Από τον Δήμο Βόλου ανακοινώθηκαν τα εξής:

Αναφορικά με τις ανακοινώσεις και τα δημοσιεύματα για την τύχη του νέου Δικαστικού Μεγάρου στον Βόλο, ένα αίτημα πολλών χρόνων τόσο του νομικού κόσμου, όσο και του συνόλου της τοπικής κοινωνίας που δυστυχώς παραμένει σε εκκρεμότητα, θέλουμε να υπογραμμίσουμε για πολλοστή φορά τα εξής:

Το συγκεκριμένο έργο, όπως πολύ εύκολα κανείς αντιλαμβάνεται αφορά αποκλειστικά και μόνο την Κεντρική Διοίκηση και ειδικότερα το υπουργείο Δικαιοσύνης. Η συμμετοχή και η όποια ευθύνη του Δήμου Βόλου περιορίζεται στην υπόδειξη και προσφορά του αναγκαίου οικοπεδικού χώρου και μόνο, όπως άλλωστε του έχει ζητηθεί και έχει ήδη ανταποκριθεί. Αν οι λύσεις που προτείνουμε δεν γίνονται δεκτές, όχι πάντα – και δυστυχώς – για λόγους αντικειμενικούς, αυτό ασφαλώς αφορά εκείνους που οφείλουν να κατασκευάσουν το έργο.

Οι πρωτοβουλίες που μέχρι σήμερα αναλάβαμε υπαγορεύτηκαν από την βούλησή μας να διευκολύνουμε και να επιταχύνουμε την επίλυση του ιδιαίτερα οξυμένου προβλήματος, που έχει σημαντικές επιπτώσεις και στη λειτουργία της Δικαιοσύνης, αλλά και στην λειτουργία της πόλης μας. Σε καμία των περιπτώσεων η θετική μας αυτή στάση δεν μπορεί και δεν πρέπει να ερμηνευτεί σαν διάθεση ανάληψης ευθυνών, που βαρύνουν άλλους.

Αντιπαρερχόμενοι τα όσα μεσολάβησαν, καταθέσαμε και νέα, εναλλακτική πρόταση προς τις υπηρεσίες του υπουργείου Δικαιοσύνης, για δημοτική έκταση στην οδό Παρασκευόπουλου και περιμένουμε την απάντησή τους αν πληροί τις προϋποθέσεις ή όχι. Παρά τα όσα δημοσιοποιούνται απάντηση μέχρι σήμερα, θετική ή αρνητική, δεν έχει δοθεί.

Εν κατακλείδι οφείλουν όλοι να αντιληφθούν ότι διαδικασίες του τύπου «εμείς θα προτείνουμε και εσείς θα διαλέγετε ποιο σας αρέσει» δεν μπορούν να συνεχίζονται εσαεί και δεν αρμόζουν σε υπεύθυνες και σοβαρές ηγεσίες που θέλουν να είναι αποτελεσματικές. Τόσο η πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου, όσο και οι τέσσερις αντιπρόσωποι του Βόλου και της Μαγνησίας στο Κοινοβούλιο, που εκλέγονται με το κυβερνών κόμμα, και επάρκεια και ικανότητα έχουν και πιστεύουμε και τη βούληση να προχωρήσουν στην επίλυση του θέματος.

Ας αναλάβουν λοιπόν τις αναγκαίες πρωτοβουλίες, ιδιαίτερα μάλιστα όταν επικαλούνται ασφυκτικά χρονικά όρια. Εχουν την βαριά ευθύνη με βάση τις αρμοδιότητες και τα καθήκοντά τους και κυρίως με την τιμή που τους έκανε ο λαός του Βόλου και συνολικά της Μαγνησίας να φανούν αντάξιοι των προσδοκιών του. Εμείς, ως Δημοτική Αρχή του Βόλου, είμαστε πάντα πρόθυμοι, έτοιμοι να συνδράμουμε σε όλες τις ενέργειες που αποσκοπούν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας σε όλους τους τομείς και όλα τα επίπεδα.

Η κ. Μακρή

Η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ζέττα Μ. Μακρή είχε προγραμματισμένη συνάντηση ενημέρωσης και συνεργασίας με τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κ. Τσιάρα, σήμερα, Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2021, το μεσημέρι, στις 15.00 μ.μ., στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, για το φλέγον και χρόνιο ζήτημα της ανέγερσης του νέου Δικαστικού Μεγάρου Βόλου.
Με δεδομένη την σταθερή και διαχρονική ανάγκη και απαίτηση της τοπικής κοινωνίας να λυθεί το χρονίζον αυτό θέμα, η κ. Μακρή ζήτησε από τον κ. Τσιάρα αναλυτική ενημέρωση για το ζήτημα αυτό. Ο Υπουργός την πληροφόρησε για τα εξαιρετικά ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, που ισχύουν για την απορρόφηση των κονδυλίων, μέσω ΣΔΙΤ, ώστε να ανεγερθεί μεγάλος αριθμός Δικαστικών Μεγάρων, στην επικράτεια, και, μεταξύ αυτών και στον Βόλο.
Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε στην κ. Μακρή, ότι η Διϋπουργική Επιτροπή θα συνεδριάσει στο τέλος του μήνα με θέμα την ανάθεση και κατασκευή Δικαστικών Μεγάρων. Στην συνεδρίαση, αυτή, θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις των μεγάρων, που θα συμπεριληφθούν στον προγραμματισμό της υλοποίησης μέσω ΣΔΙΤ. Εάν μέχρι, τότε δεν έχει κατατεθεί για το Δικαστικό Μέγαρο Βόλου υλοποιήσιμη πρόταση, σύμφωνα με τις νόμιμες προδιαγραφές και τεχνικά ώριμη σύμφωνα με τις αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες του Υπουργείου, ο κίνδυνος απώλειας των κονδυλίων δεν είναι απλώς ορατός αλλά και βέβαιος.
Ο κ. Τσιάρας επανέλαβε στην κ. Μακρή την θέλησή του να στηρίξει την τοπική επιλογή ώστε να αποκτήσει ο Βόλος το δικαστικό μέγαρο, που του αξίζει και που δικαιούται.
Η κ. Μακρή ευχαρίστησε, θερμά, τον Υπουργό κ. Τσιάρα για την μέχρι σήμερα, προθυμία του να βοηθήσει στην υλοποίηση του πάγιου και διαρκούς αιτήματος του Νομού και επικοινώνησε τόσο με τον δήμαρχο Βόλου όσο και με τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου κ. Χ. Στρατηγόπουλο αλλά και με την Πρόεδρο του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Περιφέρειας Πρωτοδικείου Βόλου κ. Α. Ρετζελά, στους οποίους και έθεσε την αναγκαιότητα να υποβληθεί, το ταχύτερο δυνατό πρόταση, η οποία να καλύπτει τις ανάγκες.

myvolos.net