Περιφερειακά νοσοκομεία: Δραματική η κατάσταση λόγω υποστελέχωσης.

Στη χτεσινή επίσκεψή του στο υπουργείο Υγείας ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Η κυβέρνησή μας έχει θέσει τη δραστική μεταρρύθμιση και ανάταξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας ως μία από τις κεντρικές πολιτικές προτεραιότητες αυτής της τετραετίας. Ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας το οποίο στάθηκε όρθιο την εποχή της πανδημίας, το οποίο όμως μας κληροδότησε και πολλά διαχρονικά προβλήματα, τα οποία έχει έρθει πια η ώρα με θάρρος να τα αντιμετωπίσουμε. Αυτό ακριβώς κάνουμε, υλοποιώντας ένα πλαίσιο πολύ τολμηρών μεταρρυθμίσεων, σε όλες τις πτυχές της υγείας».

Όμως λίγες ώρες αργότερα ο θάνατος από έμφραγμα του Αβραάμ Λεσπέρογλου, του «συνήθους υπόπτου» που είχε αθωωθεί πριν 23 χρόνια, άνοιξε ξανά τη συζήτηση για τη δραματική κατάσταση του ΕΣΥ, ιδίως στα περιφερειακά νοσοκομεία.

Σε ανάρτησή του ο δικηγόρος Γιάννης Ραχιώτης υποστήριξε ότι ο η ζωή του Λεσπέρογλου θα είχε σωθεί αν ήταν καλύτερη η κατάσταση στο ΕΣΥ στην περιφέρεια: «Στο Κέντρο Υγείας Γυθείου δεν μπορούσαν να του προσφέρουν τίποτα . Τον μετέφεραν στο Νοσοκομείο της Σπάρτης . Στην καρδιολογική κλινική του νοσοκομείου Σπάρτης υπηρετεί μόνο ένας καρδιολόγος και οι ανάγκες καλύπτονται όπως-όπως με ιδιώτες . Δεν μπορούσαν να του κάνουν στεφανιογραφία που θα του έσωζε πιθανότατα τη ζωή. Μετά από ώρες αναζητήσεων άλλου Νοσοκομείου αποφάσισαν να τον στείλουν στην Τρίπολη χωρίς να τον σταθεροποιήσουν πρώτα . Τον έστειλαν με κοινό ασθενοφόρο, δεν είχαν ειδική κινητή μονάδα. Πέθανε στο δρόμο για την Τρίπολη».

Η κατάσταση στο ΕΣΥ Λακωνίας

Κάθε ιατρικό περιστατικό έχει τα δικά του χαρακτηριστικά. Επομένως, η συζήτηση δεν πρέπει να επικεντρώνεται σε αυτό καθαυτό το περιστατικό αλλά στη μεγάλη εικόνα που αναδεικνύεται. Σε ό,τι αφορά την κατάσταση του ΕΣΥ της Λακωνίας δεν μπορεί κανείς να μην παρατηρήσει μια σειρά από περιστατικά που συμπίπτουν με τα αναφερόμενα για τον θάνατο του Λεσπέρογλου:

• Σε ανακοίνωσή της η ΟΕΝΓΕ στις 8 Μαΐου αναφέρει: «Η Επιστημονική Διευθύντρια του Κέντρου Υγείας Γυθείου Λακωνίας υπέβαλε ως όφειλε υπηρεσιακό έγγραφο προς την προϊσταμένη της αρχή (την διοίκηση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας – ΥΠΕ) επισημαίνοντας πως ήδη 4 (τέσσερεις) γιατροί του Κ.Υ Γυθείου έχουν μετακινηθεί στο νοσοκομείο Σπάρτης και πως αντικειμενικά η μετακίνηση και άλλων γιατρών θέτει σε άμεσο κίνδυνο την λειτουργία του ΚΥ. Υπενθυμίζεται πως τα προβλήματα ιατρικής υποστελέχωσης στο νοσοκομείο Σπάρτης είχαν κλιμακωθεί πέρυσι το καλοκαίρι με τις παραιτήσεις των Παθολόγων του νοσοκομείου, όμως οι αρμόδιοι εξακολουθούν επί χρόνια ως σήμερα να μην λαμβάνουν κανένα ουσιαστικό μέτρο αλλά συνεχίζουν να «κουκουλώνουν» το πρόβλημα με αναγκαστικές μετακινήσεις γιατρών από το νοσοκομείο Καλαμάτας, από το νοσοκομείο Μολάων και από τα Κ.Υ της Λακωνίας (κυρίως Γυθείου και Βλαχιώτη)». Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι «η «απάντηση» του διοικητή της 6ης ΥΠΕ στο υπηρεσιακό έγγραφο της γιατρού ήταν αρχικά να επικοινωνήσει τηλεφωνικά μαζί της την Τετάρτη 1/5/24 για να την … «επιπλήξει» (!) και μάλιστα σκαιότατα. Στην συνέχεια, μέσα στην ίδια ημέρα, για να την εκδικηθεί την καθαίρεσε από επιστημονική διευθύντρια του Κ.Υ.».

  • Στις 21 Μαΐου η βουλεύτρια Λακωνίας του ΠΑΣΟΚ Νάγια Γρηγοράκου κατέθεσε κοινοβουλευτικές ερωτήσεις για το Νοσοκομείο Μολάων και το Κ.Υ. Γυθείου, επισημαίνοντας ότι τα προβλήματα του ΕΣΥ στη Λακωνία έχουν κοινή αφετηρία την τραγική υποστελέχωση του νοσοκομείου Σπάρτης.
  • Στις 11 Ιουνίου ο βουλευτής Λακωνίας της ΝΔ Νεοκλής Κρητικός κατέθεσε αναφορά για το πρόβλημα υποστελέχωσης των Κέντρων Υγείας Βλαχιώτη και Κροκεών, ενώ πριν δύο μήνες είχε καταθέσει ερώτηση για την υποστελέχωση του νοσοκομείου Σπάρτης
  • Στις 12 Ιουνίου ο βουλευτής Λακωνίας της ΝΔ Θανάσης Δαβάκης κατέθεσε στη Βουλή αναφορά για τα προβλήματα στη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Γυθείου λόγω υποστελέχωσης.
    Η διαπίστωση είναι κοινή: Το ΕΣΥ στη Λακωνία δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πολιτών λόγω δραματικής υποστελέχωσης.

Γενικό το πρόβλημα

Το πρόβλημα με το ΕΣΥ στην περιφέρεια δεν περιορίζεται στη Λακωνία, αν κρίνουμε από την κοινοβουλευτική δραστηριότητα των βουλευτών της ΝΔ ο τελευταίο διάστημα.

  • Ο βουλευτής Δωδεκανήσου της ΝΔ Μάνος Κονσόλας κατέθεσε ερώτηση για τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού στο νοσοκομείο Καρπάθου.
  • Ο βουλευτής Πρεβέζας της ΝΔ Σπύρος Κυριάκης κατέθεσε αναφορά στον Άδωνι Γεωργιάδη για την κάλυψη των κενών στα Κέντρα Υγείας του νομού.
  • Ανάλογη αναφορά για τα κενά στο Κέντρο Υγείας Χίου κατέθεσε ο Νότης Μηταράκης.
  • Ο βουλευτής Φθιώτιδας της ΝΔ Γιώργος Κοτρωνιάς κατέθεσε ερώτηση για τα προβλήματα του Νοσοκομείου Λαμίας που οφείλονται στην έλλειψη προσωπικού.

Λειτουργική κατάρρευση

Ο γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ Πάνος Παπανικολάου μιλώντας στο Dnews, έκανε λόγο για «λειτουργική κατάρρευση των περιφερειακών νοσοκομείων λόγω της δραματικής υποστελέχωσης τους. Αυτό έχει σαν συνέπειες την εμπορευματοποίηση της Υγείας και τη μεταφορά δυσανάλογου φόρτου εργασία στα νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης». Ο κ. Παπανικολάου υποστήριξε ότι η κατάσταση στη Λακωνία είναι χαρακτηριστική του τι συμβαίνει σε όλη τη χώρα. Σε πολλά περιφερειακά νοσοκομεία δεν λειτουργούν κρίσιμες κλινικές (παθολογική, καρδιολογική, χειρουργική), ενώ επιχειρείται να καλυφθούν κενά με μεταφορά γιατρών από άλλους νομούς. «Ένας γιατρός από τη Θεσσαλονίκη που κάνει εφημερία στο νοσοκομείο Δράμας, αφού κάνει ένα ταξίδι 150 χιλιομέτρων που γίνεται ακόμα κοπιαστικό λόγω flyover, θα πρέπει να εξετάσει δεκάδες ασθενείς για το ιστορικό των οποίων δεν έχει ιδέα, στη συνέχεια να αντιμετωπίσει όλη νύχτα τα επείγοντα και το πρωί να οδηγήσει πίσω στη Θεσσαλονίκη. Μια συνάδελφος αποκοιμήθηκε στο τιμόνι στον δρόμο της επιστροφής», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανικολάου.

Ανάλογη εικόνα έδωσε στο Dnews o Θοδωρής Ζδούκος, μέλος του ΔΣ της ΕΝΙΘ: «Τα επαρχιακά νοσοκομεία είναι σε διάλυση λόγω υποστελέχωσης. Δεν μπορούν να βγάλουν πέρα ούτε τα επείγοντα περιστατικά, πόσο μάλλον τα τακτικά ιατρεία. Για να σας δώσω ένα παράδειγμα, η παθολογική κλινική του νοσοκομείου Σερρών έχει μείνει μόνο με έναν γιατρό».

Από τη μεριά του, ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο Αθηνών, Γιάννης Καλομενίδης εκτίμησε ότι «συγκριτικά με την Αθήνα, το πρόβλημα της υποστελέχωσης είναι ακόμα μεγαλύτερο στα περιφερειακά νοσοκομεία όπου είτε υπολειτουργούν είτε δεν λειτουργούν καθόλου βασικές κλινικές». Ο κ. Καλομενίδης είπε στο Dnews ότι ένα επαρκές ΕΣΥ θα έπρεπε να εξασφαλίσει;

α) Τη λειτουργία με το αναγκαίο προσωπικό όλων των βασικών κλινικών στα περιφερειακά νοσοκομεία.

β) Τη δυνατότητα γρήγορης και ασφαλούς διακομιδής των ασθενών σε όλη την Ελλάδα.

γ) Τη δυνατότητα αντιμετώπισης όλων των περιστατικών σε κάθε περιφέρεια.

Είναι προφανές ότι βρισκόμαστε ότι σήμερα είμαστε πολύ μακριά από αυτό το επαρκές ΕΣΥ που περιγράφει ο κ. Καλομενίδης. Για την ακρίβεια, βρισκόμαστε στο σημείο που ζωές τίθενται σε κίνδυνο ή χάνονται ζωές γιατί τα περιφερειακά νοσοκομεία δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις βασικές ανάγκες.

Γιάννης Αλμπάνης

dnews.gr

Φωτογραφία: EUROKINISSI

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις