Η αμερικανική πλευρά έχει ήδη ενημερωθεί από την ελληνική Πολεμική Αεροπορία, ότι επιθυμεί να ενισχύσει τον στόλο μεταγωγικών αεροσκαφών της 356 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών «ΗΡΑΚΛΗΣ», με αεροσκάφη τα οποία ήδη πετούν και πρόκειται τους επόμενους μήνες να παροπλιστούν.
Στο πλαίσιο αυτό, το αεροπορικό επιτελείο έχει πληροφορηθεί πως ένας σημαντικός αριθμός μεταγωγικών αεροσκαφών τύπου C-130 περιλαμβάνεται στον σχεδιασμό για απόσυρση.
Επίσης, εκφράζει την αισιοδοξία ότι μπορεί να προμηθευτεί αυτά τα αεροσκάφη μέσω του προγράμματος EDA (Excess Defense Articles), το οποίο αφορά την δωρεάν παραχώρηση πλεονάζοντος στρατιωτικού υλικού σε συμμαχικές χώρες.
Η Πολεμική Αεροπορία επιδιώκει την απόκτηση των μεταχειρισμένων C-130 όσο παραμένουν σε πτήσιμη κατάσταση και όχι έπειτα από το παροπλισμό τους.
Τι θέλει η Πολεμική Αεροπορία
Εάν μάλιστα είναι δυνατό, θέλει η συμφωνία με τους Αμερικανούς να προβλέπει την προσγείωση των υπό παραχώρηση μεταφορικών αεροσκαφών σε ελληνικό έδαφος είτε στην 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα είτε στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα, όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI
Εκεί, τα C-130 θα περάσουν τους απαραίτητους ελέγχους και συντηρήσεις, θα βαφτούν στα ελληνικά χρώματα και θα προστεθούν στο δυναμικό της 356 Μοίρας. Στόχος είναι τα μεταχειρισμένα αεροσκάφη να τεθούν σε επιχειρησιακή ετοιμότητα το συντομότερο χρονικό διάστημα με το μικρότερο δυνατό κόστος.
Είχε προηγηθεί η οριστική απόρριψη, από την Πολεμική Αεροπορία, των δύο αεροσκαφών τύπου C-130, που παραχωρούσαν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα μέσω EDA και περιλαμβάνονταν στην λίστα Μπλίνκεν, αφού προηγουμένως Έλληνες αξιωματικοί είχαν μεταβεί στις ΗΠΑ για να επιθεωρήσουν τα παροπλισμένα, για μεγάλο χρονικό διάστημα, αεροσκάφη.
Τα δύο C-130 αποκαλύφθηκε ότι δεν ήταν σε καλή κατάσταση, με τους Αμερικανούς να τα παραχωρούν σε κατάσταση «as is where is». Το κόστος δομικού ελέγχου PDM (Programmed Depot Maintenance), συντήρησης και επαναφοράς τους σε πτήσιμη κατάσταση κρίθηκε υπερβολικό, κατά συνέπεια η απόκτηση τους απορρίφθηκε.
Mε δεδομένο τον δημοσιονομικό χώρο, τουλάχιστον έως το 2030 θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη η αγορά καινούργιων μεταφορικών αεροσκαφών, έτσι το βάρος πέφτει στην συντήρηση των υφιστάμενων και στην απόκτηση μεταχειρισμένων μέσω EDA.
Ταυτόχρονα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η προσπάθεια αύξησης στις διαθεσιμότητες των μεταφορικών αεροσκαφών. Ήδη η 356 Μοίρα «Ηρακλής» έφτασε εντός του 2025 τα πέντε διαθέσιμα C-130, έπειτα από την παραλαβή ενός αεροσκάφους από την ΕΑΒ και ακόμη ενός από την Πορτογαλία μέσω του προγράμματος NATO NSPA.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI
Οι διαθεσιμότητες των αεροσκαφών
Στόχος είναι η Πολεμική Αεροπορία το επόμενο διάστημα να διαθέτει περισσότερα από δέκα διαθέσιμα μεταφορικά αεροπλάνα C-130 Hercules και C-27 Spartan.
Ήδη όπως έχει αναφέρει το OnAlert.gr, το πρόγραμμα συντήρησης και υποστήριξης των C-27J της 354 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών «Πήγασος» «τρέχει» εντός χρονοδιαγράμματος, με αποτέλεσμα να έχουν αποδοθεί στην Πολεμική Αεροπορία τέσσερα διαθέσιμα αεροσκάφη, ενώ εντός των επόμενων μηνών πρόκειται να παραδοθεί ακόμη ένα.
Η εκτίναξη στις διαθεσιμότητες των C-27 έπειτα από την έναρξη του προγράμματος FOS, με την υπογραφή της σχετικής σύμβασης το 2022 η οποία ολοκληρώνεται το 2026, έδωσε σημαντική «ανάσα» στο μεταφορικό έργο συνολικά των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς τα Spartan ανέλαβαν αποστολές για τις οποίες έως τώρα η Πολεμική Αεροπορία χρησιμοποιούσε τα μεγαλύτερα και πλέον κοστοβόρα C-130 Hercules.
newsit.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις