“Υποχώρησαν” οι υποδομές.

 

Στέγνωσαν οι… βρύσες, έπεσαν οι διακόπτες του ρεύματος και «βραχυκύκλωσαν» οι βιολογικοί καθαρισμοί για άλλη μια χρονιά στη Χαλκιδική λόγω υπερτουρισμού. Σχεδόν καθημερινά είναι τα προβλήματα υδροδότησης τόσο στο δήμο Σιθωνίας όσο και στο δήμο Κασσάνδρας ενώ τακτικά βυθίζονται στο σκοτάδι ολόκληροι οικισμοί προκαλώντας αρρυθμίες στην τοπική κοινωνία, στην καθημερινότητα των τουριστών και στην λειτουργία επιχειρήσεων και ξενοδοχείων. Το πρόβλημα γίνεται εντονότερο όταν υπάρχει καύσωνας καθώς το δίκτυο ταλαιπωρείται λόγω της υψηλής θερμοκρασίας ενώ καταγράφεται και υψηλή ζήτηση τότε. Σε αγώνα δρόμου επιδίδονται οι δήμαρχοι της περιοχής,  κάνοντας έκκληση στους κατοίκους για χρηστή διαχείριση προκειμένου να ανταποκριθούν τα δίκτυα στη ζήτηση νερού και ρεύματος και να μην καταρρεύσουν.  Εξώδικη διαμαρτυρία προς τον ΔΕΔΗΗΕ για τα συνεχή black out αποφάσισε να στείλει το δημοτικό συμβούλιο Σιθωνίας ενώ στα δικαστήρια βρίσκεται ο οργανισμός μετά από αγωγή που κατέθεσε εναντίον του το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Χαλκιδικής.

 

«Όταν οι υποδομές μας είναι για 13.000 μόνιμους κατοίκους και σήμερα που μιλάμε φιλοξενούμε περισσότερους από 100.000 αντιλαμβάνεστε ότι γίνεται μια τιτάνια προσπάθεια και αγώνας ώστε να καλύψουμε όλο αυτόν τον κόσμο που έρχεται για διακοπές Και τα προβλήματα εστιάζονται στο πώς θα εξασφαλίσουμε το νερό για αυτούς, πώς θα έχουμε την καλή χρήση των βιολογικών μας, το πώς θα ανταπεξέλθουμε στην καθαριότητα και την καθημερινότητα» λέει στο ethnos.gr o δήμαρχος Σιθωνίας Κυπαρίσσης Ντέμπλας και προσθέτει: «Όντως παρατηρούμαι κάποια προβλήματα και κάποια μείωση του νερού. Για παράδειγμα στον Μαρμαρά τις απογευματινές ώρες που οι περισσότεροι τουρίστες γυρνούν από την θάλασσα και κάνουν μπάνιο υπάρχει θέμα».

«Διψάει» και η Κασσάνδρα

Προβλήματα στο νερό λόγω της υπερκατανάλωσης αντιμετωπίζει και η Κασσάνδρα. Σύμφωνα με την δήμαρχο της περιοχής Αναστασία Χαλκιά. «Περισσότεροι από 600.000 τουρίστες έχουν περάσει από την Κασσάνδρα, την στιγμή που οι δημότες μας είναι 15.000. Δεν φτάνει το  νερό. Πολύχρονο, Χανιώτη και Πευκοχώρι δέχονται τον μεγαλύτερο όγκο τουριστών και αντιμετωπίζουν τα περισσότερα προβλήματα. Κάνουμε έκκληση στους πολίτες να μην ποτίζουν τα γκαζόν, να μην πλένουν τους δρόμους και να μην ρίχνουν άσκοπα νερό»

 

Στο κόκκινο βρίσκονται και οι περιοχές της Νέας Τρίγλιας στο Δήμο Νέας Προποντίδας όπως και της Ορμύλιας στο Δήμο Πολυγύρου, βρίσκονται, επειδή το υδατικό δυναμικό τους δεν μπορεί να καλύψει την μεγάλη ζήτηση που οφείλεται και στις εντατικές γεωργικές καλλιέργειες. Σημαντικά αυξημένη το καλοκαίρι, λόγω της τουριστικής κίνησης, είναι και η κατανάλωση νερού στο Δήμο Νέας Προποντίδας.

 

Η επίλυση του θέματος της υδροδότησης του νομού Χαλκιδικής, γίνεται ακόμη δύσκολη, μετά την ακύρωση του διαγωνισμού για το φράγμα του ποταμού Χαβρία, έργο που, σε πρώτη φάση, θα υδροδοτούσε επαρκώς, την κεντρική και νότια Χαλκιδική. Ο διαγωνισμός για το έργο προϋπολογισμού 105 εκατομμυρίων ευρώ κατέληξε άγονος και στις καλένδες, μετά από 4 παρατάσεις, καθώς οι τρείς ενδιαφερόμενες εταιρίες απέφυγαν να καταθέσουν προτάσεις.

 

Την ίδια ώρα στην Νικήτη, όπως λέει ο δήμαρχος Σιθωνίας μόνιμο θέμα μέχρι και πριν 20 μέρες μεταξύ των επαγγελματιών ήταν το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ. «Στην αρχή είχαμε σημαντικά προβλήματα με τη ΔΕΗ.Μετά από παρεμβάσεις αυτά έχουν μειωθεί».

 

Οι πτώσεις τάσης του ρεύματος, προκάλεσαν προβλήματα και στην παροχή νερού και στην λειτουργία των κλιματιστικών πολλών τουριστικών καταλυμάτων και ξενοδοχείων, με άμεση επίπτωση και στο τουριστικό προϊόν του Νομού. Την ίδια ώρα πολλές εμπορικές επιχειρήσεις υφίστανται σημαντικές ζημιές από την μη λειτουργία των ψυγείων τους λόγω των black out, που προκάλεσε αλλοίωση των ευπαθών προϊόντων τους, με αποτέλεσμα την αχρήστευση των προϊόντων τους και τελικά την περαιτέρω οικονομική τους επιβάρυνση. «Κάηκαν μέχρι και μηχανήματα του δήμου τα οποία είναι πανάκριβα» σημειώνει ο κ.Ντέμπλας

Στα δικαστήρια κατά του ΔΕΔΔΗΕ το Επαγγελματικό Επιμελητήριο

Ήδη το Επαγγελματικό Επιμελητήριο έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη τόσο για τις συνεχείς διακοπές ηλεκτροδότησης πτώσεις της τάσης. «Είναι ένα φαινόμενο που το έχουμε κάθε χρόνο. Πρέπει να γίνει ένας προγραμματισμός από τον ΔΕΔΔΗΕ ώστε  να  γίνουν όλες οι αλλαγές  και να μην έχουμε προβλήματα. Μιλάμε για ζημιές χιλιάδων ευρώ των επαγγελματιών ενώ εξαιτίας του τρόπου με τον. Οποίο. είναι γραμμένα τα συμβόλαια είναι λίγοι αυτοί που έχουν αποζημιωθεί. Είμαστε στα δικαστήρια με τον ΔΕΔΔΗΕ. Δεν θέλουμε να βάλουμε κάποιον στη φυλακή. Δεν είναι ο σκοπός μας αυτός, αλλά να λυθεί το θέμα», τονίζει από την πλευρά του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής Γιάννης Κουφίδης.

Τίμος Φακαλής

ethnos.gr

EUROKINISSI

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις