Άρχισαν οι καταθέσεις συγγενών θυμάτων στη δίκη για τη φονική πυρκαγιά

Μνήμες από τα όσα βίωσαν στις 23 Ιουλίου του 2018 όταν η πύρινη λαίλαπα οδήγησε στο θάνατο 104 ανθρώπους, ξύπνησαν σήμερα στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας, όπου διεξάγεται η δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι. Στο ακροατήριο κατέθεσε σήμερα η πρώτη μάρτυρας, δικηγόρος στο επάγγελμα, η οποία έχασε τον αδελφό της Παναγιώτη Χαμηλοθώρη όταν εκείνος εγκλωβίστηκε μέσα στο αυτοκίνητό του, ακολουθώντας, όπως είπε, τις οδηγίες των αρμοδίων.

Ειδικότερα, η κ. Σοφία – Αγγελική Χαμηλοθώρη η οποία παρίσταται ως πολιτική αγωγή στη δίκη, στην κατάθεσή της περιέγραψε το χάος της ασυνεννοησίας και της έλλειψης ενημέρωσης των πολιτών που επικρατούσε εκείνες τις τραγικές ώρες, αναφέροντας στην κατάθεσή της πως ο αδελφός της ίσως και να έχει σωθεί αν δεν είχε ακούσει τις Αρχές.

Η μάρτυρας κατέθεσε πως ο αδελφός της κάηκε μέσα στο αυτοκίνητό του, εγκλωβισμένος στο δρόμο που οι αστυνομικοί κατηύθυναν τον κόσμο, προς το Κόκκινο Λιμανάκι, ενώ επέστρεφε στο σπίτι του στη Νέα Μάκρη από τη δουλειά του στο Μαρούσι.

«Ο αδελφός μου πήγε σε αυτή τη διαδρομή γιατί του υποδείχθηκε να πάει. Δεν υπήρχε απολύτως καμία ενημέρωση για το πού ήταν η φωτιά… Δεν ενημερώθηκαν ποτέ οι άνθρωποι για το πότε πέρασε η φωτιά στη Μαραθώνος. Ο αδερφός μου ίσως να είχε σωθεί. Ποιος ξέρει; Δεν υπήρχε κανένας συντονισμός… Θα μπορούσαν να τους είχαν πει να πάνε στο λιμάνι αλλά σε όλους έλεγαν να πάνε στο Κόκκινο Λιμανάκι», είπε η μάρτυρας και τόνισε πως όλοι «έβρισκαν μπροστά τους τη φωτιά».

«Διαπίστωσα ότι υπήρχαν έντονοι καπνοί Δεν φαινόταν κανένα πτητικό η εναέριο μέσο, προσπάθησα να επικοινωνήσω με το σύζυγό μου να ρωτήσω τι γίνεται», ανέφερε η μάρτυρας περιγράφοντας τις στιγμές αγωνίας που έζησε όταν δεν μπορούσε καν να επικοινωνήσει με τον αδερφό της. Όπως είπε, η ίδια και ο σύζυγό της πήγαν στη συνέχεια στο λιμάνι της Ραφήνας.

Η μάρτυρας κατέθεσε: «Μείναμε πολλές ώρες στο λιμάνι. Όσο περνούσε η ώρα και δεν επικοινωνούσε αρχίσαμε να καταλαβαίνουμε τι έχει συμβεί. Είμαστε στο λιμενικό μαζί με την κυρία Φύτρου (σ.σ πρόκειται για τη γυναίκα η οποία έχασε στη φωτιά το σύζυγο και τα δύο της παιδιά) που εκείνη τη ώρα πληροφορήθηκε το θάνατο της κόρης της».

Η μάρτυρας υποστήριξε πως δεν υπήρχε καμία ενημέρωση για την κατεύθυνση της πυρκαγιάς ενώ έκανε λόγο για πλήρη αδιαφορία κάθε αρμόδιου. Όπως ανέφερε ούτε οι δημοτικοί δρόμοι είχαν καθαριστεί, ούτε η Περιφέρεια κινητοποιήθηκε να δώσει εντολή εκκένωσης αφού η φωτιά είχε επεκταθεί σε δύο Δήμους.

Ακόμη, η μάρτυρας κατά τη διάρκεια της κατάθεσής της, τόνισε: «Αν είχε διαταχθεί έγκαιρα εκκένωση θα είχε σωθεί κόσμος». Σύμφωνα δε με την ίδια ούτε η Αστυνομία ούτε η Πυροσβεστική έδρασαν σωστά αφού κατεύθυναν τους πολίτες, στέλνοντας την ροή των οχημάτων μέσα στο Μάτι. «Κανείς δεν ενημέρωσε, από το ραδιόφωνο, από τα ΜΜΕ πως πρέπει να κινηθούν… Στο Μάτι φάνηκε ότι υπήρχε τεράστια συγκέντρωση αυτοκινήτων .Οι άνθρωποι δεν γνώριζαν τι συμβαίνει εκεί και πήγαιναν προς τα εκεί . Όλους τους έστειλαν από μέσα», κατέληξε.

Βασιλική Κόκκαλη
protothema.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις