Ανταπόκριση γερμανικού μέσου ενημέρωσης επισημαίνει την αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς ένα μικρό νησί χωρίς υποδομές
«Το ειδυλλιακό νησί της Γαύδου γίνεται ολοένα και πιο ελκυστικό για τους διακινητές που μεταφέρουν παράτυπους μετανάστες στην ΕΕ», παρατηρεί ο ανταποκριτής του Γερμανικού Δημοσιογραφικού Δικτύου (RND) στην Αθήνα, Γκερντ Χέλερ.
Μόνο χθες την Παρασκευή (23/2), όπως επισημαίνει η Deutsche Welle, η Ελληνική Ακτοφυλακή εντόπισε στη Γαύδο, ένα ακόμη σκάφος με 85 επιβαίνοντες.
«Ενώ στο παρελθόν οι περισσότεροι παράνομοι μετανάστες έρχονταν από την Τουρκία στην Ελλάδα από το Αιγαίο Πέλαγος και τον Έβρο, τώρα αυξάνεται ο αριθμός των διακινητών που φέρνουν μετανάστες από τη Βόρεια Αφρική προς τη Γαύδο και την Κρήτη», παρατηρεί ο Χέλερ.
Τα στατιστικά δείχνουν ότι πέρυσι σε Γαύδο και Κρήτη έφτασαν συνολικά 617 μετανάστες. Κατά τις επτά πρώτες εβδομάδες του 2024 έχουν έρθει ήδη 612.
Ο Χέλερ προσθέτει ότι, σύμφωνα με τους ειδικούς σε θέματα μετανάστευσης, η αύξηση οφείλεται σε δύο παράγοντες: «Πρώτον, η Ελλάδα έχει αυστηροποιήσει τους ελέγχους στο Αιγαίο και τον Έβρο, ενώ και η Τουρκία λαμβάνει τον τελευταίο καιρό επίσης πιο δραστικά μέτρα κατά των διακινητών.
» Και δεύτερον, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι έχει υιοθετήσει και αυτή αυστηρότερη στάση απέναντι στους παράνομους μετανάστες».
Όπως εξηγεί ο Γερμανός δημοσιογράφος, «οι ελληνικές Αρχές παρατηρούν και μία ακόμη ανησυχητική τάση: Αν και παλαιότερα οι διακινητές επεδίωκαν να ταξιδέψουν σε ήρεμα νερά, τώρα επιλέγουν συνειδητά πολύ συχνότερα διαδρομές όπου υπάρχει κακοκαιρία. Επειδή έτσι είναι μικρότερες οι πιθανότητες να τους εντοπίσει η Ακτοφυλακή και να τους στείλει πίσω.
» Η νέα αυτή συνθήκη αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για τους 120 κατοίκους της Γαύδου.
» Διότι το μικρό νησί δεν έχει ούτε την υποδομή για την υποδοχή και τη φιλοξενία των μεταναστών, ούτε και τον απαραίτητο αριθμό ανθρώπων που να μπορούν να περιθάλψουν τους μετανάστες.
» Οι περισσότεροι άνθρωποι στη Γαύδο ζουν από τους παραθεριστές που επισκέπτονται το νησί κατά τους θερινούς μήνες.
» Γι’ αυτό και υπάρχει έντονη ανησυχία πως το νησί θα μπορούσε να μετατραπεί σε μία δεύτερη Λαμπεντούζα, δηλαδή σε ένα μικρό νησί όπου θα φιλοξενούνται μετανάστες σε υπερπλήρεις καταυλισμούς, με αποτέλεσμα να πληγεί έτσι ο τουρισμός», καταλήγει ο Γκερντ Χέλερ.
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις