Νέα ερωτήματα προκύπτουν από δημοσίευμα που έρχεται στο «φως» για «αγορά λογισμικού παρακολούθησης από την ΕΥΠ» το 2020. Το Inside Story γράφει για «αγορά λογισμικού παρακολούθησης το 2020» και θέτει ερωτήματα στην κυβέρνηση.

 

Στον σχετικό διαγωνισμό που προκηρύχθηκε από την ΕΥΠ συμμετείχαν αρχικά οκτώ εταιρείες και στην τελική φάση κατά την οποία υποβλήθηκαν οι προσφορές, απέμειναν δύο: «η ιταλική RCS Lab και η ισραηλινή Elbit (με τους εδώ εκπροσώπους τους)», σύμφωνα πάντα με όσα γράφει το Inside Story. Η προσφορά της ισραηλινής εταιρείας ήταν κάτω των 3,5 εκατ. ευρώ και τελικά το σύστημα κατακυρώνεται στην ιταλική εταιρεία για 6,2 εκατ. ευρώ που πληρώνονται από διαφορετικούς κωδικούς».

 

Σημειώνεται πως η ισραηλινή εταιρεία αποκλείστηκε για τυπικούς λόγους, ενώ έναν χρόνο μετά -το καλοκαίρι του 2021- η ιταλική ανακοίνωσε πως έπεσε θύμα κυβερνοεπίθεσης.

 

Οι συντάκτες της εν λόγω έρευνας θέτουν δύο ερωτήματα προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη, μετά την αποκάλυψη για την παρακολούθηση του κινητού του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη με το λογισμικό Predator:

  • «αν η σύμβαση της ΕΥΠ υπογράφεται με την ιταλική εταιρεία ή με νομική οντότητα άλλης χώρας, όπως είχε γίνει με το προηγούμενο σύστημα νόμιμης συνακρόασης που ως γνωστόν είχε καταλήξει στον Εισαγγελέα»
  • «αποκάλυψη από τους Reporters United, που απέδειξαν ότι πριν την παράνομη μόλυνση του κινητού του με spyware η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη (είχε γίνει άρση του απορρήτου του για λόγους εθνικής ασφαλείας), περιέπλεξε την κατάσταση, αφού προέκυψε το εξής ερώτημα: “πόσο πιθανό είναι η παγίδευση του κινητού του Κουκάκη από το Predator να είναι έργο ιδιώτη;”»

Στο δεύτερο ερώτημα, αν δηλαδή η παρακολούθηση του Θανάση Κουκάκη είναι έργο ιδιώτη, απαντά ο Μπιλ Μάρκζακ, ανώτερος ερευνητής στο Citizen Lab και επιστήμονας με μεγάλη τεχνική επάρκεια στην ανίχνευση spyware, ο οποίος ήταν και αυτός που επιβεβαίωσε στον Έλληνα δημοσιογράφο ότι έχει πέσει θύμα του συγκεκριμένου λογισμικού παρακολούθησης.

Ο Μάρκζακ είχε ερωτηθεί από το Inside Story εάν πρόκειται για κρατική υπηρεσία ή για ιδιωτική εταιρεία που βρίσκεται πίσω από την παρακολούθηση του Κουκάκη:

«Από τεχνική άποψη δεν μπορούμε να πούμε ακριβώς αν πρόκειται για την ελληνική κυβέρνηση ή για ιδιωτική εταιρεία. Δεν έχουμε, ωστόσο, δει περίπτωση στην οποία ένα ισχυρό λογισμικό υποκλοπής (…) να έχει πουληθεί σε μία ιδιωτική εταιρεία για τη δική της χρήση (…) είναι δύσκολο να φανταστώ ένα σενάριο όπου μια ιδιωτική εταιρεία θα μπορούσε νόμιμα να χρησιμοποιεί το Predator. Ακόμα, αυτού του τύπου το λογισμικό κοστίζει συνήθως πολλά εκατομμύρια δολάρια, που πιθανόν δεν θα μπορούσε να πληρώσει μια ιδιωτική εταιρεία».

ethnos.gr

ΙΝΤΙΜΕ/ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις