Ο Μητσοτάκης ονειρεύεται την προεδρία της Κομισιόν και ο Χατζηδάκης αυτοπαρουσιάζεται ως «επιλογή του για την επόμενη ημέρα» στη Ν.Δ.
Μορφή Λερναίας Υδρας παίρνουν οι υποθέσεις σκανδάλων και θεσμικής κακοδιαχείρισης, μετατρέποντας τη Ν.Δ. σε βυθιζόμενο σκάφος και αναγκάζοντας τον Κ. Μητσοτάκη να ψάχνει τρόπο να το εγκαταλείψει πριν από τις επόμενες βουλευτικές εκλογές.
- Από τον
Ανδρέα Καψαμπέλη
Ηδη, μόλις δύο μήνες πριν από τις ευρωκάλπες του Ιουνίου, διαπιστώνεται (και) από το Μέγαρο Μαξίμου ότι -ανεξάρτητα από την προβληματική κατάσταση στην αντιπολίτευση- είναι αδύνατον να σταματήσει η πτωτική πορεία. Καθώς μάλιστα οι βόμβες σκάνε η μία μετά την άλλη, είναι ορατός ο κίνδυνος η φθορά να επιταχυνθεί. Με πραγματικό τρόμο είδαν, για παράδειγμα, την τελευταία μέτρηση της ΜΡΒ, σύμφωνα με την οποία η Ν.Δ. έχασε μέσα σε μόλις έναν μήνα 4,9 ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες.
Ακόμη πιο συνταρακτικά είναι ωστόσο τα ευρήματα μιας άλλης έρευνας, από την έγκυρη Public Issue, από τα οποία προκύπτει ότι η κατάρρευση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς (όλους) τους θεσμούς, επί των ημερών διακυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη, δεν έχει πραγματικά ιστορικό προηγούμενο. Πέρα από το πολιτικό σύστημα, τη Βουλή και τα κόμματα, ακόμη και σε τομείς που παραδοσιακά αποτελούσαν το αποκούμπι της κοινωνίας, όπως η Αστυνομία και η Δικαιοσύνη, παρατηρείται πλέον διαρκής καταβύθιση.
Μέσα σε αυτό το εντελώς μουντό σκηνικό έχουν πάρει φωτιά και τα πολιτικά παρασκήνια, όπου εκδηλώνονται οι πρώτες κινήσεις στο πλαίσιο της ιδιόμορφης κούρσας διαδοχής του κ. Μητσοτάκη, η οποία φαίνεται ότι έχει ξεκινήσει. Το φιτίλι έχει μπει εξαιτίας της αναζωπύρωσης των επιδιώξεων του πρωθυπουργού να βρει διέξοδο στην Ευρώπη, ποντάροντας στη διαγραφόμενη αρνητική αλλαγή των συσχετισμών για την επανεκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην προεδρία της Κομισιόν.
Ενώ πάντως όλη αυτή η διαδικασία θα είναι έτσι κι αλλιώς ένας μαραθώνιος, και μάλιστα κακοτράχαλος, επί ευρωπαϊκού εδάφους, η πλευρά του υπουργού Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη έχει πάρει θέση στην (εσωτερική) αφετηρία και, σύμφωνα με πληροφορίες της «κυριακάτικης δημοκρατίας», έχει αρχίσει την… προεκλογική εκστρατεία εμφανιζόμενος ως «η επιλογή Μητσοτάκη για την επόμενη ημέρα». Γίνονται ήδη επαφές και προσεγγίσεις με βουλευτές και στελέχη της Ν.Δ., με ορίζοντα μάλιστα το προσεχές φθινόπωρο, οπότε θα έχουν κλείσει όλες οι εκκρεμότητες για τα ευρωπαϊκά αξιώματα. Ο κ. Χατζηδάκης φέρεται ότι πιστεύει πως παίρνοντας -άγνωστο ακόμη με ποιον τρόπο- το «δαχτυλίδι» από τον κ. Μητσοτάκη ως «μεταβατικός πρωθυπουργός» θα μπορέσει να οδηγήσει τη Ν.Δ. στις επόμενες εκλογές, ενδεχομένως και πριν από τη λήξη της παρούσης τετραετίας.
Η ειρωνεία εν μέσω όλων αυτών είναι ότι ενώ ο κ. Μητσοτάκης ανησυχεί σφόδρα για τις εκ δεξιών διαρροές της Ν.Δ. στις ευρωεκλογές, η ενίσχυση του δεξιού μπλοκ σε ευρωπαϊκό επίπεδο μπορεί να αποδειχθεί πραγματικό σωσίβιο για την προσωπική του σωτηρία. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τις εκμυστηρεύσεις που γίνονται στο πλαίσιο των παρασκηνιακών ζυμώσεων και βολιδοσκοπήσεων για τη διαδοχή του στην πρωθυπουργία της χώρας…
Οταν τίθεται το ερώτημα πώς ο κ. Μητσοτάκης θα κερδίσει την πολυπόθητη πια θέση του επικεφαλής της Κομισιόν, η απάντηση που κατά τις πληροφορίες δίνεται είναι ότι έχει έρθει ήδη σε συμφωνία με την Τζόρτζια Μελόνι, η στάση της οποίας προβλέπεται καθοριστική. Η Ιταλίδα πρωθυπουργός είναι παράλληλα και πρόεδρος του κόμματος των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (γνωστό και με τα αρχικά ECR), που αναμένεται όχι μόνο να βγει ενισχυμένο -χάρη στο γενικότερο ρεύμα που σαρώνει όλη την Ευρώπη- σε έδρες από τις κάλπες της 9ης Ιουνίου, αλλά και να έχει ρυθμιστικό ρόλο στην εκλογή του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ.λπ.
Ολα αυτά σημειώνονται ενώ η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αν και έχει λάβει το χρίσμα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, εμφανίζεται αποδυναμωμένη όσον αφορά τη διεκδίκηση δεύτερης θητείας. Την προηγούμενη φορά εξελέγη με τη σύμπραξη των Σοσιαλιστών και των Φιλελευθέρων (Renew), που φέτος όμως δεν διαπνέονται από ανάλογη διάθεση, αλλά ούτε είναι βέβαιο ότι θα αρκούν τα «κουκιά» τους. Γι’ αυτό και, όπως είναι κοινό μυστικό στους ευρωπαϊκούς διαδρόμους, ο -επίσης Γερμανός πρόεδρος του ΕΛΚ, ο οποίος τη στηρίζει- Μάνφρεντ Βέμπερ κάνει εδώ και μήνες συστηματικά ανοίγματα προς την ομάδα των Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών. Και η «αντιπρόταση» της Τζόρτζια Μελόνι για υποστήριξη του Κ. Μητσοτάκη, εφόσον αποδειχθούν απαραίτητες οι ψήφοι του (ECR), φέρεται ότι συνδέεται με το επιχείρημα για την εκλογή προέδρου της Κομισιόν πρώτη φορά από τον «ευρωπαϊκό Νότο».
Για τη φον ντερ Λάιεν οι σκιές έχουν και δικαστικό χαρακτήρα πάντως. Μετά το σκάνδαλο Qatargate ένας νέος δικαστικός σεισμός συγκλονίζει τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, λίγο πριν από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Το νέο σκάνδαλο, γνωστό και ως Pfizer-gate, βρίσκεται πλέον στα χέρια της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και αφορά τις κατηγορίες για πιθανά ποινικά αδικήματα στη μυστική διαπραγμάτευση για τα εμβόλια κατά του Covid μεταξύ της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του διευθύνοντος συμβούλου της Pfizer Αλμπερτ Μπουρλά. Ηδη κάποιοι τη θεωρούν από τώρα «καμένο χαρτί».
Η κρίσιμη διαπραγμάτευση θα γίνει αμέσως μετά τις ευρωεκλογές. Στη Σύνοδο Κορυφής στις 20 και 21 Ιουνίου οι αρχηγοί των κρατών-μελών θα καταλήξουν, μετά τα σχετικά παζάρια, στους υποψηφίους για τις κορυφαίες θέσεις των ευρωπαϊκών οργάνων. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να εκλέξει τον νέο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά τη δεύτερη Ολομέλεια του Ιουλίου, στο Στρασβούργο, και η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να αναλάβει τα καθήκοντά της από την 1η Νοεμβρίου.
Η «απόδραση» στις Βρυξέλλες σκοντάφτει στη ζοφερή πραγματικότητα της Ελλάδας
Η αναπτέρωση των ελπίδων του κ. Μητσοτάκη να αποδράσει από τη ζοφερή πραγματικότητα που έχει εγκαθιδρύσει στο εσωτερικό της χώρας τα τελευταία χρόνια και να βρεθεί στα ευρωπαϊκά σαλόνια και αξιώματα σκοντάφτει βέβαια κατά πολλούς σε όλα τα αρνητικά «πεπραγμένα» της κυβέρνησής του. Με απόλυτο κυνισμό ωστόσο υποστηρίζεται ότι μπορούν να ξεπεραστούν μπροστά στην αδήριτη ανάγκη επιβίωσης και αυτοσυντήρησης της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας, η οποία άλλωστε είναι βουτηγμένη στις δικές της παθογένειες, αγκυλώσεις και σκάνδαλα.
Σε κάθε περίπτωση πάντως θα είναι ιστορικό παράδοξο το να αποτελέσει για τον κ. Μητσοτάκη «Κολυμβήθρα του Σιλωάμ» η ανάδειξή του στο κορυφαίο αξίωμα της Ε.Ε., όταν ξεκινώντας από το σκάνδαλο των υποκλοπών και συνεχίζοντας είτε με τους χειρισμούς στο έγκλημα των Τεμπών είτε με τη «θέση 107» στην κατάταξη για την ελευθερία του Τύπου έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε οτιδήποτε άλλο από ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος. Και από προχθές το κερασάκι στην τούρτα είναι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο του 2021 της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το καθεστώς των υποκλοπών, καλώντας την ΑΔΑΕ να ενημερώσει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη για τους λόγους της παρακολούθησής του…
newsbreak.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις