Καταργείται στο τέλος του έτους το μέτρο που έριξε την τιμή του βρεφικού γάλακτος την ώρα έχουν ξεκινήσει οι επαφές του Τάκη Θεοδωρικάκου για τη μείωση των τιμών στα ράφια

 

Το τσουνάμι των ανατιμήσεων σε βασικά προϊόντα, τρεις μήνες μετά την εφαρμογή των μέτρων της κυβέρνησης συνεχίζεται.

Συγκεκριμένα:

  • Μια εξάδα αυγά το Νοέμβριο του 2023 είχε 3,08 ευρώ, ενώ τον Ιούνιο του 2024, η τιμή έχει φτάσει στα 3,87, σημειώνοντας αύξηση σχεδόν 80 λεπτά.
  • Ένα κιλό αλεύρι το Νοέμβριο του 2023 είχε 1,29 ευρώ, ενώ τον Ιούνιο του 2024, η τιμή έχει φτάσει το 1,70 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 41 λεπτά.
  • Ο χυμός πορτοκάλι το Νοέμβριο του 2023 είχε 2,60 ευρώ, ενώ τον Ιούνιο του 2024, η τιμή έχει φτάσει τα 3,18 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 58 λεπτά.

Κρίσιμες συναντήσεις Θεοδωρικάκου

Στο μεταξύ, ξεκίνησαν οι συναντήσεις του υπουργού Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκου με επιχειρηματίες και με εκπροσώπους του λιανεμπορίου με σκοπό να μειώσουν τις τιμές σε βασικά προϊόντα.

Το στοίχημα για την κυβέρνηση δεν είναι μόνον η πτώση του πληθωρισμού, αλλά το αποτέλεσμα να φανεί στα ράφια των σούπερ μάρκετ γι’ αυτό ο υπουργός ξεκίνησε τις επαφές του, σχεδόν αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, με επιχειρηματίες, ορισμένοι από τους οποίους εκπροσωπούν και φορείς του λιανεμπορίου και θα συνεχιστούν, εντατικά, τις επόμενες μέρες, με εκπροσώπους της βιομηχανίας τροφίμων και ποτών καθώς και με τους εκπροσώπους φορέων που υπάγονται στο υπουργείο κι έχουν καθοριστικό ρόλο για τη λειτουργία της αγορά όπως είναι η Επιτροπή Ανταγωνισμού και ο Συνήγορος του Καταναλωτή.

Σημειώνεται ότι πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου είναι, πέρα από την προσπάθεια της αγοράς για τη μείωση των τιμών και την ενίσχυση της συνεργασίας και της αποτελεσματικότητας των ελεγκτικών μηχανισμών σε θέματα αισχροκέρδειας, η τήρηση των κανόνων του ανταγωνισμού. Στο κομμάτι αυτό, καθοριστική συμβολή έχει η ταχύτητα με την οποία ολοκληρώνει τις υποθέσεις η Επιτροπή Ανταγωνισμού αλλά και ο αυτεπάγγελτος ελεγκτικός ρόλος της στην αγορά. Καθοριστική είναι, δε, και η συμβολή του Συνηγόρου του Καταναλωτή, όπου αναμένεται νέα ηγεσία, καθώς ολοκληρώνεται η θητεία του Λευτέρη Ζαγορίτη τον Αύγουστο.

Σε «κίνδυνο» το μέτρο που έριξε την τιμή στο βρεφικό γάλα

Σύμφωνα με την απόφαση για το βρεφικό γάλα, το μικτό περιθώριο κέρδους δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από το λειτουργικό κόστος της επιχείρησης, στην οικεία κατηγορία προϊόντων, βάσει των οικονομικών καταστάσεων της αμέσως προηγούμενης διαχειριστικής περιόδου, προσαυξημένο κατά 7% επί των καθαρών πωλήσεων, αφαιρουμένων των εκπτώσεων, των πιστώσεων ή άλλων παροχών και δεν δύναται το λειτουργικό κόστος της οικείας κατηγορίας να υπερβαίνει το μέσο λειτουργικό κόστος της επιχείρησης, όπως αποτυπώνεται στις οικονομικές καταστάσεις της τελευταίας δημοσιευμένης οικονομικής χρήσης, προσαυξημένο κατά 60%.

Ωστόσο, το μέτρο του πλαφόν 7% στο περιθώριο κέρδους για το βρεφικό γάλα θα καταργηθεί μαζί με τα άλλα μέτρα που είχε λάβει η κυβέρνηση την 1η Μαρτίου. Έτσι λοιπόν, όπως όλα δείχνουν, το μέτρο για το βρεφικό γάλα θα καταργηθεί από 1η Ιανουαρίου.

newsbomb.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις