Οι «προκλητικές δηλώσεις και επιδείξεις δύναμης δεν βοηθούν στις προσπάθειες για έναν εποικοδομητικό διάλογο», σημειώνει ο υπουργός Εξωτερικών

Οι «προκλητικές δηλώσεις και επιδείξεις δύναμης δεν βοηθούν στις προσπάθειες για έναν εποικοδομητικό διάλογο», σημειώνει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα, Real News, αλλά, παρά ταύτα, η Ελλάδα «επιθυμεί να συνεχιστεί η διαδικασία αυτή».

Αναφερόμενος, ειδικότερα στο ενδεχόμενο κίνδυνο που ορισμένοι πιστεύουν ότι υπάρχει να μην γίνει ο επαναληπτικό γύρος των διερευνητικών επαφών που άρχισε στις 25 Ιανουαρίου στην Κωνσταντινούπολη, αυτή τη φορά στην Ελλάδα, ο ίδιος είπε: «Δεν είμαστε εμείς που θα την τορπιλίσουμε. Δεν θα πέσουμε στην παγίδα της υπονόμευσης των συνομιλιών, αν υπάρχει όντως τέτοια πρόθεση από την άλλη πλευρά».

Πρόσθεσε ακόμη ότι η Αθήνα έχει «προτείνει ημερομηνίες για τη διεξαγωγή του επόμενου γύρου στην Αθήνα εδώ και εβδομάδες και αναμένουμε την τουρκική απάντηση. Προσερχόμαστε με καλή πίστη. Δεν είμαστε όμως αφελείς».

Ο υπουργός Εξωτερικών, αναφερόμενος στην τουρκική τακτική το τελευταίο διάστημα, που είναι βασικό κριτήριο για το εάν θα συνεχιστεί ή όχι ο ελληνο-τουρκικός διάλογος, αφού ανέφερε ότι «η συμπεριφορά της Τουρκίας είναι υπό συνεχή επιτήρηση », πρόσθεσε: «Το γεγονός ότι το Oruç Reis δεν έχει επανέλθει στην ανατολική Μεσόγειο εδώ και τρεις μήνες δεν σημαίνει επουδενί ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρωπαϊκή Ενωση δίνουν άφεση αμαρτιών στην Τουρκία ».

Οσον αφορά «το ωκεανογραφικό πλοίο Τσεσμέ -συμπλήρωσε- έχουμε προβεί ήδη σε διάβημα διαμαρτυρίας και έχουμε τονίσει, όχι μόνο ότι η έκδοση της σχετικής οδηγίας προς ναυτιλλομένους, NAVTEX, είναι παράτυπη, αλλά και ότι δεν συνάδει με την προσπάθεια αποκλιμάκωσης που επιθυμούμε. Θεωρούμε συνεπώς ότι η εν λόγω ενέργεια, όχι απλώς ήταν αχρείαστη, αλλά και ότι φορτίζει αρνητικά τις σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών».

Αναφερόμενος, επίσης, στη μεγάλη τουρκική άσκηση, «Γαλάζια πατρίδα», είπε ότι «ακόμα και αν η άσκηση αυτή λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο σε διεθνή ύδατα, τόσο η διεξαγωγή της στην παρούσα συγκυρία όσο και η ονομασία της αποτελούν μη φιλικές κινήσεις προς την Ελλάδα και δεν συνάδουν με το κλίμα εμπιστοσύνης που επιχειρούμε να οικοδομήσουμε ».

Σχετικά με τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που θα γίνει στις 25 Μαρτίου και στην ατζέντα της θα έχει -και- το θέμα της Τουρκίας, είπε ότι «στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα υποβληθεί έκθεση (σ.σ. από τον αρμόδιο Επίτροπο Εξωτερικής πολιτικής, Ζ.Μπορέλ), η οποία θα περιλαμβάνει ειδικό κεφάλαιο για την τουρκική συμπεριφορά έναντι κρατών-μελών της ΕΕ όπως η Ελλάδα και η Κύπρος».

Ως Ελλάδα, πρόσθεσε, «αναμένουμε να αποτυπωθεί το σύνολο των τουρκικών ενεργειών στην περιοχή , τουλάχιστον κατά τη διάρκεια του παρελθόντος έτους, όπως τα γεγονότα στον Εβρο, οι συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, οι υπερπτήσεις, το Oruç Reis, το πικ-νικ στα Βαρώσια, και ούτω καθεξής».

Οσον αφορά ενδεχόμενες κυρώσεις, ο Ν.Δένδιας απέφυγε να χρησιμοποιήσει αυτό τον όρο, λέγοντας πως «η εν λόγω έκθεση θα πρέπει, κατά την άποψή μας, να περιλαμβάνει προτάσεις για το ενδεχόμενο επιβολής περιοριστικών μέτρων».

Κατά την εκτίμηση του ιδίου, πάντως, «η τουρκική συμπεριφορά θα συνεχίσει να παραμένει στην ημερήσια διάταξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και μετά τον Μάρτιο».

Τέλος, όσον αφορά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε πρόσφατα με τον νέο Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Αντονυ Μπλίνκεν, μεταξύ των άλλων που συζήτησε, ήταν, όπως είπε, «η περαιτέρω ενίσχυση των εξαιρετικών διμερών σχέσεων με στόχο την υπογραφή της τροποποιημένης συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες, στην Αθήνα, ιδανικά το φθινόπωρο».

lawandorder.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις