Διακοπές: Σε «δεξαμενές νερού» ή «στο χωριό και στην ενδοχώρα» τα «μπάνια του λαού»

299

Με φαγητό στο σπίτι ή στο χέρι, μισό κιλό φέτα, απαγορευτικό στα νησιά για τον μέσο Ελληνα και δεξαμενές νερού οι φετινές καλοκαιρινές διακοπές.

Ζούμε σε μια από τις ομορφότερες χώρες του κόσμου με ειδυλλιακές τοποθεσίες που λούζονται από ήλιο και περιβάλλονται από θάλασσα. Οι καλοκαιρινές διακοπές αποτελούσαν και αποτελούν μια περίοδο ξεκούρασης και ξεγνοιασιάς.

Στην καρδιά του φετινού καλοκαιριού και με τη «δαμόκλειο σπάθη» της ακρίβειας πάνω από τα κεφάλια των Ελλήνων ένας ιδιότυπος «πόλεμος» της ξαπλώστρας μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης προκαλεί αυγουστιάτικα μποφόρ.

Η κυβέρνηση, που «πολεμά» την ακρίβεια όπως λέει, παρατηρεί αμέτοχη το «πάρτι» των ανατιμήσεων στους τουριστικούς προορισμούς και στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια

Το πρώτο σύμπτωμα που παρατηρεί κανείς είναι αυτό της «κυβέρνησης παρατηρητή». Το Μαξίμου παρακολουθεί αμέτοχο τις τιμές των ακτοπλοϊκών να… απογειώνονται ενώ η κοινωνική δυσφορία για την ακρίβεια σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας μεγαλώνει.

Έστω και για λίγες ημέρες διακοπές…

Διακοπές στο βουνό;

«Οι άνθρωποι βρίσκουν διεξόδους» αντιτείνει η Σοφία Βούλτεψη απαντώντας σε σχετική ερώτηση που της τέθηκε σε ενημερωτικό πάνελ στέλνοντας τους έλληνες τουρίστες «στο χωριό και στην ενδοχώρα» και «όχι στα νησιά που είναι ακριβά». Η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου που πρόσφατα ήταν στο Βερολίνο όπου «τα σνίτσελ κοστίζουν 32 ευρώ, όχι σε ακριβό εστιατόριο» με το παράδειγμα αυτό θέλησε να αμφισβητήσει «κακές γλώσσες» που θέλουν την Ελλάδα «πρωταθλήτρια» στην ακρίβεια.

Βεβαίως, οι δηλώσεις περί διακοπών «στο χωριό και την ενδοχώρα» προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις τόσο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης όσο και από τους ίδιους τους πολίτες με την έμπειρη πολιτικό να επανέρχεται απαντώντας με εκτενή ανακοίνωσή της.

Σε αυτή μιλά για «γνωστές μεθόδους παραπληροφόρησης, διαστρέβλωσης και αποσπασματικών αναφορών» που τροφοδοτούν «την γνωστή ολοκληρωτική πρακτική της δολοφονίας χαρακτήρων και τη γλώσσα του μίσους».

Η Σοφία Βούλτεψη

Εξηγεί πως σε τηλεοπτική συζήτηση για το ύψος των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων «αφού επανέλαβα πολλές φορές ότι πρόκειται για σύνθετο πρόβλημα για το οποίο αναζητούνται και πρέπει να βρεθούν λύσεις, αφού δήλωσα ότι οι διακοπές είναι ανθρώπινο δικαίωμα, αφού είπα ότι δεν μπορείς να λες ‘’θα δουλεύεις όλον τον χρόνο και δεν θα πας πουθενά’’ προχώρησα στην απλή διαπίστωση ότι οι άνθρωποι βρίσκουν διεξόδους, χωρίς να λέω ότι δεν πρέπει να υπάρχει λύση, να πάνε στο χωριό ή στην ενδοχώρα».

Και καταλήγει λέγοντας ότι «στα νησιά υπάρχει ζήτημα, δεν υπάρχει αμφιβολία, και πρέπει να βρεθούνε περισσότερες λύσεις, αλλά όποιος λέει ότι έχει μια μαγική λύση, αυτό δεν γίνεται πιστευτό».

Στο βυθό της… «πισίνας»

Την ίδια χρονική περίοδο, στην αξιωματική αντιπολίτευση, ψηλά στην ατζέντα είναι η «πισίνα» του Στέφανου Κασσελάκη στις Σπέτσες. Ο πρόεδρος του κόμματος απαντώντας στα δημοσιεύματα που είχαν κεντρικό στόχο να καταδείξουν πως διάγει πολυτελή ζωή και ενδεχομένως αυθαιρετεί υποστήριξε πως η «αποκάλυψη» αφορά «μία ήδη υπάρχουσα δεξαμενή νερού βάθους 1,40 μέτρων».

Η Σοφία Βούλτεψη πάντως, με δηκτικό τρόπο, μίλησε σήμερα για «πισίνα – συσκευή ποδόλουτρου για τα ταλαιπωρημένα από τους αγώνες τους για τον λαό πόδια τους…» ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης  σχολίαζε «…όταν τα μεγάλα λόγια για το κράτος δικαίου βούλιαξαν στον βυθό μιας παράνομης πισίνας».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Στέφανος Κασσελάκης

Μια «περίεργη» σεζόν

Κάπως έτσι κυλούν οι μέρες και στην κορύφωση της τουριστικής σεζόν οι τουρίστες που καταφέρνουν να αποχωριστούν τα αστικά κέντρα έστω και λίγες ημέρες βάζουν μαχαίρι στις δαπάνες της εστίασης και ψυχαγωγίας προκειμένου να συγκρατήσουν τα έξοδά τους, επιλέγοντας συχνότερα το φαγητό στο σπίτι ή στο χέρι αντί για μια έξοδό τους σε κάποια ταβέρνα ή εστιατόριο.

σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών, ότι το 33% των ελλήνων καταναλωτών θεωρεί ότι το κόστος της εστίασης επιβαρύνει σημαντικά τον προϋπολογισμό των διακοπών και για τον λόγο αυτό έχουν γίνει πιο προσεκτικοί στις επιλογές τους ενώ οι επτά στους δέκα για λόγους οικονομίας έχουν αναγκαστεί να ακυρώσουν κάποια έξοδα για φαγητό ή ψυχαγωγία.

Κάποτε οι Έλληνες έφευγαν από το κλεινόν άστυ ακόμα και έναν μήνα πλέον όμως οι εποχές έχουν αλλάξει και ειδικά για τους οικογενειάρχες όποιος καταφέρει να φύγει έστω και για μία εβδομάδα θα πρέπει να θεωρείται προνομιούχος.

Για τους μισούς Έλληνες οι διακοπές φέτος είναι όνειρο θερινής νυκτός  ελέω ακρίβειας σε προϊόντα και υπηρεσίες την ίδια ώρα που οι μισθοί είναι καθηλωμένοι.

Ξεκούραση στην παραλία

«Η κίνηση των επισκεπτών δεν είναι η αναμενόμενη»

Με την τουριστική σεζόν να φτάνει στα πικ της και τις αφίξεις των ξένων τουριστών να φτάνουν σε αριθμούς ρεκόρ η κίνηση των επισκεπτών δεν είναι η αναμενόμενη τονίζουν παράγοντες του τουρισμού.

«Η σεζόν λίγο περίεργα φέτος αλλά καλά. Έχουμε και αρκετούς Έλληνες, ιδιαίτερα τον Αύγουστο η προσέλευσή τους είναι μεγάλη», λέει (MEGA) ο Σωκράτης Τζίτζικας, επιχειρηματίας εστίασης στο Πόρτο Κουφό στη Σιθωνία Χαλκιδικής.

«Μετά τις ευρωεκλογές υπήρχε αρκετή προσέλευση απλά είναι λίγο ιδιαίτερα φέτος, μια μέρα μπορεί να έχει πολύ κόσμο, μια μέρα λίγο, δεν έχει συνεχή ροή».

Όσον αφορά τις τιμές, «στα δωμάτια λίγο μια μικρή αύξηση, η εστίαση έχει διατηρήσει γενικά τις ίδιες τιμές».

Παρόμοια η εικόνα και στην Κουρούτα της Ηλείας.

«Τα πράγματα είναι περίεργα φέτος, υπάρχει μια ακρίβεια, μια αύξηση στις τιμές, ο κόσμος δεν μπορεί να κάνει αυτά που έκανε τα προηγούμενα χρόνια. Περιμένουμε τον Αύγουστο να υπάρξει περισσότερη ροή. Γενικά η κίνηση είναι λίγο υποτονική», λέει ο Άκης Οικονομίδης, επιχειρηματίας της εστίασης.

«Η περιοχή ακόμα δεν έχει την τουριστική ανάπτυξη που υπάρχει αλλού. Αφού έχουμε τους Έλληνες προσπαθούμε και εμείς με κάποιες χαμηλές τιμές, χωρίς χρεώσεις, να τους έχουμε πελάτες και να μπορούμε να εξυπηρετούμε καλύτερα. Η Κουρούτα έχει αρκετή ανάπτυξη στο θέμα των δωματίων».

Χωριάτικη… σαλάτα

Όλων αυτών είχε προηγηθεί η «χωριάτικη σαλάτα» που έφτιαξαν κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και φέτα. Στη διάρκεια της προ ημερησίας συζήτησης στη Βουλή για την ακρίβεια και στην αισχροκέρδεια (στα τέλη Μαΐου) το μενού ήταν ελληνικό και άκρως… απολαυστικό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερασπίστηκε με θέρμη τις προσπάθειες της κυβέρνησης αλλά μια συγκεκριμένη αναφορά του δημιούργησε εύλογες απορίες. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ακριβό ελαιόλαδο και στην τιμή της φέτας αλλά τα έκανε… σαλάτα.

Μαγειρεύοντας την… ακρίβεια

«Άκουσα τον αρχηγό σας» είπε ο Μητσοτάκης αναφερόμενος στον Στέφανο Κασσελάκη «να μας λέει πόσο κάνει η φέτα στην Ελλάδα είναι ακριβότερη». Σήκωσε τα χαρτιά του και απάντησε: «Λοιπόν, η φέτα στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία: 6,28 στην Ελλάδα, 8,98 στο Ηνωμένο Βασίλειο, 8,68 στην Ισπανία, 10,63 στην Πορτογαλία».

Όσοι άκουσαν την αναφορά του πρωθυπουργού εντός και εκτός της Βουλής άρχισαν να αναρωτιούνται… Πού τη βρήκε την τιμή αυτή;

Η παρέμβαση του κυβερνητικού εκπροσώπου ξεκαθάρισε τα πράγματα. «Στο ζήτημα της φέτας, πριν βγάλουν ανακοίνωση στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπήκαν καν στον κόπο να διαβάσουν το έγγραφο που κατέθεσε ο πρωθυπουργός στη Βουλή. Αν το έκαναν, θα αντιλαμβάνονταν ότι συνέκρινε τις τιμές μεταξύ ιδίων ποσοτήτων στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες» ξεκαθαρίζοντας πως το 6,28 ευρώ αφορά το μισό κιλό.

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αν σας άρεσε το άρθρο

Κάνετε Like