Το σχέδιο της Αλ Κάιντα για τη δολοφονία του Μπιλ Κλίντον που η ιστορία σχεδόν ξέχασε. Τι αναφέρει το Reuters.

Το Air Force One με τον πρόεδρο Μπιλ Κλίντον και την Πρώτη Κυρία Χίλαρι Κλίντον σε αυτό βρισκόταν στην τελική του προσέγγιση προς τη Μανίλα στις 23 Νοεμβρίου 1996, όταν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ έλαβαν ανησυχητικές πληροφορίες: ένας εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί στη διαδρομή της αυτοκινητοπομπής προς την πρωτεύουσα των Φιλιππίνων.

Ενεργώντας γρήγορα, οι πράκτορες άλλαξαν σε μια εφεδρική διαδρομή προς το ξενοδοχείο των Κλίντον, αποτρέποντας μια ύποπτη απόπειρα της Αλ Κάιντα να δολοφονήσει τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών λίγα λεπτά μετά την άφιξή του για την ετήσια σύνοδο κορυφής της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού.

Καθώς η αυτοκινητοπομπή σερνόταν κατά μήκος της μποτιλιαρισμένης εναλλακτικής διαδρομής, οι αξιωματικοί ασφαλείας ανακάλυψαν μια ισχυρή βόμβα σε μια γέφυρα από την οποία θα περνούσε η αυτοκινητοπομπή και ένα SUV εγκαταλελειμμένο σε κοντινή απόσταση που περιείχε τουφέκια εφόδου AK-47, δήλωσαν στο Reuters τέσσερις απόστρατοι πράκτορες.
Η απόπειρα δολοφονίας, η οποία φαίνεται να είναι μία από τις πρώτες απόπειρες της Αλ Κάιντα να πλήξει τις ΗΠΑ, αναφέρθηκε εν συντομία σε βιβλία που εκδόθηκαν το 2010 και το 2019.

Τώρα, οκτώ συνταξιούχοι πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών – επτά από τους οποίους βρίσκονταν στη Μανίλα – έδωσαν στο Reuters την πιο λεπτομερή μέχρι σήμερα περιγραφή της αποτυχημένης συνωμοσίας.

Το Reuters δεν βρήκε κανένα στοιχείο για έρευνα της αμερικανικής κυβέρνησης σχετικά με την απόπειρα κατά της ζωής της Κλίντον. Το πρακτορείο ειδήσεων δεν μπόρεσε επίσης να προσδιορίσει ανεξάρτητα αν οι υπηρεσίες πληροφοριών διεξήγαγαν απόρρητες έρευνες.
Για ορισμένους από τους πράκτορες της Μυστικής Υπηρεσίας που ερωτήθηκαν από το Reuters, τα γεγονότα στη Μανίλα άφησαν αναπάντητα ερωτήματα.

«Πάντα αναρωτιόμουν γιατί δεν με κρατούσαν πίσω για να μείνω στη Μανίλα και να παρακολουθώ οποιαδήποτε έρευνα», δήλωσε ο Γκρέγκορι Γκλοντ, επικεφαλής πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών στη Μανίλα και ένας από τους επτά πράκτορες που μίλησαν για πρώτη φορά. «Αντ’ αυτού, με πέταξαν έξω την επομένη της αναχώρησης του Κλίντον».

«Υπήρξε ένα περιστατικό», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Μυστικής Υπηρεσίας Anthony Guglielmi. «Παραμένει απόρρητο». Ο ίδιος αρνήθηκε να πει τι μέτρα, αν έγιναν, έλαβαν οι Ηνωμένες Πολιτείες ως απάντηση.

Ο Κλίντον δεν απάντησε σε πολλαπλές προσπάθειες του Reuters να επικοινωνήσει μαζί του μέσω του εκπροσώπου του και του Ιδρύματος Κλίντον.

Ο πρώην διευθυντής της CIA Leon Panetta, ο οποίος ήταν τότε προσωπάρχης του Κλίντον, δήλωσε ότι δεν γνώριζε για το περιστατικό, αλλά ότι η απόπειρα δολοφονίας ενός προέδρου θα πρέπει να διερευνηθεί.
«Ως πρώην προσωπάρχης, θα με ενδιέφερε πολύ να προσπαθήσω να μάθω αν κάποιος έβαλε στην άκρη αυτές τις πληροφορίες και δεν τις έθεσε υπόψη των ανθρώπων που θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι κάτι τέτοιο συνέβη».
Σύμφωνα με νόμο του 1986 αποτελεί έγκλημα για μια ξένη εξτρεμιστική οργάνωση να επιχειρεί να σκοτώσει οποιονδήποτε Αμερικανό υπήκοο στο εξωτερικό. Για την άσκηση δίωξης απαιτείται έγκριση από τον γενικό εισαγγελέα -την αείμνηστη Τζάνετ Ρίνο το 1996- η οποία στη συνέχεια θα ενεργοποιήσει έρευνα του FBI.

Το FBI αρνήθηκε να σχολιάσει την απόπειρα δολοφονίας στη Μανίλα.

Τέσσερις πρώην αξιωματούχοι των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του πρεσβευτή στη Μανίλα εκείνη την εποχή, Τόμας Χάμπαρντ, επιβεβαίωσαν στο Reuters την αποτυχημένη επίθεση, αλλά δήλωσαν επίσης ότι δεν γνώριζαν για οποιαδήποτε αμερικανική έρευνα ή επακόλουθες ενέργειες.

Δεκατρία χρόνια μετά τον θάνατο του Οσάμα Μπιν Λάντεν, η Αλ Κάιντα είναι μια φθίνουσα δύναμη. Όμως οι επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ από τη Χαμάς «κινητοποίησαν τις προσπάθειες για ριζοσπαστικοποίηση και στρατολόγηση νέων οπαδών μέσα στις μουσουλμανικές κοινότητες στην Ευρώπη», έγραψε μια ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ σε μια έκθεση της 29ης Ιανουαρίου, επικαλούμενη την προπαγάνδα της Αλ Κάιντα που υποστηρίζει τη Χαμάς.

clinton malina2 1 3f0e4

Ο πρόεδρος Κλίντον και η πρώτη κυρία Χίλαρι Ρόνταμ Κλίντον κατεβαίνουν από το Air Force One κατά την άφιξή τους στο διεθνές αεροδρόμιο Νίνοϊ Ακίνο στη Μανίλα | (AP Photo/Joe Marquette)

Δυσοίωνες πληροφορίες

Ο Γκλοντ δήλωσε ότι μια αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών εκτίμησε αργότερα ότι η συνωμοσία στήθηκε κατ’ εντολή του Μπιν Λάντεν από στελέχη της Αλ Κάιντα και της ομάδας Αμπού Σαγιάφ, Φιλιππινέζων ισλαμιστών που θεωρούνται ευρέως βραχίονας της Αλ Κάιντα.

Σύμφωνα με έκθεση της International Crisis Group του 2022, η ομάδα βρίσκεται σε αποσύνθεση, ενώ μόνο μια χούφτα από τους ηγέτες της είναι ακόμη ζωντανοί.
Το γραφείο του προέδρου των Φιλιππίνων, το υπουργείο Εξωτερικών και η Εθνική Αστυνομία δεν απάντησαν σε αιτήματα σχολιασμού.

Τέσσερις από τους πράκτορες της Μυστικής Υπηρεσίας που μίλησαν στο Reuters σημείωσαν ότι ο Ramzi Yousef – ο συνδεόμενος με την Αλ Κάιντα εγκέφαλος της πρώτης επίθεσης στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου το 1993 και ανιψιός του αρχιτέκτονα της 11ης Σεπτεμβρίου Khalid Sheikh Mohammed που είχε εκπαιδεύσει μαχητές της Abu Sayyaf – βρισκόταν στη Μανίλα λίγες ημέρες πριν από μια επίσκεψη του Κλίντον το 1994.
Ο Γιούσεφ εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης συν 240 χρόνια σε ομοσπονδιακή φυλακή «υπερυψηλής ασφαλείας» στο Κολοράντο.
Σε υπόμνημα του FBI για την πρώτη συνέντευξη με τον Γιούσεφ μετά τη σύλληψή του το 1995 σημειώνεται ότι εξέτασε τοποθεσίες στη Μανίλα που τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι θα επισκεπτόταν ο Κλίντον. Ο Γιούσεφ «ανέφερε ότι σκεφτόταν να τοποθετήσει έναν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό σε μια τοποθεσία κατά μήκος της διαδρομής της αυτοκινητοπομπής», ανέφερε.

Ο Γιούσεφ κατέληξε τελικά στο συμπέρασμα ότι υπήρχε υπερβολική ασφάλεια και ανεπαρκής χρόνος για μια επίθεση, αναφέρεται στο υπόμνημα.
Τρεις από τους πράκτορες της Μυστικής Υπηρεσίας δήλωσαν ότι πίστευαν ότι ο Γιούσεφ αντ’ αυτού προετοίμαζε την επίθεση του 1996, επισημαίνοντας ότι η ημερομηνία της συνόδου κορυφής APEC ήταν γνωστή στα τέλη του 1994.

«Ήξερα ότι αυτός (ο Γιούσεφ) ήταν σε ένα είδος προκαταρκτικής ομάδας», δήλωσε ο Γκλοντ, επικαλούμενος την εξοικείωσή του με τις εκθέσεις των μυστικών υπηρεσιών.
Ο δικηγόρος του Γιούσεφ, Μπέρναρντ Κλάινμαν, δήλωσε στο Reuters ότι ενώ «είναι πιθανό» ο Γιούσεφ να βρισκόταν στη Μανίλα το 1994 για να ξεκινήσει την αποτυχημένη συνωμοσία του 1996 κατά του Κλίντον, αμφιβάλλει ότι το έκανε, περιγράφοντας τον πελάτη του ως καυχησιάρη που έκανε τον εαυτό του «πολύ, πολύ μεγαλύτερο από ό,τι μπορεί να ήταν στην πραγματικότητα».

Η απειλή που αποτελούσε η Αλ Κάιντα και ο Γιούσεφ ήταν μόνο ένα από τα ανησυχητικά στοιχεία που αντιμετώπιζε η ομάδα προκαταρκτικής ασφάλειας της Μυστικής Υπηρεσίας, υπενθύμισαν οι τρεις πράκτορες.

Οι Φιλιππίνες πολεμούσαν κομμουνιστικές και ισλαμιστικές εξεγέρσεις. Η αστυνομία ανακάλυψε μια βόμβα στο αεροδρόμιο της Μανίλα και μια άλλη στο συνεδριακό κέντρο της συνόδου κορυφής στο Subic Bay αρκετές ημέρες πριν από την άφιξη των Κλίντον. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ προειδοποίησε για απειλές κατά αμερικανών διπλωματών στη Μανίλα την ημέρα πριν από την πτήση του πρώτου ζεύγους.

Ο Γκλοντ δήλωσε στο Reuters ότι η αποστολή στη Μανίλα ήταν «η χειρότερη προαγωγή που είχα λάβει ποτέ από άποψη πληροφοριών (απειλής)».
Οι κίνδυνοι είχαν επισημανθεί για τον Κλίντον πριν από την επίσκεψη σε άκρως απόρρητα President’s Daily Briefs, σύμφωνα με έναν στρατιωτικό σύμβουλο, τον συνταξιούχο αντισυνταγματάρχη της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ Ρόμπερτ «Μπαζ» Πάτερσον, ο οποίος συνόδευσε τον Κλίντον στο ταξίδι.

Εκρηκτικός μηχανισμός και όπλα

Ήταν αργά το βράδυ όταν ο Κλίντον πέταξε στη Μανίλα.

Καθώς το Air Force One κατέβαινε, ο πράκτορας της Μυστικής Υπηρεσίας Ντάνιελ Λιούις μετέφερε στην ομάδα της Μυστικής Υπηρεσίας στο αεροδρόμιο την πληροφορία για μια «συσκευή σε μια γέφυρα» στην κύρια διαδρομή προς το ξενοδοχείο The Manila.
Προσδεμένος στη θέση του έξω από την καμπίνα των Κλίντον, ο Λιούις Μερλέτι, ο οποίος ήταν επικεφαλής της ομάδας προστασίας του Κλίντον και αργότερα έγινε διευθυντής της Μυστικής Υπηρεσίας, δήλωσε ότι κατέληξε στο ίδιο συμπέρασμα μετά από τηλεφώνημα ενός αξιωματικού των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, το όνομα του οποίου δεν γνώριζε, ο οποίος αποκάλυψε προειδοποίηση για υποκλοπή επικοινωνιών που ανέφερε έναν «γάμο σε μια γέφυρα».

Είπε ότι θυμήθηκε μια έκθεση των μυστικών υπηρεσιών αρκετά χρόνια νωρίτερα που χαρακτήριζε τον «γάμο» ως «τρομοκρατικό κωδικό για μια δολοφονία». Η προγραμματισμένη διαδρομή της αυτοκινητοπομπής έδειχνε τρεις γέφυρες στην κύρια διαδρομή προς το ξενοδοχείο των Κλίντον.

«Αυτό είναι όλο. Αλλάζουμε τη διαδρομή», θυμήθηκε να λέει μέσω ασφαλούς ραδιοφωνικής σύνδεσης στον Γκλοντ, ο οποίος επιβεβαίωσε την ανάμνηση του Μερλέτι για το γεγονός.

Η βόμβα που προοριζόταν για τον Κλίντον βρέθηκε πάνω σε ένα ηλεκτρικό κουτί σε μια γέφυρα κατά μήκος της αρχικής διαδρομής, δήλωσαν οι Μερλετι, Λιουις και Γκλοντ, οι οποίοι αποσύρθηκαν από τη Μυστική Υπηρεσία το 1998, το 2003 και το 2011, αντίστοιχα. Ο Γκλοντ επαναπροσλήφθηκε το 2017 ως εκπαιδευτής σε θέματα επιβολής του νόμου πριν αποχωρήσει τον Οκτώβριο του 2023.

Το βίντεο του Reuters από την άφιξη της Κλίντον δείχνει πυροτεχνουργούς να συνδέουν ένα εκρηκτικό στο πλάι ενός ηλεκτρικού κουτιού σε μια γέφυρα και να το πυροδοτούν. Δεν φαίνεται καμία βόμβα στην κορυφή του κουτιού.

Το προσωπικό ασφαλείας των Φιλιππίνων ανακάλυψε επίσης ένα κόκκινο Mitsubishi Pajero εγκαταλελειμμένο στην άλλη άκρη της γέφυρας, δήλωσαν οι πράκτορες. Είπαν ότι τα πολεμικά όπλα AK-47 που βρέθηκαν μέσα υποδηλώνουν ότι οι δράστες σχεδίαζαν να μπλοκάρουν το άνοιγμα με το όχημα και να πυροβολήσουν την αυτοκινητοπομπή.

Το επόμενο πρωί, οι Γκλοντ και Μερλετι δήλωσαν ότι ενημερώθηκαν για το σχέδιο από έναν αξιωματούχο των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών στην πρεσβεία των ΗΠΑ και τους έδειξαν φωτογραφίες της συσκευής.
Αποτελούνταν από χειροβομβίδες και βρισκόταν πάνω σε ένα κουτί που περιείχε TNT συνδεδεμένο με ένα τηλέφωνο Nokia που ήταν τοποθετημένο ως πυροκροτητής, είπαν. Ο Λιούις και ο Κρεγκ Ουλμερ, ο οποίος ήταν ο υπεύθυνος πράκτορας της επίγειας ομάδας στη Μανίλα, δήλωσαν ότι είδαν επίσης αργότερα τις φωτογραφίες.

Ο Ντένις Πλουτσίνσκι, συνταξιούχος αναλυτής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την τρομοκρατία, ο οποίος έμαθε για την αποτυχημένη συνωμοσία το 2020, ενώ ερευνούσε την ιστορία της αντι-αμερικανικής τρομοκρατίας, σημείωσε ότι το 1995 ο Κλίντον εξέδωσε την Προεδρική Οδηγία 39, με την οποία δεσμεύεται να «αποτρέψει, να νικήσει και να απαντήσει δυναμικά σε όλες τις τρομοκρατικές επιθέσεις» εναντίον Αμερικανών στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό και να «συλλάβει και να διώξει» τους υπεύθυνους.

Μόνο μετά τον θάνατο 220 ανθρώπων στις βομβιστικές επιθέσεις της Αλ Κάιντα στις πρεσβείες των ΗΠΑ στην Κένυα και την Τανζανία τον Αύγουστο του 1998, ο Κλίντον απάντησε με πλήγματα με πυραύλους κρουζ.
Αυτά απέτυχαν να σταματήσουν τον Μπιν Λάντεν από το να σχεδιάζει νέες επιθέσεις.

ieidiseis.gr

AP Photo

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις