Καθώς Εκκλησία και κυβέρνηση εμφανίζονται να βρίσκουν ξανά κοινό βηματισμό, όλο και περισσότερες λεπτομέρειες γίνονται γνωστές για τις επιμέρους πτυχές της κρίσης που προκλήθηκε με τη νομοθέτηση του γάμου ομόφυλων ζευγαριών, αλλά και για τις προσδοκίες που υπάρχουν από εδώ και πέρα

Καθώς Εκκλησία και κυβέρνηση εμφανίζονται να βρίσκουν ξανά κοινό βηματισμό, όλο και περισσότερες λεπτομέρειες γίνονται γνωστές για τις επιμέρους πτυχές της κρίσης που προκλήθηκε με τη νομοθέτηση του γάμου ομόφυλων ζευγαριών, αλλά και για τις προσδοκίες που υπάρχουν από εδώ και πέρα.

Αντίπαλα δίδυμα

Στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών εντοπίζουν χρονικά τις καθοριστικές κινήσεις που οδήγησαν στην απόφαση να προχωρήσει η κυβέρνηση στη νομοθέτηση, τον περασμένο Δεκέμβριο. Τότε, όπως μεταφέρουν γνώστες των λεπτομερειών, για μία εβδομάδα απουσίασαν ταυτόχρονα από το Μαξίμου δύο κυβερνητικά στελέχη, στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, που στο θέμα του γάμου ομοφύλων είχαν επιφυλάξεις και προειδοποιούσαν για την κρίση που θα ξεσπάσει με την Εκκλησία. Αυτό το κενό έδωσε περιθώριο σε ένα άλλο δίδυμο στενών συνεργατών του πρωθυπουργού να αξιοποιήσει την ευκαιρία και να προωθήσει τα δικά του επιχειρήματα, καταφέρνοντας, τελικά, να πετύχει αυτό που επιδίωκε.

Τα δύο κυβερνητικά στελέχη που ήταν υπέρ της ήπιας προσέγγισης σε σχέση με την Εκκλησία προωθούσαν την εναλλακτική μιας νομοθετικής ρύθμισης που θα έφερνε εξίσωση δικαιωμάτων χωρίς να νομοθετηθεί «γάμος», καθώς και μόνον η διατύπωση ήταν βέβαιο ότι θα προκαλούσε μεγάλη αντίδραση από την πλευρά της Εκκλησίας. Επίσης, έδειχνε να έχει εξασφαλιστεί ότι οι όποιες κινήσεις θα γίνονταν σίγουρα μετά τις ευρωεκλογές, ακόμη και προς το τέλος της τετραετίας. Η πλευρά που υποστήριζε την άμεση νομοθέτηση του γάμου αντιλαμβανόταν ότι στην όποια χρονική μετάθεση θα βάραιναν περισσότερο οι σκέψεις περί πολιτικού κόστους. Και πίεζε για το δικό της χρονοδιάγραμμα. Η διπλή απουσία από το Μαξίμου αποδείχθηκε καθοριστική.

«Πάμε παρακάτω»

Ολα αυτά, πλέον, είναι παρελθόν. Στην Αρχιεπισκοπή δείχνει να επικρατεί η λογική ότι «δεν αξίζει να κλαις πάνω από το γάλα που έχει χυθεί». Συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, άλλωστε, υπογραμμίζουν ότι ο ίδιος ανέκαθεν ήταν υπέρ των καλών σχέσεων με την εκάστοτε κυβερνητική ηγεσία –το έχει αποδείξει στην πράξη– διότι πιστεύει ότι αυτή είναι αναγκαία προϋπόθεση για να υπηρετηθούν καλύτερα τα συμφέροντα της Εκκλησίας και να δίνονται λύσεις στα πολλά προβλήματα που υπάρχουν.

Πάμε παρακάτω, λοιπόν. Η αποδραματοποίηση στο μέτωπο των σχέσεων με την Εκκλησία σίγουρα δίνει άλλον αέρα στην κυβέρνηση στην πορεία προς τις κάλπες του Ιουνίου. Είναι βέβαιο ότι από την πλευρά της Εκκλησίας αναμένεται κάποιου είδους ανταπόδοση. Οχι άμεσα, γιατί κάτι τέτοιο θα αποτυπωνόταν σαν συναλλαγή, αλλά σε ουδέτερο χρόνο.

Η ατζέντα της Εκκλησίας

Τι είναι αυτό που «καίει» την Εκκλησία; Κατ’ αρχάς αναγνωρίζεται ως πολύ σημαντική η επίλυση από την κυβέρνηση του ζητήματος με τις οργανικές θέσεις κληρικών, με τη σχετική νομοθέτηση πέρυσι. Στην Εκκλησία διεκδικούν ένα ακόμη πιο τολμηρό βήμα. Να κατοχυρωθεί η αυτόματη πλήρωση των κενών θέσεων που προκύπτουν. Δηλαδή, για κάθε συνταξιοδότηση κληρικού να γίνεται άμεσα μια πρόσληψη για την κάλυψη της θέσης. Να αποδεσμευθούν οι προσλήψεις για την κάλυψη των οργανικών θέσεων από το σύνολο των προσλήψεων στο Δημόσιο και από τους περιορισμούς που εκ των πραγμάτων υπάρχουν εκεί. Η Εκκλησία επιδιώκει να αποκτήσει πλήρη έλεγχο στη διαδικασία προσλήψεων κληρικών και να απεξαρτηθεί από την ανάγκη κάθε φορά να ζητάει από την εκάστοτε κυβέρνηση να τη συμπεριλάβει στις προσλήψεις που γίνονται. Εκτός από τους κληρικούς, μάλιστα, το αίτημα επεκτείνεται και στις θέσεις «εκκλησιαστικού προσωπικού», που επί της ουσίας είναι όλοι όσοι εργάζονται σε διοικητικές και λοιπές υπηρεσίες των ναών, των μητροπόλεων κ.λπ.

Σε ένα δεύτερο επίπεδο, υπά-ρχουν τα ανοιχτά ζητήματα σε σχέση με την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Αλλά, όπως λέει πρόσωπο κοντά στην Ιεραρχία, «αυτά πάντοτε τα ζητάμε, θα τα ζητήσουμε και τώρα». Πρόκειται για θέματα που ανακύπτουν με αμφισβητούμενες εκτάσεις, με αποχαρακτηρισμούς, με πολεοδομικές ρυθμίσεις που θα πρέπει να προχωρήσουν, προκειμένου να καταστεί εφικτή η αξιοποίηση εκτάσεων που η Εκκλησία είτε έχει στην κατοχή της είτε διεκδικεί.

Σύναξη «αρχόντων»

Στο πνεύμα των ημερών, ας μείνουμε στα της Εκκλησίας. Στα τέλη Μαΐου και συγκεκριμένα το τετραήμερο από 26 έως 29 του μηνός, θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το συνέδριο για την «Προστασία της Θρησκευτικής Ελευθερίας, της Δημοκρατίας και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», που οργανώνουν τα ανά τον κόσμο Τάγματα των Αρχόντων Οφφικιάλων του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Δεν αναμένεται στην Αθήνα ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, τον οποίο πιθανότατα θα αντιπροσωπεύσει στο συνέδριο ο Μητροπολίτης Χαλκηδόνος Εμμανουήλ. Με αφορμή το συνέδριο, όμως, θα βρεθεί στην Αθήνα ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος.

Από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο δόθηκε το «πράσινο φως» για να χοροστατήσει ο κ. Ελπιδοφόρος σε Θεία Λειτουργία στη Μητρόπολη Αθηνών την Κυριακή 26 Μαΐου, ημέρα έναρξης των εργασιών του συνεδρίου. Ο Αρχιεπίσκοπος δεν είχε απαντήσει μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές αν θα παραστεί ο ίδιος στις εργασίες του συνεδρίου. Να σημειωθεί ότι ανάμεσα σε αυτούς που έχουν προσκληθεί να μιλήσουν είναι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Μάικ Πομπέο.

Αλλωστε, στη διοργάνωση του συνεδρίου έχει κομβικό ρόλο το Τάγμα των Αρχόντων του Αγίου Ανδρέα των Ηνωμένων Πολιτειών, με διοικητή τον δρα Αντώνιο Λυμπεράκη, Αρχοντα Μέγα Ακτουάριο, που είναι και ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, με αντιπρόεδρο τον εφοπλιστή, μέγα ευεργέτη και πρώην διοικητή του Αγίου Ορους Αθανάσιο Μαρτίνο, Αρχοντα Εξαρχο του Τάγματος Ευρώπης «Παναγία η Παμμακάριστος».

Τετ α τετ με Μπρατάκο

Μπορεί ο Γιάννης Μπρατάκος να παραιτήθηκε από τη θέση του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ στα τέλη Μαρτίου, ωστόσο είναι κοινό μυστικό ότι παρέμεινε στον στενό κύκλο συνομιλητών του Κυριάκου Μητσοτάκη. Τη Μεγάλη Τετάρτη πέρασε την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου και είχε μακρά σε διάρκεια συνάντηση με τον πρωθυπουργό. «Είναι γνωστό ότι διαχρονικά διατηρούν πολύ καλή σχέση», ήταν το σχόλιο ανθρώπου του περιβάλλοντος Μαξίμου. Ομως, δεν επρόκειτο για μια απλή φιλική επίσκεψη και συνάντηση. Ο κ. Μπρατάκος αποφάσισε να διεκδικήσει εκ νέου τη θέση του προέδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, από την οποία είχε παραιτηθεί τον Αύγουστο του 2022, όταν με απόφαση του κ. Μητσοτάκη τοποθετήθηκε γενικός γραμματέας πρωθυπουργού. Η συνάντηση της Μ. Τετάρτης έληξε με χαμόγελα, καθώς ο κ. Μπρατάκος έφυγε απ’ αυτήν έχοντας την απόλυτη στήριξη του πρωθυπουργού και της Ν.Δ. στην υποψηφιότητά του.

kathimerini.gr

Φωτ. ΚΑΡΑΤΖΑΣ ΚΩΣΤΑΣ/INTIME

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις