Η ίδια κατέθεσε πως τα επεισόδια που εκδήλωσε η μικρή Τζωρτζίνα πριν από το τελευταίο που το οδήγησε στον θάνατο, δεν οφείλονται κατά τη γνώμη της σε κεταμίνη.

«Σκέφτηκα διάφορες ουσίες και μετά το θάνατο του παιδιού πήρα τηλέφωνο το Τμήμα Εγκλημάτων Κατά Ζωής και τους ενημέρωσα για αυτές. Τους είπα ότι υπάρχει και βίντεο με τα επεισόδια του παιδιού. Στην Ελλάδα είναι δύσκολο να προστατεύσεις ένα παιδί από κακοποίηση και οι συνάδελφοί μου, μου είπαν ότι υποψιάζονταν τη μητέρα γι’ αυτά τα επεισόδια», είπε σήμερα στη κατάθεσή της στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου η παιδίατρος – παιδονευρολόγος Πολυξένη Πελεκούδα, την οποία είχε καλέσει να καταθέσει στη δίκη η υπεράσπιση.

Μάλιστα η ίδια κατέθεσε πως τα επεισόδια που εκδήλωσε το παιδί πριν από το τελευταίο που το οδήγησε στο θάνατο, δεν οφείλονται κατά τη γνώμη της σε κεταμίνη, ενώ αναφερόμενη στη Ρούλα Πισπιρίγκου και τη συμπεριφορά της εντός του νοσοκομείου είπε: «Μιλούσε για τα επεισόδια στα παιδιά της σαν να αφηγούνταν μια ταινία».

Η μάρτυρας εργάζεται στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίου στην Πάτρα και όπως είπε στις 24.1.2022 κλήθηκε από συναδέλφους της να κάνει παιδονευρολογική εκτίμηση για τη μικρή Τζωρτζίνα. «Οι συνάδελφοι μου είπαν ότι υποψιάζονταν τα επεισόδια να είχαν προκληθεί από τη μητέρα» κατέθεσε και συνέχισε: «Εξέτασα το παιδί, το οποίο είχε εγκεφαλοπάθεια και τετραπληγία, ήταν όμως σε θέση να αναγνωρίσει τους γονείς του, τους χαμογελούσε και σίγουρα μας χαμογελούσε και εμάς. Πήρα ιστορικό από τη μητέρα και μου είπε πως τα επεισόδια στη παρούσα νοσηλεία ξεκίνησαν λίγες ημέρες μετά τη μαγνητική. Οι συνάδελφοι τα είχαν εντοπίσει σαν επεισόδια επιληπτικής κρίσης (…). Επειδή πήρα πολύ σοβαρά τις υποψίες των συναδέλφων για τη μητέρα συζήτησα εκτενώς μαζί τους. Είπαμε για ενημέρωση εισαγγελέα και για τοποθέτηση κάμερας ώστε να προστατεύουμε το παιδί. Όταν τους ρώτησα “τι υποψιάζεστε” ή απάντηση ήταν “απόφραξη αεροφόρων οδών”».

Στη συνέχεια, η μάρτυρας αναφέρθηκε στα βίντεο που είδε στα οποία είχαν καταγραφεί από τη Ρούλα Πισπιρίγκου τα επεισόδια που είχε υποστεί το κοριτσάκι. Συγκεκριμένα, είπε: «Τη Δευτέρα δέχθηκα κλήση για το μεγάλο επεισόδιο που έκανε το παιδί, το οποίο είχε καταγραφεί και είχα την ευκαιρία να δω. Στο ένα βίντεο η μητέρα καταγράφει μια το μόνιτορ μια το παιδί και μετά το παιδί να έχει σφίξεις γύρω στις 140 και κορεσμό γύρω στο 100% και ακολουθεί μετά από αυτό ραγδαία πτώση και το παιδί παίρνει μια θέση αριστερά με κυάνωση και σπασμούς και ακολούθησε ανάνηψη. Χρειάστηκε να ενεργοποιηθεί και ο βηματοδότης γιατί υπήρξε ταχυκαρδία».

Ακολούθως η μάρτυρας δέχθηκε σειρά ερωτήσεων από την έδρα και τους συνηγόρους υπεράσπισης και πολιτικής αγωγής.

Πρόεδρος: Όταν ξεκίνησε το βίντεο να καταγράφει τι βλέπατε;

Μάρτυρας: Ένα παιδάκι ωχρό ταλαιπωρημένο που κοιτούσε ευθεία, ίσως με μια αγωνία στο πρόσωπο, δεν είμαι σίγουρη. Δεν είχε χάσει στην αρχή τις αισθήσεις του, αυτό έγινε αφού προηγήθηκε η άπνοια και η ταχυκαρδία

Πρόεδρος: Πού καταλήξατε με βάση αυτά που είδατε;

Μάρτυρας: Δεν μιλάμε για απόφραξη με μαξιλάρι, γιατί θα είχε μείνει λιπόθυμο. Το επεισόδιο με τρόμαξε πολύ γιατί δεν ανατάσσονταν μόνη της και αν δεν ήταν εκεί οι γιατροί θα είχε πεθάνει. Η σκέψη μου ήταν ότι το επεισόδιο ήταν επικίνδυνο. Μπορεί να έπασχε το αυτόνομο νευρικό σύστημα του παιδιού, ή να είχαν επιδράσει κάποια φάρμακα.

Πρόεδρος: Λέτε για μεγάλη συχνότητα εμφάνισης των επεισοδίων στη κλινική. Τι εννοείτε;

Μάρτυρας: Συνήθως τα παιδιά που έχουν πρόβλημα δεν περνάνε ένα καλό διάστημα στο σπίτι και ξαφνικά αρχίζουν να κάνουν επεισόδια, ήταν ένα θέμα προβληματισμού. Αυτό εννοώ. Έπαιρνε αγωγή ήταν ελεγχόμενη και ξαφνικά κάτι άλλαξε.

Συνεχίζοντας η μάρτυρας απέκλεισε με την κατάθεση της το ενδεχόμενο τα επεισόδια που εκδήλωνε το παιδί να οφείλονταν σε επιληψία και όπως είπε ούτε μέχρι σήμερα μπορεί να τα εξηγήσει.

Εισαγγελέας: Τι ήταν αυτό που πυροδότησε την εμφάνιση των επεισοδίων;

Μάρτυρας: Δεν το ξέρω και με προβληματίζει πολύ.

Δ. Καράμπελας (συνήγορος υποστήριξης κατηγορίας): Σήμερα μήπως μπορείτε να δώσετε κάποια εξήγηση για αυτά τα επεισόδια;

Μάρτυρας: Σε καμία περίπτωση.

Καράμπελας: Τι ακριβώς συζητήσατε με τους συναδέλφους σας;

Μάρτυρας: Για υποψία απόφραξης αεροφόρων οδών με μαξιλάρι και συζητήσαμε για κάμερες. Όταν ανέβαλε το Τμήμα Εγκλημάτων Κατά Ζωής τους πήρα τηλέφωνο και τους είπα για κάποιες αναισθησιολογικές ουσίες που είχα σκεφθεί – δεν θέλω να τις πω – και τους είπα ότι υπάρχει βίντεο με καταγραφή των επεισοδίων. Πήρα πολύ σοβαρά τις υποψίες των συναδέλφων. Εικασία έκανα, σκέψεις ήταν».

Πρόεδρος: Γιατί δεν θέλετε να πείτε τις ουσίες που σκεφθήκατε;

Μάρτυρας: Γιατί οι καταθέσεις στο δικαστήριο δημοσιεύοντα στα ΜΜΕ και δεν θα ήθελα να δώσω ιδέες.

Πρόεδρος: Γιατί καταλήξατε σε φάρμακα αναισθησιολογίας;

Μάρτυρας: Έχουν ταχεία δράση και μπορεί να προκαλέσουν άπνοια.

Πρόεδρος: Η ουσία που υποψιαστήκατε βρέθηκε στο παιδί;

Μάρτυρας: Όχι δε βρέθηκε η ουσία που είχα σκεφτεί.

Μάλιστα, η κυρία Πελεκούδα απέκλεισε τη χορήγηση κεταμίνης στα επεισόδια που προηγήθηκαν του τελευταίου που οδήγησε τη Τζωρτζίνα στον θάνατο. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Η κεταμίνη είναι ένα φάρμακο που προκαλεί καταστολή. Το παιδί δεν είχε καταστολή στα επεισόδια που προηγήθηκαν του θανάτου. Θεωρώ ότι τα επεισόδια που είδα εγώ δεν ήταν από κεταμίνη» τόνισε η γιατρός για να προσθέσει: «Δεν μου προκύπτει ότι υπήρξε απόφραξη αεροφόρων οδών αλλά δεν μπορώ να το αποκλείσω».

Δ. Γεωργακόπουλος (συνήγορος υποστήριξης κατηγορίας): Σε αυτές τις ουσίες ταιριάζει και η κεταμίνη;

Μάρτυρας: Η κεταμίνη προκαλεί καταστολή και το παιδί δεν είχε καταστολή στα προηγούμενα επεισόδια.

Γεωργακόπουλος: Τελικά τα θέμα με τις κάμερες οριστικοποιήθηκε; Είπατε στο «Αγλαΐα Κυριακού» να δουν το θέμα με τις κάμερες;

Μάρτυρας: Δεν θα μπορούσα να υποδείξω στο «Αγλαΐα Κυριακού» να βάλουν κάμερες.

Αλέξης Κούγιας (συνήγορος υπεράσπισης): Η μητέρα περιέγραψε ένα επεισόδιο, νιώσατε ότι κάτι περίεργο συμβαίνει;

Μάρτυρας: Ακούω πολύ συχνά τέτοιες περιγραφές από γονείς, δεν είχα λόγο να σκεφτώ κάτι.

Κούγιας: Εσείς πιστεύετε ότι η κατηγορούμενη ήταν ψυχρή;

Μάρτυρας: Μιλούσε για τα επεισόδια των παιδιών της σαν να διηγείται μια ταινία

Κούγιας: Τι θα έπρεπε να κάνει να ουρλιάζει;

Μάρτυρας: Δεν μπορώ να κρίνω τη συμπεριφορά και το συναίσθημά της.

Κούγιας: Το γεγονός ότι βιντεοσκοπεί το επεισόδιο και φωνάζει και τους γιατρούς για να σώσουν το παιδί της, τι σημαίνει;

Μάρτυρας: Αυτό απαιτεί σοβαρό βαθμό σαδισμού.

Ένταση

Νωρίτερα, το οίδημα που εντόπισε ο ιατροδικαστής Σωτήρης Μπουζιάνης στο χόριο της τραχείας της μικρής Τζωρτζίνας και το οποίο κατά τον ίδιο δημιουργήθηκε την ώρα της διασωλήνωσης του παιδιού, είχε βρεθεί στο επίκεντρο της συνεδρίασης. Το εύρημα αυτό του μάρτυρα αποτέλεσε την αφορμή για να του τεθούν σειρά συμπληρωματικών ερωτήσεων από την έδρα και τους συνηγόρους, δεδομένου ότι ο κ. Μπουζιάνης κατέθεσε πως τα οιδήματα δημιουργούνται εν ζωή, ισχυρισμός που κατά τον κ. Κούγια, αποδεικνύει ότι οι γιατροί του νοσοκομείου «Αγλαΐα Κυριακού» ψεύδονται όταν λένε ότι βρήκαν νεκρό το κοριτσάκι στο δωμάτιο του το μεσημέρι της 29ης Ιανουαρίου του 2022, όταν άρχισαν να του κάνουν ανάνηψη σε μια προσπάθεια μήπως και επανακινήσουν τη λειτουργία της καρδιάς του.

Μάλιστα δεν έλειψαν και οι αντεγκλήσεις με αφορμή συμπληρωματικές ερωτήσεις, που υπέβαλε στον κ. Μπουζιάνη η πρόεδρος της έδρας. Ο κ. Κούγιας, έκανε λόγο για μεροληψία της προέδρου σε βάρος της εντολέα του αλλά και για «αφανείς συμβούλους» υπονοώντας την κυρία Χαρά Σπηλιοπούλου, καθηγήτρια ιατροδικαστικής και τοξικολογίας, η οποία υπήρξε επιστημονικός συνεργάτης της ανακρίτριας που είχε διενεργήσει την έρευνα για τις συνθήκες θανάτου του παιδιού. «Εντυπωσιάζομαι γιατί οι ερωτήσεις σας σκοπό έχουν να εξουδετερώσουν τον ιατροδικαστή, η κατάθεση του οποίου οδηγεί στην αθώωση της κατηγορούμενης», είπε ο κ. Κούγιας με την πρόεδρο του δικαστηρίου να του απαντά: «Δεν γνωρίζω την κ. Σπηλιοπούλου κάνω τις ερωτήσεις γιατί κάθομαι και διαβάζω».

Πάντως, η πλευρά της πολιτικής αγωγής αμφισβήτησε την κατάθεση του κ. Μπουζιάνη και την θέση του ότι το οίδημα που εντόπισε στη σορό του παιδιού δημιουργήθηκε όσο αυτό ήταν εν ζωή, την ώρα της διασωλήνωσης – ανάνηψης.

Ενδεικτικά, κάποιες από τις ερωτήσεις που τέθηκαν στο μάρτυρα από το δικαστήριο έχουν ως εξής:

Πρόεδρος: Είδατε κάποιο πρόβλημα στη καρδιά του παιδιού που αν δεν βρίσκονταν η κεταμίνη θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανακοπή;

Μάρτυρας: Μόνο το βάρος.

Πρόεδρος: Οι εξετάσεις έδειξαν φυσιολογικό μέγεθος καρδιάς. Μας είπατε ότι είδατε μια υπερτροφική καρδιά.

Μάρτυρας: Στη προκειμένη περίπτωση είδαμε μια υποτροφική καρδιά, ήταν λιποβαρής σε σχέση με την ηλικία του παιδιού.

Πρόεδρος: Μας είπατε κάποια πράγματα για τον βηματοδότη. Ξέρετε πότε λειτουργεί ο βηματοδότης και πότε ο απινιδωτής;

Μάρτυρας: Ο βηματοδότης ενεργοποιείται όταν πέφτει η λειτουργία της καρδιάς, κάτι άλλο δεν ξέρω.

Πρόεδρος: Επεκταθήκατε σε κάποια καρδιολογικά ζητήματα και μας είπατε ότι ο κ. Παπαγιάννης κάνει λάθος.

Μάρτυρας: Μόνο για το βάρος της καρδιάς είπα.

Πρόεδρος: Μας είπατε ότι στις 3 παρά 10 ότι ήταν ζωντανό το παιδί…

Μάρτυρας: Το είπα με βάση τα ευρήματα της τραχείας όχι της καρδιάς. Σας μίλησα για τα σημεία που είδα στη τραχεία αν είναι μεταθανάτια ή προθανάτια.

Πρόεδρος: Οι γιατροί μπήκαν στις 2:30 στο δωμάτιο και είπαν ότι δεν είδαν ζωτικά σημεία. Διαπίστωσαν μόνο το ρεύμα της καρδιάς αλλά σφίξεις δεν είχε. Εάν έχουμε ένα ζωντανό άνθρωπο και του χορηγηθεί θανατηφόρα δόση κεταμίνης τι προκαλείται;

Μάρτυρας: Καταστολή και υποξία, διότι επηρεάζει το κέντρο της αναπνοής.

Πρόεδρος: Η θέση της κατηγορούμενης είναι ότι η κεταμίνη χορηγήθηκε από νοσηλευτές και γιατρούς την ώρα της ανάνηψης. Αφού χορηγήθηκε εκείνη την ώρα γιατί δεν είχαμε αυτά τα συμπτώματα;

Μάρτυρας: Δεν μπορώ να το ξέρω, δεν ξέρω τι κατέγραψε το μόνιτορ

Πρόεδρος: Αν έχουμε ένα άνθρωπο στον οποίο γίνεται προσπάθεια ανάνηψης και δεν έχουμε αποτέλεσμα. Χρόνο θανάτου τι βάζουμε;

Μάρτυρας: Συνήθως στα νοσοκομεία βάζουν χρόνο θανάτου, αφού τελειώσουν όλες οι προσπάθειες.

Πρόεδρος: Ωστόσο ο άνθρωπος αυτός πότε έχει πεθάνει; Δεν είναι από την αρχή που οι γιατροί προσπαθούν να τον συνεφέρουν;

Κούγιας: Έτσι λένε. Αυτά τα οποία ρωτάτε είναι απόψεις γιατρών που η κατηγορουμένη έχει μηνύσει για ιατρικά λάθη, άρα δεν είναι θέσφατα και δεν αξιολογούνται. Βλέπω προκατάληψη που τα χρησιμοποιείτε. Μας είπε πως το παιδί όταν υπέστη το οίδημα ήταν ζωντανό.

Εισαγγελέας: Το παιδί είχε μυϊκή ατροφία κάτω άκρων και οργάνων. Σχετίζεται αυτό με το βάρος της καρδιάς;

Μάρτυρας: Επόμενο είναι όταν υπάρχει μυϊκή ατροφία να επηρεάζει τη καρδιά, συν το ότι τρέφονταν από τραχειοστομία.

Εισαγγελέας: Γιατί δεν καταγράψατε στην ιατροδικαστική την ατροφία των οργάνων.
Μάρτυρας: Δεν μπορούσα να παραβλέψω την κεταμίνη, ο παθολογοανατόμος δεν μου τα είχε αξιολογήσει. Εκείνος μπορεί να απαντήσει σε αυτό.

Εισαγγελέας: Πώς το στηρίζετε ότι αυτό το οίδημα είναι στη στιγμή της διασωλήνωσης;

Μάρτυρας: Γιατί η μόνη ενέργεια που έγινε εκεί είναι η διασωλήνωση.

Εισαγγελέας: Μας είπατε ότι δεν ξέρατε ότι το παιδί είχε διασωληνωθεί, ότι δεν το γνωρίζατε. Όταν σας είπε ο κ συνήγορος ότι είχε γίνει διασωλήνωση τότε το αποδώσατε εκεί.
Μάρτυρας: Δεν μπορούσε να είναι εκεί από άλλο λόγο.

Κούγιας: Εδώ το πληροφορήθηκε αν το ήξερε θα το έγραφε. Εάν δεν ήταν συνεπής θα ζητούσα εγώ τη σύλληψή του.

Κατ’ αντιπαράσταση εξέταση

Αμφισβητώντας την κατάθεση του κ. Μπουζιάνη οι συνήγοροι υποστήριξης της κατηγορίας Δ. Καράμπελας και Δ. Γεωργακόπουλος ζήτησαν την κατ’ αντιπαράσταση εξέταση του μάρτυρα με τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό του «Αγλαΐα Κυριακού» που έκαναν την ανάνηψη στο παιδί και κατέθεσαν στο δικαστήριο πως την ώρα που μπήκαν στο δωμάτιο του, αυτό ήταν νεκρό.

Γεωργακόπουλος: Υπάρχει άλλος τρόπος να είχε γίνει αυτό το οίδημα;

Μάρτυρας: Δεν ξέρω.

Γεωργακόπουλος: Από πληροφόρηση που έχουμε από τον κ. Δασκαλάκη η οικογένεια είχε στο σπίτι συσκευή αναρρόφησης για να κάνουν αναρρόφηση στο παιδί αν χρειαστεί. Αυτό δημιουργεί οίδημα; (δείχνει την συσκευή σε φωτογραφία στο μάρτυρας)

Μάρτυρας: Δεν ξέρω τι χρήση είχε γίνει.

Γεωργακόπουλος: Ξέρετε ότι στις 28 του μήνα μια ημέρα πριν το θάνατο του παιδιού είχε γίνει δυο φορές αναρρόφηση στο παιδί;

Μάρτυρας: Όχι, πώς να το ξέρω.

Γεωργακόπουλος: Πώς να το ξέρετε; Σπεύσατε να επιβεβαιώσετε ότι έγινε το οίδημα κατά τη διασωλήνωση. Δεν είπατε μήπως έγινε κάτι άλλο.

Μάρτυρας: Δεν ρωτήθηκα.

Γεωργακόπουλος: Υποβάλλουμε αίτημα να κληθούν κατ’ αντιπαράσταση όσοι γιατροί ενεπλάκησαν στην ανάνηψη του παιδιού με τον κ. Μπουζιάνη για να διευκρινιστεί το κεντρικό ζήτημα που έχει ανακύψει.

Καράμπελας: Τελικά το οίδημα πόσο κρατάει μια ημέρα που είπατε στην αρχή ή δυο – τρία λεπτά;

Μάρτυρας: Θα είναι πιο σαφής ο παθολογοανατόμος.

Κούγιας: Σε κανένα σύγγραμμα στο κόσμο δεν αναφέρεται οίδημα μετά από αναρρόφηση. Το μόνο που αναφέρεται είναι οιδημα μετά από διασωλήνωση. Έχετε διαβάσει πουθενά οίδημα μετά από αναρρόφηση;

Μάρτυρας: Δεν μου έχει τύχει, δεν έχω ενημερωθεί για κάτι τέτοιο.

Κούγιας: Αν η υποστήριξη της κατηγορίας βρει σύγγραμμα για οίδημα από αναρρόφηση να το προσκομίσει. Το οίδημα μπορεί να δημιουργηθεί σε νεκρό άνθρωπο;

Μάρτυρας: Όχι.

protothema.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις