Πώς θα «παίξουν» στο debate οι πολιτικοί αρχηγοί. Οι «αποστειρωμένοι» κανόνες.

Με περιορισμένες προσδοκίες για κάτι θεαματικό, που θα μπορούσε να επιδράσει καθοριστικά στην αλλαγή των όποιων δεδομένων, διαμορφώνονται στο προεκλογικό σκηνικό, πραγματοποιείται το βράδυ της Τετάρτης το ένα και μοναδικό debate των πολιτικών αρχηγών, που συμφώνησαν τα κόμματα.

Το γεγονός ότι γίνεται πάντως ένα debate, ενώ το 2019 ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αρνηθεί υπεροπτικά ή και φοβικά στην πραγματικότητα, την τηλεοπτική αναμέτρηση σε όλες τις εκδοχές της (είτε μονομαχία με τον Αλέξη Τσίπρα, είτε με τη συμμετοχή όλων των αρχηγών) είναι μία θετική εξέλιξη, έστω κι αν στις χώρες της Δύσης αποτελεί μία κατάκτηση 60 ετών.

Έτσι όπως προέκυψε βέβαια το πλαίσιο για τη διεξαγωγή της τηλεοπτικής αναμέτρησης, οι κανόνες της μοιάζουν περισσότερο με στενός κορσές, που δεν επιτρέπει στο παραμικρό την απευθείας σύγκρουση, ούτε καν ένα ελάχιστο ελεύθερης συζήτησης έστω μεταξύ αρχηγών και δημοσιογράφων.

Χωρίς πολιτικά «ντιρέκτ» το debate

Η τακτική του Κυριάκου Μητσοτάκη να απορρίπτει οτιδήποτε τον φέρνει κατά μέτωπο με τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και άλλους πολιτικούς αρχηγούς, συρρικνώνει δραματικά το περιθώριο να υπάρξουν «ντιρέκτ» – πολιτικά εννοείται – και οδηγεί τη διαδικασία σε παράλληλους μονολόγους, σε αποστειρωμένο περιβάλλον και προστατευμένο, όσο γίνεται, για τον πρόεδρο της ΝΔ. Με αθλητικούς όρους, στην πολυαναμενόμενη τηλεοπτική αναμέτρηση δεν επιτρέπονται οι… «επαφές», παρά μόνον οι πολύ μακρινές μπαλιές και η κίνηση του καθενός στο δικό του «γήπεδο».

Έτσι κι αλλιώς πρώτος στόχος του κ. Μητσοτάκη στο debate είναι η… άμυνα, υπό το φόβο του αυτογκόλ και της έκθεσης στην κριτική για τα λάθη, τις παραλείψεις και τις εξόφθαλμες αστοχίες της γαλάζιας διακυβέρνησης. Ο αρχηγός της ΝΔ θεωρώντας ότι πράγματι έχει το προβάδισμα που του δίνουν οι δημοσκοπήσεις, θα επιδιώξει να το διαφυλάξει και να φύγει από τη δοκιμασία της αποψινής αναμέτρησης με… λευκή ισοπαλία. Ελπίζει ή και αναμένει δε ότι οι Νίκος Ανδρουλάκης, Δημήτρης Κουτσούμπας και Γιάνης Βαρουφάκης θα στοχεύσουν εξίσου τον ίδιο και τον Αλέξη Τσίπρα, σε αυτόν τον περίεργο διμέτωπο, που θυμίζει κάτι από το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο του 2109. Κι έτσι με το ιδιότυπο αυτό «σκριν» να μειώσει το πρέσινγκ που κάθε κυβέρνηση με τέτοιες οδυνηρές για τη χώρα και την κοινωνία συνέπειες, όπως είχε η δική του, θα αντιμετώπιζε σε κανονικές πολιτικές συνθήκες.

Παίζει «επίθεση» ο Αλέξης Τσίπρας

Από την άλλη, ο πιο «επιθετικός» και ενδεχομένως να προκαλέσει έστω δια της πλαγίας τον κ. Μητσοτάκη να απαντήσει σε συγκεκριμένα θέματα, αναμένεται να παρουσιαστεί ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει καλέσει πολλές φορές τον κ. Μητσοτάκη σε μία απευθείας αναμέτρηση και μάλλον δεν θα χάσει την ευκαιρία να αξιοποιήσει έστω κι αυτή την κοινή τους παρουσία για να «απευθυνθεί» στον κύριο αντίπαλό του για τη νίκη στις εκλογές. Το πόσο μπορεί να «παρεκκλίνει» των αυστηρών κανόνων της αναμέτρησης, ώστε να θέσει τον κ. Μητσοτάκη ενώπιον δύσκολων ερωτήσεων είναι ένα ζητούμενο πάντως.

Ενδιαφέρον θα έχει η πρώτη εμφάνιση του Νίκου Ανδρουλάκη σε τηλεοπτικό ντιμπέιτ, αν και στην πραγματικότητα, εκτός από τον Αλέξη Τσίπρα, όλοι οι άλλοι οι αρχηγοί (Κυριάκος Μητσοτάκης, Δημήτρης Κουτσούμπας, Κυριάκος Βελόπουλος, Γιάνης Βαρουφάκης), συμμετέχουν για πρώτη φορά σε τέτοια διαδικασία, παρότι ηγούνταν των κομμάτων τους και το 2019, σε αντίθεση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, που ανέλαβε καθήκοντα στα τέλη του 2021.

Ο κ. Ανδρουλάκης θα έχει τη δύσκολη αποστολή να αντέξει στην πίεση που θα δεχτεί και από τις δύο πλευρές, καθώς βρίσκεται εξ αντικειμένου στο κέντρο, ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Και φυσικά να περιχαρακώσει τα όποια κέρδη έχει στο μεταξύ του κόμμα, ώστε να κινηθεί καθαρά σε διψήφιο ποσοστά την μεθεπόμενη Κυριακή, αφού πρώτα πειστικά στους κυρίους Μητσοτάκη και Τσίπρα γιατί δεν τους δεχτεί στη θέση του πρωθυπουργού σε μία κυβέρνηση συνεργασίας.

Χωρίς συγκρούσεις Κουτσούμπας, Βελόπουλος και Βαρουφάκης

Κουτσούμπας, Βελόπουλος και Βαρουφάκης αναμένεται να απευθυνθούν κατά κύριο λόγο στο δικό τους κοινό, αποφεύγοντας να εμπλακούν στις συγκρούσεις των δύο μεγάλων κομμάτων.

Με λογικές τις όποιες επιφυλάξεις για το πώς θα εξελιχθεί το debate και τι αποτύπωμα θα αφήσει στην προεκλογική σύγκρουση, εκτιμάται ως σημαντικός σταθμός, ιδίως με διαπιστωμένο το χαμηλό ενδιαφέρον της κοινής γνώμης για τις εκλογές και την «βουβή» στάση μεγάλου μέρους του εκλογικού σώματος.

Όπως και να έχει, πέρα από την ουσία των πολιτικών τοποθετήσεων, σημαντικό στοιχείο που θα αξιολογηθεί είναι η σκηνική παρουσία, ο «αέρας» που θα έχει ο κάθε αρχηγός και πόσο θα εμπνεύσει (ή το αντίθετο) το ύφος και ο τρόπος με τον οποίο θα απευθυνθεί στους τηλεθεατές.

ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις