Διαφωνία κορυφής στις ΗΠΑ σχετικά με την πίεση στην Ουκρανία για να δοθεί διπλωματικό τέλος στον πόλεμο με τη Ρωσία.

Ρήξη στα ανώτατα επίπεδα της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών; Πλέον είναι διαφορετικές οι προσεγγίσεις από την ηγεσία του Αμερικανικού Στρατού και από τον Τζο Μπάιντεν για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Είναι τώρα η ώρα για να ιέσουν την Ουκρανία να επιδιώξει διπλωματικό τέλος στον πόλεμο με τη Ρωσία; Ο Αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων της Αμερικής ζητά διαπραγματεύσεις ενώ οι σύμβουλοι του Προέδρου Μπάιντεν υποστηρίζουν ότι είναι πολύ νωρίς για να γίνει αυτό.

Ο στρατηγός Mark A. Milley, φέρεται να έχει υποστηρίξει σε εσωτερικές συνεδριάσεις ότι οι Ουκρανοί πέτυχαν περίπου όσα θα μπορούσαν εύλογα να περιμένουν στο πεδίο της μάχης πριν μπει ο χειμώνας. Και γι’ αυτό θα πρέπει να προσπαθήσουν να ενισχύσουν τα κέρδη τους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με αξιωματούχους που ενημερώθηκαν για τις συζητήσεις.

Ωστόσο, άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι είναι αντίθετοι στην ιδέα, υποστηρίζοντας ότι καμία πλευρά δεν είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί. Και θεωρούν ότι οποιαδήποτε ανακωχή στις μάχες θα έδινε στον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Β. Πούτιν την ευκαιρία να ανασυνταχθεί.

Αν και οι σύμβουλοι του Τζο Μπάιντεν πιστεύουν ότι ο πόλεμος πιθανότατα στο τέλος θα λήξει μέσω διαπραγματεύσεων, όπως ανέφεραν αξιωματούχοι, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η στιγμή δεν είναι ώριμη. Και σημειώνουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρέπει να θεωρηθούν ότι πιέζουν τους Ουκρανούς να συγκρατηθούν όσο έχουν δυναμική.

Η συζήτηση, την οποία οι αξιωματούχοι περιέγραψαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, επειδή δεν είχαν εξουσιοδότηση να αναφερθούν σε «ευαίσθητες συζητήσεις», έχει ξεσπάσει δημόσια τις τελευταίες ημέρες καθώς ο στρατηγός Milley έκανε σχόλια υπονοώντας τις συμβουλές που έχει δώσει ιδιωτικά: «Αδράξτε τη στιγμή», είπε σε ομιλία του στη Νέα Υόρκη την περασμένη Τετάρτη.

Σε συνέντευξή του στο CNBC την περασμένη Πέμπτη είπε: «Έχουμε δει τον ουκρανικό στρατό να πολεμά τον ρωσικό στρατό σε αδιέξοδο», είπε. «Τώρα, το τι επιφυλάσσει το μέλλον δεν είναι γνωστό με κανένα βαθμό βεβαιότητας, αλλά πιστεύουμε ότι υπάρχουν κάποιες δυνατότητες εδώ για κάποιες διπλωματικές λύσεις».

Ο Λευκός Οίκος, ωστόσο, αποστασιοποιήθηκε από οποιαδήποτε αντίληψη ότι πιέζει τον πρόεδρο της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky να παραχωρήσει εδάφη στους Ρώσους, ακόμη και μετά την απόσυσρηση των δυνάμεων από τη Χερσώνα.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πιέζουν την Ουκρανία», είπε ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του προέδρου, στους δημοσιογράφους. «Δεν επιμένουμε με την Ουκρανία. Αυτό που κάνουμε είναι να συμβουλεύουμε ως εταίροι και να δείχνουμε την υποστήριξή μας όχι μόνο μέσω δημόσιων δηλώσεων ή ηθικής υποστήριξης, αλλά μέσω της απτής, φυσικής υποστήριξης της στρατιωτικής βοήθειας».

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα δαπανήσει άλλα 400 εκατομμύρια δολάρια για στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία . Μεταξύ των όπλων που θα αποσταλούν θα είναι τα πρώτα κινητά συστήματα αεράμυνας Avenger που παρέχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς και πύραυλοι για συστήματα αεράμυνας HAWK που ήδη παρέχονται από την Ισπανία, όλμοι, βλήματα πυροβολικού, Humvee, εκτοξευτές χειροβομβίδων, εξοπλισμός κρύου καιρού και πυρομαχικά για την Συστήματα πυραύλων πυροβολικού υψηλής κινητικότητας , ή HIMARS, που έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά στην απώθηση των Ρώσων.

Ωστόσο, το Υπουργείο Άμυνας απέρριψε τα ουκρανικά αιτήματα για μη επανδρωμένα αεροσκάφη Grey Eagle MQ-1C, τα οποία Αμερικανοί αξιωματούχοι φοβούνται ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να χτυπήσουν στόχους σε ρωσικό έδαφος, διακινδυνεύοντας μια επικίνδυνη κλιμάκωση του πολέμου, όπως ανέφερε η Wall Street Journal.

Το ζήτημα της θέσης των Ηνωμένων Πολιτειών στις διαπραγματεύσεις έχει κινήσει συνομιλίες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού Ωκεανού τις τελευταίες ημέρες, καθώς Αμερικανοί, Ουκρανοί, Ρώσοι και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν τα ενίοτε μικτά σήματα από την Ουάσιγκτον.

Ένα ταξίδι του κ. Σάλιβαν στο Κίεβο την περασμένη εβδομάδα άφησε σε ορισμένους την εντύπωση ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν προέτρεπε τον κ. Ζελένσκι να δείξει τουλάχιστον προθυμία να διαπραγματευτεί, αλλά Αμερικανοί αξιωματούχοι το αρνήθηκαν.

Αντίθετα, είπαν, στο τέλος μιας συνάντησης που επικεντρώθηκε κυρίως σε άλλα θέματα που σχετίζονται με τον πόλεμο, ότι ο κ. Σάλιβαν πρότεινε στον κ. Ζελένσκι να σκεφτεί «μια δίκαιη ειρήνη», μια φράση που χρησιμοποιήθηκε από την Ομάδα των G7 τον περασμένο μήνα.

Η σύγχυση επιδεινώθηκε από τα διφορούμενα σχόλια του κ. Μπάιντεν σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη. Ερωτηθείς εάν πιστεύει ότι η Ουκρανία έχει τώρα τη μόχλευση που χρειάζεται για να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις, ο πρόεδρος άφησε την πόρτα ανοιχτή. «Μένει να δούμε αν θα υπάρξει ή όχι η κρίση για το εάν η Ουκρανία είναι ή όχι έτοιμη να συμβιβαστεί με τη Ρωσία», είπε.

Στρώνουν το τραπέζι για διπλωματική λύση στην Ουκρανία;

μπαιντεν, πολεμος ουκρανια, ρωσια, πουτιν

Πιεζόμενος αργότερα για το εάν πρότεινε στην Ουκρανία να εξετάσει το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει κάποια εδάφη, ο κ. Μπάιντεν είπε όχι. «Αυτό εξαρτάται από τους Ουκρανούς. Τίποτα για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία», είπε, επαναλαμβάνοντας την επίσημη γραμμή ότι οποιοδήποτε ψήφισμα πρέπει να καθοριστεί από το Κίεβο, όχι από τις Ηνωμένες Πολιτείες ή την Ευρώπη. «Ξέρω ένα πράγμα: Δεν πρόκειται να τους πούμε τι πρέπει να κάνουν».

Ορισμένοι νυν και πρώην αξιωματούχοι είπαν ότι η απόχρωση της στάσης της διοίκησης έχει χαθεί. Αν και δεν πιέζει επί του παρόντος για συνομιλίες, η κυβέρνηση θέλει να είναι προετοιμασμένη για διπλωματία κάποια στιγμή αργότερα, όταν θα έχει νόημα.

«Η αίσθηση μου είναι ότι η κυβέρνηση βυθίζεται στο ενδεχόμενο της διπλωματίας», είπε ο Τσαρλς Α. Κουπτσάν, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν που υπηρέτησε ως σύμβουλος του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για την Ευρώπη και έγραψε πρόσφατα ένα δοκίμιο υπέρ των συνομιλιών.

«Θέλουν να εισαγάγουν τη δυνατότητα της διπλωματίας χωρίς να φαίνεται ότι λένε στους Ουκρανούς τι να κάνουν». Και πρόσθεσε: «Στρώνει το τραπέζι, αλλά δεν κάθεται στο τραπέζι».

Η προφανής προθυμία να διεξαχθούν συνομιλίες έχει προκαλέσει έντονη κριτική από ορισμένους εμπειρογνώμονες εξωτερικής πολιτικής που υποστηρίζουν ότι θα ήταν λάθος να στοιχηματίσουμε ενάντια στην ικανότητα της Ουκρανίας να κερδίσει μεγαλύτερο μέρος της επικράτειάς της από τους Ρώσους κατακτητές.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν θα πρέπει να αποτρέψουν την πιθανότητα, ακόμη και την πιθανότητα, μεγαλύτερης ουκρανικής στρατιωτικής επιτυχίας, επιμένοντας σε μια κατάπαυση του πυρός ή υποθέτοντας ότι είναι αδύνατο για την Ουκρανία, για παράδειγμα, να απελευθερώσει το Ντονμπάς ή ακόμα και την Κριμαία. Αυτό έγραψε ο Daniel Fried, πρώην διπλωμάτης καριέρας τώρα στο Atlantic Council, έγραψε στον ιστότοπο Just Security .

Ο κ. Ζελένσκι και οι σύμβουλοί του επανέλαβαν αυτή την εβδομάδα ότι η Ουκρανία είχε επανειλημμένα προτείνει την επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών με τη Ρωσία και ότι τέτοιες συνομιλίες δεν θα μπορούσαν να ξεκινήσουν μέχρι να αποσυρθούν τα ρωσικά στρατεύματα και να επιστρέψουν τα εδάφη που έχουν καταλάβει. Ωστόσο, οι αναλυτές σημείωσαν ότι ο Ουκρανός ηγέτης δεν επανέλαβε προηγούμενες δηλώσεις ότι οι συνομιλίες δεν θα μπορούσαν να ξεκινήσουν όσο ο κ. Πούτιν εξακολουθεί να ηγείται της Ρωσίας.

Ακόμη και πριν από το πρόσφατο κύμα ουκρανικών στρατιωτικών προελάσεων, ο κ. Ζελένσκι βρισκόταν υπό βαριά και διαρκή πολιτική πίεση να αρνηθεί οποιαδήποτε παραχώρηση που θα άφηνε τις ρωσικές δυνάμεις να ελέγχουν το ουκρανικό έδαφος.

Η συζήτηση στην Ουάσιγκτον έρχεται καθώς εγείρονται ερωτήματα σχετικά με τη διάρκεια της αμερικανικής υποστήριξης στην πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας.

Ο Kevin McCarthy, ο ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων που ελπίζει να γίνει πρόεδρος της Βουλής στο νεοεκλεγμένο Κογκρέσο, απέρριψε μια «λευκή επιταγή» στη συνεχιζόμενη βοήθεια προς την Ουκρανία, αν και άλλοι Ρεπουμπλικάνοι ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του γερουσιαστή Mitch McConnell από το Κεντάκι, παραμένουν σταθεροί υποστηρικτές του Κιέβου. .

Μια ομάδα Δημοκρατικών της Βουλής κυκλοφόρησε πρόσφατα μια επιστολή που συνιστά διαπραγματεύσεις και στη συνέχεια την απέσυρε λόγω κριτικής. Αλλά κάποιοι συνεχίζουν να πιέζουν για συνομιλίες. «Πιστεύω ότι οι προοδευτικοί ανέκαθεν υποστήριζαν να στηρίζονται σε διπλωματικές λύσεις», είπε η εκπρόσωπος Alexandria Ocasio-Cortez, Δημοκρατική της Νέας Υόρκης, στο Intercept. «Θα πρέπει να συνεχίσουμε να στηριζόμαστε σε αυτό».

Ο Στατηγός έφερε παράδειγμα τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Στις εσωτερικές συζητήσεις στον Λευκό Οίκο, ο στρατηγός Milley υπήρξε ισχυρή φωνή υπέρ της διπλωματίας, αλλά δεν θέλει να δώσει την εντύπωση ότι υποτιμά τους Ουκρανούς, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι. Έχει επισημάνει τις δορυφορικές εικόνες που δείχνουν ότι οι Ρώσοι σκάβουν χαρακώματα και καθιερώνουν σταθερές γραμμές σε μεγάλο μέρος των κατεχόμενων εδαφών, προετοιμάζοντας την κατάσταση για τον χειμώνα, όταν τα μέτωπα πιθανώς θα σταθεροποιηθούν. Η οπισθοχώρηση φάνηκε να στοχεύει στη δημιουργία μιας πιο αμυντικής θέσης.

Δεδομένου ότι, όπως ανέφεραν αξιωματούχοι, ο στρατηγός υποστήριξε ότι οι μάχες μπορεί να χαλαρώσουν τους κρύους μήνες με λιγότερες πιθανότητες για περαιτέρω θεμελιώδεις αλλαγές στο έδαφος, προσφέρουν ένα παράθυρο ευκαιρίας για συνομιλίες.

Στις συζητήσεις του Λευκού Οίκου, επικαλέστηκε τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν οι δύο πλευρές συμμετείχαν επί χρόνια σε πόλεμο χαρακωμάτων με ελάχιστες αλλαγές στο έδαφος, αλλά με εκατομμύρια άσκοπες απώλειες. Ένα παράδειγμα που παρουσίασε στην ομιλία του και στην Οικονομική Λέσχη της Νέας Υόρκης.

Το θέμα δεν είναι να επιβραβευτεί ο κ. Πούτιν, είπαν αξιωματούχοι περιγράφοντας την άποψη του στρατηγού, αλλά ότι ίσως αυτή είναι η στιγμή που η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της μπορούν να αρχίσουν να εργάζονται προς μια πολιτική λύση. Και αυτό, επειδή μια διαρκής στρατιωτική λύση μπορεί να μην είναι εφικτή στο εγγύς μέλλον.

Την κρίση του στρατηγού Milley δεν συμμερίζονται ο κ. Μπάιντεν ή ο κ. Σάλιβαν, όπως σημείωσαν αξιωματούχοι. Ο κ. Πούτιν δεν έδειξε προθυμία να διαπραγματευτεί, είπαν, και οι Ουκρανοί έχουν ενθαρρυνθεί από την επιτυχία τους στο πεδίο της μάχης, καθιστώντας τους απρόθυμους να ανταλλάξουν εδάφη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες πίεζαν για συνομιλίες σε αυτό το σημείο, επισήμαναν οι αξιωματούχοι αντανακλώντας την άποψη του κ. Σάλιβαν, αυτό θα έστελνε ένα μήνυμα στον κ. Πούτιν ότι το μόνο που έπρεπε να κάνει θα ήταν να επιμηκύνει τον πόλεμο λίγο περισσότερο και τελικά οι Αμερικανοί θα έκαναν τη δουλειά για αυτόν.

«Μόνο ο Ζελένσκι και η κυβέρνησή του μπορούν να λάβουν αυτές τις αποφάσεις», δήλωσε ο Στίβεν Πάιφερ, πρώην πρεσβευτής της Αμερικής στην Ουκρανία. «Η Ουάσιγκτον δεν πρέπει να τον πιέζει να το κάνει, και τουλάχιστον μέχρι στιγμής, φαίνεται ότι η Ουάσιγκτον το καταλαβαίνει αυτό».

ieidiseis.gr

AP Photo/Evan Vucci

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις