Σε επιστολή του που δημοσιεύθηκε χθες στον Τύπο της Γαλλίας, ο Μακρόν παραδέχτηκε ότι η ψηφοφορία έδειξε μια σαφή απαίτηση για αλλαγή και για διανομή της εξουσίας
Τα κόμματα όλου του πολιτικού φάσματος είπαν «non» (όχι) στην έκκληση του Μακρόν προς τις «δημοκρατικές δυνάμεις» να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να σχηματίσουν κυβερνητικό συνασπισμό. Η αριστερή συμμαχία, γνωστή ως Νέο Λαϊκό Μέτωπο, επέμεινε ότι είχε την εντολή να διορίσει πρωθυπουργό, ενώ οι κεντροδεξιοί Ρεπουμπλικάνοι δεσμεύτηκαν να ρίξουν μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία της αριστεράς.
Με τις τοποθετήσεις των ηγετών των κομμάτων, δεν φαίνεται να υπάρχει φως στο τούνελ ύστερα από το αδιέξοδο που προέκυψε μετά το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής. Η γαλλική Εθνοσυνέλευση έμεινε διχασμένη μεταξύ τριών κύριων παρατάξεων, αφού οι ψηφοφόροι δεν εμπιστεύτηκαν την ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση για να αναλάβει την εξουσία.
Αφού τήρησε για ημέρες σιγή ιχθύος, ο Μακρόν επιτέλους τοποθετήθηκε με την πρώτη του ουσιαστική δήλωσή του σχετικά με το θολό πολιτικό σκηνικό. Σε επιστολή του που δημοσιεύθηκε χθες στον Τύπο της Γαλλίας, ο κεντρώος πρόεδρος παραδέχτηκε ότι η ψηφοφορία έδειξε «μια σαφή απαίτηση για αλλαγή και για διανομή της εξουσίας», προτρέποντας τους βουλευτές «να οικοδομήσουν μια ευρεία εταιρική σχέση».
«Καλώ όλες τις πολιτικές δυνάμεις που αναγνωρίζουν τον εαυτό τους στους δημοκρατικούς θεσμούς, το κράτος δικαίου, τον κοινοβουλευτισμό, τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό και την υπεράσπιση της γαλλικής ανεξαρτησίας, να εμπλακούν σε έναν ειλικρινή και πιστό διάλογο για να οικοδομήσουν μια σταθερή πλειοψηφία, αναγκαστικά διαφορετική για τη χώρα», αναφέρει στην επιστολή του.
Το κοινοβούλιο που έμεινε μετέωρο χωρίς ισχυρή πλειοψηφία άφησε τον Μακρόν με την εξουσία του περιορισμένη. Ενώ φαινόταν ότι θα μπορούσε να στραφεί είτε προς την κεντροαριστερά είτε προς την κεντροδεξιά για να οικοδομήσει μια λειτουργική συμμαχία, ο Μακρόν φαίνεται να «φλερτάρει» και με τους δύο ταυτόχρονα, επισημαίνει το Bloomberg. Είναι ένα κόλπο που δοκίμασε το 2022 και δεν του βγήκε τότε.
Ο ορισμός του, πάντως, για τα κατάλληλα κόμματα στην πραγματικότητα αποκλείει το ακροαριστερό «Ανυπότακτη Γαλλία» με ηγέτη του Ζαν Λικ Μελανσόν. Η Ματίλντ Πανό, επικεφαλής του κόμματος στην Εθνοσυνέλευση, δήλωσε ότι η επιστολή του Μακρόν ήταν «σοκαριστική». Η ίδια κάλεσε τον Μακρόν να αποδεχτεί ότι η Αριστερά κέρδισε τις εκλογές, τόνισε ότι το Νέο Λαϊκό Μέτωπο εργάζεται πάνω σε έναν μόνο υποψήφιο που θα προτείνει για τη θέση του πρωθυπουργού και ότι ο Γάλλος πρόεδρος πρέπει να προτείνει αυτό το πρόσωπο. «Έχουμε ένα δημοκρατικό αποτέλεσμα», υποστήριξε σήμερα η Πανό στο γαλλικό ραδιόφωνο Franceinfo.
«Δεν είναι δυνατόν να αλλάζεις τους κανόνες όταν το αποτέλεσμα δεν σε βολεύει» τόνισε από την πλευρά του ο Ολιβιέ Φορέ, επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, κατηγορώντας τον Μακρόν ότι δεν «σεβάστηκε την ψήφο του γαλλικού λαού».
Ενώ η αριστερή συμμαχία παρέμεινε ενωμένη, ο Μπρουνό Ρετελιό -ο ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία- απέρριψε την ιδέα μιας κυβέρνησης υπό την ηγεσία της Αριστεράς. Προέτρεψε επίσης τον Μακρόν να επιλέξει έναν ουδέτερο πρωθυπουργό εκτός της Εθνοσυνέλευσης, προειδοποιώντας ότι αν επιλεγεί υποψήφιος από την αριστερή συμμαχία, το κόμμα του θα υποβάλει πρόταση δυσπιστίας για να προσπαθήσει να ρίξει την κυβέρνηση.
Σύμφωνα με το γαλλικό Σύνταγμα, ο Μακρόν έχει το προνόμιο να διορίζει τον πρωθυπουργό, αλλά οι απειλές για την ανατροπή της κυβέρνησης περιορίζουν τις επιλογές του. Στην επιστολή του, ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι θα περιμένει να ορίσει πρωθυπουργό προκειμένου να δώσει την ευκαιρία στις συζητήσεις των κομμάτων να αποδώσουν καρπούς.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια να συνεχίσει να αυξάνει το έλλειμμα ή να επιβαρύνει τις επιχειρήσεις με περισσότερους φόρους και κόστος, εξαίροντας την αβεβαιότητα που δημιουργεί στην οικονομία το πολιτικό χάος. «Καθώς βγαίνουμε από το σοκ του πληθωρισμού, δυστυχώς μας απειλεί ένα άλλο σοκ – ένα σοκ αβεβαιότητας», δήλωσε σήμερα ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας στο ραδιόφωνο Franceinfo.
Μετά τον δεύτερο γύρο της Κυριακής, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο – το οποίο περιλαμβάνει την Ανυπότακτη Γαλλία, τους Σοσιαλιστές, τους Πράσινους και τους Κομμουνιστές – έχει τους περισσότερους βουλευτές στην Εθνοσυνέλευση (577 έδρες) μετά από μια απροσδόκητη άνοδο.
Αλλά εξακολουθεί να υπολείπεται περίπου 100 έδρες για την απόλυτη πλειοψηφία (απαιτούνται 289 έδρες). Το αναπάντεχο αποτέλεσμα σημαίνει ότι πρέπει να γίνουν συμφωνίες για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης διαρκείας. Ο Μακρόν υπογράμμισε στην επιστολή του ότι η σημερινή κυβέρνηση θα συνεχίσει να λειτουργεί στο μεσοδιάστημα και οι εργασίες συνεχίζονται κανονικά.
Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρουνό Λεμέρ απέστειλε σήμερα τα όρια δαπανών του 2024 στα υπουργεία και δήλωσε ότι έχει δρομολογήσει τεχνικές εργασίες για τον προϋπολογισμό του 2025, αν και θα πρέπει να αποφασίσει σχετικά η επόμενη κυβέρνηση.
«Είτε θα συνεχίσουμε με την εξοικονόμηση πόρων και την αποκατάσταση των δημόσιων οικονομικών, είτε θα αυξήσουμε μαζικά τους φόρους των Γάλλων», ξεκαθάρισε ο Λεμέρ και πρόσθεσε: «Είναι η μόνη εναλλακτική λύση, διαφορετικά θα βρεθούμε εκτεθειμένοι σε μια ισχυρότατη αντίδραση της αγοράς».
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις