Περισσότεροι από 100 εργαζόμενοι του BBC κατηγορούν τον ραδιοτηλεοπτικό φορέα ότι παρέχει ευνοϊκή κάλυψη προς το Ισραήλ και καλούν τον τηλεοπτικό σταθμό να «δεσμευτεί εκ νέου για δικαιοσύνη, ακρίβεια και αμεροληψία» σχετικά με τις αναφορές του για τη Γάζα.
Σε μια επιστολή που εστάλη στον Τιμ Ντέιβι, υπογεγραμμένη από περισσότερα από 230 μέλη των μέσων ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων 101 ανώνυμων υπαλλήλων του BBC, ο φορέας επικρίνεται για τη μη τήρηση των δικών του συντακτικών προτύπων λόγω της έλλειψης «δίκαιης και ακριβούς δημοσιογραφίας βασισμένης σε στοιχεία στην κάλυψη για τη Γάζα».
Η επιστολή καλεί το BBC να κάνει ρεπορτάζ «χωρίς φόβο ή εύνοια» και «να δεσμευτεί ξανά στα υψηλότερα πρότυπα σύνταξης — με έμφαση στη δικαιοσύνη, την ακρίβεια και δέουσα αμεροληψία».
Η επιστολή καλεί επίσης τον ραδιοτηλεοπτικό φορέα να εφαρμόσει μια σειρά από δεσμεύσεις, συμπεριλαμβανομένης της «επανάληψης ότι το Ισραήλ δεν παρέχει πρόσβαση σε εξωτερικούς δημοσιογράφους στη Γάζα, καθιστώντας σαφές όταν δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να στηρίξουν τους ισραηλινούς ισχυρισμούς. Επιπλέον ζητά να γίνεται σαφές στους τίτλους ότι το Ισραήλ είναι ο δράστης και να παρατίθεται το ιστορικό πλαίσιο της σύγκρουσης πριν από τον Οκτώβριο του 2023 καθώς και να προκαλούνται δημοσιογραφικά οι εκπρόσωποι της ισραηλινής κυβέρνησης και του στρατού σε όλες τις συνεντεύξεις».
Το BBC αρνήθηκε αυτούς τους ισχυρισμούς, επιμένοντας ότι «πασχίζουμε να ανταποκριθούμε στην ευθύνη μας να μεταδώσουμε τις πιο αξιόπιστες και αμερόληπτες ειδήσεις».
Ένας εκπρόσωπος του BBC είπε: «Όταν κάνουμε λάθη ή έχουμε κάνει αλλαγές στον τρόπο αναφοράς, είμαστε διαφανείς. Είμαστε επίσης πολύ σαφείς με το κοινό μας σχετικά με τους περιορισμούς που τίθενται στα ρεπορτάζ μας – συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης πρόσβασης στη Γάζα και της περιορισμένης πρόσβασης σε μέρη του Λιβάνου, και τις συνεχείς προσπάθειές μας να φέρουμε τους δημοσιογράφους σε αυτές τις περιοχές».
Άλλοι υπογράφοντες στη λίστα είναι ο ιστορικός William Dalrymple, η Dr Catherine Happer, ανώτερη λέκτορας κοινωνιολογίας και διευθύντρια ΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης, η Rizwana Hamid, η διευθύντρια στο Center for Media Monitoring και ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας John Nicolson.
Δεν είναι η πρώτη φορά που το BBC δέχεται κριτική για μεροληψία κατά τη διάρκεια του πολέμου της Γάζας. Τον Σεπτέμβριο, το BBC διέψευσε τους ισχυρισμούς ότι είχε παραβιάσει τις δικές του οδηγίες περισσότερες από 1.500 φορές μετά από μια αμφιλεγόμενη αναφορά που ισχυριζόταν ότι ορισμένοι ανταποκριτές του BBC είχαν δικαιολογήσει ή υποβαθμίσει τις δραστηριότητες της Χαμάς. Ένας εκπρόσωπος του BBC είπε τότε ότι θα «εξετάσει προσεκτικά» τις καταγγελίες, αλλά αρνήθηκε τους ισχυρισμούς περί μεροληψίας.
Ωστόσο, οι υπογράφοντες την επιστολή επιμένουν ότι η μεροληψία ευνοεί το Ισραήλ. Ένα μέλος του προσωπικού που έχει υπογράψει την επιστολή είπε στον Independent ότι ορισμένοι από τους συναδέλφους του έχουν εγκαταλείψει την εταιρεία λόγω της κάλυψής της.
«Ποτέ, σε ολόκληρη την καριέρα μου, δεν έχω δει τόσο χαμηλά επίπεδα εμπιστοσύνης του προσωπικού», είπαν. «Έχω συναδέλφους που έφυγαν από το BBC τους τελευταίους μήνες γιατί απλώς δεν πιστεύουν ότι οι αναφορές μας για το Ισραήλ και την Παλαιστίνη είναι ειλικρινείς. Τόσοι πολλοί από εμάς νιώθουμε παράλυτοι από τα επίπεδα φόβου».
Ένας άλλος είπε ότι «έχασαν την πίστη τους στον φορέα [για τον οποίο] εργάζονται», έχοντας δει μια «τεράστια διαφορά» στην προσέγγιση του BBC απέναντι στο Ισραήλ. Πρόσθεσαν: «Με ενδιαφέρει πραγματικά το μέλλον του BBC και κάθε μέρα βλέπω ότι χάνουμε την εμπιστοσύνη του κοινού σε όλο τον κόσμο.
Οι άνθρωποι πηγαίνουν αλλού για να βρουν την αλήθεια αυτού που συμβαίνει γιατί απλά δεν τους τη δίνουμε».
Τα παραδείγματα που δίνονται από το προσωπικό περιλαμβάνουν «απανθρωπιστικούς και παραπλανητικούς τίτλους», συμπεριλαμβανομένου αυτού που δόθηκε σε άρθρο για ένα εξάχρονο κορίτσι που πυροβολήθηκε μέχρι θανάτου από τον ισραηλινό στρατό στη Γάζα τον Ιανουάριο του 2024.
Μιλώντας για τον τίτλο, «Η Χίντ Ρατζάμπ, 6 ετών, βρέθηκε νεκρή στη Γάζα μέρες μετά από καλέσματα για βοήθεια», ένας που υπέγραψε την επιστολή είπε: «Αυτό δεν ήταν πράξη του Θεού. Ο δράστης, το Ισραήλ, θα έπρεπε να ήταν στον τίτλο και θα έπρεπε να ήταν ξεκάθαρο ότι δολοφονήθηκε».
Ένας άλλος συνάδελφος είπε: «Οι Παλαιστίνιοι αντιμετωπίζονται πάντα ως αναξιόπιστη πηγή και δίνουμε συνεχώς προτεραιότητα στην εκδοχή των γεγονότων του Ισραήλ παρά το καλά τεκμηριωμένο ιστορικό ψεύδους του IDF.
Συχνά φαίνεται να προτιμούμε να αφήνουμε το Ισραήλ εκτός τίτλου αν είναι δυνατόν ή να αμφισβητούμε ποιος θα μπορούσε να ευθύνεται για τις αεροπορικές επιδρομές. Το επίπεδο επαλήθευσης που αναμένεται για οτιδήποτε σχετίζεται με τη Γάζα υπερτερεί κατά πολύ αυτού που είναι ο κανόνας για άλλες χώρες».
Άλλες ανησυχίες που διατυπώθηκαν από το προσωπικό περιλαμβάνουν παραλείψεις κάλυψης, όπως η αποτυχία ζωντανής μετάδοσης της υπόθεσης γενοκτονίας της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης στις 11 Ιανουαρίου, αλλά η επιλογή της ζωντανής μετάδοσης της υπεράσπισης του Ισραήλ την επόμενη μέρα.
Η επιστολή, ενώ επικεντρώνεται στο BBC, επισημαίνει επίσης ελλείψεις σε άλλα μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των ITV και Sky.
Το BBC σε απάντησή του αναφέρει: «Αυτή η σύγκρουση είναι μια από τις πιο πολωτικές ιστορίες και γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι αισθάνονται πολύ έντονα για το πώς μεταδίδεται αυτή, όχι μόνο στο BBC αλλά σε όλα τα μέσα ενημέρωσης. Το BBC τηρεί πολύ υψηλά πρότυπα και προσπαθούμε να ανταποκριθούμε στην ευθύνη μας να μεταφέρουμε τις πιο αξιόπιστες και αμερόληπτες ειδήσεις – ζυγίζοντας και μετρώντας τις λέξεις που χρησιμοποιούμε, επαληθεύοντας γεγονότα και αναζητώντας ένα ευρύ φάσμα συνεντεύξεων και γνωμών από ειδικούς».
Πρόσθεσαν: «Αυτό δεν σημαίνει ότι υποθέτουμε ότι κάνουμε κάτι σωστά και συνεχίζουμε να ακούμε κάθε κριτική – από μέσα και έξω από το BBC, και να σκεφτόμαστε τι μπορούμε να κάνουμε καλύτερα».
topontiki.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις