Μετέωροι παραμένουν ακόμα οι 3.100 υπάλληλοι των Δασικών Υπηρεσιών, οι οποίοι βάσει των δεσμεύσεων της κυβέρνησης αμέσως μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του περσινού καλοκαιριού εξαιτίας των οποίων έγινε στάχτη η μεγαλύτερη έκταση των τελευταίων ετών, θα μεταφέρονταν από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις στο υπουργείο Περιβάλλοντος.

 

Η απόφαση η οποία είχε ενθουσιάσει τα στελέχη των δασικών υπηρεσιών καθώς θα επέστρεφαν στο φυσικό τους χώρο, είχε στόχο την καλύτερη λειτουργία της υπηρεσίας στα ζητήματα πρόληψης μέσω της συνεργασίας με την Πυροσβεστική υπηρεσία μετά από 24 χρόνια.

 

Ωστόσο και ενώ μας χωρίζουν λιγότερες από 15 ημέρες από την έναρξη της φετινής αντιπυρικής περιόδου, δεν έχει ακόμα γίνει πράξη η πρώτη εξαγγελία του περασμένου Αυγούστου, η οποία είχε αποτυπωθεί και στη σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προκειμένου να προχωρήσει χωρίς καθυστέρηση.

 

Οκτώ μήνες μετά και ενώ οι διευρυμένες συσκέψεις μεταξύ των υπουργείων Περιβαλλοντος και Κλιματικής Κρίσης ολοκληρώθηκαν με τη συμμετοχή στελεχών του Πυροσβεστικού Σώματος και της Δασικής Υπηρεσίας, η Κοινη Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που θα καθόριζε τα ζητήματα της μεταφοράς των δασικών υπαλλήλων περιφέρεται μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων χωρίς να έχει ακόμα εκδοθεί.

 

«Παλινδρομούμε μεταξύ Αποκεντρωμένων και υπουργείου ακόμα και σήμερα, οκτώ μήνες μετά» λέει στο «ethnos.gr» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΔΔΥ), Νικήτας Φραγκισκάκης. Και συνεχίζει: «Είμαστε διαρκώς στο στάδιο της αναμονής της ΚΥΑ που θα ρυθμίζει ζητήματα διοικητικά, οικονομικά, μετακινήσεων, διαχείρισης, δαπανών, μισθοδοσίας, στέγασης, αλλά και αρμοδιοτήτων τύπου ποιος θα πληρώνει το ενοίκιο. Υπάρχουν συνάδελφοι σε ορισμένες Αποκεντρωμένες Διοικήσεις που ήθελαν να πάρουν εκπαιδευτική άδεια και δε γνώριζαν ποιος έπρεπε να την εγκρίνει. Ολα αυτά τα ζητήματα έχουν παγώσει εδώ και μήνες εν αναμονή της ΚΥΑ».

 

Οπως ο ίδιος προσθέτει έχουν ήδη εκδοθεί οι διαπιστωτικές πράξεις των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, με τις οποίες διαπιστώνεται ότι οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι υπάγονται στη Δασική Υπηρεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, αλλά η διαδικασία δεν έχει προχωρήσει. Κι όπως φαίνεται μετά την έκδοση της ΚΥΑ, η προεργασία αυτή θα πρέπει να επαναληφθεί για να καταγραφούν οι μεταβολές στο προσωπικό.

 

Την ίδια στιγμή και το φετινό ποσό ύψους 1,7 εκατομμυρίων ευρώ που εγκρίθηκε από το Πράσινο Ταμείο για το σύνολο των Δασικων Υπηρεσιών για τη διενέργεια έργων και εργασιών αντιπυρικής προστασίας των δημόσιων δασών και δασικών εκτάσεων, είναι πενιχρό, σύμφωνα με τους δασολόγους παραμένοντας στα περσινά επίπεδα και αντιπροσωπεύοντας περίπου το 1/10 των πραγματικών αναγκών.

 

Παράλληλα με αυτό, με απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών έχει εγκριθεί και χρηματοδότηση συνολικού ύψους 18,4 εκατ. ευρώ προς τους δήμους όλης της χώρας για την κάλυψη δράσεων πυροπροστασίας, οι οποίες θα συναποφασιστούν με τις πυροσβεστικές και δασικές υπηρεσίες.

 

Το ζήτημα της χρηματοδότησης των 50 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων αφορά διαδικασίες που <τρέχει> το ΤΑΙΠΕΔ και που τελικά προχωρούν με απευθείας αναθέσεις έως τώρα. Θα κατευθυνθεί σε δράσεις και σχέδια αντιπυρικής προστασίας, καθαρισμούς και δημιουργία αντιπυρικών ζωνών: «Οι δασικές υπηρεσίες θα είναι επιβλέπουσες, αλλά έως τώρα δεν έχουμε κάποια συνολική εικόνα για τους αναδόχους» σημειώνει ο κ. Φραγκισκάκης.

Τεράστιο το έλλειμμα σε προσωπικό

 

Τα 55 – 60 έτη φτάνει ο μέσος όρος ηλικίας των δασολόγων και δασοπόνων που στελεχώνουν τις Δασικές Υπηρεσίες με πολλούς απ΄αυτούς μάλιστα να παραμένουν στις θέσεις τους ενώ έχουν συμπληρώσει τα συντάξιμα χρόνια, μόνο και μόνο επειδή διστάζουν να αποχωρήσουν εξαιτίας των καθυστερήσεων στην έκδοση των συντάξεων.

 

Οι δεσμεύσεις για την πρόσληψη 400 δασολόγων επί του παρόντος παραμένουν στα χαρτιά και το μόνο που έχει προχωρήσει είναι η πρόσληψη των 500 «δασοκομάντος», οι οποίοι εκτιμάται ότι θα είναι λειτουργικοί μετά την 1η Ιουνίου καθώς τότε θα ολοκληρωθεί η μηνιαία εκπαίδευσή τους. Ανάμεσά τους βρίσκονται και 40 δασολόγοι, οι οποίοι όμως δε θα υπάγονται στη Δασική Υπηρεσία αλλά στην …Πυροσβεστική διαιωνίζοντας το χάσμα.

 

«Δεν είναι υπερβολικός ο αριθμός των προσλήψεων που ζητάμε. Ας πάρουν την απόφαση και ας ενισχύουν την υπηρεσία με 200 άτομα το χρόνο έστω. Οι δασικές υπηρεσίες είναι ερημοποιημένες. Υπηρεσίες 200 ετών τόσο κρίσιμες για το περιβάλλον αργοσβήνουν μαζί με τις συνταξιοδοτήσεις των δασολόγων» λέει ο κ. Φραγκισκάκης προσθέτοντας ότι η υποστελέχωση έχει χτυπήσει …κόκκινο και τα τελευταια χρόνια με τη σύνταξη των δασικών χαρτών και την εξέταση των αντιρρήσεων, με την οποία είναι επίσης επιφορτισμένη η ειδικότητα.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΕΔΔΥ, οι τελευταίοι διορισμοί είχαν γίνει το 2001: «Από τότε έχουν περάσει είκοσι χρόνια. Είναι μια υπηρεσία, η οποία αυτή τη στιγμή, είναι στα όρια της κατάρρευσης από πλευράς προσωπικού».

 

Εφόσον όμως ακόμα δεν έχουν προχωρήσει οι προσλήψεις, οι δασολόγοι έχουν ήδη ζητήσει από το υπουργείο Εσωτερικών να υπάρξει ένα ειδικό πρόγραμμα κινητικότητας καθώς ενόψει της μεταφοράς στο υπουργείο Περιβάλλοντος θα εντοπιστούν και άλλα κενά: «Θα υπάρξουν κενά στις διοικητικές και οικονομικές υπηρεσίες. Πως θα τα τρέξουμε μόνοι μας αυτά αν δε μας ακολουθήσουν και κάποιες κρίσιμες ειδικότητες; Οι δασικές υπηρεσίες δεν μπορούν να μεταφερθούν <γυμνές>. Γνωρίζετε ότι περίπου το 80% της οικονομικής διαχείρισης κάποιων αποκεντρωμένων σχετιζόταν με τις δασικές υπηρεσίες; Τώρα ποιος θα ασχολείται με όλα αυτά; Θα κινδυνεύουμε να μείνουμε ακόμα και από καύσιμα» καταλήγει ο κ. Φραγκισκάκης.

Ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις Πυροσβεστικής – Δασικών Υπηρεσιών

 

Στην παραδοχή ότι φέτος είχαμε περισσότερες πυρκαγιές από προηγούμενα χρόνια το περασμένο διάστημα, αλλά λιγότερα καμμένα στρέμματα, ενώ θα έχουμε «ένα δύσκολο καλοκαίρι» προχωρησε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, αμέσως μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα για την Αττική, μεταξύ των στελεχών του Πυροσβεστικού Σώματος και της Δασικής Υπηρεσίας με στόχο την καλύτερη προετοιμασία του μηχανισμού, ενόψει της αντιπυρικής περιόδου.

 

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, υπό τον Υπουργό, Χρήστο Στυλιανίδη και τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος, Γιώργο Αμυρά, παρουσία του Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελου Τουρνά, του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου και του Γενικού Γραμματέα Δασών, Κωνσταντίνου Αραβώση.

 

Σύσκεψη υπουργείων Κλιματικής Κρίσης και Περιβάλλοντος για την αντιπυρική περίοδο
Σύσκεψη υπουργείων Κλιματικής Κρίσης και Περιβάλλοντος για την αντιπυρική περίοδο

 

«Οι Δασικές Υπηρεσίες και το Πυροσβεστικό Σώμα αποτελούν τους κύριους φορείς διαχείρισης των δασών και όλων των φάσεων των πυρκαγιών. Όλες οι συσκέψεις απέδειξαν ότι οι δυο υπηρεσίες μπορούν να συνεργαστούν πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τις πυρκαγιές, με έναν εξαιρετικό τρόπο. Μέσα από αυτή τη νέα ώσμωση, πιστεύουμε ότι πάμε καλύτερα προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουμε μια δύσκολη αντιπυρική περίοδο] τόνισε ο κ. Στυλιανίδης.

 

Αντίστοιχες συσκέψεις θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται σε τοπικό πλέον επίπεδο, σε συνεργασία με τους Δήμους και τις Περιφέρειες.

 

Τις προσεχείς ημέρες, σύμφωνα με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Γιώργο Αμυρά, με τη συνεργασία της Πυροσβεστικής, αλλά και του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, θα καθαριστούν 40.000 στρέμματα κρίσιμων δασικών οικοσυστημάτων. Παράλληλα, θα διανοιχθούν περίπου 1.600 χλμ. αντιπυρικών ζωνών. «Συντηρούμε και διανοίγουμε δασικό οδικό δίκτυο που φτάνει τα 16.000 χλμ», είπε ο κ. Αμυράς προσθέτοντας ότι το 95% των πυρκαγιών στην Ελλάδα προέρχονται από ανθρώπινη αμέλεια κι αυτό είναι κάτι που πρέπει πια να σταματήσει.

 

Υπενθυμίζεται ότι τα δύο υπουργεία εγκαινίασαν μια νέα συνέργεια, διοργανώνοντας κοινές συναντήσεις ανά την Ελλάδα των κατά τόπους Πυροσβεστικών Υπηρεσιών με τα στελέχη της Δασικής Υπηρεσίας. Σκοπός τους, η ενίσχυση της συνεργασίας τους σε θέματα δασοπροστασίας – δασοπυρόσβεσης, καθώς και η αποσαφήνιση αρμοδιοτήτων και ρόλων. Στο πλαίσιο όλων των συσκέψεων επιβεβαιώθηκε η κοινή βούληση όλων των εμπλεκομένων για στενή συνεργασία, σε όλα τα στάδια, αντιμετώπισης των πυρκαγιών και συγκεκριμένα, στην πρόληψη, την καταστολή και την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, ανέφερε η κοινή ανακοίνωση.

 

Οι δυο πρώτες συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη και τη Λάρισα και ακολούθησαν συσκέψεις σε Ιωάννινα, Πάτρα, Κρήτη, Βόρειο και Νότιο Αιγαίο.

 

ethnos.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις