Η βιασύνη του Γ. Στάσση για τα «χρυσά» bonus ενώ η ΔΕΗ παραμένει ακόμα μια «ημικρατική» εταιρεία.

Παρότι η αρχική αντίδραση της κορυφής της κυβέρνησης ήταν η αναμενόμενη, η στήριξη δηλαδή στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ, Γ. Στάσση, μετά τις αποκαλύψεις της «Δημοκρατίας», αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ερωτήματα, ανησυχίες και κυρίως η έκπληξη. Τόσο για το φαραωνικό ακίνητο της Τζιάς,όσο και για τα «χρυσά μπόνους» στον εαυτό του και σε μεγαλοστελέχη της επιχείρησης.

Για το ακίνητο της Τζιάς, η υπόθεση αναμένεται να πάρει τη φυσιολογική πορεία της. Από τη στιγμή που το θέμα κίνησε το ενδιαφέρον της αρμόδιας Αρχής για την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος, ο εξεταζόμενος οφείλει να αποδείξει τα αυτονόητα. Ότι δηλαδή οι αποδοχές του πριν αναλάβει την ηγεσία της ΔΕΗ, ως στέλεχος της αγοράς, καλύπτουν τις δαπάνες για το ακίνητο της Τζιάς. Ο έλεγχος του «Πόθεν Εσχες» θα ανοίξει (ή θα κλείσει) την υπόθεση.

Για το δεύτερο θέμα που ανέκυψε, τα «χρυσά μπόνους», τα ερωτήματα και οι εκπλήξεις είναι περισσότερες.

Για παράδειγμα, κύκλοι της αγοράς αμφισβητούν ότι πρόκειται για συνήθεις business as usual. Για μια συνηθισμένη δηλαδή πρακτική, που ακολουθούν μεγάλοι ιδιωτικοί επιχειρηματικοί όμιλοι για να επιβραβεύσουν τα στελέχη τους.

Kυρίως γιατί η ΔΕΗ παραμένει μια «ημικρατική εταιρεία», στην οποία το Δημόσιο εξακολουθεί να διατηρεί τη «χρυσή μετοχή», παρά την αύξηση κεφαλαίου το 2021 και τη μείωση του ποσοστού συμμετοχής του.

Άλλωστε και ο ίδιος ο ισχυρός άνδρας της ΔΕΗ αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού. Δεν προέκυψε ξαφνικά από την επιλογή των μετόχων της επιχείρησης, όπως γίνεται σε μια καθαρή ιδιωτική επιχείρηση.

Αυτό που προκάλεσε έκπληξη σε κύκλους της αγοράς (αλλά και σε παράγοντες που συνομιλούν με το Μέγαρο Μαξίμου) είναι ο χρόνος, καλύτερα η βιασύνη για να κατοχυρωθούν τα γενναιόδωρα μπόνους. Σύμφωνα με το αφήγημα της διεύθυνσης της ΔΕΗ, η επιχείρηση βρισκόταν το 2020 στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και μόλις το 2021 άρχισε σιγά- ιγά να βγάζει το κεφάλι μέσα από το νερό. Γιατί, λοιπόν, ο ισχυρός άνδρας της ΔΕΗ βιάστηκε τόσο πολύ να κατοχυρώσει μεγάλα μπόνους για τον εαυτό του, όταν η επιχείρηση δεν έχει περάσει καλά-καλά το κατώφλι της διασφαλισμένης βιωσιμότητας;

Είναι επίσης βέβαιο ότι, πέρα από τις διαδικαστικές λεπτομέρειες, η Γ.Σ της ΔΕΗ πήρε την απόφαση για τα stock-options μετά από εισήγηση του Δ.Σ. της εταιρείας, του ίδιου δηλαδή του επικεφαλής της εταιρείας και των συνεργατών του.

Όσο δε για την ανακοίνωση της ΔΕΗ η οποία διαβεβαιώνει ότι τα stock options παραμένουν «ανενεργά» λόγω της ενεργειακής κρίσης, τα σχόλια μόνο ειρωνικά μπορεί να είναι. Γιατί η διαδικασία αγοράς μετοχών της εταιρείας έχει ήδη ξεκινήσει, απλώς η διανομή στον Γ. Στάσση και τους συνεργάτες του θα καθυστερήσει για κάποιο χρονικό διάστημα λόγω στου σάλου που έχει ξεσπάσει μετά τις αποκαλύψεις και τις οξύτατες αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ένα πρόσθετο ερώτημα που προκύπτει αφορά στις πολιτικές ευθύνες στη διαχείριση της υπόθεσης. Τόσο ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, όσο και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αλ. Πατέλης, γνώριζαν ότι ο Γ. Στάσσης είχε αποφασίσει να προσφέρει μια παχυλή ανταμοιβή (1.856.000 μετοχές) στον εαυτό του; Την ενέκριναν, την ανέχτηκαν ή απλώς δεν κατάλαβαν τον θόρυβο και τις αντιδράσεις που θα προκαλούσε μέσα σε μια συγκυρία οξύτατης ενεργειακής κρίσης και εκτίναξης των τιμολογίων του ρεύματος για επιχειρήσεις και νοικοκυριά; Όποια εκδοχή και αν ισχύει, οι πολιτικές ευθύνες δεν είναι μικρές.

Για όσους ενδιαφέρονται επιπροσθέτως για τα εσωτερικά δρώμενα της ΔΕΗ, καλό θα ήταν να στραφούν επίσης και σε μια άλλη πρόσφατη επιλογή της διοίκησης. Η ΔΕΗ δανείσθηκε 300 εκατομμύρια ευρώ στα τέλη του 2021, ενώ τα ταμεία της επιχείρησης ήταν γεμάτα, τόσο από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (πάνω από 1,3 δισ.), όσο και από την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ. Αντιστοιχούσε σε πραγματικές ανάγκες ο νέος δανεισμός ή απλώς διευκόλυνε άλλες κατάλληλες «επεξεργασίες» στον ισολογισμό της επιχείρησης; Ένα επιπρόσθετο ερώτημα,τροφή για σκέψη…

Όλα αυτά προιωνίζονται ένα νέο κρίσιμο «ραντεβού» με αποφάσεις στο άμεσο μέλλον. Όταν κοπάσει ο θόρυβος των αποκαλύψεων και της κριτικής από την πλευρά της αντιπολίτευσης. Τότε είναι αρκετά πιθανό ότι στην ηγεσία της κυβέρνησης το θέμα Στάσση θα επανεξετασθεί με περισσότερη νηφαλιότητα. Αρκετοί, λοιπόν, προβλέπουν έναν «δευτερο γύρο», σε όχι τόσο μακρινό διάστημα και υποσημειώνουν με νόημα: «Η ΔΕΗ έχει πολύ καλό «πάγκο»,με στελέχη άξια και ικανά, που αντέχουν να αναλάβουν τις ευθύνες».

Κρίτωνας Οικονόμου

news247.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις