Τι αναφέρει το βούλευμα

Ο αιγυπτιακής καταγωγής καταγγέλλων ισχυρίζεται ότι ο σκηνοθέτης και ηθοποιός τον κακοποίησε σεξουαλικά τον Ιούλιο του 2015 και ενώ ο ίδιος ήταν ανήλικος.

Συνεχίζεται σήμερα ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας η δίκη του Δημήτρη Λιγνάδη, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορίες που αφορούν σε τέσσερις υποθέσεις βιασμών κατά συρροή ανηλίκων και ενηλίκων ανδρών. Σήμερα, στο βήμα του μάρτυρα, εκτός απροόπτου, αναμένεται να ανέβει για να καταθέσει ο δεύτερος άνδρας, αιγυπτιακής καταγωγής, ο οποίος έχει καταγγείλει τον σκηνοθέτη και ηθοποιό για σεξουαλική κακοποίησή του στην Επίδαυρο, τον Ιούλιο του 2015 και ενώ ο ίδιος ήταν ανήλικος.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο εν λόγω μάρτυρας που καταγγέλλει τον κατηγορούμενο για βιασμό, προσήλθε στην ανάκριση και κατέθεσε, αφού προτάθηκε ως μάρτυρας από τον Β.Κ. Ο τελευταίος επίσης είχε καταγγείλει σεξουαλική κακοποίησή του από το Δημήτρη Λιγνάδη, πλην όμως τα όσα περιέγραφε στην σχετική έγκλησή του, είχαν υποπέσει σε παραγραφή.

Κατά τη δικογραφία, ο νεαρός άνδρας που αναμένεται να καταθέσει σήμερα στο δικαστήριο γνώρισε το Δημήτρη Λιγνάδη το 2014, μέσω ενός συμμαθητή του, ο οποίος «με τη σειρά του γνώριζε τον κατηγορούμενο από την αδελφή του (…) που συμμετείχε σε μια θεατρική παράσταση». Ακολούθως, «ο κατηγορούμενος έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για το πρόσωπο του και για το όνειρο του να ασχοληθεί με το θέατρο και την τηλεόραση» και «του έλεγε πόσο όμορφος ήταν και υποσχόταν να τον βοηθήσει επαγγελματικά».

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, η συμπεριφορά αυτή του Δημήτρη Λιγνάδη είχε ως αποτέλεσμα να «εξυψώσει ηθικά» τον ανήλικο, τη στιγμή που αυτός «δεν είχε καμία υποστήριξη από την οικογένεια του και να τον κάνει να τον εμπιστευθεί απόλυτα και να συνάψουν σχέση». Κατά τη διάρκεια, δε, της σχέσης αυτής ο ανήλικος επισκεπτόταν συχνά τον κατηγορούμενό στο διαμέρισμα του, στο οποίο πήγαιναν και άλλοι ανήλικοι.

Όπως ακόμη αναφέρει το βούλευμα ο ανήλικος και ο Δημήτρης Λιγνάδης είχαν ερωτικές επαφές, ενώ ο κατηγορούμενος του έλεγε ότι «αυτό συνέβαινε, επειδή τον αγαπούσε, δημιουργώντας του έτσι, ακόμα βαθύτερα συναισθήματα, καθώς ένιωθε ότι τον ξεχώριζε από τους υπόλοιπους». Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με τη δικογραφία ο σκηνοθέτης «συνήθιζε» να αποκαλεί τον ανήλικο και δύο ακόμη φίλους του, ανήλικους επίσης, «τα παιδιά του Λιγνάδη».

Σε ό,τι αφορά στην επίδικη σεξουαλική κακοποίησή του την οποία ο νεαρός άνδρας έχει καταγγείλει, το βούλευμα αναφέρει τα εξής: «Στις 24 και 25 Ιουλίου του 2015, παιζόταν στην Επίδαυρο το έργο «ΝΕΚΥΙΑ» του θεάτρου Νο της Ιαπωνίας, (…). Ο κατηγορούμενος παρακολούθησε την παράσταση στις 25 Ιουλίου συνοδευόμενος από το φερόμενο ως θύμα και έναν φίλο του. Μετά την παράσταση, πήγαν με το αυτοκίνητο βόλτα στο Ναύπλιο και τις πρώτες πρωινές ώρες της 26ης Ιουλίου κατέληξαν στο δωμάτιο που είχε κλείσει ο κατηγορούμενος στην Αρχαία Επίδαυρο για διανυκτέρευση. Αφού εισήλθαν στο δωμάτιο, κάθισαν και οι τρεις στη βεράντα, αλλά μετά από λίγο ο αιγυπτιακής καταγωγής ανήλικος αποχώρησε γιατί νύσταζε. Ο κατηγορούμενος χωρίς να πει τίποτα στον άλλο ανήλικο, που παρέμεινε στη βεράντα, τον ακολούθησε και έτσι όπως το βρήκε ξαπλωμένο σε πρηνή η θέση, μη δίνοντάς του κανένα περιθώριο να αντιδράσει, πέρασε το χέρι του κάτω από τη μέση, τον ανασήκωσε στο ύψος του στόματος του και κρατώντας τον ακινητοποιημένο, κατέβασε το εσώρουχο του και προέβη σε ασελγείς πράξεις». Στη συνέχεια, σύμφωνα με το δικαστικό έγγραφο, ο κατηγορούμενος «αποχώρησε από το δωμάτιο και ξαναπήγε στη βεράντα χωρίς να απευθύνει καμία κουβέντα στον παθόντα, που, σοκαρισμένος προσπαθούσε να συνέλθει. Ο …(.σ.σ ο φίλος του καταγγέλλοντα) δεν αντιλήφθηκε τίποτα καθώς όπως προελέχθη είχε μείνει στη βεράντα και ο κατηγορούμενος, όπως αναφέρει, είχε λείψει μόλις ένα τέταρτο. Την επόμενη ημέρα αναχώρησαν για Αθήνα δίχως να γίνει από κανέναν αναφορά στα όσα συνέβησαν το προηγούμενο βράδυ. Παρά την απογοήτευση του ανηλίκου, η σχέση του με τον κατηγορούμενο συνεχίσθηκε, διότι δεν ήταν έτοιμος να χάσει όσα του προσέφερε, όπως παραδέχθηκε». Μάλιστα, όπως αναφέρει η δικογραφία ο καταγγέλλων τον Ιανουάριο του 2016 είχε μετακομίσει για 20 ημέρες στο σπίτι του σκηνοθέτη, λόγω προβλημάτων που είχε με την οικογένεια του.

Τι υποστηρίζει ο κατηγορούμενος

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Λιγνάδης δεν αρνείται την γνωριμία του με το νεαρό άνδρα, ούτε και ότι τον «φιλοξένησε» στο σπίτι του, «αρνείται όμως κατηγορηματικά την ύπαρξη ερωτικής σχέσης μεταξύ τους, όπως και την από κοινού μετάβασή τους στην Επίδαυρο όπου έλαβε χώρα ο βιασμός». Επιπρόσθετα, κάνει λόγο για καταγγελία «κατασκευασμένη και υποκινούμενη» από το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ), το οποίο, όπως αναφέρει, από τότε που ανέλαβε διευθυντής το Εθνικό Θέατρο «βρίσκονταν σε ιδεολογική αντίθεση μαζί του και επεδίωκε με κάθε τρόπο την καθαίρεσή του».

Ακόμη ο κατηγορούμενος, επισημαίνει τις τρεις «διαφορετικές ημερομηνίες που κατέθεσε ο ανήλικος ότι πήγαν στην Επίδαυρο». Ωστόσο, κατά τους δικαστές, η αλλαγή στις ημερομηνίες από την πλευρά του καταγγέλλοντα «δεν πρέπει να θεωρηθεί ύποπτη, καθώς έκτοτε έχει παρέλθει σημαντικό χρονικό διάστημα που δικαιολογεί την εξασθένηση της μνήμης».

Τέλος, το παραπεμπτικό βούλευμα αναφέρει πως «το γεγονός ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης βρέθηκε στην Επίδαυρο στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο το διήμερο εκείνο του Ιουλίου του 2015 μαζί με δύο ανήλικους, επιβεβαίωσε και ο μάρτυρας ηθοποιός – σκηνοθέτης Κ.Φ, που είχε επίσης καταλύσει εκεί με τη σύζυγό του και ένα φιλικό ζευγάρι για να παρακολουθήσει την θεατρική παράσταση».

Βασιλική Κόκκαλη
protothema.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις