλησης από τις ρωσικές υπηρεσίες επιβολής του νόμου.

«Οι Αμερικανοί πολίτες που διαμένουν ή ταξιδεύουν στη Ρωσία θα πρέπει να αναχωρήσουν αμέσως», δήλωσε η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μόσχα. «Να επιδεικνύουν αυξημένη προσοχή λόγω του κινδύνου παράνομων συλλήψεων».

«Μην ταξιδέψετε στη Ρωσία», προστίθεται σύμφωνα με το Reuters.

«Οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας έχουν συλλάβει Αμερικανούς πολίτες με ψευδείς κατηγορίες, έχουν ξεχωρίσει Αμερικανούς πολίτες στη Ρωσία για κράτηση και παρενόχληση, τους έχουν αρνηθεί δίκαιη και διαφανή μεταχείριση και τους έχουν καταδικάσει σε μυστικές δίκες ή χωρίς να παρουσιάσουν αξιόπιστα στοιχεία», ανέφερε η πρεσβεία.

«Οι ρωσικές αρχές εφαρμόζουν αυθαίρετα τους τοπικούς νόμους κατά των Αμερικανών πολιτών θρησκευτικών εργαζομένων και έχουν ξεκινήσει αμφισβητήσιμες ποινικές έρευνες κατά Αμερικανών πολιτών που ασκούν θρησκευτική δραστηριότητα».

Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ζητείται από Αμερικανούς πολίτες να εγκαταλείψουν τη Ρωσία. Η τελευταία τέτοια δημόσια προειδοποίηση έγινε τον Σεπτέμβριο, αφού ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε μερική κινητοποίηση.

«Αυτές (οι προειδοποιήσεις) έχουν εκφραστεί από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πολλές φορές την τελευταία περίοδο, οπότε δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) δήλωσε τον Ιανουάριο ότι οι εισαγγελείς άνοιξαν ποινική υπόθεση εναντίον ενός πολίτη των Ηνωμένων Πολιτειών ως ύποπτου για κατασκοπεία.

Η Γαλλία ζητά από πολίτες της να εγκαταλείψουν τη Λευκορωσία

Την ίδια ώρα η Γαλλία καλεί τους πολίτες της που παραμένουν στη Λευκορωσία «να εγκαταλείψουν αμέσως τη χώρα με οχήματα μέσω των συνόρων με τη Λιθουανία, τη Λετονία και την Πολωνία»

Σύμφωνα με το TASS το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας συνέστησε στους Γάλλους υπηκόους να μην επισκέπτονται τη Λευκορωσία και κάλεσε όσους παραμένουν στη χώρα να την εγκαταλείψουν το συντομότερο δυνατό.

«Εν μέσω της επίθεσης του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία και του κλεισίματος του εναέριου χώρου της Λευκορωσίας, σας συμβουλεύουμε έντονα να αποφύγετε να επισκεφθείτε τη Λευκορωσία», ανέφερε το υπουργείο τη Δευτέρα.

Οι Ρώσοι ισχυρίζονται ότι κατέλαβαν χωριό κοντά στο Μπαχμούτ

Ρωσια, Ουκρανια, Πολεμος

Ενώ οι Ρώσοι ισχυρίζονται ότι κατέλαβαν το χωριό Κράσνα Χόρα κοντά στο Μπαχμούτ στην ανατολική Ουκρανία, Ουκρανός αξιωματούχος διαψεύδει μία τέτοια εξέλιξη.

Ο ισχυρισμός ότι τα ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν το χωριό Κράσνα Χόρα «δεν είναι αληθινός», σύμφωνα με τον Serhii Cherevatyi, εκπρόσωπος των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Ο ίδιος δήλωσε στο CNN: «Εκεί διεξάγονται συνεχείς μάχες. Την κρατάμε υπό τον έλεγχό μας».

Το Μπαχμούτ παραμένει το επίκεντρο των κύριων επιθέσεων της Ρωσίας, δήλωσε ο Cherevatyi, προσθέτοντας ότι τα ρωσικά στρατεύματα έχουν τη δυνατότητα να βάλλουν στις διαδρομές προς το Μπαχμούτ. Οι δυνάμεις της Ουκρανίας «εμπλέκονται σε μάχες», είπε.

Κουπιάνσκ: Ζώντας με τον φόβο της επιστροφής των Ρώσων

Το Κουπιάνσκ, το οποίο είχε προπολεμικό πληθυσμό περίπου 30.000 κατοίκων, καταλήφθηκε από τους Ρώσους τις πρώτες ημέρες της εισβολής πριν από ένα χρόνο.

Οι Ουκρανοί ανακατέλαβαν την πόλη στην ανατολική Ουκρανία τον Σεπτέμβριο μετά από μια αστραπιαία αντεπίθεση.

Αλλά εδώ και αρκετές ημέρες, σύμφωνα με τη Le Monde, οι δυνάμεις της Μόσχας, ενισχυμένες από την κινητοποίηση εκατοντάδων χιλιάδων εφέδρων στη Ρωσία, επιτίθενται ξανά στην περιοχή, προκαλώντας φόβους σε πολλούς κατοίκους.

Με τον ρωσικό στρατό να βρίσκεται μόλις 15 χιλιόμετρα βορειοανατολικά, οι ουκρανικές δυνάμεις βρίσκονται σε ύψιστη επιφυλακή. Τα τανκς διασχίζουν την πόλη με μεταλλικό βρυχηθμό, ενώ οι στρατιώτες έχουν στήσει σημεία ελέγχου και σαρώνουν τους επιβάτες κάθε οχήματος που πλησιάζει. Ουκρανικές σημαίες κρέμονται από φανοστάτες κατά μήκος της κεντρικής οδού της πόλης. Παντού υπάρχουν σημάδια των προηγούμενων μαχών: κατεστραμμένα ή γεμάτα σφαίρες κτίρια, απανθρακωμένα συντρίμμια οχημάτων εδώ και εκεί. «Όλοι μιλούν για μια νέα ρωσική επίθεση», λέει η Όλγα, 62 ετών, περιγράφοντας τα ρωσικά πλήγματα που συνεχίζουν να χτυπούν την πόλη.

 

 

Η μεγάλη έξοδος – Θυμίζει την εποχή των Μπολσεβίκων

Καθώς τα ρωσικά στρατεύματα εισέβαλαν στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο, χιλιάδες άλλοι Ρώσοι έτρεξαν να μαζέψουν τις βαλίτσες τους και να φύγουν από την πατρίδα τους, φοβούμενοι ότι το Κρεμλίνο θα έκλεινε τα σύνορα και θα επέβαλε στρατιωτικό νόμο.
Κάποιοι αντιδρούσαν εδώ και καιρό στον αυξανόμενο αυταρχισμό και η εισβολή ήταν η τελευταία σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Άλλοι οδηγήθηκαν από οικονομικά συμφέροντα, για να διατηρήσουν τα προς το ζην ή να γλιτώσουν από τις κυρώσεις. Τότε, το περασμένο φθινόπωρο, μια στρατιωτική κινητοποίηση ώθησε εκατοντάδες χιλιάδες άνδρες σε φυγή.

Σύμφωνα με την Washington Post ο πόλεμος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν προκάλεσε μια ιστορική έξοδο του ίδιου του λαού του. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι τουλάχιστον 500.000, και ίσως σχεδόν 1 εκατομμύριο, έχουν φύγει μέσα σε ένα χρόνο από την έναρξη της εισβολής – ένα παλιρροϊκό κύμα σε κλίμακα με τη μετανάστευση που ακολούθησε την επανάσταση των μπολσεβίκων το 1917 και την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.

Τώρα, όπως και τότε, οι αναχωρήσεις πρόκειται να επαναπροσδιορίσουν τη χώρα για πολλές γενιές. Και μπορεί να βρισκόμαστε ακόμα μόνο στην αρχή. Ο πόλεμος δεν φαίνεται να έχει τελειώσει. Οποιαδήποτε νέα προσπάθεια επιστράτευσης από το Κρεμλίνο θα πυροδοτήσει νέες αναχωρήσεις, όπως και η επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών, η οποία αναμένεται όσο παρατείνεται η σύγκρουση.

Η τεράστια εκροή έχει διογκώσει τις υπάρχουσες κοινότητες Ρώσων ομογενών σε όλο τον κόσμο και έχει δημιουργήσει νέες.
Κάποιοι κατέφυγαν σε κοντινές χώρες όπως η Αρμενία και το Καζακστάν, πέρα από σύνορα ανοιχτά για τους Ρώσους. Κάποιοι με βίζα διέφυγαν στη Φινλανδία, στις χώρες της Βαλτικής ή αλλού στην Ευρώπη. Άλλοι πήγαν πιο μακριά, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στο Ισραήλ, στην Ταϊλάνδη, στην Αργεντινή. Δύο άνδρες από τη ρωσική Άπω Ανατολή ταξίδεψαν ακόμη και με ένα μικρό σκάφος στην Αλάσκα.

Το οικονομικό κόστος, αν και τεράστιο, είναι αδύνατο να υπολογιστεί. Στα τέλη Δεκεμβρίου, το Υπουργείο Επικοινωνιών της Ρωσίας ανέφερε ότι το 10% των εργαζομένων πληροφορικής της χώρας είχε φύγει το 2022 και δεν είχε επιστρέψει. Το ρωσικό κοινοβούλιο συζητά τώρα ένα πακέτο κινήτρων για να τους φέρει πίσω.

Αλλά στο κοινοβούλιο έχει επίσης συζητηθεί η τιμωρία των Ρώσων που έφυγαν, αφαιρώντας τους τα περιουσιακά τους στοιχεία στην πατρίδα. Ο Πούτιν έχει αναφερθεί σε αυτούς τους ανθρώπους ως «αποβράσματα» και είπε ότι η αποχώρησή τους θα «καθαρίσει» τη χώρα – παρόλο που κάποιοι που έφυγαν δεν αντιτάχθηκαν στον ίδιο ή στον πόλεμο.

Με την κυβέρνηση να περιορίζει αυστηρά τη διαφωνία και να επιβάλλει ποινές για την κριτική στον πόλεμο, όσοι παρέμειναν στην εξαντλημένη πολιτική αντιπολίτευση βρέθηκαν επίσης αντιμέτωποι με μια επιλογή φέτος: φυλακή ή εξορία. Οι περισσότεροι επέλεξαν την εξορία. Οι ακτιβιστές και οι δημοσιογράφοι έχουν πλέον συγκεντρωθεί σε πόλεις όπως το Βερολίνο και οι πρωτεύουσες της Λιθουανίας, της Λετονίας και της Γεωργίας.

«Αυτή η έξοδος είναι ένα τρομερό πλήγμα για τη Ρωσία», δήλωσε η Tamara Eidelman, μια Ρωσίδα ιστορικός που μετακόμισε στην Πορτογαλία μετά την εισβολή. «Το στρώμα που θα μπορούσε να έχει αλλάξει κάτι στη χώρα έχει τώρα ξεπλυθεί».

Αμερικανικό think tank: Το Κρεμλίνο υπερβάλλει για το Μπαχμούτ για να διχάσει τη Δύση

Μία δεξαμενή σκέψης των ΗΠΑ δήλωσε ότι το Κρεμλίνο «υπερβάλλει» για μικρές νίκες στις προσπάθειές του να καταλάβει την ουκρανική πόλη Μπαχμούτ, σε μια προσπάθεια να διχάσει τη Δύση.

Η βιομηχανική πόλη Μπαχμούτ στην περιοχή του Ντονέτσκ παραμένει κομβικό σημείο του συνεχιζόμενου πολέμου, καθώς η Ρωσία επιδιώκει να εξασφαλίσει την πρώτη της νίκη στο πεδίο της μάχης από το καλοκαίρι του 2022.

Ενώ πολλοί αναλυτές λένε ότι η πόλη έχει μικρή στρατιωτική σημασία, έχει παραμείνει ο τόπος μερικών από τις πιο έντονες μάχες του πολέμου.

 

 

Μέχρι στιγμής, οι ρωσικές δυνάμεις και η ομάδα Βάγκνερ δεν έχουν καταφέρει να κάνουν καμία στρατηγική πρόοδο στην προσπάθειά τους να καταλάβουν το Μπαχμούτ.

Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW), μια δεξαμενή σκέψης με έδρα την Ουάσινγκτον, σημείωσε στην καθημερινή του αξιολόγηση της σύγκρουσης την Κυριακή ότι η Ρωσία συνεχίζει να διεξάγει εκστρατείες πληροφόρησης που «υποστηρίζουν έναν συνεχή στρατηγικό στόχο αποτροπής ή επιβράδυνσης της παροχής υλικής υποστήριξης από τη Δύση στην Ουκρανία».

Σύμφωνα, τέλος με το Newsweek από τότε που τα ρωσικά στρατεύματα αποσύρθηκαν από την περιοχή του Κιέβου και μεταστάθμευσαν στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς την άνοιξη-καλοκαίρι του 2022, το Κρεμλίνο αναδιαμορφώνει τις ενημερωτικές εκστρατείες του για να «υπερτονίσει τη σημασία κάθε τακτικής προέλασης».

 

 

Η Ρωσία «θα συνεχίσει να οπλοποιεί τις επιχειρήσεις πληροφόρησης για να υποστηρίξει άμεσα διακριτές στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία -ιδιαίτερα αφού ανακτήσει την πρωτοβουλία στα μέτωπα στην ανατολική Ουκρανία», ανέφερε το think tank.

Το ISW εκτίμησε ότι η Μόσχα επανέρχεται τώρα σε μια αφήγηση που «υπερβάλλει τις ρωσικές νίκες στην πρώτη γραμμή του μετώπου» με τις συνεχιζόμενες επιθέσεις της στην πόλη Μπαχμούτ και στη Λιμάν στην περιοχή του Ντονέτσκ.

 

 

«Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επιδεικνύει με υπερηφάνεια τις νίκες επί των καταληφθέντων οικισμών γύρω από την Μπαχμούτ», ανέφερε.

ieidiseis.gr

AP photo

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις