Η κυβερνητική παράταξη και η αντιπολίτευση διαφωνούν για τον διορισμό βουλευτών σε επιτροπή
Και πάλι ενώπιον μιας κρίσιμης ψηφοφορίας είναι το Ισραήλ όπου η Κνεσέτ, η βουλή της χώρας, ετοιμάζεται να ψηφίσει για τις αμφιλεγόμενες προτάσεις της κυβέρνησης του Μπενιαμίν Νετανιάχου για την αναμόρφωση του δικαστικού συστήματος.
Η Κνεσέτ θα συγκληθεί την Τετάρτη για να εκλέξει δύο εκπροσώπους στην επιτροπή επιλογής δικαστών, η σύνθεση της οποίας βρίσκεται στο επίκεντρο της διαμάχης που πλέον μετρά πάνω από έξι μήνες.
Δύο από τα εννέα μέλη της επιτροπής, η οποία διορίζει τους δικαστές, είναι πολιτικοί διορισμοί. Παραδοσιακά, ο ένας επιλέγεται από την κυβέρνηση και ο άλλος από την αντιπολίτευση.
Αν και η αντιπολίτευση έχει προτείνει ως υποψήφια την κεντροαριστερή βουλευτή του Γες Ατιντ, Καρίν Ελχαράρ, αλλά αρκετοί σκληροπυρηνικοί του θρησκευτικού-εθνικιστικού συνασπισμού του Νετανιάχου έχουν απαιτήσει να καλυφθούν και οι δύο θέσεις με δικούς τους εκπροσώπους. Βουλευτής της αντιπολίτευσης έλεγε την Τρίτη ότι, αν δεν εκλεγεί εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης στην επιτροπή επιλογής δικαστών, οι συμβιβαστικές συνομιλίες με την αντιπολίτευση για τη μεταρρύθμιση θα τερματιστούν.
Η διατήρηση του status quo, όπως σημειώνει ο Guardian, αναμένεται να δείξει πόση όρεξη έχει ο Νετανιάχου να προωθήσει το αμφιλεγόμενο πακέτο δικαστικών αλλαγών, το οποίο παραμένει κεντρικός στόχος για τους ακροδεξιούς εταίρους του και ορισμένα μέλη του κόμματός του, του Λικούντ. Τυχόν εγκατάλειψη της μεταρρύθμισης θα μπορούσε να απειλήσει τον συνασπισμό του.
Ο Νετανιάχου επέστρεψε στην εξουσία στα τέλη Δεκεμβρίου του 2022 επικεφαλής της πιο δεξιάς κυβέρνησης στην ιστορία του Ισραήλ. Λίγο αργότερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε την ευρεία δικαστική μεταρρύθμιση που αποσκοπεί στον περιορισμό της υπέρμετρης εξουσίας του ανώτατου δικαστηρίου και της θεωρούμενης αριστερής προκατάληψής του. Τα μέτρα θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν τον Νετανιάχου να αποφύγει τη δίωξη στη δίκη του για διαφθορά, στην οποία αρνείται όλες τις κατηγορίες.
Οι επικριτές αντιτείνουν ότι τα μέτρα παραχωρούν στους πολιτικούς υπερβολική εξουσία, επιτρέποντας σε μια απλή πλειοψηφία στην Κνεσέτ να ακυρώνει σχεδόν όλες τις αποφάσεις του δικαστηρίου.
Η διαμάχη κορυφώθηκε στα τέλη Μαρτίου, όταν ο Νετανιάχου απέλυσε τον υπουργό Άμυνας, Γιοάβ Γκαλάντ, λόγω των αντιρρήσεών του για τις αλλαγές. Οι απεργίες που ακολούθησαν έφεραν τη χώρα στα όριά της, οδηγώντας τον Νετανιάχου να ανακοινώσει ότι η μεταρρύθμιση θα καθυστερήσει μέχρι τη θερινή κοινοβουλευτική περίοδο.
pronews.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις