Οι κατηγορίες από ανώτερους αξιωματούχους των ΗΠΑ και οι εικόνες με ρωσικό πλοίο «φάντασμα» σε κινεζικό λιμάνι.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, βρίσκεται στο Πεκίνο για συναντήσεις ανώτατου επιπέδου με στόχο να ασκήσει και αυτός με τη σειρά του πίεση στη κινεζική ηγεσία να σταματήσει την υποστήριξη στη Ρωσία. Ο ίδιος δήλωσε πως ΗΠΑ και Κίνα θα πρέπει να διαχειρίζονται τις διαφορές τους με «υπεύθυνο τρόπο».

Ωστόσο, την ίδια στιγμή, τα μηνύματα που έρχονται από Ουάσιγκτον δείχνουν την πρόθεση των ΗΠΑ να κλιμακώσουν την ένταση με το Πεκίνο.

Συγκεκριμένα, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, Τζούλιαν Σμιθ, σε συνέντευξή της στο Politico, υποστήριξε για πρώτη φορά δημόσια και με τόσο κατηγορηματικό τρόπο πως η Κίνα βοηθάει τη Ρωσία να επιτύχει τους πολεμικούς της στόχους στην Ουκρανία. Όπως ισχυρίστηκε το Πεκίνο προμηθεύει τη Μόσχα με τεχνολογικό εξοπλισμό για την κατασκευή drones αλλά και με εκρηκτικές ύλες.

«Η Κίνα δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι εντελώς ουδέτερη σε αυτή την περίπτωση και στην πραγματικότητα επιλέγει μια πλευρά», τόνισε και πρόσθεσε: «Η Κίνα θέλει να “πουλήσει” την ουδετερότητά της σε αυτόν τον πόλεμο, αλλά δεν την αγοράζουμε».

Σημειώνεται πως η Κίνα, παρά την δηλωμένη στενή συνεργασία της «χωρίς όρια» με τη Ρωσία, επίσημα κρατάει μια ουδέτερη στάση στο πόλεμο της Ουκρανίας, καθώς η επίσημη εμπλοκή της θα σήμαινε αυτομάτως μια σύγκρουση με τη Δύση, η οποία θα την έβαζε στο στόχαστρο κυρώσεων.

Η Σμίθ ισχυρίστηκε πως οι ΗΠΑ «διαπιστώνουν όλο και μεγαλύτερη υποστήριξη από την Κίνα στη Ρωσία με αποστολή αγαθών διπλής χρήσης, δηλαδή υλικών που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν και στην στρατιωτική βιομηχανία. «Εάν δεν παρείχαν κάποια από αυτά τα στοιχεία ή αυτή την υλική υποστήριξη, η Ρωσία θα βρισκόταν σε μια πολύ διαφορετική κατάσταση και θα είχε πρόβλημα να συνεχίσει κάποιες από αυτές τις επιθετικές ενέργειες», ανέφερε.

Πλοίο «φάντασμα» του Πούτιν σε κινεζικό λιμάνι

Την ίδια στιγμή, στο Reuters δημοσιεύονται δορυφορικές φωτογραφίες από το βρετανικό think tank Royal United Services Institute (RUSI), από τις οποίες φέρεται να προκύπτει πως η Κίνα παρέχει δυνατότητα αγκυροβολίου σε λιμάνι της σε ρωσικό φορτηγό πλοίο, το οποίο έχει στοχοποιηθεί από τις ΗΠΑ ως πλοίο για τη μεταφορά όπλων από τη Βόρεια Κορέα στη Ρωσία.

Το ρωσικό πλοίο Angara, το οποίο από τον Αύγουστο του 2023 έχει μεταφέρει σε ρωσικά λιμάνια χιλιάδες κοντέινερ που οι δυτικές υπηρεσίες εκτιμούν περιείχαν κρίσιμα πυρομαχικά από τη Βόρεια Κορέα, φέρεται να έχει αγκυροβολήσει στο κινεζικό ναυπηγείο στην ανατολική επαρχία Zhejiang.

Ο δεύτερος κατά σειρά αξιωματούχος του Στέιτ Ντιμπάρτμεντ, Κερτ Κάμπελ, διεμήνυσε πριν από λίγο καιρό πως η Ουάσιγκτον δεν θα καθίσει με σταυρωμένα τα χέρια εάν το Πεκίνο ενισχύσει την υποστήριξή του στη Μόσχα. Εκπρόσωπος του υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έκανε λόγο για «αξιόπιστες αναφορές» πως το Angara είναι επί του παρόντος αγκυροβολημένο στο κινεζικό λιμάνι και το θέμα έχει τεθεί ήδη στις κινεζικές αρχές.

«Καλούμε όλα τα κράτη μέλη να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους βάσει της απόφασης 2397 του ΣΑΗΕ», είπε ο αξιωματούχος, αναφερόμενος σε ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τον περιορισμό του εμπορίου της Βόρειας Κορέας και την απαίτηση από τα κράτη του ΟΗΕ να μη δέχονται στα λιμάνια τους πλοία που εμπλέκονται σε παράνομες δραστηριότητες. Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ και δεκάδες άλλες χώρες, σύμμαχοι της Ουάσιγκτον, έχουν δηλώσει ότι οι μεταφορές όπλων της Βόρειας Κορέας στη Ρωσία παραβιάζουν «κατάφωρα» πολλαπλά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Απειλή για τα συμφέροντα ασφαλείας των ΗΠΑ»

Η πρεσβεία της Κίνας στην Ουάσιγκτον ισχυρίστηκε πως δεν γνωρίζει τίποτα για το Angara, τονίζοντας ωστόσο πως το Πεκίνο «αντιτίθεται πάντα σε μονομερείς κυρώσεις που δεν έχουν βάση στο διεθνές δίκαιο ή την εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας». «Άγνοια» για το Angara δήλωσε και το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας.

Ο Τζόζεφ Μπερν, ερευνητής της RUSI, είπε ότι η κυβέρνηση της Κίνας θα πρέπει να γνωρίζει ότι το πλοίο που έχει στοχοποιηθεί από τις ΗΠΑ ελλιμενίστηκε στο ναυπηγείο της. «Εάν το αφήσει να αποπλεύσει από το λιμάνι χωρίς επιθεώρηση και αφού το έχει επισκευάσει, τότε αυτό θα δείξει ότι η Κίνα πιθανότατα δεν έχει πρόθεση να λάβει μέτρα για αυτά τα ρωσικά πλοία», υπογράμμισε. Σημειώνεται πως το Angara ανήκει στον αποκαλούμενο στόλο «φαντασμάτων» του Πούτιν. Πρόκειται για πλοία με «σκιώδη» ιδιοκτησία, τα οποία πλέουν με μυστικότητα σε συμμαχικά λιμάνια, μεταφέροντας φορτία που έχουν τεθεί υπό καθεστώς απαγόρευσης λόγω των κυρώσεων.

Τόσο η Ρωσία όσο και η Βόρεια Κορέα έχουν επανειλημμένα απορρίψει την κριτική σχετικά με τις υποτιθέμενες παραδόσεις όπλων. Ωστόσο η Μόσχα έχει ξεκαθαρίσει πως αναπτύσσει δεσμούς με όποιες χώρες επιθυμεί και ότι η συνεργασία της με την Πιονγκγιάνγκ δεν αντιβαίνει στις διεθνείς συμφωνίες.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κερτ Κάμπελ, μιλώντας τη Δευτέρα, σε εκδήλωση στην Ουάσιγκτον, υπογράμμισε πως η διαρκώς αυξανόμενη σχέση της Κίνας και της Βόρειας Κορέας με τη Ρωσία είναι «αντίθετη» στα συμφέροντα ασφαλείας των ΗΠΑ στην Ευρώπη και τον Ινδο-Ειρηνικό.

ieidiseis.gr

AP Alex Brandon

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις