Η διαφωνία των γονιών και τα ασφαλιστικά μέτρα
Κενά και παρερμηνείες στον νόμο της συνεπιμέλειας αποκαλύπτει η περίπτωση δυο δίδυμων αγοριών μαθητών της δευτέρας δημοτικού, τα οποία έγιναν «μπαλάκι» για δημόσιο και ιδιωτικό σχολείο εξαιτίας της διαφωνίας των εν διαστάσει γονέων τους.
Η περίπλοκη υπόθεση απασχόλησε πριν από λίγες ημέρες την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και μεγάλο ιδιωτικό σχολείο των βορείων προαστίων και δημόσιο δημοτικό των νοτίων προαστίων.
Ο «γολγοθάς» των δυο δίδυμων αγοριών ξεκίνησε όταν η μητέρα τους τα έγραψε στο ιδιωτικό εκπαιδευτήριο για να φοιτήσουν στη δεύτερη τάξη του δημοτικού. Ο πατέρας τους όμως ο οποίος είναι σε διάσταση με τη μητέρα των αγοριών επέμενε τα παιδιά του να πάνε σε δημόσιο σχολείο.
Οι δυο πλευρές κατέθεσαν αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων με αποτέλεσμα τα παιδιά, ενώ είχαν ήδη γραφτεί στο ιδιωτικό σχολείο και είχαν ξεκινήσει τα μαθήματά τους, να μη μπορούν να πηγαίνουν σχολείο γιατί δεν είχε βγει οριστική απόφαση του Δικαστηρίου. Στα ασφαλιστικά μέτρα, σύμφωνα με τα δικόγραφα, η μητέρα ζητούσε να της ανατεθεί αποκλειστικά η επιμέλεια των παιδιών της και ο πατέρας να του ανατεθεί η συνάσκηση της επιμέλειας και ειδικότερα «να απαιτείται συναπόφαση μεταξύ άλλων θεμάτων και στα θέματα της εκπαίδευσης».
Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών με απόφασή του το 2020 ανέθεσε την άσκηση της αποκλειστικής επιμέλειας στη μητέρα απορρίπτοντας το αίτημα του πατέρα να ανατεθεί η συνεπιμέλεια των παιδιών και σε εκείνον.
Τα παιδιά κατά την περυσινή χρονιά φοιτούσαν στην πρώτη τάξη του δημοτικού σε δημόσιο σχολείο της Γλυφάδας, ενώ έγιναν δεκτά προς φοίτηση σε ιδιωτικό εκπαιδευτήριο. Η μητέρα η οποία έγραψε τα παιδιά στο ιδιωτικό ενημέρωσε το Δημόσιο σχολείο για να προβεί στη σχετική πράξη μετεγγραφής, δηλαδή από το δημόσιο στο ιδιωτικό.
Ωστόσο ο πατέρας κατέθεσε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων με την οποία αιτήθηκε, το Δικαστήριο «να άρει την προκύψασα μεταξύ αυτού και της μητέρας διαφωνία που έχει ανακύψει για το ζήτημα της επιλογής δημοσίου ή ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου για τα παιδιά τους και να αποφανθεί ότι πλέον συμφέρον για τα ανήλικα τέκνα μας είναι η εγγραφή σε δημόσιο σχολείο». Επίσης με την ίδια αίτηση ασφαλιστικών ο πατέρας ζητούσε αίτημα προσωρινής διαταγής να υποχρεώσει τη μητέρα να εγγράψει τα ανήλικα παιδιά στο δημόσιο σχολείο. Με απόφαση του το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών απέρριψε την αίτηση του πατέρα και τα παιδιά έγιναν δεκτά στο ιδιωτικό σχολείο, όπου και ξεκίνησαν την φετινή χρονιά. Ωστόσο, το δημοτικό σχολείο στο οποίο φοιτούσαν την περυσινή χρονιά δεν ολοκλήρωνε τη μετεγγραφή των μικρών μαθητών με την αιτιολογία ότι «δεν υπάρχει οριστική δικαστική απόφαση» και παρερμηνεύοντας το νόμο της συνεπιμέλειας. Αποτέλεσμα ήταν το ιδιωτικό σχολείο να «απειλεί» ότι θα διώξει τα παιδιά αφού δεν γινόταν η μετεγγραφή από το δημόσιο.
Ωστόσο με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας μετά από τα απαραίτητα έγγραφα και αποφάσεις που προσκόμισε η δικηγόρος της μητέρας Κατερίνα Γιαμπουράνη, η οποία χειρίστηκε την υπόθεση, βρέθηκε λύση για τα δίδυμα αγοράκια. «Τα παιδιά, με τη διάσπαση της έγγαμης συμβίωσης, «δεν ανήκουν» και δεν πρέπει «να ανήκουν» στον έναν ή στον άλλο γονέα. Ο Ν.4800/2021 σκοπό έχει την ενεργή παρουσία των δύο γονέων στην ανατροφή των παιδιών τους, καθιερώνει την αρχή της ισότητας των γονέων στις ευθύνες και τα δικαιώματα, με γνώμονα το συμφέρον του τέκνου, χωρίς να υπάρχει αποκλεισμός του ενός ή του άλλου γονέα, πλην συγκεκριμένων εξαιρέσεων. Πολύ φοβάμαι, όμως, ότι ο νέος νόμος της συνεπιμέλειας, όπως είναι διατυπωμένος, αφήνει περιθώρια παρερμηνειών και δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από αυτά που ήρθε να επιλύσει.
Η συγκεκριμένη περίπτωση αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα σύγχυσης μεταξύ των διατάξεων της συνεπιμέλειας και των διατάξεων περί άρσης της διαφωνίας των γονέων σχετικά με τη φοίτηση των παιδιών τους σε ιδιωτικό ή δημόσιο σχολείο. Έτσι, ενώ υπήρχε δικαστική απόφαση ασφαλιστικών μέτρων που έλυνε τη διαφωνία της φοίτησης των τέκνων υπέρ του ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου, η Διευθύντρια του Δημόσιου Δημοτικού Σχολείου αρνείτο την ολοκλήρωση της μετεγγραφής, κατ’ εσφαλμένη ερμηνεία και εφαρμογή του νόμου της συνεπιμέλειας, αλλά και των σχετικών εγκυκλίων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων απαιτώντας παράλληλα αμετάκλητη δικαστική απόφαση!
Ως γνωστόν, για να καταστεί μία απόφαση αμετάκλητη θα πρέπει να παρέλθουν πάρα πολλά χρόνια. Τελικά, το θέμα επιλύθηκε από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής, οπότε το Δημόσιο Δημοτικό Σχολείο συμμορφώθηκε με τη δικαστική απόφαση και ολοκλήρωσε τη μετεγγραφή των παιδιών. Σήμερα, τα παιδιά φοιτούν κανονικά στο σχολείο τους. Πλην όμως, μέχρι να επιλυθεί το ζήτημα, επί περίπου ένα δίμηνο, τα παιδιά ταλαιπωρήθηκαν, φοιτώντας άλλοτε στο δημόσιο και άλλοτε στο ιδιωτικό σχολείο, γεγονός το οποίο ήταν καταφανώς ενάντια στο συμφέρον τους», εξηγεί στο protothema.gr η δικηγόρος Κατερίνα Γιαμπουράνη.
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις