«Μικραίνει» ένα κόμμα που αρνείται να παραδεχτεί ότι έκανε λάθος για ένα εθνικό και ανθρωπιστικό θέμα, όπως αυτό της «νεκρής 5χρονης Μαρίας»

Υπάρχουν εκατό διαφορετικοί τρόποι για να κάνεις λάθος. Ομως, ο μόνος σίγουρος τρόπος για να χάσεις την αξιοπιστία σου είναι να μη ζητήσεις μια ειλικρινή συγγνώμη. Η χθεσινή τηλεοπτική προσέγγιση του πρώην υπουργού και κυβερνητικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Τζανακόπουλου για τα γεγονότα του Εβρου, με τον δήθεν θάνατο ενός μικρού κοριτσιού τον περασμένο Αύγουστο, ήταν υπόδειγμα αποτυχημένου χειρισμού στην αντιμετώπιση ενός λάθους.

  • Από τον Βασίλη Γαλούπη

«Για ποιο λόγο να ζητήσουμε συγγνώμη; Υπήρξε μια είδηση, η οποία έκανε τον γύρο του κόσμου από διεθνή μέσα ενημέρωσης, που είναι έγκυρα» ήταν η απάντησή του. Με δυο λόγια, «το ‘γραψε το “Spiegel“, το ‘γραψαν κι άλλοι και το υιοθετήσαμε, τι φταίμε εμείς;» Μόνο που δεν είναι υπεύθυνη στάση κόμματος πρώην κυβερνητικού -με φιλοδοξίες να επιστρέψει στην εξουσία σε λίγους μήνες- να ασκεί αντιπολίτευση για μείζονα εθνικά θέματα βάσει δημοσιευμάτων και μόνο.

Οπως και να υιοθετεί δίχως καμία περαιτέρω διερεύνηση όσα λέει ένα ξένο περιοδικό και μια ΜΚΟ σαν αυτή του Φαρμάκη για ζητήματα που έχουν να κάνουν με το αν ανήκει στην Ελλάδα συγκεκριμένη νησίδα κι αν η χώρα μας αφήνει να πεθαίνουν μικρά παιδιά αβοήθητα.

Σε μια πολύ κρίσιμη συγκυρία για τα Ελληνοτουρκικά, το περιστατικό με τη νησίδα του Εβρου το καλοκαίρι λίγο έλειψε να πάρει σοβαρότατες προεκτάσεις, μέχρι και να αποτελέσει αφορμή για συνοριακό ζήτημα. Ακόμα και σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως φάνηκε και από τη δήλωση που έκανε αργότερα μέσα στη μέρα η νέα εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Πόπη Τσαπανίδου, επιχειρεί να ξεπεράσει το λάθος του «στο πόδι», αφού η επικαιρότητα τρέχει, άρα θα ξεχαστεί.

O ΣΥΡΙΖΑ έκανε το ζήτημα παντιέρα

Η ιστορία της «νεκρής Μαρίας» έμπαζε… νερά από την αρχή. Και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ζήτησε απλά «εξηγήσεις από την ελληνική κυβέρνηση σε σχέση με το ζήτημα», όπως μας είπε χθες ο κ. Τζανακόπουλος. Εκανε το ζήτημα παντιέρα, με την αυτοπεποίθηση κάποιου που κατηγορηματικά έχει διαπιστώσει -από τις δικές του πληροφορίες- ότι είναι αλήθεια.

«Το τραγικό περιστατικό με τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες σε νησίδα του Εβρου, όπου σκοτώθηκε ένα παιδί, ανέδειξε την απάθεια και την απροθυμία της κυβέρνησης να κινητοποιηθεί για ένα μείζον ανθρωπιστικό θέμα» ανακοίνωνε επίσημα ο ΣΥΡΙΖΑ στις 14 Αυγούστου. Σα να μιλάει για πραγματικά περιστατικά, όχι επικαλούμενος ξένα ΜΜΕ.
«Θα ζητήσει συγγνώμη η κυβέρνηση από τον ελληνικό λαό για τις διαρροές ότι επρόκειτο για fake news;» ρώταγαν δύο μέρες αργότερα οι τομεάρχες Εξωτερικών και Μεταναστευτικής Πολιτικής.

«Να ζητήσουμε συγγνώμη επειδή κάναμε παρέμβαση μπροστά σε μια ανθρωπιστική τραγωδία και υπερασπιστήκαμε το κύρος της χώρας; Να ζητήσουμε και συγγνώμη;» επέμενε ο Αλέξης Τσίπρας σε σχετική ερώτηση που του έγινε στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο.

Η τυχόν «συγγνώμη» θα έκλεινε το θέμα για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αντίθετα, η συγκεκριμένη στάση σύσσωμου του κόμματος «μικραίνει» τον ΣΥΡΙΖΑ στα μάτια της κοινής γνώμης. Τα κόμματα δεν μπορούν να μη λογοδοτούν για τις πληροφορίες που υποστηρίζουν και διακινούν. Ειδικά σε ένα ζήτημα τόσο ευαίσθητο, στις πτυχές του οποίου μπλέκονται εθνικά κι ανθρωπιστικά θέματα, με μεγάλο αντίκτυπο και στο εξωτερικό.

Οταν όλη η αντιπολίτευση έχει στριμώξει «στα σχοινιά» την κυβέρνηση επί μήνες για το σκάνδαλο μεγατόνων των υποκλοπών, η εμμονική στάση του ΣΥΡΙΖΑ να μην αποδέχεται την ευθύνη του για τα fake news περί νεκρής 5χρονης στον Εβρο δίνει εύλογο πάτημα σε στελέχη της Ν.Δ., όπως ο Γαϊτάνης και ο υπουργός Θεοδωρικάκος, να ισχυρίζονται ότι ο πρώην πρωθυπουργός κρύβεται και ότι «τώρα, που όλοι γνωρίζουν την αλήθεια για τη στημένη επιχείρηση υπονόμευσης της πατρίδας μας, ο κ. Τσίπρας οφείλει να ζητήσει συγγνώμη».

Ιστορικός διασυρμός για την αξιοπιστία του «Spiegel»

Μόλις τραβήχτηκε η πρώτη κλωστή από το πουλόβερ, το σενάριο του νεκρού παιδιού άρχισε να ξηλώνεται τμηματικά. Το «Spiegel» υπέστη ιστορικό διασυρμό για την αξιοπιστία του όταν κατέβασε όλα τα άρθρα για τον υποτιθέμενο «θάνατο της μικρής Μαρίας». Ηταν η πιο ντροπιαστική στιγμή στην 75χρονη πορεία του γερμανικού περιοδικού.

Η ελληνική ΜΚΟ HumanRights360° του Επαμεινώνδα Φαρμάκη, που χαλούσε τον κόσμο για το δήθεν «νεκρό 5χρονο» και κατήγγειλε την Ελλάδα στα διεθνή αρμόδια όργανα, από τον Σεπτέμβρη κιόλας έκανε πίσω, μιλώντας για «εσφαλμένες πεποιθήσεις». Σήμερα, δε, ελέγχεται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος από τον εισαγγελέα. Χθες η «Καθημερινή» δημοσίευσε μαρτυρία ότι όλα αυτά περί ενός κοριτσιού που απεβίωσε αβοήθητο από τσίμπημα σκορπιού ήταν σκηνοθετημένα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ τι ακριβώς εξακολουθεί να υπερασπίζεται, πάνω στην αγωνία του να μην πληγεί η εικόνα του κόμματος προεκλογικά; Ενα αποδεδειγμένο και ομολογημένο ψέμα σε βάρος της ίδιας της χώρας; Δείχνει να νοιάζεται περισσότερο για το «αλάθητο» παρά για την αξιοπιστία του. Και κοιτάει να σώσει τα προσχήματα με κάθε κόστος. Ενας όχι αισιόδοξος χειρισμός για το κόμμα, που ισχυρίζεται ότι έμαθε από τα λάθη του και υπόσχεται αλλαγή, κατηγορώντας -δικαιολογημένα- τον Μητσοτάκη ότι είναι τσακωμένος με την αλήθεια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μόνο να χάσει και τίποτα να κερδίσει, όταν με τέτοια επιμονή υπεκφεύγει για ένα εθνικό θέμα στο οποίο τα έκανε θάλασσα και «δείχνει» ως φταίχτη το «Spiegel». Μόνο που στις εκλογές δεν «κατεβαίνει» το «Spiegel»

Βιογραφικό

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1982. Αποφοίτησε από τη Γερμανική Σχολή και σπούδασε στη Νομική Αθηνών, με μεταπτυχιακό στο Λονδίνο. Το 2005 έγινε γραμματέας της Νεολαίας Συνασπισμού. Από το 2012 ήταν νομικός σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα και το 2015-16 διετέλεσε διευθυντής Πολιτικού Γραφείου του πρωθυπουργού. Το 2016 διορίστηκε υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος. Στις εκλογές του 2019 εξελέγη βουλευτής Α’ Αθηνών με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ορίστηκε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος και το 2020 εκλέχθηκε νέος γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ.

newsbreak.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις