Αντίθετη με το διεθνές δίκαιο η επεκτατική προσέγγιση της Ελλάδας

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλούσι Ακάρ, έκανε δηλώσεις σε εκπροσώπους των ΜΜΕ στην Άγκυρα.

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι τα θέματα άμυνας και ασφάλειας πρέπει να μένουν μακριά από την καθημερινή πολιτική και δεν πρέπει να αποτελούν αντικείμενο πολεμικής καθώς και ότι, στη χώρα του, το θέμα της άμυνας και της ασφάλειας είναι θέμα 84 εκατομμυρίων ανθρώπων. Είναι θέμα όλων των τομέων.

​​​​​​​Ο Χουλουσί Ακάρ, δήλωσε ότι η Ελλάδα προσπαθεί να παρουσιάσει την Τουρκία ως επεκτατική χώρα, γεγονός που χαρακτήρισε παράδοξο: «Δεν τρώνε, δεν πίνουν, αλλά όλο κάτι λένε κάθε μέρα. Θα δείξουμε την αλήθεια. Είμαστε δυνατοί γιατί έχουμε δίκιο», είπε.

 

Αντίθετη με το διεθνές δίκαιο η επεκτατική προσέγγιση της Ελλάδας

Ο Ακάρ είπε ότι τα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών είναι: «Το πλάτος των χωρικών υδάτων, ο εναέριος χώρος, η γραμμή FIR, οι συγκρούσεις για την περιοχή Έρευνας και Διάσωσης, η παραβίαση του αποστρατικοποιημένου καθεστώτος, η κυριαρχία της Ελλάδας επί νησιών, νησίδων και βραχονησίδων, οι  αξιώσεις που αγνοούν τα δικαιώματα και συμφέροντα της χώρας μας και της ΤΔΒΚ στην Ανατολική Μεσόγειο, οι προκλητικές απόπειρες εξοπλισμού και άλλες προκλητικές δραστηριότητες, πρακτικές που περιορίζουν τα δικαιώματα των Τούρκων της Δυτικής Θράκης».

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι παραβιάζονται ο εναέριος χώρος και τα χωρικά ύδατα. Υπάρχουν παραβιάσεις των πλοίων, παρά τις διεθνείς συμφωνίες, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 90 επισκέψεις υψηλού επιπέδου σε Νησιά που δεν έχει μεταβιβαστεί η κυριαρχία τους στην Ελλάδα τον προηγούμενο χρόνο. Υπάρχει μια συνεχής πρόκληση. Υπάρχουν περιττά NOTAM και NAVTEX και ειδικά προκλήσεις κάποιων πολιτικών. Η συμφωνία υπογράφηκε το 1988 κατά συναίνεση, «Ας μην γίνονται ασκήσεις σε θρησκευτικές και εθνικές γιορτές κατά την τουριστική περίοδο. Τα καταπατούν. Είναι σε μια συνεχή κινητικότητα.  Στην τελευταία μας συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Άμυνας, “Ας συναντηθούν οι υπουργοί Τουρισμού, όχι εμείς”, είπα. “Ας αναπτύξουμε τον τουρισμό. Ας μειώσουμε την ένταση και τις ασκήσεις”. Tους λέμε για αυτά τα θέματα, δυστυχώς δεν μπορούμε να πάρουμε τις επιθυμητές απαντήσεις. Λένε, “η Τουρκία είναι εξωτερική απειλή”. Προσπαθούν να κερδίσουν ένα πλεονέκτημα, παρουσιάζοντάς την κατάσταση ως απειλή.

Η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα είναι γνωστό ότι έχει σοβαρά προβλήματα. Κι όμως, είναι πρόθυμοι να αγοράσουν εξαιρετικά ακριβά οπλικά συστήματα. Αυξάνουν τον αμυντικό προϋπολογισμό. Είμαστε σύμμαχοι με την Ελλάδα στο ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα συνάπτει μνημόνιο συνεννόησης με διάφορες χώρες εντός του ΝΑΤΟ. Γιατί όλα αυτά όταν υπάρχει ΝΑΤΟ; Εξοπλίζονται εναντίον ποιών; Λέμε, τι είναι αυτός ο εξοπλισμός; Συνεχίζουν να έχουν αξιώσεις που είναι πέρα από το μπόι τους. Η συμμαχία εντός συμμαχίας αποδυναμώνει το ΝΑΤΟ», είπε.

Αναφερόμενος στις πρακτικές της Ελλάδας κατά των μεταναστών, ο Ακάρ τόνισε ότι, «Γίνονται απίστευτα πράγματα. Τι γίνεται στη μέση της θάλασσας… Πυροβολούν μετανάστες, τρυπούν τις βάρκες με δόρατα. Είναι πολύ δύσκολο να καταλάβει κανείς τι πολιτισμός είναι αυτός; Τί ανθρωπιά είναι αυτή; Είναι πραγματικά δολοφονικό αυτό. Οι διεθνείς συμφωνίες, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η νομοθεσία παραβλέπονται.

​​​​​​​Επιθυμία της Ελλάδας είναι να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια με την εύνοια του διεθνούς περιβάλλοντος. Μην κάνετε το λάθος. Δεν πρέπει να κάνουν λάθος υπολογισμό, λέγοντας ότι “τώρα είναι η ώρα για τα 12 μίλια”. Κι Άλλοι έκαναν αυτόν τον λάθος υπολογισμό, αλλά εμείς οργανώσαμε την επιχείρηση Ασπίδα του Ευφράτη. Ας μην μας δοκιμάσουν, ας μην μπουν σε περιπέτειες. Πήγες στα 6 μίλια, κάτσε εκεί που είσαι. Είθε και τα δύο μέρη να επωφεληθούν από τον πλούτο που υπάρχει και να ζήσουν ειρηνικά».

 

Η Ελλάδα εκμεταλλεύεται το ότι είναι μέλος της ΕΕ

Ο Ακάρ δήλωσε ότι οι χώρες της ΕΕ αφήνουν στην άκρη τα δικαιώματα και το δίκαιο όταν το θέμα είναι η Ελλάδα, λόγω της αλληλεγγύης της ΕΕ, υπενθυμίζοντας ότι η τουρκική ταυτότητα αρνείται στη Δυτική Θράκη. Για την Κύπρο, ο Τούρκος υπουργός υποστήριξε ότι «ο κύριος λόγος για το αδιέξοδο στην Κύπρο είναι ότι οι Έλληνες εκεί αγνοούν τους Τούρκους, και κάνουν είναι αφέντες τους. Αυτό αγνοείται και από την ΕΕ».

Παρά αυτές τις πρακτικές, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, επιθυμία της κυβέρνησης είναι να είναι ανοιχτοί οι δίαυλοι διαλόγου μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας και ότι θέλουν να βρουν λύσεις με πολιτικά και ειρηνικά μέσα και μεθόδους. Σημειώνοντας ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να είναι ο εγγυητής της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή της, συμπλήρωσε: «Εμείς, ως Τουρκία, δεν απειλούμε κανέναν. Δεν εποφθαλμιούμε τα εδάφη, την περιουσία ή το νόμο κανενός. Η Τουρκία είναι ένας αξιόπιστος, ισχυρός και αποτελεσματικός σύμμαχος για τους φίλους της. Έχουμε τόσο καλές προθέσεις. αλλά ταυτόχρονα, είμαστε αποφασισμένοι και ικανοί να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας και των αδελφών μας στην Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου. Έχουμε ασκήσει το δικαίωμά μας να είμαστε εγγυητές και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε».

pronews.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις