Κέντρο εκπαίδευσης της Intellexa για το Predator στην Αθήνα

 

 

Αποκαλυπτική για το σκάνδαλο των υποκλοπών είναι η δημοσιογραφική έρευνα 15 ΜΜΕ όπου συμμετέχουν οι Reporters United από την Ελλάδα.

Όπως σημειώνουν οι Reporters United πρόκειται για μια μεγάλη διασυνοριακή έρευνα για τις εξαγωγές του Predator και άλλων λογισμικών υποκλοπών της Intellexa, μετά από διαρροή απόρρητων εγγράφων.

«Στην Ελλάδα υπήρχαν τα κεντρικά γραφεία (σ.σ. της Intellexa), αλλά κι ένα μεγάλο κέντρο εκπαίδευσης του Predator», αποκαλύπτει πρώην εργαζόμενος της Cytrox

Τι είναι τα Predator Files
Πιο συγκεκριμένα, από την Πέμπτη οι Reporters United δημοσιεύουν τα Predator Files, μια δημοσιογραφική διαρροή απόρρητων εγγράφων που αποκαλύπτουν τις έρευνες των γαλλικών αρχών για παράνομες εξαγωγές συστημάτων παρακολούθησης.

Ανάμεσα σε αυτά είναι και το διαβόητο Predator. Η διαρροή έγινε προς τα ΜΜΕ Mediapart (Γαλλία) και Spiegel (Γερμανία). Αξίζει να σημειωθεί ότι η έρευνα συντονίστηκε από το δίκτυο EIC (European Investigative Collaborations).

Το ελληνικό Predator Gate
Τα απόρρητα έγγραφα, τα οποία προέρχονται από τις εμπλεκόμενες εταιρείες και τις γαλλικές αρχές που τις ελέγχουν, προσφέρουν σημαντικά ευρήματα με φόντο το ελληνικό Predator Gate:

Τον Ιούνιο του 2021, ο Γάλλος επιχειρηματίας Στέφαν Σαλιές παραδέχτηκε στις γαλλικές Αρχές μετά τη σύλληψή του ότι επεξεργαζόταν σχέδια για πρόγραμμα έρευνας και ανάπτυξης (R&D) συστήματος παρακολούθησης στην Ελλάδα.

Ο Σαλιές ήταν επικεφαλής της γαλλικής Nexa, η οποία από το 2019 συνεργαζόταν στενά με την Intellexa για την πώληση του Predator και άλλων λογισμικών υποκλοπών σε ανελεύθερα καθεστώτα.

Στις 20 Μαΐου 2021, ο Σαλιές θα ενημερώσει σε συνομιλία του (η οποία, σύμφωνα με την έρευνα, αποτέλεσε αντικείμενο νόμιμης επισύνδεσης από τη γαλλική Αστυνομία) έτερο στέλεχος της Nexa ότι διαθέτει εξοπλισμό παρακολουθήσεων στην Ελλάδα.

Η συνομιλία αφορούσε εξαγωγή λογισμικού υποκλοπών της Intellexa στη Μαδαγασκάρη, το οποίο θα στοχοποιούσε κινητά μέσω SMS, αποσκοπώντας «στην υποκλοπή τηλεφωνικών επικοινωνιών».

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα έδινε λίγο αργότερα (Νοέμβριος 2021) δύο άδειες εξαγωγής του Predator στη Μαδαγασκάρη, σύμφωνα με τους New York Times. Οι Reporters United σημειώνουν ότι θα υπάρξει ξεχωριστό ρεπορτάζ για τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Το 2021, η εταιρεία Trovicor, συμφερόντων Nexa, συνέταξε προσφορά προς την Ελλάδα για την αναβάθμιση συστήματος υποκλοπών. Η σύμβαση μάλλον δεν υπογράφτηκε ποτέ αφού η δικαστική έρευνα των γαλλικών αρχών ματαίωσε τα σχέδια των εταιρειών που συνδέονται με το Predator.

Έγγραφο της Nexa αναφέρεται σε σχέδιο παρουσίασης λογισμικού υποκλοπών της εταιρείας στο ελληνικό υπουργείο Εσωτερικών το δεύτερο τρίμηνο του 2017 (Τα διαθέσιμα στοιχεία, σημειώνεται στην έρευνα, ότι συντείνουν ότι η πώληση, άγνωστο για ποιο λόγο, δεν προχώρησε).

Πρώην εργαζόμενος της Cytrox, της εταιρείας με έδρα τη Βόρεια Μακεδονία που ανέπτυξε το Predator, λέει στα Predator Files ότι υπήρχε στην Αθήνα κέντρο εκπαίδευσης πρακτόρων στη χρήση του Predator.

Τι αποκάλυψε ο πρώην εργαζόμενος της Cytrox
Αναλυτικότερα, όπως αναφέρεται στην έρευνα, ο πρώην εργαζόμενος της Cytrox αποκάλυψε ότι: «Στην Ελλάδα υπήρχαν τα κεντρικά γραφεία (σ.σ. της Intellexa), αλλά κι ένα μεγάλο κέντρο εκπαίδευσης του Predator. Μετά την εγκατάσταση της Intellexa στην Ελλάδα, ταξίδεψα στην Αθήνα με τον Ρότεμ (σ.σ. Φάρκας, εκ των ιδρυτών της Cytrox), όταν δημιουργούνταν οι εγκαταστάσεις».

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι: «Η αρχική ιδέα ήταν το κέντρο εκπαίδευσης να γίνει στα Σκόπια, όπου θα δίδασκα πελάτες και προγραμματιστές πώς θα χρησιμοποιούν το περιβάλλον χρήστη και γενικά το λογισμικό. Ωστόσο, η ιδέα της Βόρειας Μακεδονίας εγκαταλείφθηκε και το κέντρο μεταφέρθηκε στην Ελλάδα. Εκεί έβαλαν επικεφαλής έναν Ελληνοκύπριο. Είχε την επίβλεψη του σχεδίου. Ήταν ο βασικός υπεύθυνος πίσω από τα μολυσμένα μηνύματα που αποστέλλονταν στους στόχους (σ.σ. παρακολούθησης μέσω Predator), καθώς και πίσω από τη δημιουργία μολυσμένων συνδέσμων.

Εκπαίδευε χρήστες πώς να κάνουν μολύνσεις (σ.σ. μέσω Predator) και πώς να το χρησιμοποιούν αφού το κινητό (σ.σ. ενός στόχου) είχε μολυνθεί, πώς να παίρνω τα μηνύματά του, τέτοιου είδους πράγματα. Το συγκεκριμένο άτομο είχε εταιρεία στην Κύπρο και είχε βοηθήσει τον Ντίλιαν να στήσει εκεί μερικά πράγματα. Τον συνάντησα στο Τελ Αβίβ κατά την επίδειξη του λογισμικού υποκλοπών μαζί με τον Ταλ».

Γιατί στην Ελλάδα;

«Τι κάνει, άραγε την Ελλάδα, τόσο ελκυστικό πεδίο επένδυσης στην ανάπτυξη του Predator και οποιουδήποτε άλλου λογισμικού παγίδευσης των τηλεφώνων, των ψηφιακών δεδομένων, των ηλεκτρονικών ταχυδρομείων χιλιάδων πολιτών, και μάλιστα με τη φιλοδοξία να μη χρειάζεται καν να ανοίξεις ένα περίεργο sms ή μήνυμα (zero click);

Μήπως το γεγονός ότι ένας τόσο υψηλά ιστάμενος, όπως ο αποπεμφθείς γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, και τελικά το μέγαρο Μαξίμου εγγυόνταν ένα προστατευμένο περιβάλλον για τις απεχθείς δραστηριότητες της ‘Διεθνούς των υποκλοπών’;».

Τι απαντούν Μέγαρο Μαξίμου και η εταιρεία Nexa
Η ΕΦ.ΣΥΝ σημειώνει ότι απευθύνθηκε στην κυβέρνηση για να σχολιάσει την έρευνα. «Η υπόθεση βρίσκεται στην ανεξάρτητη Δικαιοσύνη και δεν έχουμε κανένα περαιτέρω σχόλιο», ήταν η απάντηση του πρωθυπουργικού γραφείου.

Επίσης, εστάλησαν ερωτήσεις στα δύο ανώτατα στελέχη της Nexa, Στέφαν Σαλιές και Ολιβιέ Μπομπό. Αυτοί σχετικά με την εμπλοκή τους με την Ελλάδα περιορίστηκαν να δηλώσουν ότι: «είτε υπήρχε εμπορική σχέση, σε πλήρη συμμόρφωση με όλους τους εφαρμοστέους κανονισμούς, είτε δεν υπήρξε κανένα συμβόλαιο ή παράδοση εξοπλισμού».

 

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις