Οι κάτοικοι του Μπαγκλαντές βγήκαν στους δρόμους και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να διαμαρτυρηθούν για την προπαγανδιστική διαφήμιση
Η Coca-Cola είναι μία από τις πολλές δυτικές μάρκες που αντιμετωπίζουν μποϊκοτάζ από τους καταναλωτές, επειδή διατηρεί σχέσεις με το Ισραήλ, χρηματοδοτώντας στρατιωτικές επιχειρήσεις του.
Εν τω μεταξύ η κατάπαυση του πυρός στη Γάζα έχει γίνει σχεδόν παγκόσμια απαίτηση, με ολοένα και περισσότερα κράτη να αναγνωρίζουν ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος και να ασκούν κριτική στο Ισραήλ, το οποίο, όμως δεν σταματά να βομβαρδίζει τη Γάζα και να εκτοπίζει τους Παλαιστίνιους από τα σπίτια τους. Η ισραηλινή επίθεση έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής το θάνατο περισσότερων από 37.000 Παλαιστινίων, έχει ερημοποιήσει την περιοχή και έχει αφήσει τους πάνω από τα 2,3 εκατομμύρια κατοίκους της άστεγους και στα πρόθυρα της πείνας.
Όπως αναφέρει ο Independent, η Coca Cola έχει αρνηθεί τους ισχυρισμούς, εμμένοντας στο ότι δεν χρηματοδοτεί κανέναν πόλεμο σε καμία χώρα.
Η διαφήμιση που της κόστισε τις πωλήσεις
Η Coca-Cola κυκλοφόρησε τη διαφήμιση στη γλώσσα Μπενγκάλι την Κυριακή για να «βάλει ένα τέλος στην παραπληροφόρηση» και να ενισχύσει τις πωλήσεις που πλήττονται από τα μποϊκοτάζ υπερασπιστών της Παλαιστίνης.
Η διαφήμιση δείχνει έναν καταστηματάρχη να ρωτάει έναν τακτικό πελάτη σε μια μέρα με καύσωνα αν θα ήθελε να πιει μια Coca-Cola. Ο πελάτης λέει ότι έχει σταματήσει να πίνει το ποτό επειδή προέρχεται από «εκείνη τη χώρα», χωρίς να κατονομάζει το Ισραήλ. Ο καταστηματάρχης ξεκινά μια αναζήτηση για να βρει την πηγή της πληροφορίας, η οποία αποκαλύπτεται ότι είναι μια αναξιόπιστη σελίδα στο Facebook. Εξηγεί στους κατοίκους της περιοχής ότι η Coca-Cola δεν είναι «από εκείνο το μέρος» και ότι καταναλώνεται εδώ και 138 χρόνια σε 190 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας και της Ισπανίας.
Η διαφήμιση δεν αναφέρει ότι το τουρκικό κοινοβούλιο απαγόρευσε τον Νοέμβριο τα προϊόντα Coca-Cola και Nestle από τα εστιατόριά της χώρας, αλλά όχι από τα καταστήματα και ότι η Ισπανία συγκαταλέγεται στις χώρες που αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία του παλαιστινιακού κράτους, ενώ κάνει λόγο ότι η εταιρεία «έχει επίσης εργοστάσια στην Παλαιστίνη».
Τα αποτελέσματα δεν ήταν αυτά που περίμενε η Coca Cola, καθώς οι πωλήσεις της στο Μπαγκλαντές μειώθηκαν κατά 23% περίπου. Η διαφήμιση προβλήθηκε για πρώτη φορά στο Μπανγκλαντές κατά τη διάρκεια του αγώνα Twenty20 World Cup μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν την Κυριακή. Από τότε οι κάτοικοι του Μπαγκλαντές βγήκαν στους δρόμους και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να διαμαρτυρηθούν για την προπαγανδιστική διαφήμιση και απείλησαν να εντείνουν το μποϊκοτάζ.
Η Coca-Cola έχει κατηγορηθεί νωρίτερα ότι επωφελείται από τους παράνομους ισραηλινούς οικισμούς μέσω του εργοστασίου της που βρίσκεται στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Το NPR ανέφερε το 2018 ότι το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εντόπισε 206 εταιρείες σε όλο τον κόσμο που, όπως είπε, επέτρεψαν και επωφελήθηκαν από τους ισραηλινούς εποικισμούς.
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις