Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν έκρινε χθες Πέμπτη ότι ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν έχει ασυλία από οποιαδήποτε προσφυγή για τον φόνο του Τζαμάλ Κασόγκι, ένα γεγονός το οποίο καταδίκασε η μνηστή του Σαουδάραβα δημοσιογράφου.

Ο Κασόγκι δολοφονήθηκε και διαμελίστηκε τον Οκτώβριο του 2018 από Σαουδάραβες πράκτορες στο προξενείο της χώρας στην Κωνσταντινούπολη, μια επιχείρηση την εντολή για την οποία έδωσε ο πρίγκιπας Μοχάμεντ, όπως εκτιμούν οι υπηρεσίες Πληροφοριών των ΗΠΑ.

«Ο Τζαμάλ πέθανε ξανά σήμερα», αντέδρασε η μνηστή του Χατιτσέ Τσενγκίζ στο Twitter, όταν έγινε γνωστή η είδηση. Αργότερα πρόσθεσε: «Πιστεύαμε ότι ίσως να υπάρξει ένα φως προς τη δικαιοσύνη από τις ΗΠΑ, αλλά ξανά τα χρήματα ήρθαν πρώτα. Αυτός είναι ένας κόσμος τον οποίο ούτε εγώ ούτε ο Τζαμάλ γνωρίζουμε».

Εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου εξήγησε σε γραπτή ανακοίνωση ότι η απόφαση ελήφθη από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ βάσει «των μακροχρόνιων και καθιερωμένων αρχών του διεθνούς δικαίου».

Οι δικηγόροι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επεσήμαναν ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν «έκρινε ότι ο ενάγων μπιν Σαλμάν, ως επικεφαλής ξένης κυβέρνησης, χαίρει ασυλίας από τη δικαιοδοσία των αμερικανικών δικαστηρίων». Στα τέλη Σεπτεμβρίου ο πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας μπιν Σαλμάν διόρισε τον πρίγκιπα Μοχάμεντ πρωθυπουργό της χώρας.

 

Ο Μπάιντεν δέχθηκε επικρίσεις για τη συνάντησή του τον Ιούλιο με τον πρίγκιπα διάδοχο κατά την επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία. Ο Λευκός Οίκος είχε ανακοινώσει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος είχε πει στον πρίγκιπα Μοχάμεντ ότι τον θεωρεί υπεύθυνο για τη δολοφονία Κασόγκι.

Ο ίδιος ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν αρνείται ότι ζήτησε τη δολοφονία του δημοσιογράφου, αλλά έχει παραδεχθεί ότι αυτή συνέβη «υπό την επίβλεψή μου».

Τι έλεγε τότε η Σαουδική Αραβία

Η Σαουδική Αραβία υποστήριζε τότε ότι ο πρώην δημοσιογράφος της Washington Post σκοτώθηκε σε μια «επιχείρηση» από μια ομάδα πρακτόρων που στάλθηκαν για να τον πείσουν να επιστρέψει στη Σαουδική Αραβία.

Ωστόσο, Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η CIA είχε συμπεράνει, «με μέτρια έως υψηλή βεβαιότητα», ότι ο MBS – όπως είναι γνωστός ο πρίγκιπας – ήταν συνένοχος.

Η δολοφονία προκάλεσε παγκόσμιο σάλο και έπληξε την εικόνα του πρίγκιπα Μοχάμεντ και της χώρας του.

Οδήγησε επίσης σε σημαντική ύφεση των σχέσεων ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας, με τον Μπάιντεν να δεσμεύεται να κάνει τη Σαουδική Αραβία «παρία» ενώ διεκδικούσε την προεδρία το 2019.

Ο Μπάιντεν αρνήθηκε να μιλήσει με τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν όταν έγινε για πρώτη φορά πρόεδρος.

Όμως το καλοκαίρι, ο Πρόεδρος Μπάιντεν είπε ότι ήθελε να «αναπροσανατολίσει» τις σχέσεις του, πριν από μια επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία τον Ιούλιο.

 

ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις