Δεύτερη ευκαιρία για ρυθμίσεις χρεών από επιχειρήσεις και μεγαλοοφειλέτες

33

Τι αλλάζει με το φορολογικό νομοσχέδιο

Νέα ευκαιρία σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις και μεγαλοοφειλέτες να ρυθμίσουν τα χρέη τους στην εφορία δίνει το υπουργείο Οικονομικών, επιχειρώντας να φρενάρει τη διόγκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, τα οποία έχουν εκτιναχθεί πάνω από τα 107 δισ. ευρώ.

Με τις νέες διατάξεις που περιλαμβάνονται στο φορολογικό νομοσχέδιο:

  • Πρόσωπα με αλληλέγγυα ευθύνη στις οφειλές: Παρέχεται η δυνατότητα στα φυσικά πρόσωπα (εκτελεστικοί πρόεδροι, διευθυντές, γενικοί διευθυντές, διαχειριστές, διευθύνοντες σύμβουλοι, κ.α.) να εξοφλήσουν το φορολογικό χρέος με βάση το ποσοστό συμμετοχής τους στην εταιρία, υπό τους ίδιους όρους που θα εξοφλούσε το νομικό πρόσωπο, μέσω αναβίωσης της ρύθμισης μέσα σε διάστημα 3 μηνών. Σύμφωνα με τη διάταξη, οι εκπρόσωποι ή οι διαχειριστές δεν θα επιβαρύνονται πλέον με τόκους, πρόστιμα ή προσαυξήσεις που προκύπτουν από την απώλεια της ρύθμισης. Μέχρι τώρα επικρατούσε δημιουργούσε σύγχυση καθώς η υφιστάμενη νομοθεσία θεωρούσε υπεύθυνα τόσο τα πρόσωπα που είχαν θέση ευθύνης όταν δημιουργήθηκε η οφειλή, όσο και αυτά που ήταν υπεύθυνα όταν χάθηκε η ρύθμιση. Συχνά, όμως, αυτά τα πρόσωπα είναι διαφορετικά. Αυτό οδήγησε σε περιπτώσεις όπου ένας πρώην εκπρόσωπος, χωρίς να γνωρίζει την απώλεια της ρύθμισης, καλούνταν να καλύψει όχι μόνο το χρέος, αλλά και τις προσαυξήσεις. Η νέα ρύθμιση δίνει διέξοδο, επιτρέποντας σε αλληλέγγυα υπεύθυνα πρόσωπα να εξοφλήσουν με δικούς τους πόρους τη ρυθμισμένη οφειλή, πριν ενεργοποιηθεί η ευθύνη τους. Έτσι, προστατεύονται οι υπόχρεοι από δυσβάσταχτες επιβαρύνσεις, ενώ το Δημόσιο διασφαλίζει την είσπραξη των χρεών.
  • Ευνοϊκότερη πάγια ρύθμιση για χρέη άνω των 50.000 ευρώ: Την κατάργηση πιστοποιητικών για την ένταξη οφειλετών στη πάγια ρύθμιση σε έως 48 δόσεις προβλέπει διάταξη του νομοσχεδίου σύμφωνα με την οποία όσοι έχουν χρέη άνω των 50.000 ευρώ δεν θα χρειάζεται να προσκομίσουν βεβαίωση από ανεξάρτητο εκτιμητή για την οικονομική τους αδυναμία να αποπληρώσουν εφάπαξ τις οφειλές. Συγκεκριμένα για την υπαγωγή στην πάγια ρύθμιση καταργείται η προϋπόθεση που ορίζει ότι «σε περίπτωση που οι συνολικές βασικές οφειλές υπερβαίνουν το ποσό των 50.000 ευρώ απαιτείται προσκόμιση στοιχείων από τα οποία προκύπτει η πρόσκαιρη οικονομική αδυναμία και η δυνατότητα τήρησης των όρων της ρύθμισης με υπογραφή για τον έλεγχο και την πιστοποίηση αυτών από ανεξάρτητο εκτιμητή». Επίσης, καταργείται η παροχή εγγύησης ή διασφάλισης ή εμπράγματης ασφάλειας από τους φορολογούμενους με οφειλές που ξεπερνούν το ποσό των 150.000 ευρώ.

Θανάσης Παπαδής

newsbeast.gr

 

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αν σας άρεσε το άρθρο

Κάνετε Like