«Δεν έχει σημασία πόσα στρατεύματα διαθέτει η Ταϊβάν και πόσα όπλα αποκτά, και δεν έχει σημασία αν επεμβαίνουν εξωτερικές δυνάμεις ή όχι, αν (η Ταϊβάν) τολμήσει να πάρει ρίσκα, αυτό θα οδηγήσει στην καταστροφή της»
Η Κίνα δεν θα δεσμευτεί ποτέ ότι θα παραιτηθεί από τη χρήση βίας στην Ταϊβάν, δήλωσε την Τετάρτη η κυβέρνηση στο Πεκίνο, μετά από άλλη μια περίοδο πολεμικών παιχνιδιών και μια επίσκεψη του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ στον τόπο μιας περίφημης ήττας των δυνάμεων της Ταϊβάν.
Η Κίνα, η οποία θεωρεί τη δημοκρατικά διοικούμενη Ταϊβάν ως δικό της έδαφος, πραγματοποίησε τη Δευτέρα μια ημέρα ασκήσεων μεγάλης κλίμακας γύρω από το νησί, οι οποίες, όπως είπε, αποτελούσαν προειδοποίηση για «αυτονομιστικές ενέργειες» μετά την ομιλία που εκφώνησε την περασμένη εβδομάδα για την εθνική επέτειο ο πρόεδρος της Ταϊβάν Lai Ching-te. «Είμαστε πρόθυμοι να αγωνιστούμε για την προοπτική της ειρηνικής επανένωσης με τη μεγαλύτερη δυνατή ειλικρίνεια και προσπάθεια», δήλωσε ο Τσεν Μπινχουά, εκπρόσωπος του Γραφείου Υποθέσεων της Ταϊβάν της Κίνας, σε τακτική ενημέρωση του Τύπου στο Πεκίνο. «Αλλά ποτέ δεν θα δεσμευτούμε ότι θα παραιτηθούμε από τη χρήση βίας», είπε. Αυτό, ωστόσο, στοχεύει στην παρέμβαση των «εξωτερικών δυνάμεων» και του πολύ μικρού αριθμού των αυτονομιστών της Ταϊβάν και όχι στη συντριπτική πλειοψηφία του λαού της Ταϊβάν, δήλωσε ο Τσεν. Η Ταϊβάν έχει στενές αν και ανεπίσημες σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, έναν σημαντικό προμηθευτή όπλων, και τους συμμάχους τους. «Δεν έχει σημασία πόσα στρατεύματα διαθέτει η Ταϊβάν και πόσα όπλα αποκτά, και δεν έχει σημασία αν επεμβαίνουν εξωτερικές δυνάμεις ή όχι, αν (η Ταϊβάν) τολμήσει να πάρει ρίσκα, αυτό θα οδηγήσει στην καταστροφή της», πρόσθεσε. «Οι ενέργειές μας για την υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας δεν θα σταματήσουν ούτε στιγμή».
Τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν την Τετάρτη ότι ο πρόεδρος Σι είχε φθάσει την προηγούμενη ημέρα στο νησί Ντονγκσάν στην επαρχία Φουτζιάν της Κίνας, το οποίο βρίσκεται απέναντι από την Ταϊβάν και όπου το 1953 η Κίνα απέκρουσε μια απόπειρα εισβολής από στρατιωτικούς με έδρα την Ταϊβάν. Ο Σι βρέθηκε στο νησί για να ενημερωθεί για τις προσπάθειες αναζωογόνησης της υπαίθρου και τη «μεταβίβαση των κόκκινων γονιδίων και την ενίσχυση της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς», ανέφερε η επίσημη εφημερίδα People’s Daily, αναφερόμενη στο χρώμα του Κομμουνιστικού Κόμματος.
newsbreak.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις