Οι προδιαγραφές που ανακοινώθηκαν, φωτογραφίζουν τα ελικόπτερα Erickson που κυκλοφορούν στην Ελλάδα.

Σοβαρά ερωτηματικά ως προς τις τιμές αγοράς των πυροσβεστικών ελικοπτέρων εγείρουν οι προκηρύξεις αγοράς των καθώς παρατηρούνται σημαντικές αποκλείσεις από προκήρυξη σε προκήρυξη.

Συγκεκριμένα :

  • Στις 17/07/2023 το ΤΑΙΠΕΔ είχε αναρτήσει σε διαβούλευση (23DIAB000026888) τις προδιαγραφές για την «Προμήθεια Δέκα (10) Πυροσβεστικών Ελικοπτέρων Βαρέως Τύπου» προϋπολογισμού 292.008.488,00€.

Δηλαδή κόστος 29 εκ. ευρώ ανά ελικόπτερο.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα προμήθειας έχει ενταχθεί στο πλαίσιο της δράσης Επενδύσεις εκσυγχρονισμού εναέριων μέσων για την πολιτική προστασία του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

  • Στις 28/09/2023, το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ανακοινώνει ότι εκδόθηκε από την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ και ΤΣ, η Ένταξη της Πράξης « Προμήθεια ελικοπτέρων βαρέοςτύπου», στο Πρόγραμμα του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών « Πολιτική Προστασία 2021-2027» με δικαιούχο το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Η πράξη αυτή ύψους συνολικής δαπάνης 100.563.181,87 €, αφορά στην προμήθεια τεσσάρων (4) ελικοπτέρων βαρέος τύπου, καθώς και στις υποστηρικτικές υπηρεσίες και σε εξοπλισμό που απαιτούνται για τη λειτουργία τους. Δηλαδή κόστος 25 εκ ευρώ ανά ελικόπτερο(!).

Προς έκπληξη όλων, την ίδια μέρα δηλ. στις 28/09/2023, αναρτάται στη Διαύγεια, η απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με την οποία εγκρίνεται η «Αγορά δύο (2) ελικοπτέρων βαρέος τύπου», προϋπολογισμού 79.685.217,60 ευρώ (ΑΔΑ: ΨΖΛΠΗ-ΙΤ1), δηλαδή με κόστος σχεδόν 40 εκ. ευρώ ανά ελικόπτερο (!!!).

Οι προδιαγραφές που ανακοινώθηκαν, φωτογραφίζουν τα ελικόπτερα Erickson που κυκλοφορούν στην Ελλάδα.

Κάποιοι στην Κυβέρνηση και ειδικά στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, θα πρέπει να προβληματιστούν πολύ σοβαρά με την ακρίβεια των προϋπολογισμών προμηθειών που ανακοινώνονται. Και αυτό διότι έχουν ακρίβεια 2 δεκαδικών ψηφίων λες και έχει κοπεί ήδη η απόδειξη πληρωμής.

Εκτός αν τελικά θέλουμε ελικόπτερα αλλά και … κότερα!

Δ.Β.

ieidiseis.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ/EUROKINISSI

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις