Τι αναφέρεται στην απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Καλαμάτας

Με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Καλαμάτας επαναπροσλαμβάνονται 2 από τους 4 απολυμένους συνδικαλιστές οι οποίοι απολύθηκαν από το Ίδρυμα της Εκκλησίας της Καλαμάτας υπό την επωνυμία «Άσυλο Απόρων Ανιάτων “Η Στέγη της Εκκλησίας”», λόγω της συνδικαλιστικής τους δράσης.

Δυο εκ των 4 απολυθέντων πρωτοστάτησαν στην ίδρυση του εν λόγω Σωματείου, κάτι το οποίο ήταν γνωστό στην διοίκηση του Ιδρύματος. Μάλιστα, ο διευθυντής του εν λόγω Ιδρύματος γνώριζε ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι πρωτοστατούν στην Ίδρυση Σωματείου κατά τις διατάξεις του συνδικαλιστικού νόμου 1264/1982 και για το λόγο αυτό με επιστολή του γνωστοποίησε ότι απαγορεύεται η παραμονή των εργαζομένων εντός του εργασιακού χώρου, μετά το πέρας της εργασίας τους.

Πράγματι κατατέθηκε στο Πρωτοδικείο Καλαμάτα αίτηση ίδρυσης Σωματείου με την επωνυμία «Ίδρυμα Απόρων Ανιάτων “Η Στέγη της Εκκλησίας”», η οποία στην εκπνοή του 2019 πήρε το «πράσινο φως» από τις δικαστικές αρχές, κάτι το οποίο είχε γίνει γνωστό και στην διοίκηση του Ιδρύματος, όπως επισημαίνεται στη δικαστική απόφαση.

Με την είσοδο του 2020 το εν λόγω Ίδρυμα της Εκκλησίας της Καλαμάτας απέλυσε 4 εργαζόμενους. Δυο εκ των απολυθέντων (καταγγελία σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου) είχαν πρωτοστατήσει στην ίδρυση του Σωματείου και είχαν την συνδικαλιστική προστασία του νόμου 1264/1982. Παρ΄ όλα αυτά, απολύθηκαν και πρόκειται για τον πρόεδρο του Σωματείου Παναγιώτη Φαββατά και την ταμία Μαρία Γουρνά.

Το Πρωτοδικείο Καλαμάτας (πρόεδρος η Δήμητρα Πιπερρίγκα) με την υπ΄ αριθμ. 80/2021 απόφασή του (διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων) έκρινε άκυρες τις απολύσεις του προέδρου και της ταμίας του εν λόγω Σωματείου, οι οποίες έγιναν κατά παράβαση του συνδικαλιστικού νόμου 1264/1982, όπως αυτός ίσχυε το χρόνο της καταγγελίας των συμβάσεων εργασίας τους, και διέταξε την προσωρινή επαναπρόσληψή τους.

Παράλληλα, το Πρωτοδικείο Καλαμάτας υποχρέωσε το εν λόγω Ίδρυμα της Εκκλησίας να αποδέχεται προσωρινά τις υπηρεσίες των δύο απολυμένων συνδικαλιστικών στελεχών, έως την έκδοση απόφασης επί της κυρίας αγωγής που έχουν καταθέσει. Η απασχόλησή τους θα γίνει υπό τους όρους εργασίας και τις αποδοχές που ελάμβαναν πριν την καταγγελία των συμβάσεων εργασίας τους.

Σε περίπτωση κατά την οποία το Ίδρυμα της Εκκλησίας της Καλαμάτας δεν αποδεχθεί την απασχόλησή τους, υποχρεούται να καταβάλλει σε κάθε ένα από τους δύο απολυθέντες συνδικαλιστές ημερησίως το ποσό των 150 ευρώ, σύμφωνα με την απόφαση του Πρωτοδικείου Καλαμάτας.

protothema.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις